FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 april 2022

Manchester City en Real Madrid zorgen voor waar spektakelstuk in eerste halve finale CL

Manchester City en Real Madrid hebben dinsdagavond in de halve finale van de Champions League voor een prachtig voetbalwedstrijd gezorgd. In eigen huis won Manchester City met 4-3 van Real Madrid.

Vanaf de eerste minuten was het genieten tussen Manchester City en Real Madrid. Manchester City kende een droomstart tegen de Spaanse topploeg. In de tweede minuut kwam de thuisploeg al op voorsprong dankzij een kopgoal van Kevin de Bruyne op aangeven van Riyad Mahrez raak kopte.Tien minuten later verdubbelde Gabriel Jesus na een voorzet van De Bruyne.

Manchester City was duidelijk de betere ploeg en kreeg via Mahrez en Phil Foden goede kansen op de 3-0. Mahrez ging voor eigen succes, waar hij duidelijk voor een voorzet had moeten kiezen, en Foden schoot na een geweldige pass van De Bruyne voorlangs. Real Madrid kwam langzaam aan beter in de wedstrijd en iets na het half uur was Real Madrid volledig terug in de wedstrijd dankzij Karim Benzema. Daarna waren er nog een aantal kansen maar was het bij rust 2-1 in het voordeel van Manchester City.

Ook in de tweede helft bleef het een spektakel tussen de beide ploegen. Opnieuw had Manchester City de beste start. De ploeg van Josep Guardiola had via Mahrez op 3-1 kunnen komen, maar de Algerijnse aanvaller zag zijn inzet op de paal eindigen, waarna ook de rebound niet besteed was aan Manchester City. Niet snel daarna kwam Manchester City toch op de verdiende 3-1. Op aangeven van invaller Fernandinho kon Foden de 3-1 binnenkoppen.

Lang kon City hier echter niet van genieten van de 3-1, want snel daarna maakte Vinícius Júnior op een prachtige manier de 3-2. De snelle Braziliaanse aanvaller ging voorbij zijn landgenoot Fernandinho, zette vervolgens een indrukwekkende sprint in en liet de doelman van City kansloos.

Even kwam er een rustigere fase in de wedstrijd tot Bernardo Silva de 4-2 binnenschoot. Toni Kroos leek een overtreding te maken op Oleksandr Zinchenko, maar de scheids liet doorspelen, waarna de Portugees in de korte hoek raak schoot en Courtois kansloos liet. Opnieuw kon Manchester City de voorsprong van twee doelpunten niet vasthouden. Real kreeg tien minuten voor tijd een penalty, na een handsbal van Laporte, en Benzema wist daar wel raad mee. Met een Panenka zorgde de Franse spits van Real Madrid voor de 4-3.

In de slotfase kreeg City nog een aantal kansjes maar bleef het bij 4-3 in Manchester. Volgende week woensdag is de return in Estadio Santiago Bernabéu.

Europees Kampioenschap schreeuwen als een meeuw gewonnen door Alphenaar

Niemand in Europa kan zo goed een meeuw nadoen als Reggy uit Alphen aan den Rijn. De Alphenaar heeft in België het Europees Kampioenschap Meeuwenschreeuwen gewonnen.

In een café in het Belgische De Panne gingen negentien deelnemers afgelopen weekend de strijd met elkaar aan. Voor een vijfkoppige jury deden ze om de beurt een meeuw na. In wit pak, compleet met vleugels, schreeuwde Reggy de longen uit zijn lijf.

Poetin stemt in met VN-bemoeienis bij evacuatie Azovstal

Volgens de Verenigde Naties acht Rusland een VN-rol bij de evacuatie van burgers in Oost-Oekraïne mogelijk. Na een ontmoeting tussen VN-secretaris-generaal António Guterres en Kremlin-chef Vladimir Poetin, kondigden de Verenigde Naties aan: "De president stemde in principe in met de betrokkenheid van de Verenigde Naties en het Internationale Comité van het Rode Kruis bij de evacuatie van burgers uit de Azovstal fabriek in Mariupol."

De VN wil in contact blijven met het Russische ministerie van Defensie. Ondertussen verklaarde Poetin opnieuw de gevechten in de havenstad Mariupol als voorbij. "Er zijn daar geen vijandelijkheden, ze zijn voorbij", benadrukt de Kremlin-chef.

