Oostenrijkse en Duitse winst op noordse combinatie na fraaie wedstrijden

De World Cup op de noordse combinatie heeft nog twee evenementen te gaan voorafgaand aan de Olympische Spelen. Eerst werd er nog gestreden in het Italiaanse Val di Fiemme, waar de mannen individueel twee keer in actie kwamen en de vrouwen ook een wedstrijd afwerkten.

Mannen
Bij het schansspringen deed de jonge Oostenrijkse wereldkampioen Johannes Lamparter het verrassend het best. Hij sprong veertien langlaufseconden aan voorsprong bij elkaar op Eric Frenzel uit Duitsland, ook wel een verrassing. De Noor Jens Lurås Oftebro volgde na achttien seconden, voor de Oostenrijker Mario Seidl (+0:21), de snelle Vinzenz Geiger uit Duitsland (+0:22) en de verrassende Amerikaan Ben Loomis (+0:28). Ook de snelle Duitsers Julian Schmid (+0:30) en Johannes Rydzek (+0:38) hadden nog alle kans, net als de Noor Jørgen Gråbak (+0:46) en Fabian Riessle uit Duitsland (+0:50), beiden erg rappe langlaufers.

Op de langlaufski's vormden Frenzel, Oftebro, Seidl en Geiger al snel een groepje, waarbij ze Lamparter geen moment uit het zicht lieten. De Oostenrijker hield echter dapper stand en in de slotfase liep hij zelfs weg: de wereldkampioen pakte zijn allereerste World Cup-zege. Seidl en Oftebro haakten af in de strijd om de overige podiumplekken, waarbij Geiger met een furieuze sprint om plek twee nog net van Frenzel won.

Vrouwen
Anju Nakamura uit Japan was toch wel de favoriete op de langlaufski's en maakte dat volledig waar - de vrouwen begonnen met een massastart in het langlaufen, het schansspringen was voor de avond. De dominante Noorse Gyda Westvold Hansen finishte op zeventien seconden van Nakamura als tweede, voor de Oostenrijkse Lisa Hirner (+22,5) en nog twee Noorse dames: Ida Marie Hagen (+22,8) en Marte Leinan Lund (+24,5).

Mari Leinan Lund, tiende na het langlaufen, pakte op de schans de leiding met nog negen dames te gaan. Yuna Kasai ging er gelijk voorbij, met vijf te gaan was de Japanse nog steeds de leidster. Marte Leinan Lund sprong naar plek drie, Hagen ging onderuit en verloor vijf plekken. Hirner stootte Kasai van de leidende positie, maar op Westvold Hansen stond geen maat: de Noorse sprong naar een zeer ruime leiding. Nakamura sloot de wedstrijd af en deed dat met een keurige tweede plek, voor Hirner.

Mannen
Het schansspringen in de tweede wedstrijd werd gewonnen door de Est Kristjan Ilves, waarvan wel verwacht kon worden dat hij op de langlaufski's snel gepakt zou worden. De Duitser Terence Weber startte na drie seconden, Lamparter na vijftien seconden en Frenzel en Riessle na 24 en 31 seconden. Ook Geiger zat er met 36 seconden uitstekend bij, Gråbak moest een minuut en drie seconden dicht gaan lopen en had Rydzek zeven seconden achter zich.

Op de langlaufski's vonden de eerste vijf elkaar al snel, richting de helft van de wedstrijd kwam een door Geiger aangevoerde groep aansluiten, waardoor de kopgroep gevormd werd door negen mannen. In de slotronde kwam ook Gråbak met een paar mannen in zijn kielzog aansluiten, waardoor een flinke kopgroep aan de laatste twee kilometer begon. Zodra het weer omhoog ging knalde Geiger er vandoor, Lamparter ging in de achtervolging. De Duitser was te sterk en boekte een fraaie zege, voor Lamparter en Rydzek, die zich ook nog los kon maken van de rest van de groep.