FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 april 2021

Random Pics van de Dag #295

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Darter Van den Bergh voorkomt in finale nieuwe toernooizege Van Duijvenbode

Dirk van Duijvenbode is er dinsdag net niet in geslaagd om voor de tweede dag op rij een Players Championship te winnen. De Nederlander, die maandag in het Duitse Niedernhausen de elfde editie won, ging na een spannende finale onderuit tegen de Belg Dimitri Van den Bergh. Het werd 7-8.

De 28-jarige Van Duijvenbode kwam in de finale snel 0-3 achter tegen de twee jaar jongere Van den Bergh. Hij knokte zich terug tot 4-4 en bleef tot 5-5 in de wedstrijd. De Belg liep mede door een 104-finish toch uit naar 5-7 en kon de wedstrijd in zijn eigen leg beslissen, maar Van Duijvenbode klampte zich vast aan zijn laatste strohalm en dwong even later een beslissende leg af. Bij een stand van 7-7 maakte Van den Bergh alsnog het verschil en voorkwam hij nieuw Nederlands succes. 

Maandag veroverde Van Duijvenbode de eerste PDC-titel uit zijn loopbaan door Martijn Kleermaker in de finale van Players Championship 11 met 8-6 te verslaan. Na een fraaie 6-0-zege op Berry van Peer in de eerste ronde rekende Van Duijvenbode achtereenvolgens af met Daniel Baggish (6-3), Peter Jacques (6-1), Mike De Decker (6-3), Simon Whitlock (6-0) en Robert Thornton (7-4). In de finale zat er net geen tweede titel in. 

Waar Van Duijvenbode zonder legverlies van Whitlock won, ging Michael van Gerwen in de vierde ronde ten onder tegen de Australiër (3-6). De 32-jarige Brabander knokte zich mede door een 145-finish terug van 1-4 tot 3-4, maar de 52-jarige Whitlock gaf daarna geen leg meer uit handen. Raymond van Barneveld had zich afgemeld voor vandaag. 

Van Gerwen kan zich nu 5, 6 en 7 mei zich opmaken drie speelronden in de Premier League. Voor de overige darters staat er voorlopig nog niks op de kalender. Waarschijnlijk zal er in mei of juni nog wel een super series zijn voordat in juli de World Matchplay op het programma staat.  

Uitslagen Players Championship 12 - vanaf derde ronde
Ron Meulenkamp 6 | 3 William O'Connor
Daryl Gurney 6 | 5 Gordon Mathers
Martijn Kleermaker 6 | 4 Damon Heta
Danny Noppert 6 | 4 Luke Humphries
Krzysztof Kciuk 6 | 4 Benito van de Pas
Scott Mitchell 6 | 3 Aaron Beeney
Ryan Searle 6 | 5 Krzysztof Ratajski
Dimitri Van den Bergh 6 | 4 Alan Soutar
Michael Smith 6 | 5 Steve Beaton
Rowby-John Rodriguez 6 | 2 Alan Tabern
Robert Thornton 6 | 4 Martin Schindler
Ted Evetts 6 | 4 Ricky Evans
Michael van Gerwen 6 | 1 John Michael
Simon Whitlock 6 | 4 Vincent Van der Meer
Mike De Decker 6 | 3 Ryan De Vreede
Dirk van Duijvenbode 6 | 1 Peter Jacques

Achtste finales
Daryl Gurney 6 | 5 Ron Meulenkamp
Danny Noppert 6 | 2 Martijn Kleermaker
Scott Mitchell 6 | 5 Krzysztof Kciuk
Dimitri Van den Bergh 6 | 1 Ryan Searle
Michael Smith 6 | 1 Rowby-John Rodriguez
Robert Thornton 6 | 3 Ted Evetts
Simon Whitlock 6 | 3 Michael van Gerwen
Dirk van Duijvenbode 6 | 3 Mike De Decker

Kwartfinales
Danny Noppert 6 | 4 Daryl Gurney
Dimitri Van den Bergh 6 | 5 Scott Mitchell
Robert Thornton 6 | 3 Michael Smith
Dirk van Duijvenbode 6 | 0 Simon Whitlock

Halve finales
Dimitri Van den Bergh 7 | 2 Danny Noppert
Dirk van Duijvenbode 7 | 4 Robert Thornton

Finale
Dimitri Van den Bergh 8 | 7 Dirk van Duijvenbode

PSV wil Pr÷pper terughalen naar Eindhoven

PSV denkt eraan om Davy Pröpper terug te halen naar Eindhoven, zo melden diverse Nederlandse media. De 29-jarige middenvelder heeft na dit seizoen nog een contract van twee seizoenen bij Brighton & Hove Albion, waar hij dit seizoen niet verzekerd is van een basisplaats.

