FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 10 mei 2023

Jonge Van Lieshout pakt eerste Nederlandse medaille op WK judo

Op de wereldkampioenschappen judo in het Qatarese Doha zijn woensdag, de vierde dag van het evenement, eindelijk voor het eerst Nederlandse judoka's in actie gekomen. Nadat de eerste zes gewichtsklasses afgewerkt werden zonder Nederlandse deelname leverde het woensdag ook gelijk een eerste succes op.

Vrouwen -63kg
Joanne van Lieshout vertegenwoordigde Nederland en begon uitstekend: ze brak bijna de arm van de Colombiaanse Cindy Mera, rekende af met de Britse Lucy Renshall en wist tweevoudig vicewereldkampioene Miku Takaichi uit Japan te verrassen, waarna ze in de kwartfinales bijna aan de haal ging met de arm van Szofi Özbas uit Hongarije. In de halve finale stuitte Van Lieshout op Andreja Leski en de Sloveense bleek diep in de golden score toch nog over nét iets meer kracht te beschikken.

Van Lieshout mocht dus op voor het brons en dat kwam er wél: de 20-jarige Nederlandse nam Prisca Awiti Alcaraz uit Mexico in de houdgreep en ging er vandoor met haar grootste internationale medaille tot nu toe. Het andere brons was voor Özbas, die de Oostenrijkse Lubjana Piovesana klopte, terwijl Leski het in de finale opnam tegen Clarisse Agbegnenou. De Franse grootheid domineert de klasse al jaren en was ook nu de beste: de olympisch kampioene trok Leski naar de grond voor waza-ari, hield haar daar nog tien tellen vast en werd voor de zesde keer gekroond tot wereldkampioene in haar klasse.

Mannen -81kg
Tato Grigalashvili verdedigde zijn wereldtitel in Doha en de Georgiër mocht dat, na winst op Lee Joon-hwan uit Zuid-Korea, in de finale doen tegen Matthias Casse uit België - de derde keer op rij dat Grigalashvili en Casse elkaar in de WK-finale ontmoetten. Zoals altijd werd het een heerlijke onderlinge strijd, die uiteindelijk werd beslist doordat de Georgiër Casse fraai over zich heen op de zij wierp. Daar had Casse niet meer van terug en dus moest de wereldkampioen van 2021 net als vorig jaar genoegen nemen met zilver.

Lee pakte brons door François Gauthier-Drapeau uit Canada te verslaan, terwijl het andere brons naar Japan ging: Takanori Nagase rekende af met de Israëliër Sagi Muki. Frank de Wit was ook van de partij en opende met winst op Nugar Tatalashvili, een voor de Verenigde Arabische Emiraten uitkomende Georgiër, maar daarna ging hij onderuit tegen Wachid Borchasvili - nóg een Georgiër, dit keer één die Oostenrijk vertegenwoordigt.

'Voorzichtigheid gemeenten en corporaties doet flexwonen de das om'

Als één van de oplossingen voor de woningnood, kocht het kabinet voor spoedzoekers (statushouders, daklozen, arbeidsmigranten, forensen en nog thuiswonende starters) op voorhand alvast tweeduizend woningen in. Flexwoningen die zo ergens kunnen worden gebouwd. Er staan er echter nog 800 in de opslag, omdat het lastig blijkt hierover afspraken te maken met gemeenten en woningcorporaties.

Een flexwoning heeft een kwaliteit die beter is dan het gemiddelde huis in Nederland. Het is jammer dat ze niet uit de opslag komen, vooral natuurlijk voor de inmiddels 400.000 woningzoekenden.

De oorzaak is deels een gebrek aan locaties, maar vooral aan lef en doortastendheid bij gemeenten en woningcorporaties. Gemeenten treuzelen, vragen het aan hun juristen, en die zoeken uit waarom het toch vooral niet zou kunnen, onder het mom 'we zien ze wel niet, maar staan er in de verte toch echt geen beren op de weg'.

En corporaties, en menig andere investeerder, kijken naar financiële risico’s, zoals: wat nou als over 10 of 15 jaar die huisjes niet meer nodig zijn. Dat argument hoor ik nou nooit bij de bouw van reguliere huizen.

Het kabinet doet er van alles aan om beren weg te halen en valkuilen te dichten met subsidies, garanties, achtervang, hulp en kennis. Maar het begint bij de goede wil en durf van gemeenten, woningcorporaties en investeerders.

Kijk naar het doel, en dat is die 400.000 mensen aan onderdak helpen, en niet naar die hele kleine mogelijke risico’s. Natuurlijk, er kan altijd iets misgaan, en als je niets doet, loop je inderdaad geen risico’s, maar daar zijn vooral die 400.000 mensen de dupe van.

NHL: Hurricanes op matchpoint tegen Devils, Stars trekken stand gelijk tegen Kraken

Ook dinsdagavond werden er in de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL weer twee playoffwedstrijden afgewerkt in de halve finales van de twee conferences. In de ene serie kwam een ploeg op matchpoint, in de andere staat de stand juist weer helemaal gelijk.

New Jersey Devils - Carolina Hurricanes (1-2)
Aan goals geen gebrek in de strijd tussen de Devils en de Hurricanes en ook nu was het binnen twee minuten alweer raak: Jack Hughes zette de thuisploeg op 1-0. Kort voor het eind van de eerste periode trok Martin Necas de stand gelijk en in de tweede periode was de Tsjech opnieuw trefzeker. Brett Pesce maakte kort daarop de 1-3 en niet veel later stond het dankzij Jesper Fast en Brent Burns zelfs 1-5. Nog voor het einde van periode twee tekende Jordan Martinook voor 1-6, daar bleef het bij en dus gaan de Hurricanes op matchpoint naar huis voor wedstrijd vijf.

Game 5: Donderdagavond 11 mei, 01.00u (NL); Carolina Hurricanes - New Jersey Devils

Seattle Kraken - Dallas Stars (2-1)
Het duurde even voor de eerste goal viel, maar richting het eind van de eerste periode opende Jamie Benn de score namens Dallas. In de tweede periode was het al snel weer raak: Thomas Harley, Max Domi en Joe Pavelski zorgden voor een domper van een stemming in Seattle. Jaden Schwartz deed met 1-4 wat terug, maar Roope Hintz maakte er 1-5 van. In de derde periode gloorde er wat hoop voor de ploeg van Daniël Sprong dankzij goals van Schwartz en Adam Larsson, maar Domi maakte het met een empty netter definitief af: 3-6 en de serie staat na vier duels weer helemaal gelijk.

Game 5: Donderdagavond 11 mei, 03.30u (NL); Dallas Stars - Seattle Kraken

NBA: 76ers en Nuggets op matchpoint tegen Celtics en Suns

In de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA stonden dinsdagavond weer twee wedstrijden op het programma. In de halve finales van de Eastern Conference speelden de Boston Celtics en Philadelphia 76ers hun vijfde duel, wat de Denver Nuggets en Phoenix Suns in het westen deden.

