Wespenoverlast 2023: Experts voorspellen

Het staat de meeste mensen waarschijnlijk nog scherp op het netvlies. De enorme wespenoverlast in 2022. Nog nooit hadden wespenbestrijders het zo druk als afgelopen jaar. “Van april tot en met september belde mensen ons met de vraag of we met spoed een wespennest konden verwijderen”, zegt Merijn Janssen, eigenaar van ongediertebestrijders platform Wespennestverwijderen.com. “In die periode hebben we echt duizenden aanvragen gehad. Soms voor meerdere nesten op één locatie. Als je dat vergelijkt met dit jaar, kunnen we gerust stellen dat het vooralsnog rustig is, maar of dat zo blijft…”

Zachte winter voorbode voor grote overlast
Dit jaar was de winter erg zacht. Wat heet, op Nieuwjaarsdag was het buiten warmer dan met Hemelvaartsdag. Door de grote wespenoverlast afgelopen zomer, gingen we de herfst in met een recordaantal wespenkoninginnen. Als de daaropvolgende periode dan zo zacht verloopt, overleven de meeste koninginnen de winter met gemak. Vaak zie je dan dat er ook veel wespennesten volgen in de lente. Maar na die ‘warme’ winter, kregen we te maken met een nat en koud voorjaar. Dit heeft veel koninginnen alsnog de kop gekost.

Natte lente funest voor wespen
De kwakkelende lente was voor veel mensen een doorn in het oog. Er leek geen einde te komen aan de regenval. Ook bleef de buitentemperatuur lange tijd ver onder het gemiddelde. “Toch kan deze tegenvallende lente weleens de redding zijn geweest voor wat betreft wespenoverlast,” zegt Gerben Cirkel, ongediertebestrijder én eigenaar van Sento Plaagdierbeheersing. “Na een zachte winter ontwaken de koninginnen vroeg uit hun winterslaap. Ze verlaten dan meteen hun veilige en warme schuilplaats en gaan op zoek naar een nieuwe plek om een wespennest te bouwen. Ze zijn qua beschutting dus een tijdje kwetsbaar. Als het dan veel regent of erg koud is, sterven alsnog veel wespenkoninginnen. Voor elke koningin die sterft, is er in de zomer één wespenkolonie minder.”

Wel overlast, maar minder dan vorig jaar
Hoewel een voorspelling altijd koffiedik kijken is, zijn de voortekenen wel vrij duidelijk. Na de winter leek het erop dat we weer een moeilijke zomer tegemoet gingen qua wespen. De lente heeft er echter voor gezorgd dat veel koninginnen het loodje hebben gelegd. Eenzelfde overlast als afgelopen jaar gaan we dan ook niet zien. Toch moeten we met z’n allen rekening houden met aardig wat wespen de komende maanden.

“Wanneer veel koninginnen in de lente wél op tijd een warm en beschut plekje hebben weten te vinden, zijn ze op dit moment gewoon hun nest aan het uitbreiden. Echt last heb je er nu dan nog niet van. Die overlast begint pas in augustus. Dan is de wespenpopulatie het grootst en gaan ze actief op zoek naar zoet voedsel,” zegt Cirkel. “Ze worden dan aangetrokken door zoete drankjes, fruit en etensresten, maar ook door parfum en zonnebrandcrème. In die periode kunnen wespen erg agressief uit de hoek komen.”

Neem zelf maatregelen tegen wespen
Hoewel wespen nuttig zijn, vinden wij ze vooral lastig. Je zit de komende tijd dan ook niet te wachten op veel wespen. Gelukkig zijn er maatregelen die je zelf kunt nemen, om de wespenoverlast deze zomer zo klein mogelijk te houden. Dek eten en drinken goed af en houd prullenbakken gesloten. Gebruik niet te veel zoete parfum als je naar buiten gaat en koop zonnebrandcrème die neutraal ruikt. Heb je een wespenval gemaakt of gekocht? Zet deze dan niet te dicht in de buurt van je tuinset. Je vangt namelijk niet alleen wespen, je lokt ze in eerste instantie ook naar je toe. Dan werkt het averechts.

Wespennest veilig verwijderen
Hoewel de verwachting is dat er deze zomer minder wespenoverlast is, kun je natuurlijk altijd pech hebben. Zie je plotseling veel wespen rondvliegen, of ontdek je een wespennest? Dan is het advies altijd hetzelfde: blijf uit de buurt en ga vooral niet zelf wespen verwijderen! “In een groot wespennest leven met gemak duizenden wespen. Voelen die zich bedreigd, dan vallen ze massaal aan. Dat wil je echt niet meemaken,” zegt Cirkel. “Het beste bel je in zo’n geval een lokale wespenbestrijder. De overlast is dan zo verdwenen.”

Meer weten over wespen en het veilig en verantwoord verwijderen van wespennesten? Kijk dan eens op www.wespennestverwijderen.com Hier vind je uitgebreide informatie en tips over wespen en wespenbestrijding. Ook vind je er snel gecertificeerde wespenbestrijders bij jou uit de buurt.