FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 13 oktober 2021

Random Pics van de Dag #440

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Staphorster kerk grijpt in na ernstige ziektegevallen, minder bezoekers op zondag

De Hersteld Hervormde kerk in Staphorst onderneemt actie wegens een groeiend aantal COVID-19 besmettingsgevallen in het dorp. De kerk heeft laten weten vanaf komend weekend minder mensen toe te laten. Dat heeft de kerk besloten vanwege ’ernstige ziektegevallen onder gemeenteleden’ en het aantal besmettingen dat in de gemeente Staphorst snel oploopt. Zo meldt de Telegraaf.

De kerkenraad wil ’meer afstand creëren tussen kerkgangers’, bevestigt ouderling Jan Talen dinsdagavond tegen De Telegraaf. "De banken zullen niet allemaal meer gebruikt worden. Tussen twee rijen mensen laten we steeds een bank vrij. Een deel van de gemeente zal een uitnodiging krijgen voor de dienst. Verder houden mensen als ze binnen zijn ook afstand en ze krijgen een plaats aangewezen.”

Explosie richt grote schade aan in cafť, vermoedelijk aanslag

Gisternacht rond 01.40 uur heeft er een explosie plaatsgevonden bij Appie’s Bar in Helmond. De explosie veroorzaakte enorme schade aan het pand naast de Ameideflat.

De voor- en zijgevels liggen op straat en het plafond hangt voor een gedeelte naar beneden. Wat er zich precies heeft afgespeeld is nog niet bekend. Het lijkt op een gerichte aanslag, het is duidelijk dat het geen gasexplosie is geweest. Er is niemand gewond geraakt. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Youp van 't Hek & Peter Plasman willen Sywert van Lienden voor het gerecht slepen

Peter Plasman en Youp van 't Hek hebben elkaar gevonden om de strijd aan te gaan met zakkenvuller Sywert van Lienden, die met zijn twee zakelijke partners miljoenen verdiende met de verkoop van mondkapjes aan de overheid.

"We hebben maar één doel, en dat is dat het geld terugkomt in de staatskas. En als dat moet via een strafzaak, dan moet dat maar", aldus Plasman. "Het gaat niet om een tonnetje."  Plasman en Van 't Hek hebben daarvoor wel een aangifte nodig van een van de vrijwilligers, die Van Lienden destijds bijstonden. Op die manier kunnen ze de gang naar de rechter maken.

Plasman was bij Jinek aan het woord waar Van 't Hek zich via een video liet horen: "Als iets niet klopt en iets niet deugt dan moet je daar wat van zeggen. Dit gaat niet om een tonnetje, maar om 28 miljoen euro. Te verdelen onder drie jongens, die dat zeer bewust hebben gedaan. Die dat gedaan hebben op een moment dat er grote paniek was in mondkapjesland." 

Ricochet is Call of Duty's nieuwe anti-cheat

Activision kondigt 'Ricochet Anti-Cheat' aan, de nieuwe tool die cheater in Call of Duty het cheaten moet bemoeilijken. De tool wordt uitgebracht met Call of Duty: Vanguard en komt later met de Pacific map ook naar Warzone.

Ricochet bestaat uit twee onderdelen. Er komen nieuwe server-side tools die beter instaat moeten zijn om cheatgedrag te identificeren. Daarnaast komt er een kernel-level driver, die op systeem-level processen in de gaten houdt en verdachte applicaties identificeert. Deze driver wordt verplicht voor Warzone en komt op een later moment naar de game.

Spelers van Warzone klagen al langer over cheaters in de game, wat een groot probleem is geworden. Acitivison zegt zelf een jaar gewerkt te hebben aan Ricochet, dus het is te hopen dat de update helpt. Vanguard komt uit op 5 november, de Pacific map in Warzone volgt kort daarna.

Rolling Stones cancelen "Brown Sugar" van setlist wegens gedoe over racisme

De Rolling Stones hebben Brown Sugar, een van hun grootste hits, geschrapt van hun Amerikaanse tournee.

Het schrappen volgt op het ongemak van de verwijzingen naar zwarte vrouwen en slavernij in het nummer, dat in 1971 nummer één bereikte, bevatte een aantal verwijzingen naar de slavernij en afbeeldingen van zwarte vrouwen.

De veteraan van de band, gitarist Keith Richards, bevestigde de beslissing aan de LA Times, maar zei dat hij "niet snapt dat mensen het nummer schijnbaar ten grave willen dragen".

"Begrijpen ze niet dat dit een nummer was over de verschrikkingen van de slavernij?" zei hij.

De 77-jarige muzikant hoopt "dat we in staat zullen zijn om het nummer tijdens de tour in volle glorie te laten herrijzen".

