FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 25 juli 2023

Zwemster Meilutyte na tien jaar weer wereldkampioene, Steenbergen naar finale

In het Japanse Fukuoka is de derde dag van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen afgewerkt. Het werd een dag met de nodige verrassingen, maar bovenal met prachtige strijd in de diverse finales.

200m vrije slag mannen, finale
Alle ogen waren gericht op David Popovici, maar de jonge Roemeense superster maakte het niet waar: hij vertrok wederom snel, maar zakte behoorlijk in en finishte in 1:44,90 minuten zelfs als vierde. Het goud ging na een prachtige strijd naar de Brit Matthew Richards in 1:44,30 minuten, twee honderdsten voor landgenoot en olympisch kampioen Tom Dean. Brons was er in 1:44,42 voor de Zuid-Koreaanse Hwang Sun-woo.

1500m vrije slag vrouwen, finale
Katie Ledecky domineert de langste afstand in het bad al vele jaren en dat was ook nu niet anders: de Amerikaanse zwom naar het goud in 15:26,27 minuten, de derde tijd ooit. Zilver ging in 15:43,31 minuten naar de Italiaanse Simona Quadarella, voor de 15:45,71 van Li Bingjie uit China.

50m schoolslag mannen, halve finales
Met 27,15 seconden in de series en 27,21 seconden in de halve finales deed Casper Corbeau het prima, maar het was niet genoeg voor een finaleplek: tiende en dus moest hij genoegen nemen met een plekje als tweede reserve voor de finale.

100m rugslag vrouwen, finale
Een finale zonder Nederlandse inbreng, maar wel een prachtige strijd om het goud. Regan Smith leek op weg naar titelprolongatie, maar olympisch kampioene Kaylee McKeown uit Australië wist de Amerikaanse toch nog te verschalken: 57,53 seconden tegen 57,78. Brons was er in 58,25 seconden voor de Amerikaanse Katharine Berkoff.

100m rugslag mannen, finale
Ook hier werd het een bijzonder mooie strijd om de overwinning, hoewel het in Italië vooral voor een zure nasmaak zorgde: Thomas Ceccon liet titelprolongatie liggen met een slechte aantik, waardoor de Amerikaan Ryan Murphy in 52,22 seconden het goud pakte, vijf honderdsten voor Ceccon. Brons was er net als vorig jaar voor de Amerikaan Hunter Armstrong.

200m vrije slag vrouwen, halve finales
Marrit Steenbergen had het bijzonder zwaar, maar wist het nét voor elkaar te krijgen om zich de finale in te zwemmen: met 1:56,49 minuten was ze één honderdste sneller dan de negende tijd. De jonge Janna van Kooten deed het met een nieuw PR van 1:58,12 minuten net als in de series uitstekend, maar moest wel genoegen nemen met plek vijftien.

100m schoolslag vrouwen, finale
Met Ruta Meilutyte uit Litouwen (2012) en de Amerikaanse dames Lilly King (2016) en Lydia Jacoby (2021) lagen de afgelopen drie olympisch kampioenen in het water, maar er stak er één met kop en schouders bovenuit: de na depressies en ander leed teruggekeerde Meilutyte zwom in 1:04,62 minuten naar de wereldtitel, tien jaar na haar vorige. De Zuid-Afrikaanse Tatjana Schoenmaker pakte in 1:05,84 het zilver, voor de 1:05,94 van Jacoby.

Wiebes sprint naar ritzege in derde etappe Tour de France Femmes

Lorena Wiebes heeft zich naar haar eerste ritzege in de Tour de France Femmes gesprint. In de derde etappe was de Europese kampioene in een sprint te sterk voor Marianne Vos en geletruidraagster Lotte Kopecky.

Lange tijd leek Julie Van de Velde op weg naar de ritzege. De Belgische ging op zestig kilometer ten aanval en ze hield lang stand. Met nog drie kilometer te gaan had de Vlaamse nog een halve minuut voorsprong, maar in de laatste honderd meter werd ze alsnog bijgehaald, al hield ze aan haar lange solo wel de bolletjestrui aan over.

Lotte Kopecky ging haar landgenote als eerste voorbij. De leidster in de Tour de France voor de vrouwen trok de sprint aan voor Lorena Wiebes. De 24-jarige Nederlandse maakte het vervolgens af, ze won voor Marianne Vos. Kopecky kwam als derde over de streep en verstevigde daarmee de leiding in het algemeen klassement. Ze heeft nu een kleine minuut voorsprong op de Duitse Liane Lippert.

