Historische wereldtitel voor schansspringster Loutitt

In het Sloveense Planica hebben 's werelds beste schansspringsters nog één keer gestreden tijdens de wereldkampioenschappen in de noordse sporten. Op de grote schans, die voor de tweede keer op het WK-programma voor de vrouwen stond, werd het een spannende en zelfs historische wedstrijd.

In de eerste ronde was het bijzonder spannend: titelverdedigster Maren Lundby uit Noorwegen, uit het niks ineens tóch weer in vorm, en de Canadese Alexandra Loutitt sprongen exact hetzelfde puntenaantal bij elkaar. De Duitse Katharina Althaus, wereldkampioene op de kleine schans, volgde op kleine afstand en ook Nozomi Maruyama uit Japan, de Noorse Anna Odine Strøm en de Oostenrijkse World Cup-leidster Eva Pinkelnig deden nog volop mee - de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer liet haar beste sprong in tijden zien en voerde op plek zeven de rest van het veld aan.

Kramer leverde in de tweede ronde vijf plekken in, Pinkelnig behield haar positie en ook Strøm zorgde met een prima sprong dat ze niks inleverde. Maruyama slaagde er ietwat verrassend ook in haar plek vast te houden, waarna Althaus zich in elk geval verzekerde van wéér een medaille. Alleen de twee leidsters stonden nog boven, te beginnen met Lundby, en de Noorse nam de leiding. Loutitt mocht het afmaken en deed dat met een geweldige sprong: Loutitt werd de nieuwe wereldkampioene, de eerste WK-medaille ooit voor Canada in het schansspringen. Zilver was voor Lundby, brons voor Althaus.