Pröpper speelt inmiddels al vier jaar in Engeland bij Brighton, waarvoor hij in zijn eerste drie Premier League-seizoenen minstens dertig wedstrijden speelde, maar dit seizoen kwam het mede door blessures nog maar tot zeven optredens. Volgens het AD is de vraagprijs van de Engelse club rond de tien miljoen euro. In het verleden werd Pröpper met PSV eenmaal landskampioen in 2016.

Eerder deze maand werd bekend dat PSV op korte termijn een kapitaalinjectie van vijftig miljoen euro krijgt. Een deel daarvan is bestemd om te investeren in de spelersgroep.

"World of Darkness-universum wordt een film en televisieserie"

Naast tabletops en games krijgt het World of Darkness-universum nu ook films en televisieseries. Hollywood-koppel Eric Heisserer (Shadow and Bone) en Christine Boylan (The Punisher) gaan samenwerken met productiebedrijf Hivemind (The Witcher) om de wereld van onder andere Vampire: the Masquerade, Werewolf: the Apocalypse, Mage: the Ascension en Wraith: the Oblivion naar de bioscopen en televisies te brengen.

Er zijn nog geen concrete plannen voor films en televisieseries, alleen dat wanneer er een project wordt aangekondigd dat Heisserer en Boylan eraan zullen werken. "Eric en Christine zijn twee van de meest buitengewone ontwikkelaars vandaag de dag", zegt Hivemind-baas Jason Brown. "Ze zijn ook gamers en zijn bekend met World of Darkness sinds het eerste uur. Het is een zeldzame mogelijkheid dat de verbinding tussen verteller en verhaal zo hecht is, en dat is de formule die tot onze favoriete franchises heeft geleid."

Boylan schrijft in een statement dat de serie zich ideaal leent om een breed publiek aan te spreken. "De world of darkness is altijd zonder blikken of blozen inclusief geweest. Het heeft er altijd een punt van gemaakt om mannen en vrouwen gelijk te stellen, protagonisten en antagonisten van alle rassen te laten zien en alle geloofsovertuigingen te includeren - waarmee er een vrouwelijk en divers publiek is zoals we nog nooit eerder hebben gezien. [...] De erfenis van deze verhalen was voor zijn tijd, waarbij issues en perspectieven werden behandeld die door andere games werden genegeerd. Dit voelt als de volgende stap in het genre."

Heisserer en Boylan werken samen met Paradox Interactive, dat sinds 2015 de rechten voor World of Darkness in handen heeft.

VtM1
"World of Darkness-universum wordt een film en televisieserie"

Van Dijke krijgt voorkeur boven Polling voor Spelen; ook Steenhuis en Grol naar Tokio

De judobond heeft zijn definitieve selectie voor de Olympische Spelen bekendgemaakt. Kersvers Europees kampioene Sanne van Dijke zal in de klasse tot 70 kilogram haar debuut maken op de Spelen.

Geen categorie zo lastig als die van de vrouwen tot zeventig kilogram. Met de nummer drie (Polling) en vier (Van Dijke) van de wereldranglijst binnen de gelederen en het feit dat beide judoka’s de afgelopen jaren op belangrijke momenten tot internationale overwinningen kwamen, was het tot dinsdagavond spannend wie van de twee deze zomer naar Tokio gaat.

Qua punten voor de olympische ranking wist Polling Van Dijke net voor te blijven. Het onderlinge resultaat en de resultaten tegen de topconcurrenten leken ook in het voordeel van Polling te zijn. De selectiecommissie besloot echter anders. 

Het olympisch kwalificatietraject duurde drie jaar - een jaar langer dan het eigenlijke plan, door de coronapandemie en het uitstel van de Olympische Spelen met een jaar. Er waren in die periode diverse meetmomenten aangemerkt, waarvan het door Van Dijke gewonnen EK in Lissabon, anderhalve week geleden, het laatste moment was. Van Dijke deed daar goede zaken. De judoka uit Brabant won, waaronder in de finale van de Française Margaux Pinot, waar Polling eerder dat toernooi nog van verloor.

Tjaart Kloosterboer, technisch directeur van de judobond en Charles van Commenée, als expert van buitenaf vormden de selectiecommissie. Het duo sprak met vier judobondscoaches, om uiteindelijk met z’n tweeën tot een besluit te komen. Hoofdvraag: welke judoka maakt de grootste kans op een medaille in Tokio? Daarbij werd rekening gehouden met uitslagen, maar ook met zaken als” mentale weerbaarheid en: welke judoka maakt de grootste kans tegen welke concurrenten? De keuze viel op Sanne Van Dijke. De meest recente resultaten gaven de doorslag. 