Results powered by FirstCycling.com

"Nederlandse jongeren zijn verschrikkelijk"

"Nederlandse jongeren zijn verschrikkelijk. Ze bezuipen zich, slaan elkaar of anderen dood, poepen op de plaatselijke bevolking, kotsen op straat, schreeuwen, vechten voetbalvetes uit, of steken hele eilanden in brand. Want reken maar dat straks blijkt dat de branden op Rhodos zijn aangestoken door Nederlandse jongeren", aldus Marcel van Roosmalen in De Nieuws BV op NPO Radio1.

OM eist taakstraf en (voorwaardelijke) celstraf tegen acteur Thijs Römer

Het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Nederland heeft tegen een 44-jarige man uit de gemeente Waterland een taakstraf van 240 uur geëist en daarnaast een gevangenisstraf van 90 dagen, waarvan 89 voorwaardelijk. Het OM verdenkt de man van strafbaar grensoverschrijdend seksueel gedrag tegenover drie minderjarige meisjes vanaf november 2015 tot ruim twee jaar daarna.

De officier van justitie acht bewezen dat de verdachte de drie slachtoffers in de leeftijd van 14 tot 16 jaar heeft verleid tot ontuchtige handelingen. Hij heeft via chats op social media naaktfoto’s naar de slachtoffers gestuurd. Ook stuurden de slachtoffers naaktfoto’s en -video’s naar de verdachte. Daarom wordt hem eveneens het bezit van kinderporno ten laste gelegd.

Vertrouwensrelatie
Uit drie aangiften, acht verklaringen van getuigen en onderzoek naar zes telefoons komt de verdachte, een bekend acteur, naar voren als een persoon die actief contact had met zijn fans. De band van de verdachte met zijn fans voelde, zeker voor de drie slachtoffers, als een soort vertrouwensrelatie. Tot diep in de nacht werden persoonlijke worstelingen en psychische problemen besproken. Eerst via Twitter en Instagram, later via WhatsApp.

De officier ziet een patroon in de handelwijze van de verdachte. Eerst is er een soort van aanloop in de gesprekken om vertrouwen op te bouwen, waarna de verdachte overgaat op seksueel getinte gesprekken. “Als het dan weer over ‘gewone’ zaken ging, dan werd hij gauw verveeld en wist het zo te draaien dat dit weer over seks ging.”

Verantwoordelijkheid
De verdachte had fanatieke fans. De officier merkt op dat het omgaan met fans balanceren is tussen wat je wel en niet kunt doen: “Fanatieke fans voelen zich vaak verbonden met de door hen aanbeden persoon, waardoor ze zich vaak afhankelijk maken. Dat besef zal een bekend persoon altijd moeten hebben in de contacten met fans, helemaal als het gaat om minderjarigen. (…) Daarbij is hij verantwoordelijk. Nooit kan dit afgewenteld worden op de adoratie en bereidwilligheid van de fan.”

De officier concludeert op basis van de verklaringen van de verdachte dat hij geen volledige verantwoordelijkheid neemt voor zijn gedrag. Hij heeft er onder meer geen herinnering aan of zegt in de war te zijn geweest.

Strafeis
In de strafeis is geen rekening gehouden met het feit dat de verdachte bekend is, waardoor er veel media-aandacht is. Hij is daar volgens de officier zelf (deels) debet aan, omdat het voorzienbaar was dat de zeer expliciete communicatie die is gevoerd zich vroeg of laat zou openbaren. Ook heeft hij één van de slachtoffers via Twitter beticht van smaad en laster. “Dat bracht in ieder geval geen rust in de media.”

Wel houdt de officier rekening met straffen die in min of meer vergelijkbare zaken zijn opgelegd. Ook weegt mee dat het zeven jaar geleden is dat deze feiten zijn gepleegd, de verdachte geen strafblad heeft en zich wil laten behandelen bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Het daardoor enigszins matigen van de strafeis doet echter niets af aan de ernst van de gepleegde feiten.

De rechtbank in Assen laat aan het einde van de inhoudelijke behandeling weten wanneer het uitspraak doet. 

'Verdwenen' Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang nu ontslagen

China heeft een nieuwe van minister van Buitenlandse Zaken. Qin Gang, de zittende minister die al weken 'verdwenen' is, is nu officieel ontslagen. Speculaties over zijn verdwijning gaan door.

Zoals de staatsomroep CCTV meldde, heeft het Permanent Comité van het Volkscongres voor gestemd om de minister van Buitenlandse Zaken te ontslaan. Zijn voorganger Wang Yi neemt het ministerschap weer op zich. Een reden voor de wijziging is niet bekendgemaakt.

Qin Gang, 57, nam de functie aan in december 2022. Eerder was hij ambassadeur in de Verenigde Staten en plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken van China.

