FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 november 2022

China: massale protesten tegen coronamaatregelen in Xinjiang

In de West-Chinese provincie Xinjiang is massaal geprotesteerd tegen het coronabeleid van de regering.

De demonstranten riepen op tot beëindiging van de lockdown. China heeft vanwege de laatste coronagolf een van de langste lockdowns in Xinjiang opgelegd.

Veel van de vier miljoen inwoners van de stad Urumqi mogen al zo'n 100 dagen hun huizen niet uit. De protesten ontstonden na een brand in een hoog gebouw waarbij tien mensen om het leven kwamen.

Op sociale netwerken werd gezegd dat het gebouw gedeeltelijk afgesloten was. Stadsambtenaren daarentegen zeiden dat de coronamaatregelen mensen er niet van weerhielden om hun woning te ontvluchten.

Frankrijk als eerste naar achtste finales WK

Frankrijk heeft zich als eerste land geplaatst voor de achtste finales van het WK voetbal. De titelverdedigers wonnen in hun tweede wedstrijd met 2-1 van Denemarken en zijn zo met zes punten zeker van een plekje bij de laatste zestien.

Denemarken begon prima aan de wedstrijd, hoewel het niet echt gevaarlijk werd. Naarmate de tijd vorderde nam Frankrijk het heft meer en meer in handen, vooral Kylian Mbappé begon gevaarlijk te worden. Een kopbal van Adrian Rabiot werd door doelman Kasper Schmeichel gekeerd en ook kansen van Antoine Griezmann en Jules Koundé slaagden niet.

Andreas Cornelius was degene die voor het grootste Deense gevaar zorgde, maar zijn knal was ook weer niet al te zorgwekkend. Ousmane Dembélé stelde Mbappé kort voor rust in staat de openingstreffer te maken, maar de ster van de Franse ploeg maaide de bal hard over het doel.

In de tweede helft begonnen de Denen wederom prima, maar ook nu namen de Fransen het over. Kansen voor Mbappé en Griezmann gingen er niet in, maar na een goed uur spelen was het toch raak: Theo Hernandez splijtte de verdediging doormidden en leverde de bal in bij Mbappé, die voor de 1-0 zorgde.

Frankrijk begon Denemarken te onderschatten en dat zorgde een paar minuten later voor de gelijkmaker van Andreas Christensen, waarna Jesper Lindström een grote kans liet liggen. Een paar gemiste kansen van Frankrijk later kwam kort voor het einde toch de beslissing: Mbappé was wederom trefzeker en bepaalde de eindstand op 2-1.

Kunst om aandacht te vragen voor huidkanker, 2500 mensen naakt op Bondi Beach

Duizenden mensen hebben zich uitgekleed voor een kunstproject op Bondi Beach in Sydney, Australië. Het kunstwerk van de Amerikaanse fotograaf Spencer Tunick vraagt ook aandacht voor huidkanker.

Het project werd gehouden in samenwerking met een liefdadigheidsinstelling die Australiërs aanmoedigt om regelmatig hun huid te laten controleren om huidkanker te helpen voorkomen.

De fotograaf Tunick staat bekend om zijn kunstwerken met naakte menigten op bekende plaatsen over de hele wereld. Het is logisch dat hij zijn platform gebruikt om mensen aan te sporen zich regelmatig te laten controleren om huidkanker te voorkomen, aldus de fotograaf.

Polen verslaat goed én vervelend Saoedi-Arabië, Lewandowski scoort eindelijk

Op het wereldkampioenschap voetbal in Qatar heeft het land dat voor dé stunt van het WK tot nu toe zorgde, Saoedi-Arabië, het deksel in de tweede wedstrijd gelijk op de neus gekregen. Na het uitbundige feest moest de ploeg er in wedstrijd twee aan geloven tegen Polen.

De Saoedische spelers hadden een deel van hun buit vooraf al binnen: prins Mohammed bin Salman Al-Saud is niet alleen goed in het opdracht geven tot het vermoorden van onwelgevallige journalisten, hij kan de spelers ook makkelijk om de vinger winden door ze allemaal een Rolls Royce aan te bieden na de historische zege op Argentinië.

