FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 juni 2023

Gasprijs kwart hoger

Na een lange periode waarin de gasprijs daalde, was er vandaag voor de tweede keer deze week een grote stijging. De marktprijs van gas steeg bijna 25%. Hoewel de prijs nog altijd niet zo hoog is als de extremen van vorig jaar lijkt de periode van gestage daling voorbij. Onder meer de warmte veroorzaakt een hoger gasverbruik: om airconditioning draaiend te houden wordt er meer gas verbruikt om electriciteit op te wekken.

Djokovic na fantastische strijd met Alcaraz naar Roland Garros-finale tegen Ruud

Novak Djokovic heeft zich geplaatst voor de finale op Roland Garros. De Servische nummer drie van de wereld is daarmee nog één zege verwijderd van het completeren van de 'triple career Grand Slam': alle vier Grand Slam-toernooien minstens drie keer winnen, wat geen enkele speler ooit gedaan heeft.

In de halve finales stond Djokovic tegenover de jonge wereldranglijstaanvoerder Carlos Alcaraz uit Spanje. Het niveau was bijzonder hoog, waarbij een vroege break in set één voor de Serviër wel genoeg was om op voorsprong te komen. Vroeg in de tweede set toverde Alcaraz een van de beste ballen van de afgelopen jaren uit zijn racket, door vanuit een schier onmogelijke hoek de bal nog over het net en precies binnen de lijnen te krijgen.

Het was een fenomenaal staaltje tennis in de tweede set, waar Djokovic drie setpoints van Alcaraz weg wist te werken, maar vervolgens op eigen service alsnog de set uit handen gaf. In set drie ging het al snel fout voor Alcaraz: de kramp sloeg toe bij de jonge Spanjaard, die het niet van zich af wist te schudden. Hij kon niet meer dan de wedstrijd uitspelen en met twee simpele sets in een uur tijd maakte Djokovic het af: 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.

Djokovic staat in de finale tegenover de als vierde geplaatste Noor Casper Ruud, die de Duitser Alexander Zverev (22) versloeg. In set één gaf Ruud een break uit handen, maar dat maakte hij snel goed en in set twee was een break op 3-3 voldoende. In set drie kon Zverev niks meer inbrengen en in een goede twee uur was het voorbij: 6-3, 6-4, 6-0 en Ruud's derde Grand Slam-finale was een feit - vorig jaar verloor hij zowel op Roland Garros als de US Open.

Man gewond bij steekincident

In de nacht van donderdag op vrijdag werd op de Van Grobbendonklaan in 's-Hertogenbosch een man neergestoken. De identiteit van de verdachte was al snel bekend en de politie is naar hem op zoek.

Het 41-jarige slachtoffer uit Den Bosch was rond 3.00 uur in gesprek met de latere verdachte en een vrouw. Op enig moment ontstond er om vooralsnog onbekende reden ruzie tussen de twee mannen, waarbij de verdachte het slachtoffer neersteekt. De verdachte gaat er daarna op de fiets vandoor en door de getuige werden de hulpdiensten gealarmeerd. Het slachtoffer werd door een ambulance naar een ziekenhuis vervoerd en de politie start een zoektocht naar de verdachte. Hij werd die nacht niet meer gevonden, maar wel troffen agenten zijn fiets aan op de Tramkade in de stad. Het onderzoek naar de verblijfplaats van de verdachte is in volle gang. De politie roept hem op zich zelf te melden.

Random Pics van de Dag #958

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

NHL: Panthers blijven in leven in Stanley Cup-finale

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL is donderdagavond de derde van maximaal zeven wedstrijden gespeeld in de finale van de strijd om de Stanley Cup. De Vegas Golden Knights hadden hun twee thuiswedstrijden ruimschoots gewonnen en trokken naar de FLA Live Arena in Sunrise, het thuishonk van de Florida Panthers.

Al na vier minuten kwamen de Panthers dankzij Brandon Montour op voorsprong, maar kort voor het einde van de periode trok Mark Stone de stand met een powerplaygoal gelijk. Met vijf minuten te spelen in de tweede periode kwamen de Golden Knights zelfs op voorsprong dankzij Jonathan Marchessault, maar er kwam redding voor de thuisfans: dik twee minuten voor het einde van de wedstrijd tekende Matthew Tkachuk voor de gelijkmaker.

Er was overtime nodig en daarin was het na ruim vier minuten raak: Carter Verhaeghe kreeg de puck voor zijn stick en haalde van afstand hard uit voor de winnende 3-2, waardoor de Panthers nog volop in leven zijn in de finale.

Game 4: Zaterdagavond 10 juni, 02.00u (NL); Florida Panthers - Vegas Golden Knights

Zimmermann wint zesde etappe Dauphiné

Georg Zimmermann heeft vanuit de vroege vlucht de zesde etappe in de Dauphiné gewonnen. Op de slotklim was de 25-jarige Duitser de sterkste van de kopgroep. Hij won voor Mathieu Burgaudeau en Jonathan Castroviejo. Jonas Vingegaard kwam niet in de problemen en gaat als leider het weekend in.

De zesde etappe in de Dauphiné was een rit van 170 kilometer lang en op het einde van de etappe lag er verschillende beklimmingen. Geen lange zware beklimmingen, maar een mooi voorproefje wat de renners in het weekend te wachten staat. Vroeg in de etappe kregen we een grote kopgroep, maar het peloton gaf de vluchters nooit veel ruimte.