Boston Celtics - Philadelphia 76ers (2-2)
Al na een paar minuten namen de bezoekers uit Philadelphia een voorsprong in Boston, wat langzaam uitgebouwd werd. Vanaf het tweede kwart kwamen de Celtics eigenlijk ook niet echt meer in de buurt, waardoor er vanaf dat moment ook niet echt meer sprake was van spanning: de 76ers, aangevoerd door Joel Embiid (33 punten), pakten een 103-115 zege en een 3-2 voorsprong in de serie.

Game 6: Donderdagavond 11 mei, 01.30u (NL); Philadelphia 76ers - Boston Celtics

Denver Nuggets - Phoenix Suns (2-2)
De Nuggets schoten uit de startblokken met een 35-24 eerste kwart, maar de Suns gaven zich niet gewonnen en knokten zich aan het eind van de eerste helft terug in de wedstrijd. Nikola Jokic was echter op dreef bij de Nuggets en zijn triple double (29 punten, 13 rebounds, 12 assists) was van grote waarde: een 39-25 derde kwart sloeg een definitief gat, waarna Denver het afmaakte voor een 118-102 overwinning en 3-2 voorsprong in de serie.

Game 6: Donderdagavond 11 mei, 04.00u (NL); Phoenix Suns - Denver Nuggets

45 procent Nederlandse huishoudens heeft de verwarming al uit staan

Bij 45 procent van de Nederlanders staat de verwarming al uit, of is ingesteld op een lagere temperatuur. Zo blijkt uit een onderzoek van vergelijkingssite PriceWise. Normaal gesproken beginnen we in mei de verwarming lager te zetten, maar door de hoge energieprijzen is de thermostaat in veel huishoudens al eerder uitgeschakeld. 

In de winter gebruikt een huishouden gemiddeld 75 procent van het jaarverbruik gas, wat de energierekening flink opdrijft. Dit is te reduceren door de verwarming iets lager te zetten, Bijna de helft van de Nederlanders heeft de verwarming deze winter nauwelijks aangezet om zo energie te besparen.  

Random Pics van de Dag #933

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Minder fysieke winkels in 2023

Nederland telde 82,1 duizend fysieke winkelvestigingen op 1 januari 2023. Dit zijn 1,6 duizend winkels minder dan een jaar eerder. Dit is de sterkste daling sinds het uitbreken van de coronapandemie. Het aantal winkels in schoenen en lederwaren daalde het sterkst, het aantal winkels in overige voedingsmiddelen steeg het meest. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

In 2021 nam het aantal winkels nog toe tot 83,8 duizend. Dit lijkt een incidentele toename van het aantal fysieke winkels te zijn geweest. De nieuwste cijfers passen in de dalende trend die in 2010 is ingezet. Er zijn nu voor het eerst meer webwinkels (84,1 duizend) dan fysieke winkels (82,1 duizend) in Nederland. Het totaal aantal webwinkels steeg, net als de afgelopen jaren. De toename was met 4,1 procent wel kleiner dan in de periode van sterke groei tijdens de pandemie.

Meeste winkels verkopen kleding
Kledingwinkels zijn de meest voorkomende winkel (13,3 duizend). Toch daalde het aandeel kledingwinkels licht, tot 16,2 procent. Winkels in overige huishoudartikelen en supermarkten volgen met respectievelijk 6,5 duizend en 6,4 duizend. De meeste webwinkels handelen in kleding en mode (19,3 duizend), en huis- en tuinartikelen (15,3 duizend).

Meer winkels in overige voedingsmiddelen en speelgoed
Er zijn meer winkels in overige voedingsmiddelen en speelgoed dan een jaar geleden. Beide zijn toegenomen met respectievelijk 5,2 en 4,1 procent. Er zijn weer net zoveel speelgoedwinkels in Nederland als voor de coronapandemie. Ook lijkt de groei van het aantal winkels in de food-sector afgezwakt, na een sterke groei tijdens de pandemie. In 2022 bleef de groei beperkt tot 0,1 procent. Winkels in schoenen en lederwaren (-7,9 procent), wit- en bruingoed (-7,6 procent), en audio- en video-opnamen (-7,5 procent) verdwenen het vaakst ten opzichte van vorig jaar. Sinds de pandemie bereikten webwinkels in voeding- en drogistwaren (25,6 procent), huis- en tuinartikelen (26,7 procent), en algemeen assortiment (32,3 procent) gemiddeld de sterkste stijging per jaar.

Merendeel gemeenten ervaart daling aantal winkels
In 71,9 procent van de gemeenten daalt het aantal winkels. In de gemeente Baarle-Nassau steeg het aantal winkels relatief het sterkst, met 10,9 procent ten opzichte van het vorige jaar. De sterkste daling, met 17,0 procent, was in de buurgemeente Alphen-Chaam. In de twintig gemeenten met de meeste inwoners kan men dit jaar alleen in Zoetermeer en Arnhem meer winkels bezoeken dan vorig jaar. In de andere grote gemeenten daalde het aanbod.

Groves sprint naar zege in vijfde etappe Giro d'Italia, Evenepoel en Roglic vallen

Kaden Groves heeft de vijfde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De snelle Australiër van Alpecin-Fenix was de snelste van een uitgedund door de vele valpartijen. Andreas Leknessund blijft de leider in het algemeen klassement.

Qua koersverloop was het een etappe om snel te vergeten. Drie renners reden lange tijd vooruit en werden ruim voor de finish weer bijgehaald door het peloton.

Vooral de vele valpartijen was het verhaal. Vroeg in de etappe kwam wereldkampioen Remco Evenepoel hard ten val nadat een hond het peloton in liep, maar gelukkig kon de 23-jarige Belg zijn weg vervolgen. Daarna was het even rustig, maar in de finale waren er meerdere valpartijen. Op zeven kilometer kwam onder andere Primoz Rolgic ten val. Met hulp van zijn ploeggenoten kon hij weer de aansluiting maken met het peloton, waarna Evenepoel in de laatste drie kilometer opnieuw ten val. Doordat het in de laatste drie kilometer verloor de wereldkampioen geen tijd.

In de sprint voor de dagzege gebeurde er ook van alles. Kaden Groves ging de sprint als eerste aan met Jonathan Milan en Mads Pedersen in zijn wiel. De snelle Australiër hield knap stand en pakte zijn eerste ritzege in de Giro. Achter het drietal was er chaos. Mark Cavendish kwam in aanraking kwam met Alberto Dainese en vervolgens botste hij op Filippo Fiorelli, die knap recht bleef in de dranghekken. Cavendish kwam daarna ten val en nam daarbij ook David Dekker en Andrea Vendrame mee in zijn val.

Results powered by FirstCycling.com

Darkest Dungeon II officieel gereleased voor PC

Eén van de beste turn-based roguelike RPG's ooit gemaakt, Darkest Dungeon II, is sinds deze week officieel uitgebracht voor PC. Na zo'n anderhalf jaar early access is de full release nu een feit voor Windows; console-versies zijn in de maak.