Rusland stopt morgen levering gas aan Polen

Rusland stopt morgen om 08.00 uur met het leveren van gas aan Polen. Gazprom heeft dat volgens het Poolse staatsenergiebedrijf PGNiG laten weten.

Het betreft de Yamal-pijpleiding die afgesloten gaat worden. 15% van het Russisch gas wat naar Europa komt gaat via deze pijpleiding.  Sowieso zou de levering van gas op initiatief van Polen via deze pijpleiding stoppen. Maar dan dan pas aan het eind van het jaar, na voltooiing van een pijpleiding van Noorwegen naar Polen.

PGNiG laat weten dat Poolse huishoudens gas kunnen blijven krijgen. De gasopslagen van het land zijn voor ruim driekwart vol waardoor levering voorlopig geen probleem is. 

Mogelijke reden voor het afsluiten van de leiding is de weigering van Polen om de gaslevering in Roebels te betalen. 

Hayter de beste in proloog Ronde van Romandië

Ethan Hayter heeft de proloog van de Ronde van Romandië gewonnen. De 23-jarige Brit was in Lausanne over iets meer dan vijf kilometer de snelste voor Rohan Dennis en Felix Großschartner. Hayter is logischerwijs ook de eerste leider in de Zwiterse rittenkoers

Ethan Hayter heeft de proloog van de Ronde van Romandië gewonnen De 23-jarige Britse tijdritkampioen was over een afstand van 5,1 kilometer duidelijk de snelste. Hij won de tijdrit met vier seconden voorsprong op Rohan Dennis. Felix Großschartner, de nummer drie van de dag, moest al tien seconden toegeven op de winnaar.

Van de klassementsrenners deed titelverdediger Geraint Thomas het beste. De voormalig Tour de France-winnaar zou als vierde eindigen op tien seconden.

Twitter draait schorsing Wilders terug en biedt excuses aan

Twitter heeft de schorsing van het account van Geert Wilders teruggedraaid. Het platform heeft de PVV-leider laten weten dat hij geen grenzen heeft overschreden en dat het een fout heeft gemaakt. Het bedrijf biedt ook excuses aan, blijkt uit een screenshot dat Wilders zelf heeft gedeeld.

Patriot-vuureenheid in Slowakije ‘ready to fire’

Het Patriot-luchtverdedigingssysteem in centraal Slowakije is operationeel. De vuureenheid staat dus gereed om vitale objecten in het land te beschermen tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht.

Ready to fire.
“Dit een mooi moment natuurlijk”, vertelt detachementscommandant luitenant-kolonel Patrick Wekking vanaf de vliegbasis in Sliač. “Er is deze week keihard gewerkt om alles hier gereed te maken voor inzet en vanaf vandaag staan de eerste lanceersystemen opgesteld en zijn ‘ready to fire’. Nu kunnen we 24/7 eventuele dreiging vanuit de lucht detecteren en daarop reageren.”

Vuureenheid
Vanaf centraal Slowakije leveren de militairen uit de Vredepeel komende maanden met de Duitsers luchtverdediging. Het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) zet één vuureenheid in, bestaande uit meerdere launchers, een vuurleidingscentrale en een radar. Het geheel is aangevuld met een commando- en logistiek element. Het Patriot-systeem kan helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen, ballistische raketten en kruisraketten uitschakelen.

Tussen beboste heuvels
De Patriot-inzet gebeurt samen en onder leiding van Duitsland op verzoek van de NAVO. Militairen van beide landen staan met hun vuureenheden op slechts een kleine 2 kilometer van elkaar, in een dal tussen beboste heuvels. De opstellingen liggen onder de rook van de middelgrote stad Zvolen.

Wekking: “Het is ontzettend waardevol dat we dit samen met onze Duitse collega’s doen. De samenwerking laat zien dat NAVO als één kan optreden en geeft ons extra slagkracht.”

