Djokovic na fantastische strijd met Alcaraz naar Roland Garros-finale tegen Ruud

Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de finale op Roland Garros. De Servische nummer drie van de wereld is daarmee nog één zege verwijderd van het completeren van de 'triple career Grand Slam': alle vier Grand Slam-toernooien minstens drie keer winnen, wat geen enkele speler ooit gedaan heeft.

In de halve finales stond Djokovic tegenover de jonge wereldranglijstaanvoerder Carlos Alcaraz uit Spanje. Het niveau was bijzonder hoog, waarbij een vroege break in set één voor de Serviër wel genoeg was om op voorsprong te komen. Vroeg in de tweede set toverde Alcaraz een van de beste ballen van de afgelopen jaren uit zijn racket, door vanuit een schier onmogelijke hoek de bal nog over het net en precies binnen de lijnen te krijgen.

Het was een fenomenaal staaltje tennis in de tweede set, waar Djokovic drie setpoints van Alcaraz weg wist te werken, maar vervolgens op eigen service alsnog de set uit handen gaf. In set drie ging het al snel fout voor Alcaraz: de kramp sloeg toe bij de jonge Spanjaard, die het niet van zich af wist te schudden. Hij kon niet meer dan de wedstrijd uitspelen en met twee simpele sets in een uur tijd maakte Djokovic het af: 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.

Djokovic staat in de finale tegenover de als vierde geplaatste Noor Casper Ruud, die de Duitser Alexander Zverev (22) versloeg. In set één gaf Ruud een break uit handen, maar dat maakte hij snel goed en in set twee was een break op 3-3 voldoende. In set drie kon Zverev niks meer inbrengen en in een goede twee uur was het voorbij: 6-3, 6-4, 6-0 en Ruud's derde Grand Slam-finale was een feit - vorig jaar verloor hij zowel op Roland Garros als de US Open.