Speculaties over de verdwijning
Qin Gang verscheen voor het laatst op een officiële bijeenkomst op 25 juni, toen hij de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Andrei Rudenko in Peking ontmoette. Latere afspraken, zoals een ontmoeting met Josep Borrell, hoofd buitenlands beleid van de EU, of deelname aan de bijeenkomst van de ASEAN-ministers van Buitenlandse Zaken, werden geannuleerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Qin Gang om gezondheidsredenen niet aanwezig kon zijn.

Er wordt echter al wekenlang gespeculeerd, vooral op internet, over andere mogelijke redenen voor de 'verdwijning' van de inmiddels ontslagen minister van Buitenlandse Zaken, waaronder geruchten over een affaire tussen de getrouwde politicus en een televisiepresentator.

Verdwijningen in China
Verdwijningen van hoge functionarissen, beroemdheden en zakenlieden komen vaker voor in China. Vaak blijkt achteraf dat ze betrokken waren bij onderzoeken of problemen.

Een van de bekendste zaken van de afgelopen jaren is de voormalige Chinese Interpol-baas Meng Hongwei, die in 2018 verdween tijdens een reis naar China. Twee jaar later veroordeelde een Chinese rechtbank hem tot een lange gevangenisstraf wegens het aannemen van steekpenningen.

In 2021 veroorzaakte de zaak van de Chinese ex-tennisser Peng Shuai wereldwijd opschudding: in november publiceerde de voormalige nummer één van de wereld in het dubbelspel een artikel op internet dat werd geïnterpreteerd als een beschuldiging van aanranding door een hooggeplaatste communistische partijfunctionaris. De post werd verwijderd en van Peng Shuai werd voorlopig niets in het openbaar vernomen - totdat ze in december afstand nam van haar bericht.

Tevredenheidsonderzoek e-cars: Tesla en Porsche scoren goed, Stellantis flopt

Elektrische auto's worden steeds beter. Toch zijn veel gebruikers minder tevreden over hun voertuig, blijkt uit een studie van het Duitse marktonderzoeksbureau Uscale. Volgens dit rapport zou slechts 18 procent van de gebruikers van elektrische auto's hun voertuig aanbevelen aan een vriend of collega voor aankoop. Vorig jaar was dat nog 30 procent. Er zijn echter grote verschillen tussen de individuele merken. 

Volgens het onderzoek zijn Tesla-rijders bijzonder tevreden over hun elektrische auto zo'n 69 procent zou hem aanbevelen. Ook de modellen van Porsche (62 procent), Genesis (63 procent) en BMW (59 procent) behalen vergelijkbare hoge waarden. Voertuigen van Kia, Hyundai, Volvo en Skoda behalen een aanbevelingspercentage van bijna 50 procent.

VW, Ford, Renault en Audi halen slechts waarden van rond de 30 procent, achter aan het einde van de ranglijst staan Nissan (13 procent), Peugeot (11 procent) en Opel (8 procent). 

Type gebruikers van elektrische auto's is gewijzigd
De marktonderzoekers verklaren de tegenstelling tussen technische vooruitgang en groeiende onvrede over een verandering in gebruikersgroepen. De tijd dat vooral mensen met overtuiging elektrische auto's reden is voorbij. In plaats van ecologische motieven spelen kostenaspecten en rijeigenschappen een steeds grotere rol. Als de bestuurders van elektrische auto's wordt gevraagd naar belangrijkste verbeterpunten, noemt 42 procent de actieradius en 47 procent de connectiviteitsapp van hun fabrikant. Volgens het onderzoek is er nog ruimte voor verbetering als het gaat om laadsnelheid, routeplanning en softwarekwaliteit in het algemeen.

Er zijn echter ook verschillen tussen de merken als het gaat om de gewenste verbeteringen. Tesla presteert bijvoorbeeld heel goed op alle vlakken - met uitzondering van bouwkwaliteit. Op dat punt scoren de Duitse premiummerken beduidend beter, die echter problemen hebben met verbruik, laadvermogen en software. Dat laatste zorgt ook voor problemen bij VW, Skoda en Cupra evenals de Chinese fabrikanten MG en Polestar, terwijl de Koreaanse merken vooral als het gaat om navigatie- routeplanning niet overtuigen.

De merken van Stellantis hebben in bijna alle opzichten moeite om hun klanten te overtuigen en met name op de Connect-apps is er stevige kritiek. In totaal werden 3.446 bestuurders van e-auto's ondervraagd, van wie 16 procent een bedrijfswagen gebruikte.

