Rusland woest over voetbaltenue OekraÔne EK 2021

Kort voor de start van het EK voetbal zorgt het shirt van de Oekraïners voor woede in Rusland. Het toont de landsgrenzen van Oekraïne inclusief het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland.

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne, dat al jaren aan de gang is, overschaduwt nu ook het EK voetbal, dat aanstaande vrijdag begint. De trigger is de presentatie van de Oekraïense teamshirt afgelopen weekend.

Een videoclip laat zien hoe het hoofd van de Oekraïense voetbalbond, Andrei Pawelko, het kanariegele shirt overhandigt aan coach Andrei Shevchenko. Op de voorkant van het shirt zijn de contouren van het land te zien binnen de door het internationaal recht erkende grenzen - d.w.z. met het door Rusland geannexeerde Krim-schiereiland en de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Lugansk.

Het voettbalshirt is een symbool van het onverdeelde vaderland en zal de Oekraïense voetballers inspireren om op het EK voor heel Oekraïne te strijden, vertelde Pawelko enthousiast.

"Anti-Russische propaganda"
Dit leidde tot verontwaardiging bij veel Russische politici. Het parlementslid van de regerende partij Verenigd Rusland, Jabarow, beschouwt het shirt als een provocatie: "Oekraïne probeert keer op keer sportevenementen te gebruiken om zijn anti-Russische propaganda te verspreiden. Dat is onaanvaardbaar. Als elk land naar believen een landkaart op haar voetbal shirts laten zien, waar zouden we heen gaan?" Dan zou Rusland een kaart kunnen tonen waarop Alaska of de Baltische staten die ooit bij Rusland hoorden te zien zijn, zei Jabarow.

Rusland roept UEFA op om in te grijpen
Nu is het aan de UEFA. Jabarov vermeldt niet dat de annexatie van de Krim en de afgescheiden regio's Donetsk en Lugansk internationaal niet worden erkend. In plaats daarvan roept hij de gastheer van het EK voetbal op om in te grijpen. "Dat is onzin. Waarom doen ze het? Met maar één doel: een politiek schandaal uitlokken. Ik denk dat de UEFA alle reden heeft om in te grijpen en een verbod op zulke uitingen te eisen."

Ergernis over voetbalshirt-slogan
Ook de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Sacharova, deed haar zegje. De shirts zijn een uiting van hun wanhoop. En ze stoort zich ook aan de slogan "Glory to Ukraine, Glory to the Heroes", die op de achterkant van de shirts onder de kraag te zien is. Deze slogan werd tijdens de Tweede Wereldoorlog al door Oekraïense nationalisten gebruikt. Het staat al drie jaar op Oekraïense shirts.

Het antwoord uit Oekraïne liet niet lang op zich wachten. Minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba twitterde: "Ik heb een boodschap voor degenen die last hebben van de internationaal erkende grenzen van Oekraïne, de nationale symbolen van ons land mogen niet worden beledigd."

De UEFA heeft al voorzorgsmaatregelen genomen en de teams van Rusland en Oekraïne uit elkaar gehaald op het EK tournooi. Beide teams spelen in verschillende poules en kunnen elkaar niet ontmoeten in de ronde van 16.