Verdediging
Hoewel er niet vanuit wordt gegaan, zóu het kunnen dat Russische luchtwapens een bedreiging vormen voor het NAVO-grondgebied. In dat geval komt het Patriot-systeem in actie. Die inzet is dus alleen verdedigend van aard. “De NAVO en Nederland zijn niet in oorlog met Rusland”, benadrukt de commandant. “We zijn hier enkel om Rusland af te schrikken en de verdediging van onze partners in Oost-Europa te versterken.”


Rusland dreigt met militaire actie in Transnistrië

Na berichten over aanslagen in de afgesplitste Moldavische regio Transnistrië dreigt de Russische regering indirect de regio binnen te vallen. Rusland wil een scenario vermijden waarin het gedwongen wordt om in Transnistrië in te grijpen, meldt het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, volgens het Russische persbureau RIA zonder verdere details te geven.

De regering in Moskou had eerder haar bezorgdheid geuit over aanvallen op twee zendmasten uit het Sovjettijdperk in de van de Republiek Moldavië afgesplitste regio. Dit heeft de bezorgdheid in het Westen aangewakkerd dat Rusland een speciale militaire operatie zou kunnen starten, zoals in het geval van Oekraïne, onder verwijzing naar vermeende 'dreiging' in delen van Transnistrië.

Transnistrië, dat niet internationaal wordt erkend, ligt aan de grens met Oekraïne. Het Russische leger heeft een militaire basis en een grote munitiedepot in deze regio.

Rijswijk: voorbijgangers redden gezin uit brandende flat

Voorbijgangers hebben bij een brand in een appartementencomplex in Rijswijk een gezin en hun buurvrouw gered. 'Ze zijn naar boven gerend en hebben op de deur staan bonken', legt een brandweerwoordvoerder uit.

Hierdoor konden de bewoners op tijd hun woning verlaten. Uiteindelijk moest het gezin, onder wie twee kinderen, en de buurvrouw naar het ziekenhuis worden gebracht. Een persoon werd door de brandweer van het balkon gered.

Weesp: zwaarbewapende politiemensen rukken uit voor speelgoedzwaard

Twee jongens met een groot speelgoedzwaard hebben vanmiddag even voor paniek gezorgd op station Weesp. Voorbijgangers zagen de jongens met het 'wapen' en belden de politie, die meteen alle registers open trok. 

Vanwege de 'dreigende situatie' werd het treinverkeer rond station Weesp stilgezet. Er was een flinke politiemacht op de been en de politiehelikopter cirkelde langere tijd boven het station.

De helikopter landde uiteindelijk, waarna er twee leden van de Dienst Speciale Interventies met geweren in hun handen uitstapten. Dat ging om leden van de zogenoemde Quick Reaction Air. Zij kunnen vanaf Schiphol vliegen naar plekken als andere DSI'ers in de auto niet dichtbij genoeg zijn. 

Voor reizigers - vooral in een trein die op het station zelf stil stond - betekende dat even angstige momenten, omdat lang onduidelijk was wat er precies aan de hand was. Op het station zelf werden reizigers weggestuurd. "Hier bij station Weesp (is nu ook Amsterdam he) staat het ineens helemaal blauw van de politieauto's, helikopters, motors", liet een omstander weten. 

Uiteindelijk bleek het dus vals alarm: de politie kon de jongens met het speelgoedzwaard aanhouden. Ze kregen volgens een politiewoordvoerder nog op het station een 'stevige reprimande' en mochten daarna weer naar huis.

Het treinverkeer rond Weesp wordt weer hervat. 

"Foto's van gemartelde vrouw gevonden op bij Taghi aangetroffen telefoon"

De recherche zou foto's van een naakte, gemartelde vrouw hebben gevonden op een telefoon die werd aangetroffen bij Ridouan Taghi. Mogelijk gaat het om de vermiste Naima Jillal. Zo meldt AT5

Dat meldt Het Parool. De destijds 52-jarige vrouw zou ook actief zijn geweest in het criminele circuit en is sinds oktober 2019 vermist. Haar verdwijning heeft volgens de politie mogelijk te maken met een mislukte cocaïnedeal, waarvoor ze ter verantwoording zou zijn geroepen. 

In het Marengo-proces, dat plaatsvindt in de Bunker in Osdorp, is informatie over de foto's inmiddels toegevoegd. Het is niet duidelijk geworden hoe de foto's op de telefoon zijn beland. 

