Koken met marinekok Bas: Acar ketimun

Komkommer in zoetzuur. Als frisse tegenhanger van de scherpe kruiden in de andere gerechten maak ik er altijd een zoetzuur bij. Weet je wat nog lekkerder is?! De dag erna, rendang met acar ketimun en gebakken uitjes op een pistoletje.

Ingrediënten:
- komkommer
- 200 ml water
- 300 ml azijn
- 1 stengel sereh
- 2 blaadjes djeroek poeroet
- 0,5 rode peper
- 1 citroen
- 100 gram witte suiker
- flinke snuf zout

Werkwijze:
1. Doe de azijn, water, suiker en het zout in een pan op het vuur en breng aan de kook.
2. Haal de pan van het vuur zodra de suiker is opgelost.
3. Voeg de sereh en de djeroek poeroet toe.
4. Snijd een halve rode peper, zonder zaad, mooi fijn en voeg toe aan het sap.
5. Doe er folie overheen. 6. Laat afkoelen in de koelkast.
7. Rasp citroen en voeg dit toe aan het sap.
8. Snijd komkommer en voeg toe.
9. Snipper rode ui en voeg bij de komkommer.
10. Serveer of bewaar het in een weckpot.

Dit gerecht is het lekkerst als je het een nacht laat intrekken!

Wil je meer recepten vanuit de Marine proberen. Download dan gratis de PDF: Selamat Makan, het Marine Indonesisch Kookboek met meer dan 1000 recepten.