Zanger en medeschrijver Sir Mick Jagger vertelde ondertussen aan de krant dat de reden voor het niet spelen van het nummer was dat het 'lastig' was om een setlist voor stadionshows samen te stellen.

"We hebben Brown Sugar elke avond gespeeld sinds 1970, dus soms denk je, we proberen eens wat anders," zei hij. "Misschien doen we hem er wel weer in."

Door de jaren heen is Brown Sugar na Jumpin' Jack Flash het meest gespeelde nummer van de band live, volgens Setlist.fm.

De rockband speelde het voor het laatst in Miami, Florida, in 2019 - de laatste datum van die etappe van hun Noord-Amerikaanse tournee, die vorige maand werd hervat.

Hockeysters winnen eerste wedstrijd in Pro League na olympische titel

De eerste wedstrijd van Nederland na de glorieuze winst van goud op de Spelen in Tokio is een groot feest worden. Oranje fleurde woensdag de 250ste interland van aanvoerder Eva de Goede en de huldiging van de Golden Girls op met een 2-0 zege tegen België, bij de start van de derde editie van de FIH Pro League.

De wedstrijd tegen België was allesbehalve verheffend en de verwende Oranje-fans hadden ongetwijfeld gehoopt op meer dan twee treffers van hun helden. Maar eigenlijk waren meer ingrediënten niet nodig om te zorgen voor een Oranje-feest in het met vierduizend fans bezette Wagener Stadion.

Al ruim voor aanvang zongen en dansten de in Oranje uitgedoste supporters en klapten hun handen blauw. Een groot contrast met de olympische finale ruim twee maanden geleden, die in een nagenoeg leeg Oi Hockey Stadium in Tokio werd gespeeld. Daar vierde de Oranje-ploeg met slechts een handvol bobo’s en paar andere Nederlandse sporters de winst van de gouden medaille.

De huldiging in het Wagener Stadion na afloop was een stuk uitbundiger. Bij die festiviteiten waren alle zestien spelers en de staf wél aanwezig, tijdens de wedstrijd kwamen slechts zeven gouden olympiërs in actie. Caia van Maasakker, Lauren Stam en Marlou Pheninckx ontbraken, omdat zij in Tokio hun laatste wedstrijd voor Oranje speelden.

Gewone kloffie
Ook topscorer Frédérique Matla, Xan de Waard, Maria Verschoor, Josine Koning, Felice Albers en Laurien Leurink waren alleen in hun gewone kloffie aanwezig. Ze speelden niet vanwege blessures of omdat ze nog even vrijaf wilden hebben. Annan had de speelsters die actief waren op de Spelen voor dit Pro League-duel de vrijheid gegeven zelf te beslissen of ze wilden meespelen.

De absentie van de vaste krachten gaf andere speelsters een (nieuwe) kans. Bondscoach Alyson Annan liet met Marente Barentsen (Hurley), Joosje Burg (Den Bosch) en Sabine Plönissen (Amsterdam) drie speelsters debuteren. Van dit drietal maakte Plönissen de meest betrouwbare indruk. Barentsen begon wat onwennig, maar toonde in het vervolg van het duel wel lef. Burg beleefde een vrij onopvallende eerste interland.

Yibbi Jansen
Veel boeiender was de rentree van Yibbi Jansen. De strafcornerspecialist kwam als een komeet omhoog, maar moest tijdelijk pas op de plaats maken. Jansen zocht zelf de luwte op bij haar club SCHC, waar ze bezig is aan een uitstekend seizoen. In Bilthoven vervangt ze Van Maasakker op de kop van de cirkel. Een last die woensdag, mede door de afwezigheid van Matla, op haar schouders rustte.

Tegen België liet Jansen opnieuw zien dat ze de afgelopen maanden enorm is gegroeid, niet alleen als hockeyster maar ook als persoonlijkheid. Jansen speelde sterk en volwassen op het middenveld. Eenmaal mocht ze aanleggen vanuit een strafcorner, maar haar goede inzet werd gekeerd door D’Hooghe.

De strafcorner van Jansen was een van de weinige hoogtepunten in een verder pover Pro League-duel. Oranje wilde wel, maar in de nieuwe samenstelling ontbraken de automatismen waarmee de ploeg van Annan zoveel indruk maakte in Tokio.

Op die Spelen ontbraken de Belgische dames, nadat ze op dramatische wijze de qualifier van China verloren. Als het aan de Belgische hockeybond ligt, is dat voor de laatste keer. De vrouwen moeten de mannen achterna, die in Tokio olympisch kampioen werden. Daar dromen ze bij onze Zuiderburen ook van bij de dames.