Bovenstaande is natuurlijk de volledig subjectieve beschouwing van ondergetekende. Al sinds dag één van de early access op Steam speel ik deze fantastische sequel af en aan, waarbij er ondertussen vele veranderingen c.q. verbeteringen zijn doorgevoerd. Toen ik de officiële versie eergister voor het eerst speelde, merkte ik dat er nog weer een heleboel veranderd is ten opzichte van de voorlaatste versie in early access. Derhalve laat een volledige review nog even op zich wachten.

Bekijk de release-trailer hieronder voor een indruk van Darkest Dungeon II.

De PlayStation Plus Extra- en Premium-games van mei

Sony heeft de PlayStation Plus Extra- en Premium-games van mei bekendgemaakt. Dit keer krijgen abonnees behoorlijk veel goede games. De meest opvallende titel is waarschijnlijk Ratchet & Clank: Rift Apart. Verder is een nieuwe puzzelgame, Humanity, vanaf de release gelijk voor de service beschikbaar. Dit spel is van de makers van Rez Infinite en Tetris Effect.

Persoonlijk kan ik ook Sakuna: Of Rice and Ruin. Dit is een heerlijke actie-platformer waarbij je je ook bezighoudt met rijstvelden moet oogsten. De onderstaande games zijn vanaf 16 mei beschikbaar.


PlayStation Plus Extra and Premium

 • Ratchet & Clank: Rift Apart | PS5
 • Humanity | PS4, PS5
 • Watch Dogs: Legion | PS4, PS5
 • Dishonored 2 | PS4
 • Dishonored: Death of the Outsider | PS4
 • Sakuna: Of Rice and Ruin | PS4
 • Tomb Raider: Definitive Edition | PS4
 • Rise of the Tomb Raider: 20 Year Celebration | PS4
 • Shadow of the Tomb Raider | PS4
 • Bus Simulator 21: Next Stop | PS4, PS5
 • The Evil Within 2 | PS4
 • Wolfenstein: Youngblood | PS4
 • Thymesia | PS5
 • Rain World | PS4
 • Lake | PS4, PS5
 • Conan Exiles | PS4
 • Rune Factory 4 Special | PS4
 • Story of Seasons: Friends of Mineral Town | PS4
 • Soundfall | PS4, PS5

PlayStation Premium | Classics

 • Syphon Filter: Logan's Shadow | PS4, PS5
 • Blade Dancer: Lineage of Light | PS4, PS5
 • Pursuit Force | PS4, PS5
 • Ghostbusters: The Video Game Remastered | PS4

Nintendo Switch is wereldwijd 125 miljoen keer verkocht

Van de Nintendo Switch zijn inmiddels 125,62 miljoen exemplaren verkocht. Dat heeft Nintendo bekendgemaakt via een boekjaar rapport dat zoals gewoonlijk meer cijfers deelt.

De Switch verkoopt goed, maar inmiddels lopen de cijfers ten opzichte van de piekjaren wat terug. Het afgelopen fiscale jaar zijn 17,97 consoles verkocht, toch alweer 22,1 procent minder als je dat met vorig jaar vergelijkt. Voor het nieuwe fiscale jaar, dat van 1 april 2023 tot en met 31 maart 2024 loopt, verkocht Nintendo dat er 15 miljoen consoles worden verkocht.

Nintendo heeft de verkoopcijfers van de tien populairste games geüpdatet:

 • Mario Kart 8 Deluxe – 53,79 miljoen
 • Animal Crossing: New Horizons – 42,21 miljoen
 • Super Smash Bros. Ultimate – 31,09 miljoen
 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild – 29,81 miljoen
 • Pokemon Sword / Pokemon Shield – 25,82 miljoen
 • Super Mario Odyssey – 25,76 miljoen
 • Pokemon Scarlet / Pokemon Violet – 22,10 miljoen
 • Super Mario Party – 19,14 miljoen
 • New Super Mario Bros. U Deluxe – 15,41 miljoen
 • Ring Fit Adventure – 15,38 miljoen

De Japanse gamegrootmacht heeft tenslotte ook cijfers gedeeld van een aantal andere games:

 • Pokemon Legends: Arceus – 14,83 miljoen
 • Luigi’s Mansion 3 – 12,82 miljoen
 • Super Mario 3D World + Bowser’s Fury – 11,38 miljoen
 • Splatoon 3 – 10,67 miljoen
 • Mario Party Superstars – 10,17 miljoen
 • Nintendo Switch Sports – 9,60 miljoen
 • Kirby and the Forgotten Land – 6,46 miljoen
 • Mario Strikers: Battle League – 2,54 miljoen
 • Xenoblade Chronicles 3 – 1,86miljoen
 • Fire Emblem Engage – 1,61 miljoen
 • Kirby’s Return to Dream Land Deluxe – 1,46 miljoen
 • Metroid Prime Remastered – 1,09 miljoen
 • Bayonetta 3 – 1,07 miljoen

NASCAR-coureur Hamlin duwt zich naar winst na fantastische race in Kansas

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zondagavond en wel naar de Kansas Speedway, waar de NASCAR Cup Series weer in actie kwam. Dat leverde een bijzonder fraaie race op, maar wel met een op sportief gebied beduidend minder fraai einde.

We gingen van start met William Byron en Kyle Larson op de eerste rij, gevolgd door Ross Chastain, Martin Truex Jr, Tyler Reddick, Joey Logano, Ty Gibbs, Denny Hamlin, Daniel Suarez en Ryan Blaney die de top-10 completeerde. Na een paar ronden tikte Reddick Larson in de rondte, wat wel een caution, maar geen schade opleverde.

De rest van de eerste stage verliep rustiger en na de serie pitstops pakte Hamlin de leiding en de stagewinst, voor Truex, Gibbs en Reddick. Stage twee bestond uit schuivers van Aric Almirola en Eric Jones, die niet al te schokkend waren, waarna de zich terug naar voren geknokte Larson met Bubba Wallace streed om de leiding.

Kort voor het einde van de stage ging het fout voor Christopher Bell, die flink de muur in knalde. Niet iedereen kwam tijdens de caution nieuwe banden halen, maar de volgende caution liet nog geen ronde op zich wachten: Kyle Busch schoof de muur in. Logano was eerder niet gestopt, reed op kop en pakte zo de stagewinst, voor de eveneens niet gestopte Michael McDowell en Noah Gragson.

Na de herstart werd er voorin weer flink geknokt, wat al vrij snel resulteerde in een schuiver van Gibbs. Elliott, Larson en Hamlin knokten daarna weer om de leiding, tot Harrison Burton in de rondte ging: caution. Na de herstart was het beeld weer vergelijkbaar: strijd om de leidende posities, tot in dit geval Gragson voor een caution zorgde na een duel met - het kan ook niet anders - Chastain.

Met twintig ronden te gaan had Larson de leiding alweer een tijdje in handen, maar Hamlin rukte op en kwam in de buurt. Het gat werd ronde na ronde kleiner en met vijf ronden te gaan sloot Hamlin aan. In de allerlaatste ronde deed Hamlin een ultieme poging, waarbij hij Larson tegen de muur tikte en zelf de race won, een matig einde van een heerlijke race. Larson werd nog wel tweede, voor Byron.