De advocaat van Taghi, Inez Weski, zegt tegen de krant dat 'forensisch volstrekt onduidelijk is waar die telefoon of die foto’s vandaan komen'. Ook kan volgens haar niet worden gezegd dat de telefoon aan Taghi kan worden gelinkt. 

Pro-Russische regio Transnistrië meldt explosies bij radiotoren

Autoriteiten in de door pro-Russische separatisten bezette regio Transnistrië van Moldavië hebben explosies gemeld bij een radiotoren nabij de Oekraïense grens. Het Transnistrische Ministerie van Binnenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat er twee explosies te horen waren in het dorp Mayak in het Grigoriopolski-district.

De centrale regering van Moldavië heeft een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad bijeengeroepen over de recente gebeurtenissen in Transnistrië. Volgens de autoriteiten van Transnistrië raakte niemand gewond. Twee antennes waarmee Russische radio-uitzendingen werden uitgezonden, zijn echter defect.

De autoriteiten meldden maandagavond een aanval op het terrein van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die naar verluidt zou zijn uitgevoerd met een draagbare granaatwerper.

Transnistrië, dat niet internationaal wordt erkend, ligt aan de grens met Oekraïne. Het Russische leger heeft een militaire basis en een grote munitiedepot in de regio.

De oorlog in buurland Oekraïne zorgt voor onrust in Moldavië. Vorige week zei de hoge Russische generaal Rustam Minnekayev dat het de taak van het Russische leger was om de controle over Donbass en Zuid-Oekraïne te krijgen. Op deze manier kon een landverbinding met de Krim en met Transnistrië tot stand worden gebracht. Russisch sprekende mensen werden daar "onderdrukt", beweerde Minnekayev. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Chisinau ontbood de Russische ambassadeur voor de verklaringen van de generaal en riep Moskou op de "soevereiniteit en territoriale integriteit" van Moldavië te respecteren. Er wordt gevreesd dat Rusland na het binnenvallen van Oekraïne zich ook zou kunnen richten op Moldavië, dat grenst aan EU- en NAVO-lid Roemenië.

Russische politicoloog ontkent op tv het bestaan ​​van de Oekraïense taal

Politicoloog Sergey Mikheyev verklaarde op de Russische televisie dat de Oekraïense taal niet bestaat. Niemand spreekt Oekraïens, zei hij in een paneldiscussie, "zelfs de sterkste anti-Russische nazi's spreken Russisch." Alleen Zelenskyy probeert nog Oekraïens te spreken. De overige panelleden maakten geen bezwaar tegen deze opmerking.

Rusland; 'risico op derde wereldoorlog', Oekraïne; 'bluf, Rusland beseft nederlaag'

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov is er momenteel een reëel risico op een derde wereldoorlog. "Het gevaar is ernstig, het is reëel, het moet niet worden onderschat", zei Lavrov in een interview op de Russische televisie dat door het ministerie van Buitenlandse Zaken op zijn Telegram-kanaal werd gedeeld.

Gevraagd naar een vergelijking van de huidige situatie met de tijd van de Cubaanse crisis, zei Lavrov dat "er toen eigenlijk maar een paar regels op papier stonden". Maar de 'gedragsregels' waren vrij duidelijk; in Moskou was het duidelijk hoe Washington zich gedroeg, en in Washington was het duidelijk hoe Moskou zich gedroeg.

Zelfs vandaag de dag zijn er maar weinig regels, zei Lavrov, verwijzend naar het New Start-verdrag over nucleaire ontwapening. Maar "tegelijkertijd worden alle andere instrumenten van wapenbeheersing en non-proliferatie praktisch vernietigd". Er was tijdens de Cubacrisis een communicatiekanaal dat werd vertrouwd door de leiders van de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Tegenwoordig is er geen dergelijk kanaal en er is niemand die dit probeert op te zetten.

Volgens de minister van Buitenlandse Zaken in Kyiv, Dmytro Kuleba, wordt Rusland zich zo langzamerhand bewust van zijn nederlaag in de oorlog tegen Oekraïne. Rusland verliest de hoop om de wereld bang te maken en heeft het daarom nu over het gevaar van een derde wereldoorlog, zei Kuleba, verwijzend naar  de uitspraken van Lavrov. "Het betekent gewoon dat Moskou zijn nederlaag in Oekraïne voelt", schreef Kuleba op Twitter.