De honger van de Saoedi's was niet gestild, gelukkig voor de kijker, hoewel ook Polen er prima tegenaan ging. Al snel leek superster Robert Lewandowski eindelijk zijn eerste WK-goal te maken, maar een overtreding van Matty Cash zorgde ervoor dat hij de kans niet af mocht maken.

Saoedi-Arabië had er echter ook zin in en in de counter kwam Mohammed Kanno tot een heerlijk schot, waar doelman Wojciech Szczesny maar nét iets tegen kon doen. In no-time zorgde het goede Saoedische spel voor drie gele kaarten bij de gefrustreerde Polen, die meer dan eens de noodrem hanteerden.

Cash was een van die drie spelers en ontsnapte zelfs aan rood binnen een half uur: hij drukte zijn elleboog tegen het gezicht van Mohammed Al-Burayk, maar de zeer zwak ogende Braziliaanse scheidsrechter Wilton Sampaio liet het gaan. Polen kreeg zeker nog meer kansen, maar Krystian Bielik's kopbal werd weggekopt.

Kort voor rust was het dan toch raak: Lewandowski ontsnapte, maar zag dat Piotr Zielinski er beter voor stond en stelde de Napoli-speler in staat de bal binnen te schieten. Om op gelijke hoogte te komen begonnen de Saoedi's hun toneelkunstjes te tonen en dat leverde al snel wat op: Saleh Al-Shehri ging na een miniem tikje van Bielik neer als ware zijn been in drie stukken gebroken en zelfs met behulp van de VAR besloot Sampaio voor het niemendalletje een strafschop te geven.

De strafschop zorgde voor enig gevoel van recht: aanvoerder en 'superster' Salem Al-Dawsari stuurde Al-Burayk weg, hij zou het klusje zelf wel even klaren. Niets was minder waar: een extreem slecht geschoten penalty werd gestopt door Szczesny, die op prachtige wijze ook de rebound van Al-Burayk buiten het doel hield.

De Saoedi's bleven druk doorgaan met toneelspelen, zoals een situatie waarbij één van hen een Poolse speler beklom, om vervolgens met een zogenaamd zwaar aangeslagen gezicht neer te gaan. Polen kwam beter in het spel en zag Arkadiusz Milik op de lat koppen, terwijl Lewandowski even later hard op de paal schoot.

In de slotfase kreeg Polen eindelijk de overhand en dat werd beloond: Abdulellah Al-Malki maakte een enorme blunder, speelde de bal in de voeten van Lewandowski en zag hoe de spits eindelijk zijn eerste WK-goal maakte door de 2-0 eindstand op de borden te zetten.

Fame-actrice en zangeres Irene Cara (63) overleden

De Amerikaanse zangeres en actrice Irene Cara is op 63-jarige leeftijd overleden in haar woning in Florida. Cara scoorde in de jaren 80 grote hits met de titelsongs van de muziekfilms Fame en Flashdance. 

Cara werd geboren in The Bronx en stond als kind al in de schijnwerpers. Op vijfjarige leeftijd maakte ze haar debuut op Broadway. Enkele jaren later had ze meerdere optredens op Broadway op haar naam staan en trad zij op tijdens een concert ter ere van Duke Ellington, samen met onder anderen Stevie Wonder, Sammy Davis jr. en Roberta Flack. Cara debuteerde in 1975 op het witte doek als Angela in de romantische thriller Aaron Loves Angela.

In de succesvolle film Fame (1980) speelde Irene Cara de rol van Coco Hernandez. In deze film zong ze zowel de titelsong Fame (in 1983 een nummer 1-hit in Nederland) als het nummer Out Here On My Own. In de gelijknamige televisieserie werd de rol van Coco Hernandez niet door Cara vertolkt, maar door Erica Gimpel.

Later in 1983 zong ze ook Flashdance... What a Feeling, de titelsong van Flashdance. Voor dit nummer won ze drie Grammy Awards ('Best Original Song', 'Best Score Soundtrack for Visual Media' en 'Best Female Pop Vocal Performance') en een Golden Globe ('Best Original Song').