Ontslagen Tucker Carlson gaat verder met zijn show op Twitter

De onlangs ontslagen presentator Tucker Carlson van de rechtse Amerikaanse nieuwszender Fox News heeft aangekondigd dat hij zijn avondprogramma naar Twitter gaat verplaatsen.

In een video die op Twitter werd gepost, ging Carlson tekeer tegen de 'reguliere' media en vertelde dat hij een show zou gaan hosten op Twitter. Volgens de presentator is Twitter het enige platform dat vrije meningsuiting toestaat. Volgens berichten in de media had Carlson eerder een ontmoeting gehad met Twitter-baas Elon Musk om over een mogelijke samenwerking te praten.

Fox News gaf Carlson eind april de zak. Het ontslag kwam binnen een week nadat Fox News een schikking trof met stemmachinefabrikant Dominion over het doen van valse beschuldigingen door Carlson van kiezersfraude na de presidentsverkiezingen van 2020.

Tucker Carlson is een van de meest invloedrijke conservatieve presentatoren in Amerika. Critici beschuldigen hem herhaaldelijk van racistische uitspraken en het geven van valse of misleidende informatie. Nog maar een paar weken geleden veroorzaakte hij ophef met een documentaire waarin hij het geweld bagatelliseerde van Trump-aanhangers tijdens de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

'Noodkreten' blijken van geit afkomstig

De politie in Oklahoma kwam snel in actie op meldingen over iemand die 'om hulp riep', maar ze ontdekten snel dat het geluid werd gemaakt door een 'zeer overstuur geitje'. De boer legde uit aan de agenten dat het dier overstuur was omdat hij apart was gezet.

Op bodycambeelden neemt men waar hoe agenten David Sneed en Neal Storey rennen naar de plek 'des onheils' en tegen elkaar zeggen dat het echt een menselijke noodkreet is. 

Debat stikstoffonds vandaag hervat: zoekt Van der Wal BBB op voor meerderheid?

Vandaag debatteert de Tweede Kamer na drie weken verder over de verdeling van het stikstoffonds van ruim 24 miljard euro. Politiek commentator Wouter de Winther verwacht bij WNL dat de coalitie sowieso instemt met het fonds, maar het kabinet heeft meer steun nodig om in de Senaat een meerderheid te krijgen, gezien het wetsvoorstel daar uiteindelijk goedgekeurd moet worden. Meer hierover bij WNL.

Oppositiepartijen stellen het kabinet in feite voor een keuze. Als Van der Wal gokt op een meerderheid in de Senaat via BBB, zal het jaartal 2030 en de gedwongen uitkoop in het voorstel waarschijnlijk sneuvelen. GroenLinks en PvdA willen niet dat het stikstoffonds alleen besteed wordt aan 'winst op het gebied van stikstof'. Ook het klimaat en de waterkwaliteit moeten profiteren van de investeringen.


Pro-Russische nepdemonstranten kaapten ook actie XR bij A12 Den Haag

Een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) in Den Haag is gekaapt door pro-Russische nepbetogers. Het gaat om de blokkade van de A12 op 28 januari van dit jaar. Zo meldt WNL.

Rusland zou volgens Internationale media de afgelopen maanden meerdere demonstraties in Europa gekaapt hebben. Tijdens de vaak druk bezochte demonstraties, voor een geheel ander onderwerp dan de oorlog in Oekraïne, namen de Russische nepbetogers cameramensen mee zodat het erop leek dat door heel Europa pro-Russische demonstraties plaatsvonden.

Bewijzen die internationale mediapartners konden evalueren, beschrijven hoe zo'n nepdemonstratie zou moeten werken. De papieren werden gelekt naar het Londense 'Dossier Center', een onderzoekscentrum dat werd gefinancierd door Kremlin-criticus Mikhail Chodorkovski. 

Ook in andere landen zijn nep-demonstranten actief
Twee mannen met sjaals ver over hun gezicht getrokken willen duidelijk niet herkend worden. Op de foto's die een paar weken geleden op sociale netwerken verschenen, strekken beiden hun rechterarm in de Hitlergroet. Aan een hek ernaast hangt een spandoek met daarop de Oekraïense vlag en de slogan in het Engels: "Erdogan, de aardbeving is een grote wraakactie voor de Russische toeristen! Alanya next!" Alanya is een populaire vakantiebestemming in Turkije voor Russische toeristen.

De foto's zouden zijn gemaakt in Parijs en zouden Oekraïense activisten laten zien: op 5 maart rond 8 uur 's ochtends. Er zijn talloze foto's en video's gepubliceerd op Facebook, Telegram, Youtube en TikTok. Op andere beelden is te zien hoe elders in Parijs een kopie van een Turkse vlag zou zijn verbrand. Er zijn ook foto's van graffiti met slogans als "Stop Erdogan", "Alanya Next" of "Stop Islam".

Uiteindelijk was de gekaapte actie in Parijs niet zo effectief. Het uiterlijk van de gemaskerde demonstranten speelde noch in de Franse noch in andere Europese media een rol. De via sociale media-accounts verspreide foto's en teksten bereikten niet zoveel mensen. 

'Instructies hoe een demonstratie gekaapt kan worden'
De 'demonstratieinstructies' zou afkomstig zijn van het Russische veiligheidsapparaat en dit jaar zijn geschreven. Daarin staat omschreven dat vijf gemaskerde mensen moeten deelnemen aan dergelijke provocaties, video-opnamen naar de media moeten sturen en deze moeten verspreiden op sociale netwerken. Er worden ook 'Toegankelijke steden' genoemd waarin dergelijke acties het gewenste effect kunnen bereiken: Parijs, Den Haag, Brussel, Frankfurt am Main.

Turkije provoceren en beïnvloeden
Het lijkt op het script voor een operatie die klaarblijkelijk bedoeld is om conflicten en strijd binnen de NAVO aan te wakkeren. De procedure wordt met grote bezorgdheid gevolgd in de Europese veiligheidsgemeenschap. Dergelijke nepprotesten hebben al hebben meerdere malen plaatsgevonden. Het doel van de zogenaamd anti-Turkse of anti-moslimprotesten van vermeende Oekraïners is blijkbaar bedoeld om de Turkse president Recep Tayyip Erdogan ertoe te brengen de steun aan Oekraïne te verminderen en te voorkomen dat Zweden toetreedt tot de NAVO.

In de instructie worden concrete onderwerpen genoemd. Vermeende Oekraïners zouden provocerend moeten reageren op de aardbeving in Turkije. En daarmee een 'destructief nazi-karakter' van de Oekraïense samenleving onder leiding van Zelenskyy benadrukken.

In januari verbrandde de Zweeds-Deense rechtsextremist Rasmus Paludan niet ver van de Turkse ambassade in Stockholm een exemplaar van de Koran, wat leidde tot protesten in tal van moslimlanden. Paludan had de actie uitgelegd als een protest tegen de islam en de vermeende pogingen van Erdogan om de vrijheid van meningsuiting in Zweden te beïnvloeden. Een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak van een "walgelijke aanval op ons heilige boek" en riep de Zweedse regering op actie te ondernemen tegen Paludan.