Minister Kuleba riep het Westen nogmaals op om de steun aan Oekraïne aanzienlijk te vergroten, "zodat we de Europese en mondiale veiligheid kunnen winnen en beschermen".

Staatssecretaris voor de Britse strijdkrachten James Heappey ziet het gevaar van een escalatie van de oorlog die door de  Lavrov is geuit, niet in. "Lavrovs handelsmerk van de afgelopen 15 jaar is dit soort opschepperij. Ik denk niet dat er op dit moment direct gevaar voor escalatie bestaat", vertelde Heappey aan de BBC. "Wat het Westen doet om zijn bondgenoten in Oekraïne te steunen, is zeer afgemeten. Alles wat we doen is afgemeten om een directe confrontatie met Rusland te vermijden." 

Letland heeft de dreiging van een escalatie van de oorlog in Oekraïne door Lavrov van de hand gewezen. "Als Rusland met de Derde Wereldoorlog dreigt, is dat een duidelijk teken dat Oekraïne successen boekt", schreef minister van Buitenlandse Zaken Edgars Rinkevics op Twitter. "We moeten niet toegeven aan Russische chantage, maar onze steun aan Oekraïne en sancties tegen Rusland verdubbelen." Volgens de hoofddiplomaat van de Baltische EU en de NAVO-staat kan het internationale recht en de orde alleen worden hersteld door resoluut en consequent optreden. 

Film Super Mario Bros. uitgesteld

Nintendo maakt bekend dat ze Super Mario Bros. uitstellen. Niet de game, maar de bioscoopfilm die wordt ontwikkeld door Illimunation. Een reden voor het uitstel is niet bekendgemaakt.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de film eind dit jaar uit zou komen. Nu wordt de film uitgebracht in de lente van 2023. In het specifiek draait de film vanaf 7 april in Noord-Amerika en vanaf 28 april in Japan. Voor Europa is nog geen nieuwe datum gegeven, maar een release in april lijkt logisch.

De cast van de film werd eerder dit jaar bekendgemaakt. Zo is Chris Pratt de stemacteur voor Mario en maken ook Anya Taylor-Joy (Peach), Charlie Day (Luigi), Jack Black (Bowser) en Keegan-Michael Key (Toad) hun opwachting.

Opvanglocatie asielzoekers en statushouders op Marineterrein

Amsterdam gaat asielzoekers en statushouders opvangen op het Marineterrein van defensie op Kattenburg. Het gaat niet om Oekraïense vluchtelingen, zo meldt AT5. 

Voor deze groep was geen opvangplek meer beschikbaar bij het COA in Ter Apel. Op het Marineterrein zijn maximaal 250 opvangplekken beschikbaar en de asielzoekers en statushouders zullen tot half augustus kunnen blijven.

Hotel
Er werden al sinds vorige week asielzoekers opgevangen in een hotel aan de De Boelelaan in Zuid, waar maximaal 180 opvangplekken waren. Die locatie wordt straks alleen gebruikt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

In de stad worden nu op verschillende locaties asielzoekers (tijdelijk) opgevangen. Op de Willinklaan is het reguliere asielzoekerscentrum. Op dit moment worden er 900 vluchtelingen opgevangen in het A&O hostel in Zuidoost en verblijven er 90 statushouders in het Stayokay hostel in het centrum.

Oekraïne
Daarnaast zijn er de afgelopen twee maanden 1.640 opvangplekken voor vluchtelingen uit Oekraïne gerealiseerd. Van de beschikbare opvangplekken in Amsterdam zijn er op dit moment 997 bezet. De vluchtelingen uit Oekraïne worden in de gemeente Amsterdam opgevangen op de volgende locaties: het Savoy Hotel, het WOW-hotel, de boot ‘Bellini’, De Kleine Kapitein, Hart van Weesp, Vondel Garden, het Botel, Holiday Inn Express, en het hotel aan de De Boelelaan.

Wethouder Rutger Groot Wassink (Vluchtelingen) zegt dat het belangrijk is om met het Rijk en alle gemeenten te kijken 'hoe we het gebrek aan opvanglocaties gezamenlijk en structureel kunnen aanpakken'.