“De keuze was gerust ondoenlijk” aldus Kloosterboer. “Ik heb in mijn carrière vaker in een positie gezeten om keuzes te maken, maar dit was de aller moeilijkste. Natuurlijk ben je als selectiecommissie altijd verzekerd van een goede keuze als je het hebt over de nummer 3 en 4 van de wereld, maar zo voelt dat vanzelfsprekend niet. Het is ongelooflijk wrang voor Kim dat we haar niet mee kunnen nemen naar Tokio.”

De beslissing van de commissie komt voort uit prestaties op meetmomenten en kennis en input van vier Olympische coaches op alle vooraf vastgestelde criteria. “Als we kijken naar resultaten zitten er na het hele kwalificatietraject geen significante verschillen tussen beide dames. Uiteindelijk hebben we - mede op basis van de input van coaches - het laatste gedeelte van het traject eruit gelicht. Dat is licht in het voordeel van Sanne.”

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Sanne van Dijke (@sannevandijke)

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Kim Polling (@kimpolling)

Naast Van Dijke kunnen ook Henk Grol en Guusje Steenhuis zich definitief opmaken voor olympische deelname. Beiden grepen zilver op de EK in Lissabon en leken daarmee al zeker van Tokio. Grol versloeg bovendien op weg naar die EK-medaille zijn grote concurrent in de klasse boven de 100 kilogram, Roy Meyer. Steenhuis had Verkerk inmiddels ook een grote achterstand gezet op de wereldranglijst. Deze twee keuzes waren makkelijk te maken. 

In een eerder stadium waren al Juul Franssen (-63 kg), Tornike Tsjakadoea (-60 kg), Frank de Wit (-81 kg), Noël van ’t End (-90 kg) en Michael Korrel (-100 kg) aangewezen voor deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Zoals het er nu voorstaat wordt de selectie uitgebreid met Sanne Verhagen (-57 kg). “Wij zijn ervan overtuigd dat Sanne zich - al dan niet via de continentale ranking - plaatst voor Tokio,” aldus Kloosterboer. Ook Tessie Savelkouls (+78 kg) maakt nog in potentie kans op de Olympische Spelen. Savelkouls is bezig aan een lange, intensieve revalidatie na een zware blessure opgelopen in februari 2020.

EK-selecties bestaan uit 26 spelers in plaats van 23

De 24 teams die gekwalificeerd zijn voor het Europees kampioenschap komende zomer mogen 26 spelers meenemen in plaats van 23. Dit vanwege het drukke voetbalprogramma in deze coronatijd.

De verruiming is een unanieme aanbeveling van een UEFA-comité bestaande uit vertegenwoordigers van alle nationale bonden. De KNVB ging voor een selectie van 25 man, maar steunde uiteindelijk het voorstel voor 26 spelers. Het bestuur van de UEFA moet de aanbeveling nog overnemen, maar de verwachting is dat dit eind deze week of begin volgende week gebeurt

De uitbreiding is ook een opsteker voor bijvoorbeeld spelers als Virgil van Dijk en Daley Blind, die bezig zijn aan een race tegen de klok om op tijd fit te geraken voor de start van het toernooi. Omdat in iedere linie een extra speler kan worden opgeroepen, is het risico om hen mee te nemen kleiner dan eerst. 

De National Teams Committee van de UEFA heeft deze aanbeveling gedaan omdat de meeste competities een maand later begonnen, maar wel 'normaal' in mei eindigen. Daarbij kwamen ook nog een hoop interlands tussendoor. 

Tijdens de meest recente interlandperiode pleitten de bondscoaches van Italië en België al voor grotere EK-selecties. Ook met het oog op mogelijke positieve coronatests tijdens en kort voor het toernooi. "Het zou lastig worden een andere speler te selecteren, want die zijn allemaal op vakantie", schetste Roberto Mancini, trainer van de Italianen, een lastige situatie. Nu met drie spelers extra is er meer keuze. 

Weg Engelse traditie; Wimbledon kiest vanaf 2022 voor tennis op 'Middle Sunday'

Groot nieuws. Eem Engelse traditie is vanaf 2022 niet meer. Wimbledon stapt volgend jaar af van de traditionele 'Middle Sunday'. Op de zondag van de eerste week werd er nooit gespeeld, tenzij het schema vertraging opliep. Vanaf volgend jaar gaat er wel op deze dag gespeeld worden.