Toch zou de kopgroep vooruit blijven ondanks het werk van Uno-X en DSM. Op de Col des Aravis spatte de kopgroep uit elkaar. Mathieu Burgaudeau en Jonathan Castroviejo reden in eerste instantie weg en niet veel later maakte Georg Zimmermann de sprong naar het tweetal. Tot aan de slotklim (2,3 km aan 6,6%)bleven ze samen, waarna Zimmermann de aanval opende. De Duitse klimmer sloeg direct een gat, maar met 300 meter werd hij bijgehaald door Burgaudeau. De Fransman ging vervolgens vroeg de sprint aan en werd geklopt door Zimmermann.

Bij de klassementsrenners versnelde Jonas Vingegaard even, maar trok vervolgens niet door, waardoor er geen verschil kwam tussen de klassement, waardoor de Deen van Jumbo-Visma nog altijd ruim aan de leiding gaat in de Dauphiné.

Results powered by FirstCycling.com

Droogte-record in de maak?

Hallo daar! 

Ik verdiepte mij eens op het terrein van droogte. Niet echt een liefhebberij zoals de meeste wel weten,  maar het is inmiddels dermate interessant dat ik het toch niet na kan laten om daar eens wat achtergrond informatie over te geven.  

Heel veel plaatsen, eigenlijk het grootste deel van het land heeft al méér dan een maand geen druppel regen meer gezien. Feitelijk zijn er voor record-droogte's deels dezelfde eisen als voor een hittegolf. Alleen nu in een heel andere versie.

Het inmense bolwerk van hogedruk ligt er nog steeds, al komen er wel wat kleine wijzigingen. Niet speciefiek aan de hogedruk zelf, maar er gaat zich een nieuwe kern ontwikkelen ten NW van ons. 

Toch zijn/waren de buien zeker niet heel ver weg. Om terug te komen op de droogte, afgelopen donderdag viel er in Borculo zowaar 2 mm, en ook delen van het oosten en zuidoosten kregen ietwat gespetter. Onweer bleef duidelijk buiten onze grenzen.

Spreken we gezien de verwachtingen nu van een totaal droogte-record? Ik ben geneigd te zeggen van: NEE. Er is dus neerslag gevallen, hoe weinig dan ook. Echter viel dit niet in De Bilt.

Zo zit dat dus ook met hittegolven. Het zuiden en oosten zijn vaak warmer dan verder noord-of westwaarts. Een paar tienden van verschil kan er dus voor zorgen dat je oftewel een landelijke of regionale en dus wel of géén officiele hittegolf hebt, of niet.

Het is dus best wel uniek om nu te zeggen dat dat nu feitelijk ook voor de neerslag van toepassing is. De Bilt, en dus een landelijk droogte-record lijkt er wel in te zitten, maar regionaal is dat dus niet het geval. 

Ik vind het dus een heel lastige kwestie. Als De Bilt in een lange reeks een dag heeft met 24,4 graden, terwijl de rest van het land wel aan die criteria voeldoet, tja.. lastig. Zo nu dus ook met de neerslag. 

Dan komt bij mij de vraag: moet je De Bilt niet laten vallen als eikpunt? Als er in het zuiden/oosten aan de eisen wordt voldaan dan is er in principe gewoon sprake van een hittegolf, doch de verschillen met de Wadden en deels ook rondom het IJsselmeer zijn ook best significant, en dat mag je ook beslist niet onderschatten. 

Zodoende dus ook met de neerslag. Dat ene meetbare buitje kan dus toch voor een nieuwe kwestie zorgen.  

Neerslag is voorlopig beslist niet aan de orde. Wel een grotendeels tropisch weekend, al denk ik wel dat zelfs de Wadden rond de 25 graden kunnen uitkomen. 

De buien vinden we nog steeds in de binnenlanden van het MZ-gebied.  

Persoonlijk krijg ik wél een absoluut droogte-record. Na 9 mei is er hier geen druppel meer gevallen. Mei was met 25 mm al uitermate karig hier. Maar in juli 2006 bleef de teller steken op 31 volledig droge dagen, en dat ga ik dus makkelijk verbreken. Overigens volgde toen een record-natte augustus met ruim 355 mm regen. Er is dus hoop.  

Geniet van het warme weekend! 

 

Kabinet omarmt noodzaak eenvoudigere sociale zekerheid

“We moeten moeilijk makkelijker maken.” Het kabinet omarmt deze boodschap uit het interdepartementaal beleidsonderzoek (IBO) Vereenvoudiging sociale zekerheid. Het sociale zekerheidstelsel is door de jaren heen onbedoeld complex geworden. Vooral voor mensen die met verschillende regelingen te maken hebben, kan dat leiden tot stress, gezondheidsproblemen en een teruglopend vertrouwen in de overheid. Het kabinet onderschrijft daarom de noodzaak het sociale vangnet eenvoudiger te maken.

Een grote vereenvoudiging van het sociale zekerheidstelsel is niet makkelijk en kost tijd. Vereenvoudiging kent ook dilemma’s. Zo kan een eenvoudiger stelsel minder gericht zijn, waardoor de ondersteuning van Nederlanders de overheid meer geld kost of een grotere groep bediend moet worden met hetzelfde geld.

Om het voor mensen makkelijker te maken, wil het kabinet het stelsel in den brede tegen het licht houden. Het kabinet richt daarom, samen met uitvoerders en gemeenten, een nieuw overheidsbreed programma Vereenvoudiging Inkomensondersteuning voor mensen (VIM) op. Dit programma gaat aan de slag met scenario’s voor een eenvoudigere inkomensondersteuning op de lange termijn. Ook pakt het programma knelpunten op die ontstaan als mensen te maken hebben met een samenloop van regelingen.

