Barcelona, Real en Juventus fel over 'onaanvaardbare Super League-druk'

FC Barcelona, Real Madrid en Juventus hebben zaterdag in een gezamenlijke verklaring benadrukt dat ze achter hun plan voor een Super League blijven staan. De drie clubs reageren daarmee op een UEFA-verklaring een dag eerder.

De UEFA liet vrijdag weten dat negen van de twaalf clubs die een Super League wilden oprichten akkoord zijn gegaan met sancties. Barcelona, Real en Juventus gingen niet akkoord en voor hen zijn zwaardere maatregelen nu niet uitgesloten. De negen clubs zijn akkoord gegaan met een goodwillboete van vijftien miljoen euro, die ten goede komt aan het jeugdvoetbal. Ook vijf procent van de komende Europese inkomsten zullen worden herverdeeld over de andere clubs.  

De drie clubs laten in hun gezamenlijke verklaring weten dat ze daar niet bang voor zijn. "We zijn het aan onze belanghebbenden, de fans, het welzijn van het voetbal en de financiële duurzaamheid van de sport verplicht adequate oplossingen na te streven, ondanks de onaanvaardbare en aanhoudende druk en dreigementen van de UEFA", staat er onder meer. "We herhalen dat we met respect en zonder ondraaglijke druk in discussie willen met de FIFA, de UEFA en alle andere belanghebbende partijen, zoals we altijd hebben gedaan. We willen de beste oplossingen voor de hele voetbalfamilie."

Barcelona, Real en Juventus zeggen dat ze het jammer vinden dat ze nog alleen staan in hun plannen voor hervormingen in het topvoetbal. "We zijn bereid onze aanpak te heroverwegen, maar het zou onverantwoord zijn als we onze missie zouden opgeven, gezien de behoeften en de systeemcrisis in het voetbal." 

Het statement in het Engels is hier terug te lezen.