"Dit geeft ons op een belangrijk moment de mogelijkheid om het bereik te vergroten, zowel in het Verenigd Koninkrijk als wereldwijd", legt toernooidirecteur Ian Hewitt uit. "Het zal ook voor een eerlijker speelschema zorgen."

Wimbledon is de enige Grand Slam waarbij niet wordt gespeeld op de zondag van de eerste week. Door 'Middle Sunday' is de maandag erop altijd heel druk, met alle duels in de achtste finales bij zowel de mannen als de vrouwen. Volgens toernooidirecteur Hewitt is de wijziging in het speelschema mogelijk dankzij de "verbeterde grastechnologieën en onderhoud". De achtste finales zullen nu verdeeld worden op zondag en maandag. 

Voor de dit jaar van Wimbledon hoopt de organisatie minimaal 25 procent van de maximumhoeveelheid bezoekers te kunnen verwelkomen. Hiervoor is de organisatie nog wel afhankelijk van de maatregelen van de Britse overheid. Het is nog even wachten op resultaten van het onderzoek van de overheid naar de terugkeer van fans in de stadions.

De eerstvolgende editie van Wimbledon begint op 28 juni en eindigt op 11 juli. Vorig jaar ging het enige Grand Slam-toernooi op gras niet door vanwege de coronacrisis. Financieel bleek alles gedekt door een verzekering. 

COVID-19: Mensen geboren in 1961 uitgenodigd voor coronavaccinatie

Aanstaande donderdag krijgen de eerste mensen geboren in 1961 een uitnodiging voor een coronavaccinatie op de mat. Het gaat om mensen die dit jaar 60 jaar worden. Zij kunnen vanaf vandaag al online een afspraak inplannen via www.coronavaccinatie-afspraak.nl voor een vaccinatie bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst . Daar krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer. Het gaat om bijna 250.000 mensen.

De uitnodigingen voor mensen geboren in 1961 vallen van donderdag 29 april tot en met zaterdag 1 mei op de mat. Het kan zijn dat mensen een dubbele uitnodiging ontvangen. Zij worden dan op basis van hun geboortejaar uitgenodigd, maar zijn al via een andere route gevaccineerd of uitgenodigd. De uitnodiging kunnen zij dan als niet verzonden beschouwen. De GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst heeft inmiddels ruim 100 vaccinatielocaties geopend waar mensen terecht kunnen voor een vaccinatie.

Bokser Navarrete schittert en verdedigt wereldtitel

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, op verschillende plekken werd namelijk geknokt en er stonden wat mooie titels op het spel. Dit keer was de actie vooral te vinden in de VS, Groot-Brittannië en Japan.

Emanuel Navarrete (32-1) - Christopher Diaz (26-2)
In Kissimmee, Florida verdedigde Navarrete zijn WBO-wereldtitel in het vedergewicht (-57,2kg), de klasse waarin hij in oktober vorig jaar de vacante titel won van Ruben Villa. Die mocht hij nu voor het eerst verdedigen en wel tegen Diaz, die één keer eerder en zonder succes voor een wereldtitel vocht.

Het werd een werkelijk prachtig gevecht, om twee redenen: Navarrete liet een ware boksshow zien, maar Diaz had het hart van een absolute strijder. De man uit Puerto Rico ging vier keer neer, maar weigerde op te geven tegen Navarrete's keer op keer perfect geplaatste geweld.

Toch haalde Diaz het einde nét niet: na een vierde knockdown, diep in de twaalfde ronde, gaf hij aan verder te willen, maar de scheidsrechter maakte er een einde aan nadat bleek dat hij wel erg wiebelig op zijn benen stond. Navarrete verdedigde zo de wereldtitel, Diaz verdiende groot respect.

Kenshiro Teraji (17-0) - Tetsuya Hisada (34-10)
Teraji verdedigde zijn in 2017 veroverde WBC-wereldtitel in het lichtvlieggewicht (-49,0kg) in Osaka alweer voor de achtste keer. Dat deed hij voor de achtste keer in eigen land, maar de Japanner had dit keer voor het eerst in een titelgevecht een landgenoot tegenover zich. Veel maakte dat overigens niet uit; Hisada hield het wel twaalf ronden vol, maar Teraji kreeg van alle drie juryleden ruimschoots de zege toegewezen.

