Trump schuldig bevonden aan seksueel misbruik, gaat in hoger beroep

Een federale jury in New York heeft Donald Trump (76) schuldig bevonden aan seksueel misbruik van schrijfster E. Jean Carroll (79) in het voorjaar van 1996 in een paskamer van een luxe warenhuis. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan smaad. 

Update 10 mei 0.30 uur: "Vandaag kent de wereld eindelijk de waarheid", zei Carroll in een verklaring. "Deze overwinning is niet alleen voor mij, maar voor elke vrouw die heeft geleden omdat ze niet werd geloofd."

Omdat het een civiele zaak was zijn er voor Trump geen strafrechtelijke gevolgen en als zodanig was er nooit een risico voor gevangenisstraf.

De jury, die tot een unaniem oordeel moest komen, beraadslaagde iets minder dan drie uur. De zes mannen en drie vrouwen hebben Carroll $ 5 miljoen aan compenserende en punitieve schadevergoeding toegekend, maar Trump hoeft niet te betalen zolang de zaak in hoger beroep is.

De voormalige Amerikaanse president, die campagne voert om het Witte Huis in 2024 te heroveren, zal in beroep gaan, vertelde zijn advocaat Joseph Tacopina aan verslaggevers buiten het federale gerechtsgebouw van Manhattan.

Eerdere berichtgeving: Trump ontkende eerder alle aantijgingen van Carroll, maar maakte geen gebruik van zijn recht om te getuigen op de zittingsdag. 

Van de jury moet Trump bijna drie miljoen dollar schadevergoeding betalen aan de schrijfster voor het belasteren en nog eens twee miljoen voor het betasten, wat het totaal op 5 miljoen dollar brengt(ruim 4,5 miljoen euro). Volgens de jury gaat het om aanranding, er is geen sprake van verkrachting.