Tegelijkertijd werkt het kabinet waar dat nu al kan samen met uitvoerders en gemeenten aan het vereenvoudigen van de sociale zekerheid. Zo werkt het kabinet aan verbeteringen binnen de Participatie- en de Werkloosheidswet. Ook wordt gekeken naar de manier van handhaven. Daarbij neemt het kabinet de lessen en inzichten uit het IBO telkens mee. In de kabinetsreactie die vandaag naar de Kamer is gegaan, staat een volledig overzicht van alle initiatieven om de sociale zekerheid en de uitvoering eenvoudiger te maken voor mensen die hier van afhankelijk zijn.

Het IBO Vereenvoudiging sociale zekerheid geeft inzicht in de grote opgave waar de sociale zekerheid voor staat. De vereenvoudiging is alleen kansrijk wanneer betrokkenen – waaronder het Rijk, de uitvoerders en de politiek – doorlopend rekening houden met eenvoud bij het ontwikkelen en beoordelen van wet- en regelgeving.

Hoge Raad: geleend goud in museum niet naar de Krim, maar naar Oekraïne

Na 9 jaar weet het Allard Pierson Museum eindelijk waar ze het geleende goud uit de Krim naartoe terug moeten brengen. De Hoge Raad heeft het definitieve oordeel geveld dat de kunstschatten niet teruggaan naar de vier musea in de Krim, die de kostbaarheden uitleenden en nu onder Russisch bestuur vallen, maar naar Oekraïne. Zo meldt AT5.

Het dilemma rondom het eigendomsrecht ontstond toen Rusland het Oekraïense schiereiland de Krim annexeerde in maart 2014. Op dat moment lagen de schatten tentoongesteld in het Allard Pierson Museum. De meer dan duizend (veelal gouden) voorwerpen zoals kettingen, grafzerken en bijzondere stenen, waren aan het museum uitgeleend door vier musea uit de Krim.

Krim of Oekraïens?
Het museum besloot de kunstschatten te houden totdat de rechter bepaald had aan wie ze toebehoren. Aan de ene kant konden dat de Krim-musea zijn, die nu onder Russisch bestuur vallen en beweren dat de kostbaarheden cultureel en historisch erfgoed zijn van de autonome republiek de Krim. De annexatie door Rusland verandert daar volgens de musea niets aan. Aan de andere kant kon het de staat Oekraïne zijn, die zegt dat de schatten in Kiev thuishoren omdat ze bij het culturele erfgoed van het hele land horen. 

Na een jarenlang juridisch proces − de musea gingen na een eerste uitspraak van de rechter in hoger beroep en daarbovenop nog eens in cassatie over dat vonnis − heeft de Hoge Raad nu dus definitief bevestigd dat de stukken aan de staat Oekraïne behoren.

Ten tijde van de uitspraak van het hoger beroep in 2021, sprak de Oekraïense president Zelensky op Twitter al van een 'langverwachte overwinning'. Hij zei dat de volgende stap het terugwinnen van de Krim was.

Minder ziekteverzuim in eerste kwartaal 2023

Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid was in het eerste kwartaal van 2023 5,7 procent. Hoewel dit percentage lager is dan het hoogtepunt van 6,3 procent in dezelfde periode in 2022, is het ziekteverzuim vergeleken met de voorgaande jaren nog steeds hoger. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Omdat het ziekteverzuim een seizoenseffect kent (’s winters wordt er meer verzuimd dan in de zomer), worden cijfers niet vergeleken met opeenvolgende kwartalen, maar met dezelfde kwartalen in voorgaande jaren.

Vanaf begin 2017 is het ziekteverzuim in die jaar-op-jaarvergelijking alle kwartalen hoger geweest, met uitzondering van het eerste kwartaal van 2019 en 2021.

Sterke stijging verzuim 2022 in vergelijking met 2021
Over het gehele jaar 2022 was het ziekteverzuimpercentage 5,6 procent. Dat wil zeggen dat van de duizend te werken dagen 56 werden verzuimd wegens ziekte. In 2021 was dit percentage 4,9. Niet eerder is er een zo grote toename gemeten van het jaarcijfer. Dit komt met name door de sterke stijging van het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van 2022.

Ziekteverzuim in de zorg opnieuw het hoogst
In het eerste kwartaal van 2023 verzuimden werknemers opnieuw het meest in de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg (8,1 procent). Een jaar eerder was dit in het eerste kwartaal 8,9 procent. In de financiële dienstverlening lag het ziekteverzuim het laagst (3,4 procent).

Lange tijd was de horeca de bedrijfstak met het laagste ziekteverzuim. In het eerste kwartaal van 2022 nam het verzuim flink toe tot 6,0 procent. In het eerste kwartaal van 2023 nam het verzuim weer af tot 4,3 procent.

In geen enkele bedrijfstak lag het ziekteverzuim in het eerste kwartaal van 2023 hoger dan in het eerste kwartaal van 2022. Het verzuimpercentage was gelijk bij de energiebedrijven (5,4), informatie en communicatie (4,2), verhuur en handel van onroerend goed (4,6) en openbaar vervoer (7,0).

Verzuim in alle branches zorg en welzijn afgenomen
Vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar nam het ziekteverzuim af in alle branches van de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg. Het verschil was het grootst bij de huisartsen en gezondheidscentra (van 9,7 naar 7,3 procent) en de kinderopvang (van 10,0 naar 8,8 procent). Het waren de branches waar vorig jaar de grootste stijging was in vergelijking met het jaar daarvoor. Het verzuim is nog altijd het hoogst in de branche verpleging, verzorging en thuiszorg: 9,6 procent.

De cijfers over de branches in de gezondheids- en welzijnszorg zijn afkomstig uit het programma Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn.