Denzel Bentley (14-0) - Felix Cash (13-0)
In Londen werd gestreden om twee Britse middengewichttitels: die van de BBBofC en het Britse Gemenebest. De ongeslagen Cash en Bentley legden er beiden één in de strijd en in de derde ronde werd al duidelijk wie ze beiden mee naar huis mocht nemen: Cash sloeg Bentley tegen de touwen en de scheidsrechter maakte er na een barrage aan slagen een einde aan.

Dennis wint proloog RomandiŰ voor ploeggenoten Thomas en Porte

Rohan Dennis heeft dinsdag de proloog in de Ronde van Romandië op zijn naam geschreven. De Australiër van Ineos Grenadiers won voor zijn ploeggenoten Geraint Thomas en Richie Porte. Wilco Kelderman was met de elfde plaats de beste Nederlander.

De korte proloog in de Ronde van Romandië was vier kilometer lang met op het einde een klim van één kilometer aan een gemiddelde van 8%. Tijdrittalent Stefan Bissegger zette de eerste richttijd van de dag neer. De 23-jarige Zwitser, die eerder dit seizoen de individuele tijdrit in Parijs-Nice won, begon vroeg aan de tijdrit en stond lang aan de leiding met een tijd van vijf minuten en 38 seconden.

Halverwege de proloog ging Rohan Dennis van start en de tweevoudig wereldkampioen in het tijdrijden was maar liefst elf seconden sneller dan de Zwitser. Niemand zou maar in de buurt komen van de tijd van de Australiër. Zijn ploeggenoten Geraint Thomas en Richie Porte kwamen nog het dichts in de buurt van de tijd, maar gaven acht seconden toe op hun ploeggenoot.

Wilco Kelderman was de beste Nederlander. Hij werd elfde op zestien seconden van Dennis.

FNV komt in actie bij ProRail; Voor Beter OV noemt actie 'hoogst onverantwoordelijk'

Vanaf woensdag komt de FNV in actie voor een betere CAO voor de medewerkers van ProRail. Dit uit zich in stakingen die woensdag zullen beginnen op de verkeersleidingposten in Utrecht, Alkmaar, Amersfoort en Amsterdam, op donderdag gevolgd door Den Haag, Rotterdam, Kijfhoek, en Roosendaal. Vrijdag zullen Eindhoven, Maastricht, Arnhem, Zwolle en Groningen volgen. Bij al deze acties vindt er werkoverleg plaats tussen 06.00 en 07.00 uur en tussen 07.00 en 08.00 uur. Opstarten vindt dan plaats vanaf 08.00 uur. Volgens de NS zal het zeker tot 10:00 uur duren voor de treinen weer normaal rijden. Ze adviseert daarom kort voor vertrek de reisplanner te raadplegen. 

Mocht dit allemaal niet het tot het gewenste resultaat leiden, dan roept de FNV ProRail op om zaterdag een 24-uursstaking te organiseren. Dat betekekent concreet dat de dienstverlening vanaf zaterdag 1 mei 05:00 zal worden afgebouwd, en pas op zondag 2 mei vanaf 05:00 weer wordt opgestart. De FNV: "Er is geen gevoel van euforie of een juichstemming. Het doel was om met goede onderhandelingen te komen tot een mooi arbeidsvoorwaardenpakket. Het doel is niet het voeren van vakbondsacties. En dat doen we ook liever niet. Tenzij er geen andere mogelijkheid meer is. En dat is heel simpel het geval hier."

Voor Beter OV-voorzitter Rikus Spithorst: “Het is diep treurig dat de FNV probeert zieltjes te winnen over de rug van de reiziger. Zeker in deze coronatijd. Veel treinen zullen morgen uitvallen, terwijl op deze werkdag de resterende treinen dan overvol zullen zijn met mensen op weg van en naar hun werk. In deze coronapandemie is dat hoogst onverantwoordelijk. Bovendien is de trein onmisbaar voor sommigen mensen die op een centrale priklocatie hun coronavaccinatie moeten halen.”

ProRail Allkmaar (Foto: FOK!)
ProRail Allkmaar (Foto: FOK!)

Bokser (19) overleden na WK jeugd

In het Poolse Kielce werd een paar dagen geleden het wereldkampioenschap boksen bij de jeugd afgesloten, maar de grootste schok kwam dinsdag pas: de Jordaniër Rashed Al-Swaisat is in het ziekenhuis in Czarnow overleden, 19 jaren jong.

Al-Swaisat nam het op 16 april in de klasse tot 81 kilogram in de eerste ronde op tegen Anton Vinogradov uit Estland. In de derde ronde zakte de Jordaniër naar het canvas, waar hij gelijk uitgebreid behandeld werd, alvorens naar het ziekenhuis vervoerd te worden.

