Rusland; 'risico op derde wereldoorlog', Oekra´ne; 'bluf, Rusland beseft nederlaag'

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov is er momenteel een reëel risico op een derde wereldoorlog. "Het gevaar is ernstig, het is reëel, het moet niet worden onderschat", zei Lavrov in een interview op de Russische televisie dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn Telegram-kanaal werd gedeeld.

Gevraagd naar een vergelijking van de huidige situatie met de tijd van de Cubaanse crisis, zei Lavrov dat "er toen eigenlijk maar een paar regels op papier stonden". Maar de 'gedragsregels' waren vrij duidelijk; in Moskou was het duidelijk hoe Washington zich gedroeg, en in Washington was het duidelijk hoe Moskou zich gedroeg.

Zelfs vandaag de dag zijn er maar weinig regels, zei Lavrov, verwijzend naar het New Start-verdrag over nucleaire ontwapening. Maar "tegelijkertijd worden alle andere instrumenten van wapenbeheersing en non-proliferatie praktisch vernietigd". Er was tijdens de Cubacrisis een communicatiekanaal dat werd vertrouwd door de leiders van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Tegenwoordig is er geen dergelijk kanaal en er is niemand die dit probeert op te zetten.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken in Kyiv, Dmytro Kuleba, wordt Rusland zich zo langzamerhand bewust van zijn nederlaag in de oorlog tegen Oekraïne. Rusland verliest de hoop om de wereld bang te maken en heeft het daarom nu over het gevaar van een derde wereldoorlog, zei Kuleba, verwijzend naar  de uitspraken van Lavrov. "Het betekent gewoon dat Moskou zijn nederlaag in Oekraïne voelt", schreef Kuleba op Twitter.

Minister Kuleba riep het Westen nogmaals op om de steun aan Oekraïne aanzienlijk te vergroten, "zodat we de Europese en mondiale veiligheid kunnen winnen en beschermen".

Staatssecretaris voor de Britse strijdkrachten James Heappey ziet het gevaar van een escalatie van de oorlog die door de  Lavrov is geuit, niet in. "Lavrovs handelsmerk van de afgelopen 15 jaar is dit soort opschepperij. Ik denk niet dat er op dit moment direct gevaar voor escalatie bestaat", vertelde Heappey aan de BBC. "Wat het Westen doet om zijn bondgenoten in Oekraïne te steunen, is zeer afgemeten. Alles wat we doen is afgemeten om een directe confrontatie met Rusland te vermijden." 

Letland heeft de dreiging van een escalatie van de oorlog in Oekraïne door Lavrov van de hand gewezen. "Als Rusland met de Derde Wereldoorlog dreigt, is dat een duidelijk teken dat Oekraïne successen boekt", schreef minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics op Twitter. "We moeten niet toegeven aan Russische chantage, maar onze steun aan Oekraïne en sancties tegen Rusland verdubbelen." Volgens de hoofddiplomaat van de Baltische EU en de NAVO-staat kan het internationale recht en de orde alleen worden hersteld door resoluut en consequent optreden.