Werkgerelateerd verzuim hoog in gezondheids- en welzijnszorg
Vaker dan gemiddeld heeft het verzuim in de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg te maken met het werk. Dat blijkt uit de uitkomsten van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA), eens per jaar uitgevoerd door het CBS en TNO.

Van de werknemers in de gezondheids- en welzijnszorg die weleens hebben verzuimd zei 10 procent in 2022 dat het meest recente verzuim hoofdzakelijk vooral een gevolg is van het werk. Daarbij kan het ook gaan over verzuim langer dan een jaar geleden. Volgens 15 procent was het verzuim deels toe te schrijven aan het werk. Dit is vaker dan gemiddeld onder werknemers in alle bedrijfstakken (respectievelijk 7 procent en 12 procent).

Binnen de bedrijfstak gezondheids- en welzijnszorg kwam verzuim dat hoofdzakelijk een gevolg is van het werk in 2022 het vaakst voor in de branches verpleging, verzorging en thuiszorg (12 procent) en kinderopvang (11 procent).

Meeste verzuim door griep, verkoudheid of andere virusinfectie
Van alle werknemers was in 2022 voor veruit de grootste groep griep, verkoudheid of een andere virusinfectie (waaronder COVID-19) (57 procent) de oorzaak van hun meest recente verzuim. Psychische klachten, overspannenheid of een burn-out (5 procent) werden ook relatief vaak genoemd. 12 procent van alle werknemers gaf aan nog nooit te hebben verzuimd.

Vanaf het verslagjaar 2022 verschilt de wijze waarop gegevens voor de NEA zijn verzameld en verwerkt op enkele punten van eerdere verslagjaren. Daardoor zijn de cijfers vanaf 2022 mogelijk niet in alle gevallen vergelijkbaar met de cijfers tot en met 2021. Meer informatie is beschikbaar in de onderzoeksbeschrijving van de NEA 2022.

Warm weer zorgt voor drukte bij airco-installateurs

De eerste warme dagen van het jaar zorgen traditioneel voor grote drukte bij installateurs van airconditioning. Ook elektronicawinkels zien een forse toename van de verkoop van mobiele airco’s en ventilatoren. De meeste installateurs hebben al veel werk als gevolg van de energietransitie. Sommige airco-installateurs moeten daardoor nieuwe klanten op een wachtlijst zetten.

De vraag naar airco’s groeit overigens al langere tijd. Steeds meer consumenten gebruiken hun airco namelijk ook in de winter, als gasloze (bij)verwarming.

Koel voorjaar
Klimaattechnisch specialist Maurice Roovers van Techniek Nederland is niet verrast door de plotselinge piek in het aantal airco-aanvragen. "We hadden een koel voorjaar en daardoor was het iets rustiger dan andere jaren. Nu mensen merken dat het weer onaangenaam warm wordt in huis, willen ze zo snel mogelijk een airco-systeem. Gelukkig hebben de meeste installateurs voldoende airco’s op voorraad. Toch kan het in sommige gevallen even duren voordat de airco geplaatst wordt. Het is nu eenmaal druk in de branche."

Koelen én verwarmen
Roovers adviseert consumenten die een airco willen aanschaffen altijd te kiezen voor een systeem dat kan koelen én verwarmen. "We zien dat veel mensen een airco laten installeren op hun thuiswerkplek. Zorg dat je een systeem kiest waar je in de winter je werkkamer mee kunt verwarmen, zodat de cv-ketel niet de hele dag hoeft te branden. Dat levert een lagere energierekening op én je spaart het milieu. Daarnaast is het verstandig om op te letten of het systeem natuurlijke koudemiddelen gebruikt."

Blijf ventileren
Volgens Roovers is het belangrijk om te blijven ventileren, óók als het warm is. "Houd ramen en deuren overdag dicht, doe de zonwering omlaag en de gordijnen dicht. Maar blijf wél ventileren om ervoor te zorgen dat de lucht binnen gezond blijft. In de avonduren en ’s nachts is het juist belangrijk om de ramen tegen elkaar open te zetten."

Mobiele airco’s en ventilatoren
Ook elektronicaretailers hebben het extra druk. Martin Hof, manager Consumentenelektronica bij Techniek Nederland: "Zowel in de winkels als online is de vraag naar mobiele airco’s en ventilatoren groot."

Zes tips van Techniek Nederland om de woning koel te houden

1. Ventileer in de avonduren, ’s nachts en in de ochtend voordat de zon opkomt, door ramen en deuren tegen elkaar open te zetten.

2. Houd de warmte buiten door overdag ramen en deuren gesloten te houden.

3. Maak gebruik van buitenzonwering.

4. Zet elektrische apparaten niet onnodig aan. Wasmachines, vaatwassers, laptops, computers en tv’s geven allemaal warmte af.

5. Ook een ventilator kan helpen om een kamer koel te houden.

6. Kies voor een groene tuin met weinig tegels en veel natuurlijke schaduw. Een plat dak kan met de juiste begroeiing voor extra verkoeling zorgen.

Trump aangeklaagd voor bezit 'classified documents'

De voormalige Amerikaanse president Trump is opnieuw aangeklaagd. Dit keer gaat het om de beschuldigingen van oneigenlijk omgaan met vertrouwelijke documenten. Volgende week moet hij voor de rechtbank in Miami verschijnen.

Trump verklaarde dat hij onschuldig was en schreef donderdag op sociale media dat hij is aangeklaagd door het Amerikaanse ministerie van Justitie en dinsdag voor de federale rechtbank in Miami zal verschijnen. "De corrupte regering Biden heeft mijn advocaten geïnformeerd dat ik aangeklaagd ben, schijnbaar vanwege de Boxes Hoax," schreef Trump op zijn Truth Social platform.