WK Snooker: Titelverdediger Selby verliest langste WK-frame en is naar huis; 147 voor Robertson

De tweede ronde van het WK snooker zit erop. Titelverdediger Mark Selby en Neil Robertson zijn uitgeschakeld. Beide spelers stonden wel in wedstrijden waar bijzondere dingen zijn gebeurd. 

Voor Selby zit het WK er al na twee ronden op. De titelverdediger schitterde af en toe tegen de Chinees Yan Bingtao, maar gaf te veel weg en moest na een zenuwslopende wedstrijd afdruipen: 13-10. Selby trok diverse frames met hoge breaks naar zich toe, waardonder twee centuries. In de overige frames gaf hij niet thuis. De 21-jarge Yan Bintao bleef kalm en trok uiteindelijk aan het langste eind. 

Het 22e frame van het zenuwslopende duel gaat de geschiedenisboeken in als het langste frame ooit gespeeld in de Crucible. Pas na 85 minuten en 22 seconden potte Yan de laatste zwarte bal. Het vorige record stond op 79 minuten en 31 seconden in de partij tussen Gary Wilson en Luca Brecel in 2019.   

De Australiër Neil Robertson heeft op het WK in het Engelse Sheffield een maximumbreak neergezet. Hij deed dat in het negentiende frame van zijn wedstrijd uit de tweede ronde tegen de Engelsman Jack Lisowski. Robertson verloor de wedstrijd uiteindelijk wel met 13-12. 

Ronnie O'Sullivan was snel klaar met Mark Allen. Het werd 13-4. Noppon Saengkham kon na de winst op Luca Brecel niet opnieuw stunten. Hij verloor met 13-7 van John Higgins. De komende twee dagen staan de kwartfinales op het programma. De finale van het WK is 1 en 2 mei. 

Uitslagen tweede ronde WK Snooker 

17 Mark Selby 10v13 Yan Bingtao
18 Jackson Page 3v13 Mark Williams
19 Kyren Wilson 9v13 Stuart Bingham
20 Anthony McGill 11v13 Judd Trump

21 Neil Robertson 12v13 Jack Lisowski
22 Noppon Saengkham 7v13 John Higgins
23 Zhao Xintong 9v13 Stephen Maguire
24 Mark Allen 4v13 Ronnie O'Sullivan

FOK! Wat een weer: zon en stapelwolken

weerbanner (Foto: FOK.nl)

In het midden en zuiden is er vrij veel bewolking en valt er lokaal wat regen. In het noorden is het droog en komen er opklaringen voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 4°C in het noorden van het land tot 7°C in het zuiden. De noord- tot noordoostenwind is boven land zwak tot matig, langs de kust en het IJsselmeer matig tot vrij krachtig, 4 tot 5 Bft.

Overdag wisselen zon en stapelwolken elkaar af. Het blijft op de meeste plaatsen droog, in Limburg kunnen er nog wel enkele buien voorkomen. In de avond trekt er in het noorden bewolking van zee binnen. De middagtemperatuur ligt tussen 12°C in het noorden tot lokaal 16°C in het zuiden. De wind is matig en komt uit het noorden.

In de nacht naar woensdag zijn er in de noordwestelijke helft van het land wolkenvelden, elders zijn er brede opklaringen. Het blijft overal droog. Landinwaarts koelt het af naar vlak boven het vriespunt, onder de bewolking komt de temperatuur niet onder de 6°C. De noordelijke wind is langs de kust matig, landinwaarts wordt de wind geleidelijk zwak en veranderlijk.

Woensdag overdag zal de aanwezige bewolking gedeeltelijk oplossen waardoor de zon op steeds meer plaatsen te zien zal zijn. In de middag hebben we naast zon nog wel te maken met stapelwolken, het meest in het noorden. Het blijft overal droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 11°C op de Waddeneilanden tot 17°C in het zuidoosten van het land. De overwegend zwakke wind komt uit een noordelijke richting. (Bron: KNMI)

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Vechtafspraken groter risico voor burger en politie

Groepen die afspraken maken om te vechten doen dit steeds vaker in de openbare ruimte. Burgers en ondernemers lopen daardoor een grotere kans om slachtoffer te worden van geweld. Ook zoeken vechtgroepen vaker bewust de confrontatie met de Mobiele Eenheid. Dit blijkt uit een onderzoek van bureau Beke in opdracht van de politie.