Veiligheidskringen hebben geen aanwijzingen dat Rusland iets te maken had met de acties van Paludan. Maar de Russische geheime dienst lijkt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. In de voorliggende instructie wordt in ieder geval beschreven hoe verdere spanningen tussen de staten tot stand zouden kunnen komen. Voorgesteld wordt: de vlag van Turkije vertrappelen en een portret van Erdogan in Nederland verbranden. Bovendien zou graffiti die Erdogan beledigt, verspreid moeten worden in alle grote Europese steden.

Westerse inlichtingenfunctionarissen beschouwen deze acties door Rusland als "absoluut plausibel". Onderdeel van de Russische desinformatiestrategie is het gebruiken van bestaande conflicten, zoals tussen Turkije en Duitsland of tussen Turkije en Frankrijk. Een van de instructies getiteld 'Project >Anti-Erdogan<' stelt dat er "momenteel aanzienlijke spanningen" zijn tussen Turkije en de EU-landen.

Training en betaling voor deelname aan protesten
Uit onderzoek van de internationale media blijkt dat sporen van verschillende acties in Europa daadwerkelijk naar Rusland leiden. Een in Rusland woonachtige man, wiens naam bij de redactie van Tagesschau bekend is, zou betrokken zijn bij het organiseren van nep-protesten. 

Naast het delen van beelden van de gekaapte demonstraties lijkt het erop dat hij in de aanloop naar dergelijke acties, bijvoorbeeld op Facebook, ook op zoek was naar mensen die tegen betaling mee wilden doen. Ook identieke borden die gebruikt werden bij kleinere protesten in verschillende landen wijzen op gecoördineerde acties. Desgevraagd ontkende de man alle betrokkenheid en zei dat zijn account was gehackt. Kort na het verzoek werd vervolgens zijn account verwijderd.

Wolfgang Ischinger, voormalig diplomaat en hoofd van de Veiligheidsconferentie van München, ziet redenen voor Moskou om dergelijke protesten te 'misbruiken': Poetin bereikt twee doelen met deze gerichte provocaties. De toetreding van Zweden tot de NAVO zou moeilijker kunnen worden gemaakt. Tegelijkertijd zou de opkomst van anti-moslimsentiment in Europa de conservatieve krachten in Turkije kunnen versterken en daarmee de kansen van Erdogan bij de komende verkiezingen vergroten.

De onlangs gelekte documenten van het Amerikaanse defensieapparaat, geven ook aan hoe Moskou vertrouwt op  het kapen van demonstraties, betaalde demonstranten en zelfs acteurs om politieke getinte protesten te vervalsen. The Pentagon Leaks bevat een rapport van de Amerikaanse inlichtingendienst over geplande protestacties van Moskou om de Republiek Moldavië te destabiliseren.

Volgens dit rapport zou de Wagner-huurlingengroep van plan zijn geweest om 'demonstranten' op te leiden. Deze training voor de namaak demonstranten zou afgelopen in februari in Turkije plaatsvinden. Maar de Turkse geheime dienst hield het tegen.

Identify me: wereldwijde oproep over 22 vermoedelijke vrouwenmoorden

Het Duitse Bundeskriminalamt, de Federale politie in België en de Nederlandse politie lanceren samen met INTERPOL een campagne om 22 onbekende meisjes en vrouwen te identificeren. In vrijwel alle zaken staat vast dat de slachtoffers door geweld om het leven zijn gekomen. Wie ze zijn, waar ze vandaan komen en waarom ze zijn achtergelaten in Duitsland, België en Nederland is onbekend. Vanwege de campagne lanceert INTERPOL de nieuwe online lijst Identify Me met informatie over de zaken.

Vanaf 10 mei staat op https://www.interpol.int/im een overzicht van alle zaken. Op de lijst staan negen Nederlandse zaken. Voor elke zaak is een overzicht gemaakt van de beschikbare informatie. Ook staan er op de lijst gezichtsreconstructies en foto’s van sieraden en kledingstukken van de vermoorde vrouwen. Daarnaast zijn alle aanknopingspunten, zoals de geschatte leeftijd, haarkleur, kleur ogen en andere lichaamskenmerken, in kaart gebracht. In samenwerking met Opsporing Verzocht is voor elke zaak een opsporingsvideo gemaakt die online gedeeld kan worden. De meeste zaken spelen zich af tussen 1990 en 2010; de meest recente is een Belgische zaak uit 2019. De lijst is publiekvriendelijk gemaakt. Bezoekers hoeven dus niet bang te zijn om zomaar geconfronteerd te worden met schokkende foto’s.

De lancering wordt ondersteund door bekende vrouwen uit de deelnemende landen. In één gezamenlijke meertalige video roepen ze het publiek op om namen en informatie door te geven van de vermoorde vrouwen. Nederland wordt vertegenwoordigd door zangeres S10 en actrice Carice van Houten. Namens België en Duitsland wordt de oproep gedaan door actrice Veerle Baetens, zangeres Axelle Red, bokskampioen Regina Halmich en sportverslaggever Katrin Müller-Hohenstein.

De zaken
Een zichtbaar verwaarloosd meisje, vermoord en achtergelaten in de berm in de bossen van Brabant in Nederland. Een jonge vrouw in het Albertkanaal in België, naakt en om het leven gebracht met messteken. En het deels verkoolde lichaam van een jonge vrouw dat gevonden is in de bossen van het Duitse Altena. "Elk van de tweeëntwintig zaken is tragisch en hartverscheurend", zeggen initiatiefnemers Carina van Leeuwen en Martin de Wit van de politie in Nederland. "De slachtoffers zijn vaak met veel geweld om het leven gebracht. Van sommigen weten we dat ze in de periode voor hun overlijden zijn mishandeld of uitgehongerd."

Naamloze graven
Mede omdat de vrouwen vermoedelijk afkomstig zijn uit andere landen dan waar ze zijn aangetroffen, is het nooit gelukt hun identiteit te achterhalen. Mogelijk zijn ze hier bewust achtergelaten om het politieonderzoek te frustreren. De slachtoffers zijn begraven in naamloze graven. Van Leeuwen: "Maar er moeten op de wereld mensen zijn die de slachtoffers, veelal jonge vrouwen en meisjes, missen. Familieleden, vrienden of andere bekenden." De Wit: "We hopen hen met deze campagne te bereiken. Iedereen kan ons daarbij helpen door deze campagne te ondersteunen en erover te praten, bijvoorbeeld online."