In augustus deed de FBI een huiszoeking in Trump's privéwoning Mar-a-Lago in Florida en nam verschillende geheime documenten in beslag, waarvan sommige met het hoogste beveiligingsniveau. Het ministerie van Justitie heeft hiervoor een speciale aanklager aangesteld.

Republikeinen geven Biden de schuld
De Republikeinen geven president Biden de schuld van de beschuldigingen. Haar fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Scalise, zei met betrekking tot de presidentskandidatuur van Trump dat Biden het ministerie van Justitie gebruikte om een politieke rivaal dwars te zitten. Het Witte Huis ontkende de beschuldiging.

Bij president Biden werden ook als geheim geclassificeerde regeringsdocumenten gevonden. Ook is hier een speciale rechercheur aan het werk. Bij Biden zijn minder documenten aangetroffen. Daarnaast heeft Biden, in tegenstelling tot Trump, niet geweigerd de documenten aan de onderzoekers te overhandigen.

Verder onderzoek tegen Trump
Trump is in New York al aangeklaagd in verband met zwijggeldbetalingen aan een pornoactrice. Hij werd begin april voorgeleid aan de rechter. Tegen hem loopt verder onderzoek. Hij is momenteel kandidaat voor de Republikeinse presidentiële nominatie. In peilingen onder partijaanhangers loopt hij duidelijk voor.  

Canada zucht onder aanhoudende bosbranden, rook zichtbaar op satellietbeeld

Canada wordt al enige weken geteisterd door honderden bosbranden, hulpdiensten vechten om de branden onder controle te krijgen.

Beelden laten zien hoe de branden zich verspreiden over grote bosgebieden, terwijl het land worstelt met de zwaarstestart van het bosbrandseizoen ooit. Warme en droge omstandigheden hebben het risico op bosbranden in het grootste deel van Canada verhoogd, momenteel is bijna 800.000 hectare getroffen door brand.

De rook veroorzaakt veel overlast, de wind voert dit van de bosbranden af naar de VS, waardoor daar in verschillende oostelijke staten waarschuwingen voor slechte luchtkwaliteit zijn afgekondigd. 

Op satellietbeelden die woensdag vanuit het internationale ruimtestation zijn gemaakt, is te zien hoe de rook van de bosbranden in Canada overslaat naar de VS.  Een enorme rookpluim trok door Lake Superior in het Noord-Amerikaanse Grote Merengebied, passeerde Lake Huron en Lake Erie en eindigde in Pennsylvania, dat volledig verduisterd lijkt. De rook trok donderdag verder langs de Atlantische kust en bedekte Washington DC met een ongezonde waas.

'Het uit de vuilnisbak plukken van statiegeldblikjes zorgt voor rotzooi'

Sinds de invoering van de nieuwe statiegeldwet zit er ook vijftien eurocent statiegeld op blikjes. Deze regel is nog niet bij iedereen voldoende 'geland' waardoor veel mensen onwetend hun blikjes bij het afval gooien. Anderen plukken de blikjes dan weer uit de afvalbak om het statiegeld te innen. Dit zorgt in sommige gemeenten voor veel overlast en rotzooi op straat. Meer hierover bij WNL.

Frankrijk: motief voor steekpartij speelplaats nog onbekend

Een dag na de mesaanval op een kinderspeelplaats in het Franse Annecy is het motief van de dader nog onduidelijk.

Een woordvoerster van het parket laat weten dat het verhoor van de Syrische asielzoeker nog gaande is. Tot nu toe is er geen bewijs van een terroristisch motief. Ook was de man niet onder invloed van drugs of alcohol. Volgens informatie van de krant 'Le Parisien' wordt hij vandaag psychiatrisch onderzocht.

De man verwondde gisteren vier kleine kinderen en twee volwassenen met een mes in een park in de bergstad; hij stak onder meer minderjarigen neer in een kinderwagen. Hij zou in het Engels "In the name of Jesus" hebben geroepen.

Een Frans neefje en nichtje van twee jaar raakten zwaargewond, evenals twee slachtoffertjes uit het buitenland. Een van hen bezit de Britse nationaliteit, de peuter van 22 maanden is een Nederlands meisje. Zij is is overgebracht naar een ziekenhuis in Genève (Zwitserland). De overige slachtoffers liggen in Grenoble.

De vier kinderen zijn "allemaal geopereerd, staan onder permanent medisch toezicht en hun toestand is stabiel”, aldus de Franse premier Borne.

Volgens de eerste bevindingen van het onderzoek lijkt het erop dat de dader dakloos was en al zeker enkele weken in kartonnen dozen sliep en op straat leefde in Annecy. Buurtbewoners vertelden dat de verdachte al meer dan een maand rondsnuffelde in het gebied van de aanval en zich vreemd gedroeg en in zichzelf zong.

Een medewerker van de bootverhuur aan het meer van Annecy vertelde dat hij de aanvaller gedurende de twee maanden voorafgaand aan de aanval elke dag de omgeving heeft zien bezoeken. De man ging vooral graag 's ochtends zwemmen in het meer. "Hij was gekleed in het zwart, zwarte rugzak, donkere bril, baard", beschrijft hij, eraan toevoegend dat de verdachte "een tulband op zijn hoofd droeg, maar om zichzelf tegen de zon te beschermen, zou het ook een t-shirt kunnen zijn".

