Defensie helpt bij verplaatsing Amerikaans materieel boven en door Nederland

Inwoners van met name Zuid-Nederland kunnen tot medio december flinke aantallen helikopters spotten. Zo’n 40 Amerikaanse Chinooks, Black Hawks en Apaches vliegen van Vlissingen naar Duitsland. 60 heli’s van dezelfde types leggen het traject in tegengestelde richting af.

Het heeft te maken met een wissel van een Amerikaanse helikopterbrigade bij de oosterburen. De Combat Aviation Brigade van de 1st Infantry Division maakte 9 maanden deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Europa. Dit is een reactie op de annexatie van de Krim door Rusland (2014). De Amerikanen trainden met NAVO-partners in Oost-Europa. De Air Cavalry Brigade neemt de taak nu over.

Defensie ondersteunt bij de gelijktijdige verplaatsing van de eenheden. Behalve de helikopters gaat het ook om zo’n 2.000 voertuigen en containers die aankomen dan wel huiswaarts keren. 400 Amerikaanse militairen begeleiden het vliegend en rollend materieel.

Tijdelijk militair object
De in- en ontscheping speelt zich af in de haven van Vlissingen. Daarom is een deel zogenoemd tijdelijk militair object, bewaakt door bewapende militairen van de landmacht. De marine zorgt voor de beveiliging van de haven als het schip arriveert en de luchtmacht begeleidt en coördineert de luchtoperatie. Het transport van het Amerikaans personeel gebeurt door de vervoersorganisatie van Defensie.

Bijtanken
De toestellen van de Air Cavalry Brigade maken op weg naar Duitsland een tussenstop op Vliegbasis Woensdrecht. De heli’s van de vertrekkende eenheid doen dat op Vliegbasis Gilze-Rijen. Op de bases worden de helikopters niet alleen bijgetankt, ook kunnen eventuele reparaties worden uitgevoerd. Defensie bewaakt de toestellen.

Host nation support
NAVO-bondgenoten en EU-partners maken vaker gebruik van Nederland als doorvoerland. Steun van het gastland, oftewel host nation support, is een belangrijke taak binnen het NAVO-bondgenootschap.