Genitaliën, seks en marteling in Baldur's Gate III

Het duurt nog een goede anderhalve week voordat Baldur's Gate III verschijnt, het langverwachte nieuwe deel in de klassieke RPG-serie. De franchise heeft zo'n 23 jaar stilgestaan en nu heeft het uiterst getalenteerde Larian Studios, bekend van de fenomenale Divinity-games, de eer gekregen om een vervolg te maken. Zoals ingewijden weten staat de Belgische studio er bekend om controversiële onderwerpen niet te schuwen.

Tijdens een release-showcase enkele weken geleden werd bekend dat spelers bij het configureren van hun personage zelf hun genitaliën en schaamstreek kunnen bewerken, die dan vervolgens ook ingame terug te zien zijn. Cyberpunk 2077 had ook al een soortgelijke geslachtsdeel-editor, maar dat sloeg uiteindelijk nergens op omdat je dit vervolgens nergens terugzag in de game of in de dialogen. Bij BG3 is dat wel degelijk het geval en kun je je personage compleet ontkleden. Hoe de omgeving daar vervolgens op reageert laat zich nog even raden.

Ook zijn seks en 'romances' weer veelvuldig mogelijk, met ditmaal schijnbaar ook echt wat meer inhoud. In Divinity: Original Sin 2 waren de sekscenes vooral "geïmpliceerd" hoewel het onderwerp in gesprekken redelijk ongegeneerd aan bod kwam. In BG3 zijn de scenes naar verluidt ook wat explicieter, iets waarvan we al een kleine indicatie kregen tijdens de eerdergenoemde showcase, waarin een homoseksuele druïde avances maakt richting het hoofdpersonage.

Deze shapeshifter heeft er ook geen problemen mee om de gedaante van een beer aan te nemen en in die hoedanigheid de spreekwoordelijke daad te verrichten, daarbij eerst de waarschuwing afgevend dat zekere lichaamsdelen ook buitenproportioneel zullen toenemen in omvang. De scene wordt dan afgekapt met de mededeling dat de volgende beelden 'niet geschikt zijn voor de stream'. Leuk bedacht natuurlijk maar uiteindelijk zal een en ander vooral een romantische, zoetsappige inslag hebben dus verwacht geen keiharde penetratie. Uit de ESRB-rating blijkt ook dat wanneer de daadwerkelijke "acts" moeten plaatsvinden, de camera doorgaans zal worden afgewend.

Verder wordt ook buitensporig geweld en 'gore' wederom niet geschuwd, met onder andere een interactieve martelscene. Deze informatie komt ook mede uit de ESRB-rating, die bepaalt voor welk publiek de game geschikt is, en daarin wordt benoemd dat er bijvoorbeeld scenes zijn met "een vrouw wordt ontdaan van haar ingewanden, met uithangende darmen" en "een personage waarvan de blootgelegde hersenen worden onttrokken uit de schedel". In een andere scene moeten spelers dialoogkeuzes maken over de methodes en het niveau van geweld dat ze gebruiken om informatie los te peuteren van een gevangene, met mogelijkheden om "met een heet brandijzer tegen de dijen" de gevangene te laten praten, of "met een speer tegen de geslachtsdelen" en "het verwijderen van teennagels". Genoeg vermaak dus voor de sadisten onder ons.

Als je de showcase zelf nog even terug wil kijken kan dat hieronder. Baldur's Gate III verschijnt op 3 augustus voor pc, met een PlayStation 5-release op 5 september. De game zal ook verschijnen voor Xbox Series X|S, al wordt er aan die versie nog even gesleuteld en is een releasedatum nog niet bekend.

Het nutteloze feitje van de dag: Bonte radioavond

Terug van weggeweest! Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus daarom terug van weggeweest voortaan voor jullie weer elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Regelmatig zie je in deze rubriek feitjes van het CBS voorbij komen. Soms duikt het CBS in haar archieven voor leuke onderzoeken en wij kijken vandaag mee in die oude doos. Want wist je dat 70 jaar geleden Nederlanders vooral naar 'bonte programma's' luisterden? "De gemiddelde luisterdichtheid van een avonduitzending was 1 miljoen. Bonte programma’s trokken de meeste luisteraars, zo’n 2,75 miljoen. Dit waren showprogramma’s als Negen heit de klok (KRO), Tierelantijnen (KRO), Showboat (VARA) en de Bonte Dinsdagavondtrein (AVRO), met sketches, toneelstukjes, spelletjes en liedjes. Naar nieuwsberichten luisterden 1,3 miljoen mensen, naar hoorspelen 1 miljoen, programma’s met gemengd luchtige muziek trokken eveneens 1 miljoen luisteraars. Ernstige muziek (140 duizend) en godsdienstige programma’s (350 duizend) werden het minst beluisterd", zo verduidelijkt het CBS.