Om die missie kracht bij te zetten, werd de Raoul Ehren als hoofdcoach aangesteld. De kampioenenmaker bij Den Bosch heeft een jonge, ambitieuze groep speelsters onder zich met wie hij een intensief programma volgt. Ehren richt zich op Parijs 2024, met het WK volgend jaar in Nederland en Spanje als eerstvolgende meetmoment.

Geen vuist
Met Ehren aan het roer gaat België de komende jaren op zeker een rol van betekenis spelen in het internationale hockey. Afgaande op de wedstrijd van woensdag hebben de Red Panthers nog wel wat stappen te zetten. Zelfs tegen dit Oranje met al die invallers, bleek de ploeg van Ehren geen echte vuist te kunnen maken. De Belgen waren zeker voor de rust meer aan de bal, maar verder dan wat halve kansjes kwamen ze niet.

Ook Oranje stichtte, met erkend topschutters als Albers en Matla op de tribune, weinig gevaar. Niettemin was het na welgeteld zeventien seconden al 1-0. Bijna vanaf de afslag liep Oranje door de Belgische defensie. Laura Nunnink passte de bal in de cirkel, waar Lidewij Welten geen enkele moeite had om vogeltje vrij Elena Sotgiu te passeren: 1-0.

Lange tijd leek het bij die ene bevlieging van Nederland te blijven tijdens de start van het Pro League-seizoen van Oranje. Tot de fase in de slotfase werden bediend voor hun geduld door een heerlijke solo van Freeke Moes, die ook nog toetredend afrondde: 2-0.

De fans namen er genoegen mee. Zij bejubelden de overwinning en waren vooral druk met het jagen op handtekening en selfies met de Golden Girls.

Drie PlayStation VR games voor PlayStation Plus abonnees

Speel jij nog wel eens met je PlayStation VR headset? Ikke niet. Maar ik heb vanaf volgende maand weer een goede reden om hem af te stoffen! PlayStation VR bestaat vanaf vandaag precies vijf jaar en dat moet gevierd worden. 

Om het te vieren geeft PlayStation vanaf volgende maand drie gratis games weg. Moet je wel PlayStation Plus abonnee zijn, maar wie is dat nou niet? Welke dit zijn lees je volgende maand pas, omdat Sony dit uiteraard nog niet wil verklappen. 

Verder heeft Sony bekendgemaakt welke games het meest zijn gespeeld in de afgelopen vijf jaar. De top 5 bestaat uit de volgende titels: 

  • Rec Room 
  • Beat Saber 
  • PlayStation VR Worlds 
  • The Elder Scrolls V: Skyrim VR 
  • Resident Evil 7 biohazard 

It Takes Two drie miljoen keer verkocht

It Takes Two is drie miljoen keer verkocht. Dit maakt Hazelight Studios bekend via Twitter. De game had hier een kleine zeven maanden voor nodig.

De co-op game kun je spelen met iemand anders met slechts één exemplaar van de game, dus het aantal spelers ligt nog een stuk hoger. Een groot succes voor de relatief kleine studio, die eerder al A Way Out en Brothers uitbracht.

COVID-19: 3.746 positief getesten, op hoogste niveau sinds eind juli

Het aantal positieve coronatesten is afgelopen etmaal explosief gestegen. Het RIVM registreerde 3746 nieuwe gevallen, het hoogste aantal sinds 27 juli. Op weekbasis gaat het bijna om een verdubbeling. Toen werden op woensdag 1909 coronagevallen geturfd.

Dinsdag kwamen ruim 2900 nieuwe coronagevallen aan het licht. Het weektotaal komt nu uit op 19.644. Dat is 62 procent hoger dan het weektotaal tot en met vorige woensdag, de grootste toename op weekbasis sinds 18 juli. Zo meldt Skipr.

Wapiti na twee jaar eindelijk verlost van autoband om zijn nek

Een wapiti die al minstens twee jaar een band om zijn nek had, werd zaterdagavond eindelijk bevrijd van het obstakel toen agenten van Colorado Parks and Wildlife het dier konden verdoven en de band konden verwijderen.

Wildlife agenten Dawson Swanson en Scott Murdoch moesten het gewei van de wapitistier afzagen om de band te kunnen verwijderen.  "Ik ben dat ik kan werken in een gemeenschap die waarde hecht aan de wilde dieren die er leven," zei Swanson. 

"Het was erg moeilijk om de autoband te verwijderen," zei Murdoch over het verwijderen van de band. "We hadden liever de band doorgesneden en het gewei laten zitten voor zijn bronstactiviteit, maar we hadden maar onze tijd was beperkt en we moesten de band er op welke manier dan ook af krijgen."