In haar laatste jaren leefde Irene Cara grotendeels in de anonimiteit. Ze woonde in Florida en trad zo nu en dan nog op. Verder begeleidde ze een meidengroep, genaamd Hot Caramel.

Duke kopt Australië naar winst tegen Tunesië op WK voetbal

Australië heeft zijn tweede wedstrijd op het WK gewonnen en mag blijven dromen van de volgende ronde. Een vroege kopbalgoal van Mitchell Duke zorgde voor de enige treffer van deze ochtend tegen Tunesië.

Halverwege de eerste helft maakte Mitchell Duke het enige doelpunt van de wedstrijd. De spits van Australië verlengde bal met zijn hoofd en zette The Socceroos op voorsprong. Tunesië moest aanzetten en zou dat ook om zicht te houden op een plaats in achtste finales en die Afrikaanse ploeg kreeg een aantal kleine kansjes voor de gelijkmaker, maar wisten die niet te benutten, waardoor Australië drie belangrijke punten pakte.

Australië had op de eerste speeldag met 4-1 verloren van Frankrijk en komt nu met 3 punten naast de titelverdediger aan de leiding in groep D. Les Bleus spelen later op de dag (17 uur) tegen Denemarken, dat in zijn openingsmatch 0-0 gelijkspeelde tegen Tunesië. Als de Fransen winnen, zijn ze zeker van kwalificatie voor de achtste finales

Bobsleeërs starten World Cup-seizoen met Duitse en Canadese zeges

In het Canadese Whistler is op de olympische baan van 2010 het World Cup-seizoen in het bobsleeën van start gegaan. Op dag één stonden de monobobs bij de vrouwen en de tweemansbobs bij de mannen op het programma, zaterdag volgen de vrouwen in de tweezitter en de mannen in de viermansbobs.

Monobob vrouwen
Het was een klein deelnemersveld met slechts negen dames, maar er waren zeker de nodige toppers aanwezig. Olympisch tweemanskampioene Laura Nolte uit Duitsland was de snelste in run één, met de Canadese Bianca Ribi verrassend op plek twee op slechts 0,01 seconde. Haar landgenote Cynthia Appiah volgde op 0,45 seconden, voor de Amerikaanse Kaillie Humphries (+0,57) en de Zwitserse Melanie Hasler (+0,63).

Met de Duitse Kim Kalicki ruim aan de leiding begon Hasler aan run twee en de Zwitserse pakte met precies vier tienden van een seconde de eerste plek. Humphries ging er 0,10 seconden onderdoor en zag voormalig teamgenote Appiah nét stand houden: 0,02 seconden sneller dan Humphries. Ribi ging daar met 0,27 seconden onderdoor en verzekerde zich van het podium, met alleen Nolte te gaan. De Duitse was hard op weg om de winst te pakken...tot ze een foutje maakte en hard crashte. Ze was gelukkig in orde, maar het podium was uiteraard weg. Ribi pakte zo haar eerste World Cup-zege ooit, voor Appiah en Humphries.

Tweemansbob mannen
Het was alsof er nooit een off-season is geweest: de Duitsers Francesco Friedrich en Alexander Schüller waren het snelst. De Britten Brad Hall en Taylor Lawrence zaten er wel bovenop: 0,01 seconde was het minieme verschil. Op 0,12 seconden volgden Johannes Lochner en Erec Bruckert, ook uit Duitsland, voor de Zwitsers Michel Vogt en Sandro Michel (+0,20) en de derde Duitse slee, met Christoph Hafer en Mathias Sommer (+0,26).

Ondanks een fout bij de start pakte Hafer in de tweede run de leiding, met nog vier teams te gaan. Vogt dook er vier honderdsten van een seconde onderdoor, maar zag Lochner nóg twee honderdsten sneller gaan en zich verzekeren van een podiumplek. Hall ging een klap sneller en pakte met 0,35 seconden de leiding, maar Friedrich en de Duitse slee waren simpelweg te snel: 0,11 seconden sneller en de zoveelste World Cup-zege was een feit, de 45e in de tweemansbob.