Namen
Om in de zaken tot een doorbraak te komen, is wereldwijd aandacht nodig. Voor een aantal vrouwen zijn er indicaties richting Oost-Europa, maar in veel zaken is het ook compleet onduidelijk wat de oorsprong zou kunnen zijn van de slachtoffers. Natuurlijk is de hoop dat de identificatie van de slachtoffers ook leidt naar de daders van deze moorden. Maar in eerste instantie richt de campagne zich echt op het achterhalen van de identiteit van de slachtoffers. Van veel vrouwen is DNA beschikbaar, zodat hun identiteit via vergelijking eventueel kan worden vastgesteld. "We zijn nadrukkelijk op zoek naar namen", zegt Carolien Opdecam van de Belgische Federale Politie. "De identiteit van een slachtoffer is vervolgens vaak dé sleutel tot het openbreken van een onderzoek." Anja Allendorf van de politie in Duitsland vult aan: "Ook in vergelijkbare onderzoeken, zoals bij een recente casus in het Nederlandse Nederweert, leidde het vaststellen van de identiteit van het slachtoffer uiteindelijk tot de aanhouding van een verdachte; de ex-partner van het slachtoffer kon toen in Duitsland worden aangehouden."

Videoboodschap
Carice van Houten en S10 doen mee aan de campagne omdat ze geraakt zijn door het lot van de slachtoffers. Carice van Houten: "Ik vind het een heel verdrietige en eenzame gedachte dat al die vrouwen, die zo gruwelijk aan hun einde zijn gekomen, zonder identiteit het graf in zijn gegaan. Dat vind ik een heel onwaardig idee. Ik roep iedereen op om goed naar de lijst te kijken om te zien of ze iemand herkennen."

Interpol, Identify Me en Black Notices
Interpol speelt al jaren een essentiële rol in de uitwisseling van informatie over ongeïdentificeerde overledenen. Zulke informatie wordt uitgewisseld tussen politieorganisaties in zogenoemde Black Notices. In Operation Identify Me wordt de informatie uit deze Black Notices voor het eerst met het publiek gedeeld in de hoop dat dit tot herkenningen leidt. Interpol is ook de beheerder van I-Familia, een speciale DNA-database waarin het DNA van familieleden van vermisten kan worden opgeslagen. "Black Notices maken het voor politieorganisaties mogelijk om samen te werken en informatie te delen over de grenzen heen, uiteindelijk om te helpen nabestaanden van de overledenen duidelijk te geven en de verantwoordelijken op te sporen", zegt Susan Hitchin, coördinator van INTERPOL's DNA-eenheid.

Tips
Denkt u mogelijk te weten wie één van de vrouwen zou kunnen zijn? Geef uw informatie dan nu zo uitgebreid en gedetailleerd mogelijk door. U kunt bellen met de Opsporingstiplijn via 0800-6070. Anoniem tips doorgeven kan via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl. U kunt uw informatie ook delen door een mail te sturen aan coldcase@politie.nl. Een overzicht van de deelnemende Nederlandse zaken is hier te vinden.

Taakstraf na opruiing en bedreiging Timmermans en Paternotte op Twitter

De rechtbank Noord-Holland heeft een 56-jarige man uit de gemeente Medemblik veroordeeld voor opruiing en bedreiging van eurocommissaris Timmermans en D66-fractievoorzitter Paternotte via Twitter in mei en juni 2022. De politierechter heeft hem een taakstraf opgelegd van 10 uur.

Tweets
De verdachte had een account op Twitter en reageerde op gebeurtenissen uit het nieuws. Door een vorm van autisme reageerde hij soms impulsief en fel, verklaarde hij tijdens de zitting. De politie hield het account in de gaten. In mei en juni 2022 tweette hij de teksten over de EU-commissaris en de fractievoorzitter van D66. Tijdens de zitting verklaarde de verdachte spijt te hebben. Volgens de reclassering heeft de verdachte voldoende ingezien dat dit soort uitingen ontoelaatbaar zijn. De kans op herhaling wordt als laag ingeschat. De man is inmiddels niet meer actief op Twitter.

Het Openbaar Ministerie eist een geldboete van 550 euro. De advocaat van verdachte vindt dat hij moet worden vrijgesproken omdat niet kan worden vastgesteld dat het twitteraccount van verdachte is.

Oordeel rechtbank
De rechtbank oordeelt, mede op basis van de bevindingen van de politie, dat het twitteraccount kan worden gekoppeld aan de verdachte. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan opruiing en bedreiging, oordeelt de politierechter. Andere mensen konden door de tweets op ideeën worden gebracht om actie te ondernemen tegen politici. Dat is zeer ernstig, vindt de politierechter.

Politici, journalisten en anderen die hun werk doen om Nederland fatsoenlijk te houden, moeten worden beschermd. Aan opruiing of bedreiging moet paal en perk worden gesteld, vindt de politierechter. Gezien de ernst van het feit vindt de politierechter de eis van de officier van justitie voor een geldboete van 550 euro te laag. In het voordeel van de verdachte weegt de politierechter mee dat de verdachte berouw heeft getoond. Alles afwegende veroordeelt de rechter de verdachte tot een taakstraf van 10 uur.

Steeds meer jongvolwassenen werken al bij verlaten ouderlijk huis

In 2019 werkte 66 procent van de jongvolwassenen bij het verlaten van het ouderlijk huis. In 2011 was dit nog 56 procent. Het aandeel dat nog naar school ging of studeerde nam juist af. Jongvolwassenen gingen gemiddeld later zelfstandig wonen, maar keerden ook minder vaak terug naar het ouderlijk huis. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS naar uit huis gaan en terugkeren van 18- tot 31-jarigen.

In 2019 verliet 16 procent van de 18- tot 31-jarige thuiswonenden het ouderlijk huis. In 2012 was dit nog 20 procent. Onder 18- tot 21-jarigen was de afname in uit huis gaan het sterkst. In 2012 ging 13 procent van de thuiswonende 18-jarigen uit huis, in 2019 nog maar 8 procent. Dat is een afname van ruim 40 procent.

Vaker werkend bij uit huis gaan
Vanaf 2014 nam het aandeel jongvolwassenen dat uit huis ging als scholier of student af, terwijl het aandeel werkenden toenam. In 2019 was 28 procent van de jongvolwassenen die uit huis gingen student of scholier, 66 procent werkte, waarvan iets minder dan de helft met een vaste arbeidsovereenkomst. In 2013 was nog bijna 40 procent van de jongvolwassenen student of scholier bij het verlaten van het ouderlijk huis.

Minder jongvolwassenen gaan weer thuis wonen
Het aandeel uitwonende 18- tot 31-jarigen dat terugkeerde naar het ouderlijk huis (ook wel ‘boemerangkinderen’ genoemd) nam af van 5,4 procent in 2017 naar 4,6 procent in 2020. Dat is een afname van 15 procent. Jongvolwassenen kunnen om verschillende redenen weer bij hun ouders gaan wonen, bijvoorbeeld omdat zij in financiële moeilijkheden komen of hun relatie met de partner waarmee zij samenwoonden verbreken.

Beter voorbereid op zelfstandig wonen
Uit het onderzoek van CBS blijkt dat jongvolwassenen gemiddeld minder vaak terugkeren naar het ouderlijk huis doordat ze ouder zijn en vaker werken als ze uit huis gaan. Doordat jongvolwassenen steeds minder vaak uit huis gaan terwijl ze nog studeren en nog relatief jong zijn, zijn zij mogelijk beter voorbereid op zelfstandig wonen. Zij hebben vaker een stabiel inkomen en hebben meer tijd gehad om zich voor te bereiden op het verlaten van het ouderlijk huis. Mogelijke andere redenen voor de afname van het aantal boemerangkinderen – bijvoorbeeld krapte op de woningmarkt, waardoor jongvolwassenen mogelijk minder snel hun zelfstandige woonruimte opgeven om (tijdelijk) naar hun ouders terug te keren – zijn in dit onderzoek niet meegenomen.

