Bobsleeërs starten World Cup-seizoen met Duitse en Canadese zeges

In het Canadese Whistler is op de olympische baan van 2010 het World Cup-seizoen in het bobsleeën van start gegaan. Op dag één stonden de monobobs bij de vrouwen en de tweemansbobs bij de mannen op het programma, zaterdag volgen de vrouwen in de tweezitter en de mannen in de viermansbobs.

Monobob vrouwen
Het was een klein deelnemersveld met slechts negen dames, maar er waren zeker de nodige toppers aanwezig. Olympisch tweemanskampioene Laura Nolte uit Duitsland was de snelste in run één, met de Canadese Bianca Ribi verrassend op plek twee op slechts 0,01 seconde. Haar landgenote Cynthia Appiah volgde op 0,45 seconden, voor de Amerikaanse Kaillie Humphries (+0,57) en de Zwitserse Melanie Hasler (+0,63).

Met de Duitse Kim Kalicki ruim aan de leiding begon Hasler aan run twee en de Zwitserse pakte met precies vier tienden van een seconde de eerste plek. Humphries ging er 0,10 seconden onderdoor en zag voormalig teamgenote Appiah nét stand houden: 0,02 seconden sneller dan Humphries. Ribi ging daar met 0,27 seconden onderdoor en verzekerde zich van het podium, met alleen Nolte te gaan. De Duitse was hard op weg om de winst te pakken...tot ze een foutje maakte en hard crashte. Ze was gelukkig in orde, maar het podium was uiteraard weg. Ribi pakte zo haar eerste World Cup-zege ooit, voor Appiah en Humphries.

Tweemansbob mannen
Het was alsof er nooit een off-season is geweest: de Duitsers Francesco Friedrich en Alexander Schüller waren het snelst. De Britten Brad Hall en Taylor Lawrence zaten er wel bovenop: 0,01 seconde was het minieme verschil. Op 0,12 seconden volgden Johannes Lochner en Erec Bruckert, ook uit Duitsland, voor de Zwitsers Michel Vogt en Sandro Michel (+0,20) en de derde Duitse slee, met Christoph Hafer en Mathias Sommer (+0,26).

Ondanks een fout bij de start pakte Hafer in de tweede run de leiding, met nog vier teams te gaan. Vogt dook er vier honderdsten van een seconde onderdoor, maar zag Lochner nóg twee honderdsten sneller gaan en zich verzekeren van een podiumplek. Hall ging een klap sneller en pakte met 0,35 seconden de leiding, maar Friedrich en de Duitse slee waren simpelweg te snel: 0,11 seconden sneller en de zoveelste World Cup-zege was een feit, de 45e in de tweemansbob.