Men voerde een hersenoperatie uit op Al-Swaisat, waarna hij nog geruime tijd in levensgevaar bleef verkeren. Daar kwam hij niet uit, dinsdag overleed de tiener. De lokale autoriteiten hebben de zaak onder de loep genomen, hoewel vooralsnog geen aanleiding is gevonden voor een strafzaak.

COVID-19: 5373* nieuwe besmettingen en 31 doden, totaal 1.472.674 en 17.093

LET OP: Het RIVM maakt dinsdag melding van 5.373 positieve testen. Dat zijn er minder dan het werkelijke aantal, gezien het instituut opnieuw met een ICT-storing kampt. Dat meldt het RIVM bij de publicatie van de weekcijfers.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 5373 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.472.674 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 335 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1777 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 57 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 820 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 31 overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.093 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

RIVM
RIVM

Koningsdag: Parken dicht, koning in Eindhoven

Driewerf hoera voor onze Koning! Hij mag vandaag 54 kaarsjes uitblazen en dat wordt gevierd. Er zijn diverse (online) evenementen en de koning bezoekt dit jaar Eindhoven. Helaas voor hem is er maar weinig visite wat ook weer jammer voor ons is. De feestjes die er zouden zijn, zijn eerder al afgelast. 

Omdat er weinig offline is georganiseerd en het heerlijk weer is, zijn veel mensen er zelfstandig op uit gegaan. In Nijmegen is daarop geanticipeerd door in het Kronenburgerpark cirkels te maken. Daar mogen maximaal 3 personen uit verschillende huishoudens of een huishouden in zitten zodat onderling alsnog 1.5 meter afstand gehouden kan worden. 

Het Vondelpark in Amsterdam is inmiddels gesloten. De Gemeente Amsterdam had rond 12:00 uur al de zij-ingangen gesloten, na 13:00 uur zat het helemaal op slot door de drukte. Mensen zochten het park op om te gaan picknicken. Aan de anderhalvemetermaatregel kon niet meer worden gehouden. Er is politie en ME op de been, niemand mag er meer in, men mag er alleen nog uit. De sfeer is goed en er hoefde nog niet worden ingegrepen. Opruiming van het park is dan ook niet aan de orde.

Op meer plekken zijn parken dicht gegaan, ook het Valkenbergpark in Breda is dicht gegaan, wellicht gaat dat later nog weer open. 

Waar het minder druk is, is in Eindhoven, waar de koning en zijn gezin zelf is. Er is een quiz geweest, de koning heeft een ritje gereden op het circuit van Zandvoort in een e-race en ze zijn gevoerd naar een virtuele wereld van innovatie, waar ook stil werd gestaan bij de zorg die momenteel onder grote druk staat.

Windsurfster De Geus surft naar nieuwe wereldtitel

Windsurfster Lilian de Geus heeft in Spanje voor de derde keer in haar carrière de wereldtitel in de RS:X-klasse veroverd. Voor de Spaanse kunst van Cádiz werd ze vierde in de medalrace, maar haar leidende positie kwam niet meer in gevaar. In 2018 en 2020 werd de windsurfster ook al wereldkampioen.

Voorafgaand aan de laatste WK-race ging De Geus al aan de leiding, maar het verschil was niet groot met haar concurrentes Charline Picon en Kathy Spychakov. In de medalrace eindigde die achter de Nederlandse, waardoor De Geus haar derde wereldtitel pakte in het windsurfen.

De RS:X-klasse is dit jaar voor het laatst een onderdeel op de Olympische Spelen.

Het nutteloze feitje van de dag: Kantoor als een telefoonboek

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Er zijn vele bijzondere kantoren neergezet in Nederland maar het KPN-gebouw in Groningen is een hele speciale. Want wist dat je het gebouw ontworpen is als een opengeslagen telefoonboek? Het gebouw werd de vorige eeuw neergezet voor de PTT, de voorloper van KPN, en vanuit daar werd een deel van het telefoonverkeer van het Noorden geregeld.

Voor de jonkies die hier meelezen, een telefoonboek is een onmogelijk dik boek waarin alle telefoonnummers van de bewoners van een regio of stad stonden.

Het KPN-gebouw in Groningen (WikiCommons/Hardscarf)
Het KPN-gebouw in Groningen (WikiCommons/Hardscarf)

Het KPN-gebouw in Groningen (Google Maps)
Het KPN-gebouw in Groningen (Google Maps)

Dramatische kijkcijfers Oscar-uitreiking

De kijkcijfers van de uitreiking van de Academy Awards waren dit jaar dramatisch. Nog geen tien miljoen mensen keken naar het feestje, meer dan een halvering van de kijkcijfers in 2020.

