Genitaliën, seks en marteling in Baldur's Gate III

Het duurt nog een goede anderhalve week voordat Baldur's Gate III verschijnt, het langverwachte nieuwe deel in de klassieke RPG-serie. De franchise heeft zo'n 23 jaar stilgestaan en nu heeft het uiterst getalenteerde Larian Studios, bekend van de fenomenale Divinity-games, de eer gekregen om een vervolg te maken. Zoals ingewijden weten staat de Belgische studio er bekend om controversiële onderwerpen niet te schuwen.

Tijdens een release-showcase enkele weken geleden werd bekend dat spelers bij het configureren van hun personage zelf hun genitaliën en schaamstreek kunnen bewerken, die dan vervolgens ook ingame terug te zien zijn. Cyberpunk 2077 had ook al een soortgelijke geslachtsdeel-editor, maar dat sloeg uiteindelijk nergens op omdat je dit vervolgens nergens terugzag in de game of in de dialogen. Bij BG3 is dat wel degelijk het geval en kun je je personage compleet ontkleden. Hoe de omgeving daar vervolgens op reageert laat zich nog even raden.

Ook zijn seks en 'romances' weer veelvuldig mogelijk, met ditmaal schijnbaar ook echt wat meer inhoud. In Divinity: Original Sin 2 waren de sekscenes vooral "geïmpliceerd" hoewel het onderwerp in gesprekken redelijk ongegeneerd aan bod kwam. In BG3 zijn de scenes naar verluidt ook wat explicieter, iets waarvan we al een kleine indicatie kregen tijdens de eerdergenoemde showcase, waarin een homoseksuele druïde avances maakt richting het hoofdpersonage.

Deze shapeshifter heeft er ook geen problemen mee om de gedaante van een beer aan te nemen en in die hoedanigheid de spreekwoordelijke daad te verrichten, daarbij eerst de waarschuwing afgevend dat zekere lichaamsdelen ook buitenproportioneel zullen toenemen in omvang. De scene wordt dan afgekapt met de mededeling dat de volgende beelden 'niet geschikt zijn voor de stream'. Leuk bedacht natuurlijk maar uiteindelijk zal een en ander vooral een romantische, zoetsappige inslag hebben dus verwacht geen keiharde penetratie. Uit de ESRB-rating blijkt ook dat wanneer de daadwerkelijke "acts" moeten plaatsvinden, de camera doorgaans zal worden afgewend.

Verder wordt ook buitensporig geweld en 'gore' wederom niet geschuwd, met onder andere een interactieve martelscene. Deze informatie komt ook mede uit de ESRB-rating, die bepaalt voor welk publiek de game geschikt is, en daarin wordt benoemd dat er bijvoorbeeld scenes zijn met "een vrouw wordt ontdaan van haar ingewanden, met uithangende darmen" en "een personage waarvan de blootgelegde hersenen worden onttrokken uit de schedel". In een andere scene moeten spelers dialoogkeuzes maken over de methodes en het niveau van geweld dat ze gebruiken om informatie los te peuteren van een gevangene, met mogelijkheden om "met een heet brandijzer tegen de dijen" de gevangene te laten praten, of "met een speer tegen de geslachtsdelen" en "het verwijderen van teennagels". Genoeg vermaak dus voor de sadisten onder ons.

Als je de showcase zelf nog even terug wil kijken kan dat hieronder. Baldur's Gate III verschijnt op 3 augustus voor pc, met een PlayStation 5-release op 5 september. De game zal ook verschijnen voor Xbox Series X|S, al wordt er aan die versie nog even gesleuteld en is een releasedatum nog niet bekend.