Frankrijk prees de moed van een jonge katholieke pelgrim die meerdere malen oog in oog kwam te staan met de aanvaller en zijn rugzak als schild gebruikte om hem tegen te houden. Franse media noemen de 24-jarige 'de rugzakheld'. De student management en filosofie heeft zich alleen als Henri geïdentificeerd. "Ik weet alleen dat ik er niet toevallig was", zei hij tegen televisiezender CNews. "Het was onmogelijk om niets te doen. Ik volgde mijn instinct en deed wat ik kon doen om de zwakkeren te beschermen."

Zie ook: Frankrijk: ook Nederlands kindje onder neergestoken peuters.

EU: overeenkomst plannen hervorming asielbeleid

Jarenlang hebben de EU-landen met elkaar gesteggeld om het asielbeleid te hervormen. De ministers van Binnenlandse Zaken van de Europese Unie hebben nu in Luxemburg een akkoord bereikt - ook al is er geen unanimiteit bereikt

De ministers van Binnenlandse Zaken van de EU hadden eerder overeenstemming bereikt over strengere asielregels. Procedures aan de buitengrenzen van de EU zijn gepland - maar ook een eerlijkere verdeling van vluchtelingen over de lidstaten. Landen die geen mensen willen opnemen, moeten een vergoeding betalen.

Wat is het doel van de overeenkomst?
De plannen voorzien in een veel restrictievere aanpak van migranten zonder uitzicht op verblijf. Het akkoord maakt voor het eerst asielprocedures aan de buitengrenzen van Europa mogelijk, zodat mensen met weinig kans om toegelaten te worden de EU niet eens binnenkomen. Daarvoor zouden er asielzoekerscentra bij de grens moeten zijn. Van daaruit moeten migranten rechtstreeks worden uitgezet.

Voor wie zijn grensprocedures van belang?
Buitengrensprocedures zouden in eerste instantie alleen moeten gelden voor migranten uit landen met een lage kans (<20%) op asiel in de EU. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen uit Turkije, India, Tunesië, Servië of Albanië. Het traject mag maximaal 12 weken duren.

Voor wie geldt dit niet?
De meerderheid van de vluchtelingen – bijvoorbeeld uit Syrië, Afghanistan of Soedan – moet recht blijven houden op normale procedures. Vorig jaar waren er in de hele EU ongeveer 966.000 asielaanvragen.

Waar kunnen de migranten naartoe worden gedeporteerd?
Italië, Griekenland en Oostenrijk hadden de wens om afgewezen migranten te kunnen uitzetten naar zogenaamde veilige derde landen. Deze landen zijn onder meer Tunesië en Albanië.

Duitsland wilde dit voorkomen als de gedeporteerden geen nauwe band hebben met het derde land, bijvoorbeeld familie. Volgens de EU-commissie en het Zweedse Raadsvoorzitterschap is het echter voldoende als de migranten alleen door het land heen zijn gereisd.

Wat is de kritiek?
Pro Asyl ziet een "frontale aanval op het recht op asiel". Het hoofd van de Europese afdeling van mensenrechtenorganisatie Kopp sprak over een "historische fout". Dit verkwanselt mensenrechten en de rechtsstaat, Amnesty International heeft een soortgelijke verklaring afgelegd. Migratie-onderzoeker Bernd Kasparek zei dat het het laat zien hoe ver naar rechts is opgeschoven in de EU op dit moment. Zelfs in een democratie zijn er een paar rode lijnen die niet overschreden mogen worden.

Zijn de EU-landen het eens?
Polen en Hongarije wijzen de EU-asielhervorming categorisch af. In de toekomst moeten ze een boete van 20.000 euro betalen voor elke migrant die ze niet accepteren. Het geld moet in een fonds vloeien waaruit migratieprojecten gefinancierd worden. Of Warschau of Boedapest ooit zullen betalen, is onzeker.

De Hongaarse premier Orbán zei dat het compromis onaanvaardbaar was. Brussel zou zijn macht misbruiken en zou van Hongarije een immigrantenland willen maken. De Poolse minister van Europa, Szynkowski, zei ook dat er geen absurde ideeën mogen worden opgelegd. Het geplande solidariteitsmechanisme kan niet worden uitgevoerd. Met betrekking tot de 1,6 miljoen Oekraïense oorlogsvluchtelingen die al zijn opgevangen, benadrukte Szynkowski dat zijn land de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog met succes heeft overwonnen.

En hoe nu verder?
Hongarije en Polen willen het onderwerp weer op de agenda zetten tijdens de EU-top op 29 en 30 juni in Brussel. Daarnaast moeten de EU-landen nog tot overeenstemming komen met het Europees Parlement. Dit wordt als lastig beschouwd, aangezien de standpunten volgens diplomaten "mijlen" uit elkaar liggen.

Geen Roland Garros-finale Middelkoop, titel voor gediskwalificeerde Kato

Tennisser Matwé Middelkoop is er niet in geslaagd de finale van het mannendubbelspel te bereiken op Roland Garros. Samen met zijn Duitse partner Andreas Mies, met wie hij als twaalfde geplaatst was, ging Middelkoop met 4-6, 5-7 onderuit tegen de Belgen Sander Gillé en Joran Vliegen, die in de finale het Kroatisch-Amerikaanse duo Ivan Dodig/Austin Krajicek treffen.

In het gemengd dubbelspel werd de finale al gespeeld. De Japanse Miyu Kato nam het samen met haar Duitse kompaan Tim Pütz op tegen de Canadese Bianca Andreescu en de Nieuw-Zeelander Michael Venus. De eerste twee sets werden netjes onderling verdeeld, waarna een supertiebreak uitsluitsel moest bieden. Daarin waren Kato en Pütz net iets te sterk: 4-6, 6-4 [10-6], voor beiden de eerste Grand Slam-titel.