Het suffe aanbod uitgekomen films zal ongetwijfeld een reden zijn voor deze rigoreuze daling, winnaar Nomadland bracht in Amerikaanse bioscopen slechts twee miljoen dollar op. Maar de daling in kijkcijfers lijkt geen incident te zijn.

De kijkcijfers dalen al immers jaren. Kijkers lijken de aanhoudende stroom van politieke boodschappen zat te zijn, het illustere filmfeestje lijkt teveel verweven te zijn met de woke-cultuur die het stinkrijke Hollywood in zijn greep heeft.

'SpaceX-vaartuig Crew Dragon botst bijna met ruimteafval'

Hachelijke momenten in het ruimtevaartuig Crew Dragon van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX. De astronauten leken in gevaar te zijn doordat ruimteafval richting de Crew Dragon koerste, met mogelijke kans op een botsing in de ruimte.


Bijna botsing op 0:36 (Bron: YouTube)

De astronauten werd geadviseerd om de ruimtepakken aan te trekken en zich goed in hun stoelen vast te zetten, waarna de live-feed werd afgekapt. De waarschuwing kwam op het moment dat de astronauten in de Crew Dragon zich klaar maakten om te gaan slapen.

Even later kwam het verlossende bericht dat het voorwerp toch verder van de Crew Dragon vandaan was en het gevaar geweken bleek. Enkele minuten later werd bevestigd dat het nog onbekende voorwerp gepasseerd was.

Een woordvoerder van NASA meldde later in een verklaring dat er nooit risico was op een botsing en dat er onnodige waarschuwingen waren uitgegeven. "De astronauten konden gewoon veilig hun missie vervolgen", zo klonk het. "Toch zijn we blij met de beschikbare noodprocedures, zodat de bemanning klaar zou zijn geweest mocht de dreiging reëel zijn geweest."

Echter, beelden van zes uur eerder, slechts twaalf minuten na de lancering, lieten zien hoe een voorwerp langs het ruimtevaartuig scheerde. Dat onderdeel is nooit geïdentificeerd. De Crew Dragon Endeavour is zaterdag veilig aan het International Space Station gekoppeld.

Nagelsmann voor recordbedrag naar Bayern MŘnchen

Julian Nagelsmann wordt de nieuwe trainer van Bayern München. De 33-jarige trainer tekende een contract van 5 seizoenen bij de Rekordmeister, waar hij Hansi Flick opvolgt.

Volgens de Duitse media moet Bayern München een afkoopsom van 25 miljoen euro betalen aan RB Leipzig, waar Nagelsmann aan zijn tweede jaar bezig is. Daarvoor was de jonge coach actief bij TSG 1899 Hoffenheim.

"Nagelsmann staat voor een nieuwe generatie trainers", zegt Bayern-president Herbert Hainer. "Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij een indrukwekkende carrière achter de rug. We zijn ervan overtuigd dat we met Julian Nagelsmann zullen voortbouwen op de grote successen van de afgelopen jaren. Ik wil Hansi Flick uitdrukkelijk bedanken namens FC Bayern. Hij nam in 2019 ons team in een moeilijke fase over en won toen zes titels, waarvan de zevende hopelijk snel volgt. Hij zal altijd een plek hebben in de geschiedenisboeken van FC Bayern."

Flick is dan weer de beoogde opvolger van Joachim Löw als bondscoach. Löw stopt na het komende Europees kampioenschap en Flick was zijn assistent toen Duitsland in 2014 de wereldtitel won.

Groenewegen maakte rentree in wielerpeloton in Giro d'Italia

Dylan Groenewegen maakt zijn comeback in het peloton in de Giro d’Italia. De schorsing van de Nederlander loopt volgende week vrijdag op 7 mei af, één dag later zal de 27-jarige sprinter zijn rentree maken in het wielerpeloton.

Normaal gesproken was de planning dat Dylan Groenewegen zijn rentree in het peloton in de Ronde van Hongarije, die 12 mei van start gaat. De 27-jarige Nederlander zou zodoende rustig zijn rentree maken in het wielerpeloton, met daarna nog een aantal kleinere koersen.

Nu kiest Groenewegen toch voor de Ronde van Italië. Doordat Chris Harper, die normaal stond gepland voor de Giro d’Italia, niet fit is voor de eerste grote ronde van het jaar kwam een plaatsje vrij en de teamleiding besloot die aan Groenewegen te geven.

