'SpaceX-vaartuig Crew Dragon botst bijna met ruimteafval'

Hachelijke momenten in het ruimtevaartuig Crew Dragon van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX. De astronauten leken in gevaar te zijn doordat ruimteafval richting de Crew Dragon koerste, met mogelijke kans op een botsing in de ruimte.


Bijna botsing op 0:36 (Bron: YouTube)

De astronauten werd geadviseerd om de ruimtepakken aan te trekken en zich goed in hun stoelen vast te zetten, waarna de live-feed werd afgekapt. De waarschuwing kwam op het moment dat de astronauten in de Crew Dragon zich klaar maakten om te gaan slapen.

Even later kwam het verlossende bericht dat het voorwerp toch verder van de Crew Dragon vandaan was en het gevaar geweken bleek. Enkele minuten later werd bevestigd dat het nog onbekende voorwerp gepasseerd was.

Een woordvoerder van NASA meldde later in een verklaring dat er nooit risico was op een botsing en dat er onnodige waarschuwingen waren uitgegeven. "De astronauten konden gewoon veilig hun missie vervolgen", zo klonk het. "Toch zijn we blij met de beschikbare noodprocedures, zodat de bemanning klaar zou zijn geweest mocht de dreiging reëel zijn geweest."

Echter, beelden van zes uur eerder, slechts twaalf minuten na de lancering, lieten zien hoe een voorwerp langs het ruimtevaartuig scheerde. Dat onderdeel is nooit geïdentificeerd. De Crew Dragon Endeavour is zaterdag veilig aan het International Space Station gekoppeld.