Toen de band er eenmaal af was, waren wildlife officers Swanson en Murdoch verbaasd over de conditie van het dier zijn nek na er meer dan twee jaar een autoband om te hebben gehad.

"Het haar was er een beetje afgeschuurd, er was een kleine open wond van misschien de grootte van een stuiver of een kwartje, maar verder zag het er heel goed uit," zei Murdoch over de nek van de wapiti. "Ik was eigenlijk verbaasd om te zien hoe goed het eruit zag. De band zat onderin vol met natte dennennaalden en viezigheid, het gewicht daarvan schat ik op zo'n 10 pond", zei Murdoch

 

COVID-19: somberder prognoses voor herfst en winter dan gemodelleerd

De prognoses voor hoe corona zich de komende herfst en winter verder ontwikkelt, zijn slechter dan eerder gemodelleerd. Dat schrijft het Outbreak Management Team (OMT) in een advies aan de regering. Volgens het OMT is er “een grotere mate van onzekerheid, waarbij ook een forse toename van ziekenhuis- en IC-opnames niet uitgesloten is”. Daarom adviseren de experts voorlopig niet verder te versoepelen.

Het kabinet besluit begin november over versoepelingen. Het OMT komt op 29 oktober bij elkaar om de stand van zaken te bespreken en het demissionaire kabinet vervolgens te adviseren. Dan kan het beter een inschatting maken wat wel en niet mogelijk is. “Naarmate we een aantal weken verder zijn, wordt de prognose nauwkeuriger en de risico’s van eventuele versoepelingen beter omschreven”, aldus het team. Lees verder op Skipr.

Kijk terug: Eindelijk gaat Captain Kirk echt de ruimte in

Het bedrijf Blue Origin van Jeff Bezos stuurt William Shatner de ruimte in. Hij werd wereldberoemd als Captain Kirk in 'Star Trek'. De 90-jarige Canadees zal de oudste persoon zijn die ooit de ruimte in gaat.

Er zijn filmrollen waarmee acteurs hun hele leven lang mee worden geasocieerd. Dat is zeker het geval met William Shatner. De econoom is inmiddels 90 jaar en heeft naam gemaakt als producer, regisseur, auteur en zanger. Maar voor het publiek is hij vooral één ding: 'Captain James T. Kirk'. Nu vliegt William Shatner echt de ruimte in - de realiteit haalt fictie in.

PR-coup met een "space hop"
Met de inzet van deze beroemde passagier heeft Jeff Bezos, hoofd van het ruimtevaartbedrijf Blue Origin, een enorme PR-coup bereikt. Deze tweede bemande ruimtevlucht van Blue Origin heeft opnieuw de krantenkoppen gehaald toen het nieuws vorige week bekend werd. De extraverte ondernemers Jeff Bezos, Richard Branson en Elon Musk strijden al maandenlang onderling in een prestigieus zakenduel met ruimtetoeristen en troeven elkaar af in de selectie van bijzondere passagiers.

"Ik word een raketman", tweette Shatner nadat de PR-bom vorige week uitbarstte. Sindsdien hebben velen zich afgevraagd hoe een 90-jarige man de vlucht naar de ruimte aan boord van een raket zou moeten overleven. 

Oud-astronaut Ulrich Walter doet er ontspannen over: "Als je bijvoorbeeld kijkt naar de astronauten die door het Europees Ruimteagentschap worden geselecteerd, dan zit daar geen enkele wedstrijdsporter tussen". Walter geeft ook het onderscheid aan tussen echte astronauten en de zogenaamde 'ruimtereizigers', d.w.z. ruimtereizigers die tijdens een suborbitale vlucht gedurende enkele minuten gewichtloosheid ervaren. "William Shatner's suborbitale vlucht is eigenlijk gewoon een ruimte sprong. Natuurlijk zal hij bij het opstijgen en landen driemaal de versnelling van de zwaartekracht moeten ondergaan, maar dat is niet zo gek veel. Trouwens, het zal van tevoren getest worden."

Recordbrekende missie
In plaats van met zijn ruimteschip, de 'USS Enterprise', zal Shatner nu de ruimte ingaan vanuit Texas met een 'New Shepard' raket. Aan boord van de missie zijn vier passagiers, waaronder de vice-president van Blue Origin.

Met de ruimtevlucht van Shatner, zal Blue Origin een nieuw record in de ruimte vestigen. Shatner zal echter geen kennis maken met de 'eindeloze uitgestrektheid' van de ruimte waarover hij in 'Star Trek' altijd sprak: de excursie in gewichtloosheid duurt slechts enkele minuten, de bemanning overschrijdt kortstondig de zogenaamde Kármán lijn. Dit is een internationaal vastgestelde grensmarkering op een hoogte van 100 kilometer die de lucht- en ruimtevaart scheidt.

