Rolling Stones cancelen "Brown Sugar" van setlist wegens gedoe over racisme

De Rolling Stones hebben Brown Sugar, een van hun grootste hits, geschrapt van hun Amerikaanse tournee.

Het schrappen volgt op het ongemak van de verwijzingen naar zwarte vrouwen en slavernij in het nummer, dat in 1971 nummer één bereikte, bevatte een aantal verwijzingen naar de slavernij en afbeeldingen van zwarte vrouwen.

De veteraan van de band, gitarist Keith Richards, bevestigde de beslissing aan de LA Times, maar zei dat hij "niet snapt dat mensen het nummer schijnbaar ten grave willen dragen".

"Begrijpen ze niet dat dit een nummer was over de verschrikkingen van de slavernij?" zei hij.

De 77-jarige muzikant hoopt "dat we in staat zullen zijn om het nummer tijdens de tour in volle glorie te laten herrijzen".

Zanger en medeschrijver Sir Mick Jagger vertelde ondertussen aan de krant dat de reden voor het niet spelen van het nummer was dat het 'lastig' was om een setlist voor stadionshows samen te stellen.

"We hebben Brown Sugar elke avond gespeeld sinds 1970, dus soms denk je, we proberen eens wat anders," zei hij. "Misschien doen we hem er wel weer in."

Door de jaren heen is Brown Sugar na Jumpin' Jack Flash het meest gespeelde nummer van de band live, volgens Setlist.fm.

De rockband speelde het voor het laatst in Miami, Florida, in 2019 - de laatste datum van die etappe van hun Noord-Amerikaanse tournee, die vorige maand werd hervat.