Kanye West wil zich kandidaat stellen voor 2024, met Trump als vice-president

Ye, de rapmuziekartiest die voorheen bekend stond als Kanye West, bracht donderdag zijn eerste campagnevideo uit voor een kandidaatstelling presidentsverkiezingen 2024, waarmee hij voormalig president Donald Trump passeerde.

In de video die op Twitter werd gepost, vertelt Ye dat hij Trump tijdens een diner had gevraagd om vice-presidentskandidaat te zijn als West zich kandidaat ging stellen voor het presidentsschap, maar dat de oud-president daar schreeuwend op reageerde. Trump zou gezegd hebben dat de rapper geen enkele kans zou maken.

Trump zelf zei dat het diner, dat op zijn resort Mar-a-Lago plaatsvond, saai was. De oud-president beweert dat West zelf verzocht om te mogen dineren bij Trump en daar onaangekondigd drie vrienden mee naar toe nam, waaronder de beruchte nationalist en racist Nick Fuentes. 

Rechtbank: 'omstreden standbeeld Olympisch Stadion blijft in trappenhuis staan'

Het omstreden monument van de sportman met opgeheven hand mag van de rechtbank in het trappenhuis blijven staan van het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het standbeeld werd in maart dit jaar op verzoek van de directie weggehaald voor de ingang. Het Cuypersgenootschap wilde het monument terug naast de entree, maar daar gaat de rechter niet in mee. Zo meldt AT5

Het bronzen beeld van de sporter is al een lange tijd omstreden vanwege de gelijkenis met de Hitlergroet. Het Van Tuyllmonument is opgeleverd in 1928 en zou de Olympische groet afbeelden, die afgeleid zou zijn van de Romeinse groet. Een begeleidende tekst bij het monument dat het om de Olympische groet zou gaan, liet het stadion begin 2021 weghalen toen uit onderzoek bleek dat daar geen bewijs voor was.

In januari werd het beeld beklad met leuzen zoals 'fuck nazi's.' Ook hing er naast het monument een vlag met de tekst 'weg met fascisme'.

Maatschappelijke discussie
Toen het beeld naar het trappenhuis van de achterkant van het stadion werd verplaatst vocht het Cuypersgenootschap, de hoeder van het 19e en 20e-eeuwse erfgoed in Nederland, de verplaatsing aan bij de rechter. Het genootschap vertelde eerder tegen AT5 dat "de geschiedenis soms schuurt, maar als we dat allemaal wegpoetsen er niets overblijft". 

De rechter is van mening dat het monument ook na verplaatsing nog semi-toegankelijk is voor publiek en daardoor kan blijven staan in het trappenhuis. Het is bijvoorbeeld zichtbaar tijdens rondleidingen en manifestaties. Ook is de maatschappelijke discussie nog steeds mogelijk. De rechtbank vindt het belangrijk dat het Olympisch Stadion onbegrip kan voorkomen vanwege de associatie met de Hitlergroet.

Man krijgt celstraf voor poging doodslag in flatwoning Arnhem

De rechtbank veroordeelt een 47-jarige man uit Arnhem tot een gevangenisstraf van 6 jaar en een gedragsbeinvloedende en/of vrijheidsbeperkende maatregel voor een poging doodslag op zijn (ex-)partner. 

De man probeerde in september 2021 in Arnhem zijn (ex-)partner in haar woning opzettelijk van het leven te beroven. Hij stak haar 38 keer met een mes op verschillende plekken, onder meer in haar nek en hals. Uit de letselverklaring bleek dat de steekverwondingen rondom de hals dodelijk hadden kunnen zijn. De man heeft in zijn woede zo vaak gestoken dat hij de kans op een dodelijke afloop kennelijk op de koop toe heeft genomen.