Giro: Etappe 5 - Op en neer richting een massasprint

De vierde etappe van de Giro d'Italia kende een heerlijke eerste helft, met de ene aanval na de andere, kilometers lang. Na lange tijd was er dan eindelijk een groep weg en daarmee was de spanning ook wel klaar, met uiteindelijk winst voor Aurelien Paret-Peintre en roze voor Andreas Leknessund.

Vandaag wacht dan de vijfde etappe, 171 kilometer lang. De heren zetten koers vanuit Atripalda en rijden dan naar Salerno, zoals we in de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier kunnen zien. Vooral de eerste helft van de etappe is bepaald niet makkelijk: het gaat constant op en neer en ineens zit men toch een meter of 700 hoger dan bij de start.

Na dat letterlijke hoogtepunt van de dag gaat het grotendeels naar beneden, maar er moet ook nog een paar keer wat geklommen worden, waaronder een drie kilometer lange puist van acht procent gemiddeld. De laatste vijftig kilometer is het grotendeels vlak of gaat het in licht dalende lijn, dus we mogen verwachten dat er aan het eind wel een forse groep gaat sprinten.

De heren staan om 12.40 uur klaar voor het vertrek, een kwartiertje later mogen ze dan ook echt gaan koersen. Het is de moeite waard om gelijk klaar te zitten voor een leuk begin van de koers, Eurosport is toch de hele dag live. De finish staat weer ergens tussen vijf en half zes op de rol.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

Hollow Knight: Silksong is wederom uitgesteld

Hollow Knight: Silksong gaat niet meer zoals gepland in de eerste helft van 2023 uitkomen. Dat heeft Team Cherry via Twitter bekendgemaakt. De sequel op de grote indie-hit laat al een paar jaar op zicht wachten. Het is in de maak voor alle consoles en pc.

Een nieuw release- of streefdatum is niet bekendgemaakt. "We zijn enthousiast over de ontwikkeling van de game en het is behoorlijk groot geworden. We willen daarom de tijd nemen om de game zo goed mogelijk te maken. Verwacht meer details van ons wanneer we dichter bij een release komen", aldus een medewerker van Team Cherry.

Zwitserse judoka schrijft historie met wereldtitel, ook Canadees goud

In het Qatarese Doha zijn dinsdag weer twee wereldtitels vergeven tijdens de wereldkampioenschappen judo. Dat leverde de nodige verrassende resultaten op én een mooi stukje sporthistorie.

Mannen -73kg
Zowaar geen enkele Japanner in de halve finales: Manuel Lombardo uit Italië wist de Azeri Hidayet Heydarov op zijn rug te gooien voor ippon, terwijl de Zwitser Nils Stump afrekende met Murodjon Yuldoshev uit Oezbekistan.

In de finale werd het een spannende strijd, waarin Lombardo en Stump elkaar weinig toe gaven. Golden score was nodig en daarin werd het op een wat teleurstellende manier beslist: Lombardo probeerde Stump op zijn rug te gooien, maar deed dat met een beweging waarbij de Italiaan zelf op zijn hoofd landde en dat is niet toegestaan. Lombardo werd gediskwalificeerd en Stump werd gekroond tot eerste Zwitserse wereldkampioen judo ooit.

Soichi Hashimoto bezorgde Japan nog wel een bronzen medaille door te winnen van Heydarov, terwijl Yuldoshev het andere brons pakte met een overwinning op de Canadees Arthur Margelidon.

Vrouwen -57kg
Regerend wereldkampioene Rafaela Silva uit Brazilië werd al in haar eerste partij op de rug gelegd door Hasret Bozkurt, waarna de Turkse doorstoomde naar de halve finales. Daarin werd ze verslagen door vicewereldkampioene Haruka Funakubo, die in de finale tegenover Christa Deguchi stond - de Canadese had Lkhagvatogoogiin Enkhriilen uit Mongolië in de halve finales verslagen.

In de finale was het rap gedaan: Deguchi scoorde een waza-ari en maakte het binnen de minuut met nog een fraaie worp af voor haar tweede wereldtitel, na 2019. Enkhriilen pakte brons door na een uitermate lange partij van de Zuid-Koreaanse Huh Mi-mi te winnen, terwijl Bozkurt haar strijd om brons juist verloor van de Canadese oud-wereldkampioene (2021) Jessica Klimkait.

FOK!Games zoekt nieuwsschrijvers en reviewers!

De redactie van FOK!Games is naarstig op zoek naar nieuw bloed. Wij zoeken enthousiaste gamers die graag over hun hobby vertellen. Het is dus belangrijk dat je affiniteit hebt met computerspelletjes, ongeacht welk platform, en dat je je bevindingen in fatsoenlijk Nederlands kunt opschrijven. Interesse? Lees dan vooral verder.

Gameontwikkelaars en uitgevers weten FOK! nog altijd met grote regelmaat te vinden. Wij krijgen met grote regelmaat vragen of we aankomende games willen reviewen, nieuwe consoles willen uitproberen, game-evenementen willen bijwonen in zowel binnen als buitenland en showcases willen bijwonen. Het aanbod overstijgt momenteel de crew-bezetting en dat is zonde.

Het is allereerst belangrijk dat je een gamer bent. Of je het met een controller doet, of met een muis, dat maakt niet uit. Daarnaast helpt het als je er ook nog eens leuk over kunnen vertellen, waarbij je mening dan iets verder moet gaan dan "Wow, dat is een vette game, want er zit veel bloed in!".

Wat wordt er van je verwacht? Wij zoeken in eerste instantie nieuwsposters. Dat houdt in dat verwacht wordt dat je met regelmaat nieuwsberichten online zet, bijvoorbeeld over een aankomende release of de onthulling van een vette trailer voor een nieuwe iteratie van je favoriete franchise. Vervolgens is het zo dat we aan het einde van de maand kijken naar bijdragen per redacteur, en op basis daarvan middels een verdeelsysteem de verschillende reviewexemplaren verdelen. Er wordt dan uiteraard ook van je verwacht dat je een uitgebreide review schrijft van het product dat je ontvangen hebt. Let wel, het werk is op vrijwillige basis.

Interesse? Stuur dan een e-mail met een korte motivatie naar games@fok.nl.

FOK! Wat een weer: na regen komen buien

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Als je denkt dat er inmiddels genoeg is gevallen: kennelijk niet. In een groot deel van het land is gister meer dan 10 mm regen gevallen. Nieuw Beerta spant de kroon met 21.6 mm, Lauwersoog kwam er het best van af met "slechts" 7.8 mm. Ook vandaag is er neerslag, voornamelijk in het zuiden. De matige wind komt uit het westen. Vanmiddag is er veel bewolking en soms is de zon te zien, het zuiden heeft ook dan de meeste kans op buien, mogelijk met onweer. Het wordt tussen de 13 graden aan de kust tot 18 in oosten en zuiden.

