Colin Powell (84) overleden

De familie van de Colin Powell, oud-generaal en ex-minister in de Verenigde Staten, heeft vandaag bekend gemaakt dat hij op 84-jarige leeftijd is overleden. Volgens de familie had Powell bloedkanker waardoor zijn immuniteit zeer laag was en covid-19 hem fataal is geworden. 

Powell was tijdens de eerste Golfoorlog in 1991 de hoogste militair van de de Amerikaanse Strijdkrachten en was onder de geallieerden een zeer gerespecteerde bevelhebber. Later zag men in de Verenigde Staten hem als kanshebber om de eerste zwarte president te worden. Hij koos echter voor de functie van minister van Buitenlandse Zaken onder president Bush junior. 

In die rol verklaarde hij in 2003 voor de VN dat Irak massavernietigingswapens had. Dit om een aanval op dat land te onderbouwen. De massavernietigingswapens werden echter niet aangetroffen. Powell zag dit als een grote smet op zijn carrière en is daarna niet meer teruggekeerd in de politiek.  

Hij steunde Barack Obama in zijn race naar het Witte Huis. Vanwege Powells vooraanstaande rol in de zwarte gemeenschap was dit een flinke opsteker voor Obama. 

Archieffoto: Colin Powell
Archieffoto: Colin Powell