Waar luisterden we naar in 1953? (Bron: CBS)
Waar luisterden we naar in 1953? (Bron: CBS)

'Kappen met iedereen pissig te maken'

Iedereen kent ze ondertussen wel, de protesters van Just Stop Oil die het nodig vinden om babies mogelijk in levensgevaar te brengen, enkel omdat ze olie vies-bah vinden.

Blijkbaar hebben sommige mensen schoon genoeg van deze groep activisten. Een groep tegenstanders hebben dezelfde tactiek gebruikt om de jso mensen van de openbare weg te weren.

Hoe de activisten het goedpraten dat ze olie-gebaseerde producten als smartphones, nylon, plastic (zoals in de megafoon), etc, etc, etc, etc gebruiken, is onbekend.

Dat de jso activisten niet de enigen zijn die anderen kunnen irriteren, bewijst het volgende filmpje:

Rovanperä domineert Rally van Estland en slaat nieuwe slag in titelstrijd

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar het weekeinde, want de achtste ronde van het wereldkampioenschap rallyrijden werd afgewerkt. De Rally van Estland werd een flinke domper voor het thuispubliek, maar dat mocht de pret voor de neutrale kijker natuurlijk niet drukken.

Voor lokale held Ott Tänak en navigator Martin Järveoja was het op de donderdag, doorgaans toch de dag van een relatief simpele openingsproef, al vrijwel klaar wat de winst betreft: vijf minuten tijdstraf, want de motor van de Ford Puma moest vervangen worden.

Thierry Neuville ging met navigator Martijn Wydaeghe aan de leiding tijdens de eerste helft van de vrijdag, maar Kalle Rovanperä en Jonne Halttunen namen die positie richting het einde van de dag over in de Toyota Yaris. Neuville volgde op exact drie seconden in zijn Hyundai i20, voor merkgenoot Esapekka Lappi/Janne Ferm (+12,2), de Toyota van Elfyn Evans/Scott Martin (+14,1) en de inmiddels op 33,8 seconden staande Hyundai van Teemu Suninen en Mikko Markkula.

Zaterdag veranderde er wat posities betreft niks, maar Rovaperä kende een topdag en breidde zijn voorsprong op Neuville uit naar 34,9 seconden. Lappi stond op 45,4 seconden en had plek twee nog in het vizier, Evans stond op 52,7 seconden op de vierde plek ook nog binnen een minuut van de leider.

Op de slotdag veranderde er weinig meer: Rovaperä won de power stage voor de bonuspunten - de teller eindigde op vijftien zeges in 21 proeven - en pakte overtuigend de eindwinst in de rally, met Neuville op 52,7 en Lappi op 59,5 seconden. Rovanperä gaat uiteraard ook ruim aan de leiding in het kampioenschap, Evans en Neuville strijden om plek twee.

FOK! Wat een weer: nog niet warmer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedemorgen!

Vanochtend is er af en toe zon. Vooral in het noorden komt een enkele bui voor. De wind komt uit een noordwestelijke richting en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

Vanmiddag zijn er perioden met zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 19°C. De wind komt uit een noordwestelijke richting en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied af en toe vrij krachtig.

Vanavond is het half bewolkt en kan er in het zuidwesten een enkele bui van zee binnentrekken. De wind wordt zwak tot matig en komt uit een noordwestelijke richting.

Komende nacht valt er in de zuidelijke helft een enkele bui. Het koelt af naar 13°C in het zuidwesten tot ca. 10°C in het noordoosten. Aan zee staat er een matige west- tot noordwestenwind die langs de noordkust eerst nog vrij krachtig is. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Onweersbuien trekken over het land (Foto: ANP)
Onweersbuien trekken over het land ((Archief)Foto: ANP)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Armoede in Groot-Brittannië: waarom zijn miljoenen Britten blut?'

Groot-Brittannië heeft een historisch laag werkloosheidspercentage van 3,6%. Toch breken de huidige armoedecijfers alle records. Het is een paradoxale situatie: bijna 15 miljoen Britten worden tegenwoordig als arm beschouwd, terwijl er voldoende werkgelegenheid is.

De oorzaak van de armoede: inflatie en hoge energiekosten. De groeiende inflatie en een dramatische stijging van de energiekosten in de afgelopen maanden hebben miljoenen Britten in armoede gebracht.

In de afgelopen 10 jaar, te beginnen met David Cameron, heeft de regering haar steun aan kwetsbare mensen in de samenleving teruggeschroefd. Het resultaat: een lagere levensverwachting.