Door de komst van de buien geldt in de provincies Gelderland, Noord Brabant en Limburg code geel tussen 14:00 en 21:00. Ook vanavond kunnen er nog flinke buien ontstaan met plaatselijk veel neerslag. In de nacht naar donderdag blijft de kans op een bui aanwezig, de minimumtemperatuur ligt zo rond de 9 graden. Morgen is het droger maar kan er nog steeds een bui vallen. Het weekend lijkt droog en warm te verlopen maar zover is het nog niet.

Tot morgen!

De zon gaat onder in Duitsland (Foto: DJMO)
De zon gaat onder in Duitsland (Foto: DJMO)

De zon is onder gegaan in Duitsland. (Foto: DJMO)
De zon is onder gegaan in Duitsland. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          

Amsterdam: voor minima bedoelde OV-kaarten binnen twee dagen op

Alle OV-kaarten voor minimagezinnen in Amsterdam zijn inmiddels vergeven. Dat is te lezen op de website gratisov.nl, waar de kaartjes sinds gisteren te verkrijgen waren.zo meldt AT5

Met de kaartjes kunnen reizigers 1,5 uur gratis reizen. Per huisadres konden er acht kaartjes besteld worden, wat betekent dat een gezin met twee kinderen bijvoorbeeld twee keer een gratis uitstapje kan maken.

In totaal waren er 730.000 kaartjes beschikbaar, maar die zijn inmiddels dus allemaal weg. Het initiatief is bedoeld voor mensen die tot 130 procent van het minimumloon verdienen en het door de stijgende prijzen (onder meer in het OV zelf) steeds moeilijker krijgen om rond te komen. De kaarten zijn anoniem en worden niet geregistreerd, waardoor bijvoorbeeld uitkeringsinstanties er ook niet van op de hoogte zijn. 

Inwoners uit 14 verschillende gemeenten in Noord-Holland konden een kaartje aanvragen.  In totaal maakten 95.000 aanspraak op de kaartjes, zo berekende de Vervoerregio Amsterdam.

Op basis van vertrouwen
Een controle op hoeveel iemand verdient is er alleen niet, bleek toen de kaartjes eenmaal werden aangeboden. Een woordvoerder van de Vervoerregio liet eerder weten dat dat vanwege de privacywet niet mogelijk is. 

"We hebben juist gezegd: we gaan uit van vertrouwen in mensen. Want als je als overheid vertrouwen wil krijgen, moet je dat ook geven", aldus Melanie van der Horst, die naast verkeerswethouder in Amsterdam ook voorzitter van de vervoerregio is. "En we zijn ook bang, met de toeslagenaffaire in ons achterhoofd, dat de mensen die het echt nodig hebben door alle controles worden afgeschrikt."

Wie mis heeft gegrepen, wordt op de site aangeraden op de website hulpbijarmoede.nl te kijken of een andere organisatie is die kan helpen. "Er zullen ook heel veel kaartjes via organisaties precies bij de juiste mensen komen", verwachtte Van der Horst gisteren. "Maar niet iedereen komt bij de Voedselbank. En we willen iedereen een mogelijkheid geven om het aan te vragen. En tegen alle andere mensen zeggen we: steun je mede-Amsterdammers en koop gewoon een kaartje."

Prighozin: 'We mogen niet weg uit Bachmut, weer tekort munitie geleverd'

Volgens Yevgeny Prigoschin, zal de huurlingengroep Wagner zich voorlopig niet terugtrekken uit Bakhmut. "Gisteren (maandag) kwam er een bevel waarin duidelijk stond dat het verlaten van onze posities zou worden beschouwd als verraad aan het vaderland. Dat was de boodschap aan ons", zei Prigozhin.

In een met scheldwoorden doorspekt audiobericht beklaagde hij zich opnieuw over het gebrek aan munitieleveringen en viel hij de militaire leiding rond minister van Defensie Sergei Shoigu aan. "Als er geen munitie is, zullen we onze posities verlaten." Zijn Wagner-troepen zullen echter nog een paar dagen in Bachmut blijven en erop aandringen hun munitie "voor nog een paar dagen" te krijgen.

Prighozin kondigde vorige week een terugtrekken aan op 10 mei en kwam hier afgelopen weekend op terug omdat hem voldoende munitie was beloofd door het ministerie van Defensie. Slechts een fractie van de beloofde munitie is binnengekomen. Prighozin plaatste dus opnieuw een 'boze video' op Telegram op hetzelfde moment dat de traditionele militaire parade in Moskou ter gelegenheid van de 78e verjaardag van de Sovjet-overwinning op nazi-Duitsland plaatsvond. In zijn videoboodschap beschuldigde hij de Russische troepen weg te zijn gevlucht tijdens hevige gevechten rond Bakhmut op dinsdag.

De Wagner-huurlingen vechten in de Russische aanvalsoorlog om de Oost-Oekraïense stad Bakhmut, die al meer dan 14 maanden aan de gang is en het middelpunt van de oorlog in Oekraïne is geworden. De stad, waar voor de oorlog ruim 70.000 mensen woonden, is nu bijna volledig verwoest.

Trump schuldig bevonden aan seksueel misbruik, gaat in hoger beroep

Een federale jury in New York heeft Donald Trump (76) schuldig bevonden aan seksueel misbruik van schrijfster E. Jean Carroll (79) in het voorjaar van 1996 in een paskamer van een luxe warenhuis. Ook heeft hij zich schuldig gemaakt aan smaad. 

Update 10 mei 0.30 uur: "Vandaag kent de wereld eindelijk de waarheid", zei Carroll in een verklaring. "Deze overwinning is niet alleen voor mij, maar voor elke vrouw die heeft geleden omdat ze niet werd geloofd."

Omdat het een civiele zaak was zijn er voor Trump geen strafrechtelijke gevolgen en als zodanig was er nooit een risico voor gevangenisstraf.

De jury, die tot een unaniem oordeel moest komen, beraadslaagde iets minder dan drie uur. De zes mannen en drie vrouwen hebben Carroll $ 5 miljoen aan compenserende en punitieve schadevergoeding toegekend, maar Trump hoeft niet te betalen zolang de zaak in hoger beroep is.

De voormalige Amerikaanse president, die campagne voert om het Witte Huis in 2024 te heroveren, zal in beroep gaan, vertelde zijn advocaat Joseph Tacopina aan verslaggevers buiten het federale gerechtsgebouw van Manhattan.

Eerdere berichtgeving: Trump ontkende eerder alle aantijgingen van Carroll, maar maakte geen gebruik van zijn recht om te getuigen op de zittingsdag. 

Van de jury moet Trump bijna drie miljoen dollar schadevergoeding betalen aan de schrijfster voor het belasteren en nog eens twee miljoen voor het betasten, wat het totaal op 5 miljoen dollar brengt(ruim 4,5 miljoen euro). Volgens de jury gaat het om aanranding, er is geen sprake van verkrachting.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.