Voormalig astronaut Ulrich Walter heeft een zeer duidelijke mening over het nut van dergelijke missies: "Het is belangrijk omdat het laat zien dat ruimtereizen normaler zijn dan je denkt. Mijn wens is dat zoveel mogelijk mensen de ruimte in gaan. Natuurlijk is er nog een groot verschil met een professionele astronaut, die moeten bijvoorbeeld experimenten doen op het ISS, het ruimtestation onderhouden en radiocommunicatie beheren." Walter hoopt dat de mensen zich meer bewust zullen worden "van het kleine ruimteschip Aarde" als ze de planeet eenmaal vanuit de ruimte hebben mogen aanschouwen.

Kijk live mee:

Tot mijn verbazing zag ik dat het Blue origin account van YouTube is verwijderd?


Boek The Hitchhiker's Guide to the Galaxy kwam 42 jaar geleden uit

In the beginning the Universe was created. This has made a lot of people very angry and been widely regarded as a bad move.

Het boek The Hitchhiker's Guide to the Galaxy kwam 42 jaar geleden, in oktober 1979 op de markt. Het boek volgde op het hoorspel dat door de BBC werd uitgezonden.

Het jubileum van 42 jaar wordt gevierd omdat het cijfer een belangrijke plaats inneemt in het verhaal. Naast 42 hebben ook handdoeken een belangrijke plek in het boek, en is het van belang dat je altijd weet waar de jouwe is.

Neem een Pan Galactic Gargle Blaster om het te vieren, of twee, maar denk er aan, geen drie!
En denk er aan:

Dont_Panic

Het nutteloze feitje van de dag: Een partij vol geheim agenten

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er zijn heel wat bijzondere en vreemde politieke partijen in Nederland geweest, zo schreven we hier eerder over de Vrije Seks Partij en de partij die heel Nederland wilde verkopen. Maar wist je dat er ook een partij is geweest die voornamelijk bestond uit geheim agenten? In de jaren '70 was er aan de uiterst linkse kant van het politieke spectrum een substantiële stroming die het communisme aan hing (zo verkreeg de Communistische Partij Nederland bij de Tweede Kamerverkiezingen in 1972 7 zetels). Vanuit de veiligheidsdiensten werden de diverse communistische partijen die ons land rijk was goed gevolgd om eventuele inmenging en geldstromen vanuit 'rode laden' als China en de Sovjet-Unie in de gaten te houden.

Zo ook Marxistisch-Leninistische Partij van Nederland, een communistische partij die zich in 1970 afsplitste van het Marxistisch-Leninistisch Centrum Nederland, in die tijd versplinterde de uiterst linker flank net zoals dat nu aan de rechterzijde gebeurd. Volgens eigen zegge had de MLPN 600 leden en de partij had contacten met haar bondgenoten uit China, de Sovjet-Unie en Albanië, waar de Nederlandse partijleiders ook Mao, Chroesjtsjov en Hoxha mochten ontmoeten.

Naar later bleek was de MLPN opgericht door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) om de banden met communistische landen te controleren en geldstromen vanuit die landen weg te kapen voor andere communistische partijen in ons land. Die opzet slaagde en met het geld uit China kon de BVD zelfs gedeeltelijk de operatie betalen.

Van de 600 leden die de MLPN beweerde te hebben was slecht een heel klein deel (enkele tientallen) geen geheim agent van de BVD. Ook het partijblad werd door medewerkers van de veiligheidsdienst zelf volgeschreven. Toen er eind jaren '80 een einde kwam aan de Koude Oorlog stierf ook de MLPN een stille dood. Het opzetje van de BVD was uiteindelijk slechts ten dele geslaagd. De contacten en geldstromen uit andere landen werden gecontroleerd maar in eigen land kreeg de veiligheidsdienst geen grip op de communistische stromingen omdat slechts weinigen in die kringen de Marxistisch-Leninistische Partij van Nederland vertrouwden.

Amsterdammer opgepakt voor beramen aanslag op premier Rutte

De politie heeft deze zomer een 22-jarige Amsterdammer opgepakt die mogelijk een moordaanslag wilde plegen op premier Rutte. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie in Den Haag. De man, Yavuz O., wordt ervan verdacht opruiende berichten te hebben geplaatst in openbare Telegram-groepen. Dit is te lezen bij AT5.

Volgens de aanklacht schreef O. in december 2020 dat de "meeste Nederlanders toch een hekel hebben aan die Rutte". En ook: "Zou je het in je hebben om ze allemaal te shooten? Gwn vanuit een auto. Raam open. Gun naar buiten. En knallen maar." Daarnaast zou hij hebben geschreven dat hij "revolutionairen" zocht, geen demonstranten. "Shooters/hitters/gewapend/geweld. Alles toegestaan."