Kansarme Britten sterven 10 jaar eerder dan hun rijkere landgenoten - slachtoffers van wat bekend staat als het "shit life syndrome" - een leven gekenmerkt door slechte levensomstandigheden, ziekte en verslaving. De documentaire van DW portretteert mensen die een baan hebben maar zich niets extra's kunnen veroorloven - van Blackpool in het westen tot Ashton-under-Lyne en Cumbria, aan de grens met Schotland.

'Wie heeft de Nord Stream-pijpleidingen gesaboteerd?'

De sabotage van de Nord Stream-gaspijpleiding is hard op weg een van de grootste geopolitieke raadsels van de 21e eeuw te worden. Er zijn vingers gewezen naar de Russen, Amerikanen, Oekraïners en Polen.

Bewijsstukken hebben geleid tot een groot aantal theorieën. Maar is het na bijna tien maanden speculeren nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken?

00:00 Inleiding
00:26 Een geopolitieke thriller
01:26 Een controversieel project
03:39 De aanval
05:11 Een Russisch spoor?
07:20 Een Amerikaans spoor?
08:35 Een Oekraïens spoor?
09:53 Een operatie onder valse vlag?
10:38 De marktparadox
12:20 Meer vragen dan antwoorden

Caravans nog altijd te zwaar beladen

Bijna honderd vakantiegangers stopten vrijdagochtend bij grensovergang Hazeldonk langs de A16 voor een laatste vakantiecheck van hun voertuig. Wegenwachten, caravanexperts en vrijwilligers van de ANWB stonden klaar om de voertuigen na te kijken. Ook medewerkers van Autotaalglas en KwikFit waren aanwezig. In totaal zijn 85 auto's, 35 caravans, 6 aanhangers en één camper gecontroleerd.

Een te zware belading van de caravan blijkt ook dit jaar de veelgemaakte fout. Bijna alle caravans waren te zwaar beladen, één caravan was zelfs 400 kilo te zwaar. Veel caravanbezitters zijn niet goed op de hoogte van het gewicht en laadvermogen van de caravan, volgens de caravanexperts van de ANWB. In veel gevallen was het probleem eenvoudig op te lossen door zware spullen over te brengen naar de auto. Door ‘overgewicht’ van de caravan kan er schade ontstaan aan bijvoorbeeld de vering en het chassis en beïnvloedt het ook het weggedrag van de auto-caravancombinatie.

Vaak vloeistoffen bijvullen
De meeste auto’s waren volgens de Wegenwacht in goede staat en klaar voor de vakantie. Wel zijn er opvallend veel lampjes vervangen en heeft de Wegenwacht veel vloeistoffen zoals motorolie, koelvloeistof en remvloeistof bijgevuld.

Sportminister Conny Helder bezoekt WK voetbal voor vrouwen in Nieuw-Zeeland

Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport brengt een bezoek aan het WK voetbal dat van 20 juli tot en met 20 augustus 2023 plaatsvindt in Australië en Nieuw-Zeeland. Zoals gebruikelijk is de minister voor Sport aanwezig bij een groepswedstrijd van het Nederlands elftal. Donderdag 27 juli bezoekt ze de wedstrijd tegen de huidige wereldkampioen, de Verenigde Staten. De wedstrijd van het Nederlands Elftal wordt gespeeld in Wellington.

WK-bid 2027
Tien jaar na het Europees kampioenschap in Nederland willen Nederland, België en Duitsland nu gezamenlijk het WK voetbal in 2027 organiseren. De vijf Nederlandse speelsteden Amsterdam (Johan Cruijf ArenA), Rotterdam (De Kuip), Eindhoven (Philips Stadion), Enschede (Grolsch Veste) en Heerenveen (Abe Lenstra Stadion) hebben zich begin juli aangemeld. Minister Conny Helder voert in het kader van het WK-bid gesprekken met de Nieuw-Zeelandse en de Australische ministers van sport en ook met de FIFA. Gendergelijkheid is een belangrijk thema in het bid voor de drie landen. Het WK 2027 moet het voorbeeld worden hoe vrouwen een gelijkwaardige positie in de sport kunnen bekleden: of dit nu als speler, coach, scheidsrechter of bestuurder is. Het bid moet uiterlijk op 8 december 2023 zijn ingediend. De FIFA stemt in mei 2024 over de toewijzing van het WK van 2027.

Minister Conny Helder: “Het zou fantastisch zijn als we samen met België en Duitsland het WK voetbal in 2027 kunnen organiseren. Het is een geweldige manier om sport en in het bijzonder het vrouwenvoetbal nog meer op de kaart te zetten in Nederland. Vanaf de tribune ga ik onze OranjeLeeuwinnen natuurlijk van harte aanmoedigen bij de wedstrijd tegen de Verenigde Staten. Ik wens ze via deze weg veel succes bij de eerste wedstrijd tegen Portugal.