Kato werd in het vrouwendubbelspel eerder nog gediskwalificeerd, samen met de Indonesische Aldila Sutjiadi - die ze in het gemengd dubbel overigens uitschakelde in de halve finales. In de wedstrijd tegen de Tsjechische Marie Bouzkova en Sara Sorribes Tormo uit Spanje raakte Kato per ongeluk een ballenmeisje, wat aanvankelijk een waarschuwing opleverde. Bouzkova en Sorribes Tormo keken echter niet op of om naar het ballenmeisje, stormden gelijk naar de scheidsrechter en eisten een diskwalificatie voor Kato en Sutjiadi, wat ze daarna ook kregen.

FOK! Wat een weer: tropisch in het zuiden

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Vandaag staat mogelijk de eerste lokale tropische dag voor de deur. In het zuiden kan het 30 graden worden. Maar eerst de ochtend, deze begint zonnig en droog. De dan nog noordoosten wind is matig. Vanmiddag ontstaat er wat bewolking maar blijft het droog bij temperaturen tussen de 22 graden op de wadden tot 30 in het zuiden.

Vanavond kan er in het midden van het land een plaatselijke bui vallen, met 15 tot 22 graden is het heerlijk borrelweer op de vrijdagavond. De wind is dan gedraaid naar het oosten en zal dit de komende dagen ook blijven doen. In de nacht naar zaterdag daalt de temperatuur naar de 13 tot 18 graden. Morgen wederom een warme dag, tot aan woensdag zijn er hoge temperaturen, woensdag lijkt het met 24 graden wat minder warm te worden.

Tot morgen!

Museum De steengroeve in Winterswijk (Foto: Anouk)
Museum De steengroeve in Winterswijk (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

'Instagram is een walhalla voor pedocriminelen'

Er wordt herhaaldelijk kritiek geuit op Instagram omdat het platform niet genoeg doet om kinderen te beschermen. Nu komen er nieuwe beschuldigingen naar voren uit een onderzoek van de Wall Street Journal en Stanford University in de Verenigde Staten. Instagram zou een van de belangrijkste platforms geworden zijn voor pedocriminelen.

Via een omweg verkochten pedofiele netwerken daar content die seksueel misbruik van kinderen en jongeren aantoonde. Volgens het bericht maken de algoritmen van Instagram het pedofielen bijzonder gemakkelijk. Zelfs simpele zoektermen als 'pre-teen sex' leidden naar de accounts. Hoewel er op de accounts geen direct bewijs is dat er illegale inhoud wordt verkocht, kunnen de criminelen het platform gebruiken om contact op te nemen met potentiële kopers.

The Wall Street Journal zette een testaccount op voor het onderzoek. Na slechts een paar klikken op relevante aanbevelingen, overspoelde het Instagram-algoritme het account letterlijk met inhoud waarin kinderen geseksualiseerd werden. Het Instagram-moederbedrijf Meta heeft volgens de krant problemen toegegeven en heeft nu een werkgroep opgericht.

Zanger Rammstein neemt juridische stappen tegen beschuldigingen

De band 'Rammstein' gaf woensdagavond in München het eerste van meerdere concerten in Duitsland. Nog voor de voorstelling voor 60.000 toeschouwers begon verzamelden demonstranten zich voor het Olympisch Stadion. Dit leidde tot verbaal geweld tegen supporters van de band. Volgens een bericht in de 'Abendzeitung' kwamen politieagenten tussenbeide om de verhitte gemoederen te kalmeren.

Bij het concert zelf begroetten de fans 'Rammstein' met een La Ola-zwaai na de beschuldigingen tegen zanger Till Lindemann. De muzikanten gaven zelf geen commentaar op de beschuldigingen van de jonge vrouwen. Ze lieten echter een nummer weg dat eerder op de setlist van de huidige tour stond: 'Pussy' werd niet gespeeld. In het nummer berijdt Lindemann meestal een penisvormig schuimkanon.

"Zal juridische stappen ondernemen."
De volgende dag had de zanger alle beschuldigingen tegen hem van de hand gewezen. De 60-jarige laat zijn belangen nu behartigen door een advocaat. Dat maakten de Berlijnse advocaten Simon Bergmann en Christian Schertz donderdag bekend. "Er zijn ernstige beschuldigingen tegen onze cliënt geuit door verschillende vrouwen op sociale netwerken, vooral op Instagram, Twitter en YouTube", staat er. "Er is bijvoorbeeld herhaaldelijk beweerd dat vrouwen bij Rammstein-concerten werden gedrogeerd met knock-outdruppels of alcohol om onze cliënt in staat te stellen seksuele handelingen met hen uit te voeren. Deze beschuldigingen zijn zonder uitzondering onwaar.” De advocaten kondigden zelfs juridische consequenties aan. "We zullen onmiddellijk juridische stappen ondernemen tegen personen voor dergelijke beschuldigingen."

Verschillende vrouwen hadden de afgelopen dagen beschuldigingen geuit tegen de frontman van Rammstein, sommigen anoniem. Ze beschrijven situaties die ze soms beangstigend vonden. Tijdens concerten werden jonge vrouwen geselecteerd en gevraagd of ze naar het feest na de show wilden komen. Volgens beschrijvingen van sommige vrouwen waren er ook seksuele handelingen – soms gewelddadig en zonder toestemming.