O. zou zijn plannen met anderen hebben besproken. Daarbij zou hij gesproken hebben over "het bestormen van het parlement", "het laten bloeden van die teringbende" en "het afknallen van Rutte als hij buiten gaat fietsen". 

De berichten zijn volgens het OM geplaatst in het openbare Telegram-kanaal "De Bataafse Republiek", dat eerder deze week werd opgedoekt door justitie vanwege opruiende en bedreigende berichten.

Volgende week staat bij de rechtbank in Den Haag een pro-formazitting gepland. De zaak wordt dan nog niet inhoudelijk behandeld. Hem worden drie dingen ten laste gelegd: opruiing tot een terroristisch misdrijf, het inwinnen van inlichtingen ten voorbereiding van zo'n misdrijf en bedreiging met een terroristisch misdrijf.

7 dagen geen treinverkeer tussen Amersfoort Centraal en Putten

Van zaterdag 16 tot en met vrijdag 22 oktober werkt ProRail aan het spoor tussen Amersfoort Centraal en Amersfoort Schothorst. ProRail werkt onder andere aan het vernieuwen van wissels, kabels en leidingen. In die week is er geen treinverkeer mogelijk tussen Amersfoort Centraal en Putten. Dat betekent dat de reistijd langer kan zijn dan gepland. NS adviseert om voor vertrek de reisplanner te raadplegen.

Tussen Amersfoort Centraal en Putten is er van 16 tot en met 22 oktober geen treinverkeer mogelijk. Voor reizigers tussen Amersfoort Centraal en Zwolle is het mogelijk om te reizen via Deventer. Reizigers tussen Utrecht Centraal en Zwolle, kunnen omreizen via Amsterdam Zuid. Tussen Amersfoort Centraal en Putten wordt vervangend busvervoer ingezet.

Een deel van de 120 wissels rondom Amersfoort Centraal wordt vernieuwd. De wissels zijn namelijk verouderd en aan vervanging toe. Hierdoor kunnen er meer treinen rijden, met een hogere snelheid, en minder storingen. Deze wisselvernieuwing is onderdeel van een grootschalig wisselvernieuwingsproject rond Amersfoort, dat tot 2024 zal duren.

NS raadt reizigers aan om voorbereid op reis te gaan, en voor vertrek de NS-Reisplanner of NS-app te raadplegen. De extra reistijd kan oplopen tot 30 minuten.

Verdachte slaat medewerker avondwinkel met flessen op zijn hoofd

De politie heeft in het opsporingsprogramma Bureau 020 beelden vrijgegeven van een nog onbekende man die een medewerker van een avondwinkel samen met een stel andere mannen zwaar mishandelt. De identiteit van één verdachte is nog onbekend bij de politie, dat is de man die het slachtoffer tot bloedens toe met een fles op zijn hoofd slaat. Zo is te lezen bij AT5.

Koningsdag 2021, het was door de coronamaatregelen een editie anders dan anders, maar ondanks dat voor vele mensen toch een gezellige dag. Behalve voor een 35-jarige medewerker van een avondwinkel aan de Paramaribostraat in West. Voor hem eindigt zijn dienst bijzonder gewelddadig als tegen 19.30 uur twee mannen de winkel in komen lopen. Ze pakken wat flessen alcohol en vragen de medewerker of hij ook rosé heeft.

"Terwijl de medewerker de flessen rosé pakt, praat een van de mannen tegen hem. Waarom is niet helemaal duidelijk, maar uit het niets bedreigt hij het slachtoffer en zegt hij mee naar buiten moet komen", zegt Anneke de Vries van de politie Amsterdam.

De medewerker besluit dat hij niks wil verkopen aan de mannen. Ze lopen naar buiten om vervolgens met een grotere groep terug te komen en dan gaat het mis. Er ontstaat een worsteling tussen het slachtoffer en de groep mannen waarbij het slachtoffer wordt geschopt en geslagen.

Een van de verdachten pakt tijdens de worsteling flessen wijn uit de schappen en slaat de medewerker hiermee op zijn hoofd. Het slachtoffer voelt overal pijn en merkt dat hij hevig bloedt. Hij weet zich op een gegeven moment los te rukken en vlucht de straat op.

Buiten gaat het extreme geweld tegen de medewerker verder. Hij wordt ingehaald door de verdachten en midden op straat met een fles op zijn hoofd geslagen. Ook krijgt hij meerdere trappen tegen zijn lichaam. 

