Colbrelli te snel voor Evenepoel en pakt voor eigen publiek Europese titel

De Italiaanse wielrenner Sonny Colbrelli heeft de Europese titel veroverd. Voor eigen volk was hij in een sprint duidelijk te snel voor de Belg Remco Evenepoel. Benoît Cosnefroy pakte op geruime afstand het brons in Trento.

Het EK wielrennen ging over bijna 180 kilometer met daarin een aantal heuvels. Vanuit de start kozen Frankrijk en Spanje ervoor om er een zware koers ervan te maken en stuurde meerdere renners vooruit, maar in het peloton liet Italië en ook België het gat nooit te groot worden.

Op iets meer dan vijftig kilometer wisten vijftien renners zich los te maken en daarbij zaten alle favorieten voor de winst. Bauke Mollema, de beste Nederlander in koers, zou de slag net missen en zou nooit meer vooraan geraken.

België en Italië hadden de koers in handen en op de voorlaatste beklimming van de dag zette Evenepoel de aanval in. Onder meer Tadej Pogacar en Marc Hirschi konden niet volgen, maar Colbrelli en Cosnefroy konden de Belg net volgen. In aanloop naar de slothelling deed Evenepoel het meeste werk met de Italiaan en de Fransman in het wiel. Op de laatste helling moest Cosnefroy direct afhaken, maar Colbrelli wist het wiel van Evenepoel wel te houden.

Voor Colbrelli was dit de perfecte situatie, doordat hij duidelijk sneller is aan de streep dan Evenepoel. Daarbij werd hij ook nog geholpen doordat de Belg ook alle werk deed in de laatste tien kilometer, waarna de Italiaan voor eigen volk het makkelijk afmaakte. Evenepoel werd op gepaste afstand tweede en het brons ging naar Cosnefroy.