Sociaal veilige sport
Onderdeel van het werkbezoek is kennisuitwisseling met het Sport Integrity Australia (SIA) in Canberra (Australië) over integriteit en veiligheid in de sport. Dit succesvolle voorbeeld wordt gevolgd bij de ontwikkeling van een onafhankelijk integriteitscentrum voor veilige sport in Nederland. Waar sporters terecht kunnen voor het melden en de opvolging van meldingen op het gebied van grensoverschrijdend gedrag, doping en matchfixing.

'Nederlandse overheid staat buitenspel door Amerikaanse dataverzamelaars'

Sinds anderhalve week is Google Bard ook in Nederland beschikbaar, een chatbot die met kunstmatige intelligentie vragen beantwoordt. Daarmee zal de Amerikaanse techreus opnieuw veel data van Nederlanders gaan verzamelen. Meer dan onze overheden doen.

Commerciële Amerikaanse bedrijven als Google, Meta en WhatsApp hebben inmiddels al meer informatie in handen over ons dan de Nederlandse overheid zelf. Zo kunnen ze met behulp van de verzamelde data infectieziektes beter voorspellen dan het RIVM. Ze kunnen verstoringen van de openbare orde sneller signaleren dan de lokale overheid, het openbaar vervoer efficiënter laten functioneren dan de NS, of criminaliteit effectiever opsporen dan onze politie.

Dat is indrukwekkend, maar ook zorgwekkend. Het risico bestaat dat de overheid hierdoor buitenspel wordt gezet, en daarmee de democratie .

Regulering door de overheid lijkt een logische oplossing om deze kwestie aan te pakken. Maar de razendsnelle ontwikkeling van 'data science' staat in schril contrast met de traagheid waarmee wetten tot stand komen. Nederlandse politici én gewone burgers die gebruikmaken van Google, Meta en andere bedrijven, moeten zich hier bewust van zijn.

'Veel Nederlanders last van online bedreigingen'

Slachtofferhulp Nederland heeft in het eerste half jaar van 2023 ruim 9000 meldingen gekregen van slachtoffers die te maken kregen met (online) bedreigingen. Vorig jaar waren er meldingen van ruim 20.000 slachtoffers. De bedreigingen treffen daarmee niet alleen personen met een publieke functie zoals politici en journalisten, maar een veel bredere groep Nederlanders.

De impact van online bedreigingen;

  • Slachtoffers ervaren gevoelens van wantrouwen, angst en intimidatie
  • Slaapproblemen, depressieve klachten en het voorval steeds opnieuw beleven wordt door slachtoffers van online bedreiging en intimidatie veel vaker gerapporteerd dan door slachtoffers van andere online delicten
  • Online bedreiging kan nóg bedreigender worden ervaren wanneer deze anoniem plaatsvindt en het risico minder goed kan worden ingeschat
  • Ook de omgeving zoals familieleden en vrienden van de directe slachtoffers ondervinden de gevolgen van de bedreigingen

Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland:

“Het is van groot belang om bewustzijn te creëren over de ernstige gevolgen van online bedreigingen en om slachtoffers de nodige ondersteuning te bieden. We hebben bij Sigrid Kaag gezien hoeveel impact online bedreigingen kunnen hebben. Helaas heeft een veel grotere groep Nederlanders hiermee te maken. En we zien slechts het topje van de ijsberg en ik vrees dat het einde nog niet in zicht is. We leven in een scherpe tijd.”

Maandag is de campagne ‘Elke stap een overwinning’ gestart. Met deze campagne laat Slachtofferhulp Nederland zien welke stappen een slachtoffer kan nemen op weg naar herstel van hetgeen hem/haar is overkomen. 

Oekraïense militaire functionaris gearresteerd wegens 'verrijking'

In Oekraïne is een voormalige hoge officier gearresteerd op verdenking van corruptie. Volgens berichten in de media wordt de eind juni ontslagen ex-officier beschuldigd van het aannemen van steekpenningen om te voorkomen dat burgers worden opgeroepen voor het leger. Yevgen Borisov wordt onder meer beschuldigd van 'illegale verrijking', aldus het staatsonderzoeksbureau DBR, dat is belast met zaken van corruptie op het hoogste niveau. 

Als hoofd van een militair vervangend districtskantoor in Odessa zou hij tijdens de oorlog voor miljoenen onroerend goed in Spanje hebben gekocht. Hij riskeert tot tien jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld. Volgens een verklaring van het presidentieel bureau kreeg opperbevelhebber Valeriy Saluschnyi in juni het bevel de man 'over wie het hele land praat' onmiddellijk te ontslaan.