Geen tbs
De officier van justitie vroeg aan de rechtbank om de tbs-maatregel (met dwangverpleging) op te leggen. Volgens de rechtbank is daar onvoldoende basis voor. Zo weigerde de man mee te werken aan een psychologisch onderzoek, ook tijdens zijn verblijf in het Pieter Baan Centrum. De onderzoekers konden daarom niet vaststellen of er sprake was van een stoornis (en welke dan) en ook niet hoe groot de kans op herhaling zou zijn. En dus konden ze niet adviseren hoe het risico op herhaling beperkt zou kunnen worden. De deskundigen verwezen wel - heel kort - naar een ouder rapport uit 2012, waarin destijds een persoonlijkheidsstoornis bij de man werd vastgesteld. Maar de deskundigen hadden dat rapport zelf niet en ook in het dossier van de rechtbank was het rapport niet terug te vinden. Er waren verder geen andere rapporten uit het verleden over de man die inzicht konden geven over zijn persoonlijkheid. Daarom vindt de rechtbank dat er onvoldoende informatie beschikbaar is om een tbs-maatregel te kunnen opleggen.

Wel gevangenisstraf en maatregel
De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 6 jaar passend. Verder vindt de rechtbank het vanuit veiligheidsoogpunt niet verantwoord dat de man na het uitzitten van zijn straf zonder enig toezicht terugkeert in de maatschappij. Daarom legt ze ook een zogenaamde gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel op. Tot slot legt de rechtbank de man per direct een verbod op om met het slachtoffer contact op te nemen.

Schadevergoeding
De man moet aan het slachtoffer een bedrag van 8 duizend euro aan smartengeld betalen en een bedrag van 1.197 euro voor zorgkosten en schade aan meubels en kleding.

Herroeping voorwaardelijke invrijheidstelling
De man zat tot kort voor de poging doodslag nog vast in 2 andere strafzaken. Hij was in september 2021 net onder voorwaarden vrijgekomen (voorwaardelijke invrijheidstelling). Omdat hij zich nu opnieuw schuldig heeft gemaakt aan een ernstig strafbaar feit, vroeg de officier van justitie deze voorwaardelijke invrijheidstelling in zijn geheel te herroepen. Dat zou betekenen dat de man in de andere strafzaken nog ruim 3 jaar zou moeten uitzitten. De rechtbank komt gedeeltelijk tegemoet aan het verzoek van de officier en herroept de voorwaardelijke invrijheidstelling voor 360 dagen. Daarna kan opnieuw worden bekeken of de man onder voorwaarden (opnieuw) vrij mag komen. Zo blijft er nog een ruime proeftijd over om de man na zijn invrijheidstelling te volgen en te controleren.

Drie doden en elf gewonden bij schietpartijen op twee scholen in Brazilië

Vrijdag zijn tenminste drie mensen, waaronder een tienermeisje, gedood en elf anderen gewond geraakt toen een 16-jarige schutter het vuur opende op twee scholen in het zuidoosten van Brazilië, aldus functionarissen.

Autoriteiten in de stad Aracruz, in de staat Espirito Santo, zeiden dat de schutter vrijdagochtend het vuur had geopend op een groep leraren op zijn voormalige school, hierbij kwamen twee mensen om het leven kwamen en raakten negen anderen gewond.

Vervolgens verliet hij die school - een openbare lagere en middelbare school - en ging naar een nabijgelegen privéschool, waar hij een tienermeisje doodde en twee andere mensen verwondde, zeiden ambtenaren.

Autoriteiten hebben de schutter gearresteerd, zei gouverneur Renato Casagrande, die drie dagen van rouw in de staat afkondigde.

De gouverneur vertelde dat de verdachte (16) een leerling was op (de eerste) school tot juni. Zijn familie heeft hem toen overgeplaatst naar een andere school. De verdachte zou onder psychiatrische behandeling staan. 

Op beelden van beveiligingscamera's die op Braziliaanse media zijn uitgezonden, was te zien hoe de schutter de school binnen rende, gekleed in militaire camouflage en zwaaiend met een pistool. Vervolgens rende hij door de gangen en joeg het personeel in paniek op de vlucht terwijl hij begon te schieten. Volgens onderzoekers droeg de verdachte een hakenkruis op zijn uniform.