Op een gegeven moment stoppen de mannen met de mishandeling en rennen weg in de richting van het Bonaireplein. Om de hoek aan de Baarsjesweg stapt een aantal van hen op een boot in de Kostverlorenvaart.

Op de telefoon van een van de reeds aangehouden verdachten, zijn beelden aangetroffen van de nog onbekende man, waarnaar de politie nog op zoek is. "Het slachtoffer is behoorlijk toegetakeld. Hij heeft blauwe plekken, kneuzingen, schaafplekken en lelijke wonden aan zijn hoofd, bovenlichaam en benen. De mishandeling heeft vanzelfsprekend veel impact op zijn werk en zijn dagelijks leven. Wij willen graag weten wie de nog onbekende man is die hier, samen met anderen, verantwoordelijk voor is", besluit De Vries.

China zet hulpfonds op voor bescherming biodiversiteit in ontwikkelingslanden

China wil de ontwikkelingslanden steunen in de strijd tegen het uitsterven van dier- en plantsoorten met een fonds van het equivalent van een goede 200 miljoen euro.

Deze landen hebben in de eerste plaats financiële hulp nodig om hun projecten voor het behoud van de biodiversiteit uit te voeren, zei president Xi op de Wereldconferentie voor natuurbehoud in Kunming in Zuid-China. Andere landen wordt verzocht aan het fonds bij te dragen, voegde hij eraan toe. Bovendien zal China zijn nationale parken, waar ongeveer 30% van de in het wild levende diersoorten van China land voorkomen, uitbreiden. China wordt door natuurbeschermingsorganisaties beschuldigd dat de snelle economische ontwikkeling van het land ten koste van de ecosystemen is gegaan waardoor de leefomgeving voor vele soorten is ingekrompen.

Het is de bedoeling dat de Wereldconferentie voor het behoud van de biodiversiteit, waaraan ongeveer 200 landen deelnemen, een bindende kaderovereenkomst uitwerkt voor de bescherming van de biodiversiteit, vergelijkbaar met de Wereldklimaatconferentie in Parijs. Eerdere pogingen hiertoe zijn mislukt. Voorgesteld is om 30 procent van het land- en zeegebied onder 'bescherming' te plaatsen.

IEA: wereldwijde energietransitie gaat te traag om klimaatdoelen te halen

Volgens het Internationaal Energie Agentschap (IEA) gaat de omslag naar hernieuwbare energie wereldwijd te langzaam.

De investeringen zouden de komende tien jaar meer dan verdrievoudigd moeten worden om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs van 2015 te halen, aldus het jaarverslag van het IEA. Ongeveer 70 procent van de extra uitgaven zou in opkomende en ontwikkelingslanden moeten worden gedaan.

Volgens de informatie is het aandeel van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie het afgelopen jaar blijven groeien. Deze vooruitgang is echter niet voldoende om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in 2050 tot nul te brengen. - Het IEA adviseert geïndustrialiseerde landen over vraagstukken op het gebied van energiebeleid.

Zonnepanelen (Foto-Pixabay)
Zonnepanelen (Foto-Pixabay)

FOK! Wat een weer: wat zon, wat regen en wat wind

herfstbanner

Goeiedag!  

Het weerbeeld was vandaag in twee delen te splitsen. In de ochtend trok een behoorlijk actief front van noordwest naar zuidoost over ons land. Inmiddels heeft dat systeem ons land verlaten. Daarachter klaarde het behoorlijk goed op. Helemaal droog bleef het echter niet, want er vielen met name in het noordoosten nog enkele lichte buien.

Dat front dus. Zoals ik al zei was dat ding aardig actief. Er vooruit trokken er ook al gebieden met regen over ons land heen. In delen van Groningen en  Friesland, alsmede in Zuid-Holland zat er vanochtend rond 08.00 al zo'n 10 tot 14 mm in de meter.

Daarna nam het front de activiteit over. Dit ging gepaard met behoorlijk heftige regenval. Met name in het midden stonden gedurende 2 uur de hemelsuizen wagenwijd open. Ook ik profiteerde hier volop van mee. Zat er om 10.30 nog maar 3 mm in de meter, om 12.00 was dat opgelopen tot 18 mm. Dus een prima 15 mm in anderhalf uur. Zo zie ik het graag. 

Dit hele gebeuren trok toen in een sneller tempo zuidwaarts. Het kwam zelfs nog tot onweer. In de intense regenval was het slechts 11 graden. in de zonneschijn daarna wisten we nog zo'n 14 graden te halen. De opklaringen bereikten Limburg pas aan het einde van de dag.

Komende nacht wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Hier en daar valt er nog een kleine bui. In het oosten kan een mistbank ontstaan en koelt het af tot een graad of 5. In het westen is het met 10 graden duidelijk zachter. 