Het rapport van Politie en Wetenschap en bureau Beke is een vervolg op een onderzoek dat vier jaar geleden is afgerond. Toen ging het om groepen, meestal voetbalsupporters, die met elkaar afspraken maken om te knokken in een afgelegen gebied. De onderzoekers zien dat deze vechtafspraken tegenwoordig ook worden gemaakt in woonwijken en bij uitgaansgelegenheden. Mensen die niks met de vechtpartijen te maken hebben, kunnen er daardoor wel in terechtkomen en er slachtoffer van worden.

Frank Paauw, portefeuillehouder Geweld tegen de politie en Voetbal, vindt de uitkomsten van het onderzoek zorgelijk. ‘Naast het fenomeen vechtafspraken speelt de ontwikkeling dat politie vaker gericht doelwit is van geweldplegers in de openbare ruimte, soms tussen de onschuldige burgers en dat is absoluut onwenselijk. De vele coronademonstraties op het Museumplein zijn daar een voorbeeld van. Ook daar stonden burgers die vreedzaam aan het protesteren waren ineens tussen geweldplegers die het hadden gemunt op de politie. Een totaal onwenselijke situatie waar we als politie onze aandacht al nadrukkelijk op richtten én in zullen blijven investeren. Als we informatie hebben van ophanden zijnde vechtafspraken, dan maken we zo’n afspraak stuk of stellen een strafrechtelijk onderzoek in.’

Politiemensen gewond
Bij de gewelddadige escalaties die vorig jaar onder meer in Amsterdam en Rotterdam hebben plaatsgevonden raakten meerdere politiemensen gewond en in Rotterdam voelden politiemedewerkers zich genoodzaakt om hun dienstwapen te gebruiken. ‘Deze ernstige situaties maken dat wij als politie extern onderzoek laten doen om mee te denken naar aanvullende (less lethal) geweldsmiddelen voor de Mobiele Eenheid, zodat onze mensen zo veilig mogelijk voor henzelf en de geweldplegers een situatie zo snel mogelijk onder controle kunnen krijgen. Deze onderzoeksbevindingen kunnen we uiteraard ook meenemen in onze inzet en strategie bij vechtafspraken.’

Andere strategie
Vechtgroepen blijven soms relatief anoniem voor de politie zo lang zij niet in het publieke domein vechten. De onderzoekers vragen zich af of dit de beste strategie is. Ze zien dat de groepen steeds beter georganiseerd zijn. Dat in combinatie met de andere ontwikkelingen zorgt ervoor dat de groepen een potentieel gevaar vormen voor burgers en politiemensen. De onderzoekers pleiten daarom voor een andere strategie om de omgang met de vechtgroepen beheersbaar te houden. Zo pleiten zij voor een betere informatiepositie. Als de kennis over het fenomeen breder wordt gedeeld, verbetert de preventieve en repressieve aanpak.

Informatiepositie en persoonsgerichte aanpak
Frank Paauw gaat met de aanbevelingen aan de slag. ‘We gaan onze informatiepositie nog verder verbeteren, zodat we zoveel mogelijk aan de voorkant komen te zitten. Daarnaast is de persoonsgerichte aanpak effectief gebleken bij geweldplegers, dus waar het kan zullen we die aanpak ook zeker toepassen. Natuurlijk is ook de signalerende rol van collega’s en burgers van grote meerwaarde. De deelnemers aan de vechtafspraken zijn weliswaar niet happig om informatie met de politie te delen, maar wellicht zijn hun vaders, moeders of vriendinnen die zorgen hebben over de vechtafspraken van hun naasten, dit wel. Desnoods anoniem. Goede informatie helpt ons immers bij het aanpakken van dit fenomeen.’

1.859 zelfdodingen in 2021, 36 meer dan in 2020

In 2021 maakten 1.859 mensen een einde aan hun leven, 36 meer dan in 2020. Het aantal zelfdodingen onder vrouwen is 31 minder dan in 2020, terwijl 67 mannen meer dan in 2020 een eind aan hun leven maakten. Het aantal zelfdodingen nam het sterkst toe onder mannen van 20 tot 30 jaar. Dit meldt het CBS vandaag op basis van nieuwe cijfers over zelfdodingen.