Ambtenaren zeiden dat de schutter, de zoon van een politieman, twee handvuurwapens gebruikte bij de aanval, beide op naam van zijn vader - het ene zijn dienstvuurwapen, het andere een privé geregistreerd wapen.

Casagrande zei dat de jongen de aanval zorgvuldig had gepland door via een gesloten deur in te breken om zo de bewaker van de school te omzeilen.

Vervolgens ging hij de lerarenkamer binnen - de eerste kamer waar hij kwam - en opende het vuur op de eerste mensen die hij tegenkwam, zei de gouverneur.

Aracruz heeft zo'n 100.000 inwoners.

'Absurde tragedie'
Schietpartijen op scholen zijn relatief zeldzaam in Brazilië, maar komen de laatste jaren vaker voor. 

Bij de dodelijkste schietpartij op een school in Brazilië kwamen in 2011 12 kinderen om het leven, toen een man het vuur opende op zijn voormalige basisschool in Realengo, een voorstad van Rio de Janeiro, en vervolgens zelfmoord pleegde.

In 2019 schoten twee oud-leerlingen acht mensen dood op een middelbare school in Suzano, buiten Sao Paulo, en maakten daarna ook een einde aan hun leven.

De recent verkozen Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva noemde de schietpartijen een 'absurde tragedie'. Hij sprak zijn medeleven en bedroefdheid uit op Twitter. 

Lula, die eerder president van Brazilië was van 2003 tot 2010, zal op 1 januari in functie treden na vorige maand president Jair Bolsonaro te hebben verslagen bij verkiezingen.

Lula heeft vaker scherpe kritiek geuit op Bolsonaro's dramatische beteugeling van wapenbeheersingswetten.

Sinds ex-legerkapitein Bolsonaro in 2019 president werd, is het aantal geregistreerde wapenbezitters in Brazilië meer dan vervijfvoudigd, van 117.000 naar 673.000, gestimuleerd door een reeks presidentiële decreten die de regels voor het bezit vuurwapens en munitie versoepelen.

Openbare veiligheidsexpert Bruno Langeani van onderzoeksinstituut Sou da Paz vertelde AFP dat de toename van de beschikbaarheid van vuurwapens in de afgelopen jaren dit soort gebeurtenissen mogelijk.

De VS verbiedt verkoop en import Chinese Huawei-toestellen

De Amerikaanse overheid verbiedt de verkoop en import van smartphones en netwerkapparaten van de Chinese fabrikanten Huawei en ZTE.

Volgens de regering van president Biden vormt het telecombedrijf een onaanvaardbaar risico voor de Amerikaanse nationale veiligheid.

Ook de import en verkoop van apparatuur van vier andere Chinese bedrijven wordt verboden. Het gaat om slimme camera fabrikanten Hikvision en Dahua Technology en radiofabrikant Hytera.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Amerikaanse telecomtoezichthouder dat de import en verkoop van nieuwe apparaten om die reden verboden is. De VS beschuldigen Huawei van nauwe banden met de Chinese autoriteiten en waarschuwen voor spionage en sabotage. Het bedrijf ontkent deze beschuldigingen.

FOK! Wat een weer: een droge dag

herfstbanner

Hallo!

De dag begint vandaag plaatselijk mistig en droog, op een klein buitje in Zeeland na. De mist lost snel op, de buitjes trekken weg naar het oosten. De zon is regelmatig te zien maar er is ook bewolking, verder blijft het wel droog. Ook vanmiddag is het droog, op een enkel buitje na in het noorden. De matige, aan de kust vrij krachtige wind komt uit het zuiden bij zo'n 10 graden. De bewolking neemt wel toe, maar zelfs dan blijft het nog droog. 

Morgen staat er dan weer regen in de verwachting over de gehele dag in het hele land. Dus geniet van vandaag! Tot morgen!

Nadat de regen weg trok was het gister een prima dag (Foto: _UserName_)
Nadat de regen weg trok was het gister een prima dag (Foto: _UserName_)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
review
Outcast 2: A New Beginning
special
Random Pics van de Dag #1221
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.