Morgen zien we de zon geregeld schijnen. In het westen lijkt het grotendeels droog te blijven, maar in het binnenland zullen zich toch wel een paar buien ontwikkelen. Veel neerslag verwacht ik daar echter niet uit. 

In de loop van de middag neemt de bewolking toe. Aan het einde van de dag zal er in het noorden van het land ook wat regen gaan vallen. De regen lijkt echter niet verder te trekken. Het zou zomaar kunnen dat als je in de regen komt er zo'n 5 mm kan vallen. 

De wind is noord-noordwest en meest matig van kracht. Op de Wadden kan het wat harder waaien. Bij dit alles komen we uit op ongeveer 13 graden.

Donderdag is dan overwegend droog, maar wel meest bewolkt. 

Tot ooit!  

 


Mist vorige week (Foto: Pukeko)
Nog een mistfoto van eind vorige week. (foto:Pukeko)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Gemeenteambtenaren eisen betere cao: "Ik weet niet eens hoe ik rond moet komen"

Dinsdag hebben honderden gemeenteambtenaren in Amsterdam drie uur lang het werk neergelegd, zo schrijft AT5. Van kantoormedewerkers tot vuilnisophalers en boa's: ze eisen allemaal betere arbeidsomstandigheden en een hoger salaris. "Als we niets erbij krijgen, dan komen we iedere maand geld te kort."

"Energierekeningen schieten de lucht in en de huur wordt duurder", zegt Jaap Korthof, die werkt bij de Amsterdamse veegdienst. "Het leven wordt duurder en als we niets erbij krijgen, dan komen we iedere maand geld te kort." Zelf redt hij het nog, maar hij ziet wel collega's die het zwaar hebben. Bedrijfsadministrateur Natascha van Engeldorp Gastelaars maakt het mee: "Ik weet op een gegeven moment niet meer hoe ik mijn kinderen eten moet geven. Ik zit echt dubbeltjes te draaien en ik weet eigenlijk niet eens meer hoe ik rond moet komen."

Halve procent
De vakbond FNV zet zich in voor de coa's van de gemeentemedewerkers en eisen een structurele loonsverhoging van 3,5 procent, een minimumloon van 14 euro bruto per uur en een goede vitaliteitsregeling voor jong en oud. In februari stopte de vakbond met de onderhandelingen. De Vereniging Nederlandse Gemeenten die over de cao's van de ambtenaren gaat, stelde namelijk voor om de lonen met een halve procent te verhogen. "Dat is zo onder de maat, dat als je verder onderhandelt dat je er dan nog een paar tiende bij krijgt, en dat is het wel", zegt Marieke Manschot, cao-onderhandelaar bij de FNV, "En dan kan je niet anders dan de boel opschorten en zeggen: we gaan actievoeren." Ook Korthof is niet niet eens met de halve procent: "Ze zeggen dat ze ons waarderen en dan geven ze een half procent loonsverhoging. Dat is geen waardering, maar een belediging."

De VNG heeft een nieuw bod gedaan van 2,9 procent, verdeeld over twee jaar. Manschot: "Dat is absoluut niet genoeg. Nee zeker niet."

"Hard tegen hard"
Van Engeldorp Gastelaars, Korthof en Manschot laten alledrie weten dat als er niet naar hun wensen wordt geluisterd, ze nog veel meer gaan actievoeren met hun collega's. "Dat hier kantoormedewerkers staan, mensen van vuil, mensen van de veegdiensten en mensen van de handhaving", zegt Van Engeldorp Gastelaars. "Dat laat zien dat het speelt onder heel veel mensen in Amsterdam. Nu staan we al met veel, maar de volgende keer staan we nog met veel meer mensen. Dan wordt het hard tegen hard."

De partijen gaan vandaag weer met elkaar om tafel om verder te onderhandelen.

Amsterdamse Ambtenaren in staking voor betere CAO  (Foto: FOK!)
Amsterdamse Ambtenaren in staking voor betere CAO (Foto: FOK!)Amsterdamse Ambtenaren in staking voor betere CAO  (Foto: FOK!)
Amsterdamse Ambtenaren in staking voor betere CAO (Foto: FOK!)Amsterdamse Ambtenaren in staking voor betere CAO  (Foto: FOK!)
Amsterdamse Ambtenaren in staking voor betere CAO (Foto: FOK!)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #453
review
Riders of Justice is zwartkomisch met een moraal
special
Random Pics van de Dag #452
special
Random Pics van de Dag #451
special
Random Pics van de Dag #450
review
Guardians of the Galaxy
©FOK.nl e.a.