Dumoulin kondigt afscheid als wielrenner aan

Tom Dumoulin stopt aan het einde van 2022 met wielrennen. Dat heeft de winnaar van de Giro d'Italia van 2017 via sociale media bekendgemaakt. De 31-jarige renner van Jumbo-Visma heeft naar eigen zeggen te veel fysiek ongemak om op topniveau te presteren.

Dumoulin nam in januari 2021 al een rustperiode om in juni weer terug te keren in het wielerpeloton. Uiteindelijk zou hij augustus op de Olympische Spelen in Tokio op tijdrit zilver behalen.

"Ik heb besloten dat 2022 mijn laatste jaar als wielrenner zal zijn", zo schrijft Dumoulin op zijn Instagrampagina. "In 2020 heb ik een heel moeilijk jaar gehad waarin ik overtraind en opgebrand ben geraakt aan het eind van dat jaar. Eind 2020, begin 2021 was ik nog maar een schim van mezelf en besloot ik een pauze te nemen weg van het wielrennen en na te denken over mijn toekomst."

Hij vervolgt: "Na een tijdje besloot ik toch door te willen gaan als wielrenner enerzijds omdat de Olympische Spelen in Tokio mij trokken, maar zeker ook vanwege mijn liefde voor de fiets en de passie voor deze bijzondere wielerwereld waarin ik mij vaak verbaas, maar even vaak ook enorm thuis voel."

"Sinds dat najaar van 2020 heb ik af en toe nog heel mooie dingen laten zien op de fiets. De zilveren medaille van vorig jaar in Tokio als absolute hoogtepunt. Daar ben ik ongelooflijk trots op", zo gaat Dumoulin verder. "Maar hoe mooi het af en toe ook nog was: heel vaak, en zeker dit jaar, is het sindsdien ook een frustrerend pad geweest, waarbij mijn lichaam moe aanvoelde en nog steeds aanvoelt."

Dumoulin wil nu met Jumbo-Visma een plan te maken over het restant van zijn laatste seizoen. "Ik kijk vooral uit naar het WK in september in Australië, waar ik hoop nog een laatste keer uit te kunnen halen in de tijdrit."

Dumoulin kan terugkijken op een prachtige carriere. In 2017 kende hij zijn absolute hoogtepunt met winst in de Giro d'Italia. In het jaar daarop werd hij zowel tweede in de Giro als in de Tour. Daarnaast was hij in 2015 dichtbij de eindzege in de Vuelta, maar op de voorlaatste dag verspeelde hij zijn rode leiderstrui. Dumoulin won drie etappes in de Tour, vier in de Giro en twee in de Vuelta.

Als tijdrijder vierde hij successen op de WK van 2017 (goud) en 2018 (zilver). Op de Olympische Spelen van 2016 en 2020 won hij zilver in de tijdrit.

 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken

Een bericht gedeeld door Tom Dumoulin (@t.dumoulin)