Minister Bruins Slot zendt voorstel terugzendrecht naar Tweede Kamer

Woensdag heeft minister Bruins Slot het terugzendrecht voor de Eerste Kamer naar de Tweede Kamer verzonden. Met dit terugzendrecht kan de Eerste Kamer veranderingen maken in wetsvoorstellen en vervolgens terugsturen naar de Tweede Kamer. De Tweede Kamer moet dan beslissen of zij akkoord gaat met de verandering. Daarna kan de Tweede Kamer het wetsvoorstel definitief aannemen. 

Minister Bruins Slot: “Door dit voorstel blijft de bevoegdheid van de Eerste Kamer om een wetsvoorstel te verwerpen gehandhaafd. Maar zij kan wel bij ieder wetsvoorstel beslissen of zij haar verwerpingsrecht wil inruilen voor het terugzendrecht. Hierdoor wordt de rol die de Eerste Kamer heeft binnen het parlementair stelsel beter benut”.

In tegenstelling tot de Tweede Kamer kan de Eerste Kamer wetsvoorstellen nu niet wijzigen. Zij kan een wetsvoorstel alleen maar in zijn geheel aannemen of verwerpen. Het terugzendrecht brengt hier verandering in. Het is een van de aanbevelingen van de staatscommissie Remkes, die geadviseerd heeft over de democratie en het parlementaire stelsel. Met het terugzendrecht krijgt de Eerste Kamer een eigen instrument om concreet bij te dragen aan betere wetgeving. Zo wordt de positie van de Eerste Kamer beter benut, verbetert het wetgevingsproces en de uitvoering. Omdat het hier een grondwetswijziging betreft moeten zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer tweemaal akkoord gaan met het voorstel: eerst in gewone meerderheid en na Tweede Kamerverkiezingen met tweederde meerderheid.

Indien de Tweede Kamer hiermee akkoord gaat, dan ligt er een pakket van drie grondwetswijzigingen bij de Eerste Kamer, die alle drie betrekking hebben op de rol van de Eerste Kamer. Eerder ging de Tweede Kamer reeds akkoord met het wetsvoorstel om tweede lezing van grondwetswijzigingen voortaan in een verenigde vergadering van beide Kamers te behandelen (dus niet in beide Kamers apart met een 2/3 meerderheid, maar in beide Kamers samen met een 2/3 meerderheid). Ook stemde de Tweede Kamer in met het voorstel om de helft van de Eerste Kamer om de zes jaar te verkiezen (nog steeds getrapt via de provinciale staten uiteraard), en na drie jaar de andere helft voor zes jaar.

Rotterdamse militair veroordeeld wegens dood(slag) dochtertje

De militaire kamer veroordeelt een 23-jarige man uit Rotterdam voor het opzettelijk om het leven brengen van zijn 6 maanden oude dochtertje. Hij krijgt een celstraf van 5 jaar. Daarnaast legt de militaire kamer de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

Op 17 juli 2022 bracht de militair zijn dochtertje om het leven. Hij pakte hij een mes uit de keuken en legde dat in de slaapkamer. Vervolgens haalde hij zijn dochter en doodde hij haar in de slaapkamer door haar hals door te snijden. De moeder van de baby was getuige van het misdrijf.

Geen moord maar doodslag
Volgens de officier van justitie maakte de militair zich schuldig aan moord. De militaire kamer gaat hier niet in mee. Bij moord moet sprake zijn van een vooropgezet plan om een slachtoffer om het leven te brengen. Het eerder pakken van het mes en het daarna meenemen van zijn dochtertje naar de slaapkamer is niet voldoende voor het bewijs dat de man handelde met voorbedachte rade. De aanwezige familieleden zagen niet dat de man een mes pakte. Het is dus niet duidelijk hoeveel tijd er zat tussen het pakken van het mes en het doden van zijn dochter. In het dossier zitten verder onvoldoende aanknopingspunten waaruit blijkt dat de man een plan beraamde om zijn dochter om het leven te brengen. De militaire kamer oordeelt dat moord niet bewezen kan worden. Ze veroordeelt de man voor doodslag.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De deskundigen concludeerden dat de man lijdt aan verschillende stoornissen, waaronder schizofrenie. De deskundigen kregen geen volledig zicht op de precieze motieven van de man. Wel zien zij sterke aanwijzingen dat hij handelde vanuit overwegend psychotische overtuigingen. De deskundigen adviseren het handelen van de man hem in sterk verminderde mate toe te rekenen. De militaire kamer neemt de conclusies van de deskundigen over en verklaart de militair verminderd toerekeningsvatbaar.

Strafbepaling
Bij het gruwelijke handelen van de man past volgens de militaire kamer alleen een lange gevangenisstraf. Daarbij houdt de militaire kamer rekening dat de man het misdrijf pleegde onder invloed van stoornissen. Omdat de militaire kamer niet uitgaat van moord maar van doodslag en omdat zij rekening houdt met de stoornissen van de man, valt de opgelegde gevangenisstraf anders dan de 8 jaar cel die de officier van justitie eiste. De militaire kamer oordeelt verder dat tbs met dwangverpleging noodzakelijk is, omdat de kans op herhaling groot is en om de veiligheid van anderen te waarborgen.

Schadevergoeding
De moeder van de baby was een directe ooggetuige van deze verschrikkelijke gebeurtenis. Ook de oom en de oma van de baby werden kort na het misdrijf geconfronteerd met dit verschrikkelijke beeld. De nabestaanden zijn voor het leven getekend en dit zorgde voor veel verdriet en onherstelbaar leed. Dat leed bleek op zitting duidelijk uit de gezamenlijke slachtofferverklaring. De rechtbank wijst de vorderingen tot smartengeld en materiële schade van de benadeelde partijen voor een groot deel toe. In totaal moet de 23-jarige man aan 3 nabestaanden ruim 95 duizend euro betalen.

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.