Internetkrant Ukrayinska Pravda meldde eerder dat familieleden van de militaire functionaris - zijn moeder, schoonmoeder en vrouw - voor miljoenen euro's onroerend goed aan de Spaanse kust en luxe auto's kochten. De overnames zouden eind 2022 zijn gedaan. De zaak was in april al openbaar gemaakt door een ex-parlementslid. Kiev reageerde echter pas na het bericht in de media.

Onderzoekers zeiden dat de verdachte probeerde onderzoekers te ontwijken door telefoonnummers en kentekenplaten te wijzigen. "Er werd twee dagen actief naar hem gezocht, uiteindelijk werd hij ontdekt en gearresteerd na een uitgebreid operationeel onderzoek in Kyiv", aldus de dienst.

De strijd tegen corruptie is een van de voorwaarden van de EU voor de toetreding van Oekraïne. De afgelopen maanden zijn er verschillende spraakmakende invallen geweest in het land vanwege beschuldigingen van corruptie.

Barbiefilm verboden in de provincie Punjab van Pakistan

De film 'Barbie' is in delen van Pakistan verboden. In de provincie Punjab mag het niet vertoond worden in bioscopen aldaar. De censuurautoriteit rechtvaardigde dit met 'aanstootgevende inhoud'. Media melden dat queer thema's in de film de aanleiding van de censuur zijn.

In Punjab wonen meer dan 120 miljoen mensen. Een gecensureerde versie wordt nu beoordeeld voor eventuele vertoning in de provincie. In andere delen van Pakistan wordt de film 'Barbie' normaal vertoond.

Films worden in Pakistan herhaaldelijk gecensureerd of verboden omdat islamitische hardliners uit de traditionele lagen van het land zich bij hen kunnen laten gelden. Lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders worden in Pakistan herhaaldelijk gediscrimineerd. In mei werd een zelfbeschikkingswet voor transgenders die in 2018 was ingevoerd, teruggedraaid.

Farid Azarkan (Denk) en Sylvana Simons (Bij1) stoppen als lijsttrekkers

Sylvana Simons (Bij1) en Farid Azarkan (Denk) verlaten de politiek. Dat hebben ze beiden maandag bekend gemaakt. De huidige fractievoorzitters in de Tweede Kamer zijn niet beschikbaar als lijsttrekker bij de verkiezingen op 22 november.

Azarkan vertrekt uit de landelijke politiek zonder specifieke reden aan te geven. Hij zegt dat het tijd is voor een andere keuze en om andere dingen te gaan doen. Vorige week gaf hij nog aan dat de kans voor hem om opnieuw lijsttrekker te worden nog '50/50', was, maar nu is hij niet beschikbaar.

Azarkan is sinds 2017 Kamerlid voor DENK en werd in maart 2020 fractievoorzitter. Hij heeft er vertrouwen in dat DENK bij de volgende verkiezingen een goed resultaat zal behalen zonder hem. Azarkan noemt zijn periode als Kamerlid “een avontuur” dat hij niet had willen missen. In het begin werd hij na twee maanden geroyeerd na een interne ruzie binnen de partij, maar dit besluit werd later teruggedraaid. Als fractievoorzitter is Azarkan vooral bekend geworden vanwege zijn rol in het blootleggen van het toeslagenschandaal, samen met Pieter Omtzigt en Renske Leijten.

Het besluit van Simons is naar haar eigen zeggen genomen na een 'intense' week waarin twee leden van de Amsterdamse raad hun vertrek aankondigden in een interview met het NRC. De twee ex-leden, Nilab Ahmadi en Jazie Veldhuijzen, klaagden over een "toxische en structureel onveilige werkomgeving" binnen de partij. Zij verwijten partijleider Simons dat zij niet heeft ingegrepen.

"De onwaarheden waarmee zij hun beslissing in de krant toelichten hebben mij zeer geraakt", schrijft Simons in de mail. "Ik moet nu campagne voeren op een bed van onware frames. Ik kan zo niet de generaal zijn die haar troepen naar de overwinning leidt."

Maar dat is niet de enige reden dat Simonse stopt. Volgens haar spelen ook gezondheidsproblemen een rol, zo kampt ze met long covid en reumatische artrose. Daarnaast komen ook de verkiezingen eerder dan verwacht.

Ahmadie en Veldhuizen hebben aangegeven verder te gaan als zelfstandige raadsleden. Met hun vertrek heeft  BIJ1 geen vertegenwoordiger meer in de Amsterdamse raad.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1380
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.