In 2021 overleden 1.295 mannen en 564 vrouwen aan zelfdoding, gemiddeld vijf zelfdodingen per dag. Onder mannen nam het aantal zelfdodingen in 2021 met 5 procent toe, onder vrouwen nam het met 5 procent af.

Meer dan twee keer zoveel zelfdodingen onder mannen
Met 10,6 zelfdodingen per 100.000 inwoners (2021) is het zelfdodingscijfer sinds 2019 constant. Begin jaren tachtig was het zelfdodingscijfer het hoogst (in 1984 was dit 14,7 per 100.000 mensen) en in 2007 het laagst (8,5 per 100.000 inwoners).
Tot de eerste helft van de jaren 80 nam de frequentie van het aantal zelfdodingen onder zowel mannen als vrouwen toe, maar het aantal zelfdodingen onder vrouwen lag lager dan onder mannen. Daarna nam het aantal zelfdodingen per 100.000 inwoners onder vrouwen sneller af dan onder mannen en is het verschil tussen mannen en vrouwen groter geworden. In 2021 lag het aantal zelfdodingen onder vrouwen op 6,4 per 100.000 vrouwen, en onder mannen op 14,9 per 100.000 mannen. Daarmee is het aantal zelfdodingen onder mannen meer dan twee keer zo hoog als onder vrouwen.

Meeste zelfdodingen onder vijftigers
De meeste zelfdodingen worden gepleegd door 50- tot 60-jarigen, zowel bij mannen als vrouwen. In 2021 maakten 304 mannen en 128 vrouwen van 50 tot 60 jaar een eind aan hun leven. Zowel bij mannen als bij vrouwen is dit bijna een kwart van alle zelfdodingen. Bij mannen is het aantal zelfdodingen in 2021 onder vijftigers met 10 procent gestegen, bij vrouwen van deze leeftijd is het stabiel gebleven. Bij mannen is ook het aantal zelfdodingen bij ouderen vanaf 60 jaar gestegen (7 procent), bij vrouwen van deze leeftijd gedaald (8 procent).

In 2021 maakten 56 jongeren tot 20 jaar een einde aan hun leven. Het jaar ervoor waren dat er 62. Het aantal zelfdodingen onder meisjes daalde van 27 in 2020 naar 20 in 2021, bij jongens ging het aantal zelfdodingen van 35 (2020) naar 36 (2021).
Bij 20- tot 30-jarigen is het aantal zelfdodingen toegenomen van 199 in 2020 naar 237 in 2021. De toename is er alleen bij mannen. Het aantal zelfdodingen ging (van 124 in 2020 naar 167 in 2021. Bij vrouwen van 20 tot 30 jaar nam het aantal zelfdodingen af van 75 in 2020 naar 70 in 2021.

Onder dertigers was het aantal zelfdodingen afgelopen jaar stabiel, onder veertigers nam vooral bij mannen het aantal zelfdodingen af (-15 procent).

Relatief de meeste zelfdodingen onder oudere mannen
Het aantal zelfdodingen fluctueert over de tijd en hangt ook af van de omvang van de bevolking. Als rekening gehouden wordt met de bevolkingsomvang per leeftijdscategorie worden sinds de jaren 70 de meeste zelfdodingen gepleegd onder mannen van 80 jaar en ouder. Na de piek in het begin jaren 80 is vooral onder 80-plussers en 60- tot 80-jarigen het aantal zelfdodingen sterk gedaald. Bij mannen van 20 tot 60 jaar fluctueren de zelfdodingscijfers, maar ze zijn in de laatste vijftig jaar redelijk stabiel.
Bij vrouwen nam in nagenoeg alle leeftijdsgroepen vanaf 20 jaar het aantal zelfdodingen tot het midden van de jaren 80 toe, en is daarna tot 2010 gedaald. Daarna is alleen onder jonge vrouwen weer een lichte stijging te zien.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1057
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1056
review
Mortal Kombat 1
special
Random Pics van de Dag #1055
review
Starfield
©FOK.nl e.a.