"We hebben beslist dat die plek naar Dylan gaat", verklaart Merijn Zeeman, sportief directeur van de ploeg. "Dylan is één van onze kopmannen, maar heeft door zijn lange schorsing al een hele poos niet kunnen koersen. We hadden voor hem een mooi programma uitgestippeld waarmee hij in de luwte kon terugkeren in het peloton. Alleen is er door corona intussen al een streep door de Ronde van Noorwegen gegaan en is het van de andere wedstrijden die hij zou rijden nog maar afwachten of ze echt zullen doorgaan. Met deze oplossing kiezen we voor meer zekerheid, want na negen maanden zonder wedstrijden is het voor Dylan wel de bedoeling dat hij weer in competitie komt."

Over de sportieve ambities met de viervoudig ritwinnaar van de Tour de France laat Zeeman zich niet uit. "Dylan heeft weliswaar hard gewerkt voor zijn rentree, maar hij heeft geen koersritme en zal na alle gebeurtenissen zijn plaats in het peloton weer moeten vinden. Dat heeft nu de prioriteit. Met David Dekker hebben we nóg een rappe man in de ploeg, dus we hebben meerdere opties voor verschillende situaties. Het is superfijn dat Fabio Jakobsen in Turkije een mooie rentree heeft gemaakt. Nu Dylan zijn straf heeft uitgezeten, is het te hopen dat voor hem dadelijk hetzelfde geldt. Dat is nu even het belangrijkste. Ik hoop dat iedereen hem die kans ook geeft."

Voor Groenewegen zal het zijn eerste Ronde van Italië worden. In het verleden deed Groenewegen van de grote rondes alleen de Tour de France, waarin hij vrij succesvol was met vier etappezeges in drie edities.

Fraude bij inburgeringsexamens met camera's en oortjes

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt twee bestuurders en een medewerker van de Amsterdamse Taalacademie van grootschalige fraude met inburgeringsexamens. Met het bedrog zou in totaal ruim 1,5 miljoen euro zijn verdiend. De fraude werd gepleegd door immigranten tijdens inburgeringsexamens te voorzien van een camera en oortjes.

Dat meldt het AD. De zaak kwam aan het licht na een tip van de Dienst Uitvoering Onderwijs (Duo), die verantwoordelijk is voor de examens, aan het Functioneel Parket van het OM.

Geld lenen
In Nederland moeten immigranten binnen drie jaar na aankomst een inburgeringsexamen doen. Als ze dit hebben gehaald, kan er een verblijfsvergunning worden aangevraagd. Voor de lessen kunnen de immigranten maximaal 10.000 euro lenen.

In totaal zouden zeker 108 personen gebruik hebben gemaakt van de diensten die de Amsterdamse taalschool aanbood. De cursisten kregen onder meer een kleine camera opgespeld en oortjes in.

Fluisteren
Tijdens het examen werden de beelden, en daarmee de vragen, uitgebreid bekeken door iemand buiten de examenzaal. De goede antwoorden werden via een telefoonverbinding doorgefluisterd, zodat het examen gehaald kon worden.

Meerdere cursisten hebben belastende verklaringen afgelegd bij de politie over de fraude die van 2016 tot 2019 plaatsvond. Niet alleen de medewerkers van de Amsterdamse Taalacademie worden vervolgd, ook enkele cursisten zijn inmiddels door de politierechter veroordeeld.

F1 krijgt sprintraces en vrijdagse kwalificatie nog dit jaar

Interessant nieuws, om het zo maar te noemen, voor de Formule 1-liefhebbers: in drie raceweekeinden zal dit jaar een sprintrace verreden worden, die als kwalificatie dient voor de Grand Prix op zondag. Niet in de F1 geïnteresseerde jongeren zullen daardoor ineens wél in de F1 geïnteresseerd raken, zo lijkt het wat wereldvreemde Liberty Media te denken.

De opzet zal vermoedelijk toegepast worden in Monza, Silverstone en Interlagos. Op vrijdag vindt een vrije training plaats, gevolgd door een kwalificatie zoals we die op het moment kennen. Jammer voor het gros van de werkende mensen, die kunnen de kwalificatie straks dus niet meer normaal kijken - de jongeren waar Liberty Media op doelt vermoedelijk ook niet, die zitten immers op school.

Op zaterdag staat nog een tweede training gepland, gevolgd door een ongeveer honderd kilometer lange sprintrace, met de uitslag van vrijdag als startopstelling. Die sprintrace zal dan de grid voor de Grand Prix op zondag bepalen én levert voor de podiumklanten een extraatje op voor het kampioenschap: drie, twee en één punt.

Super Mario Party krijgt in update volledige online multiplayer

Redelijk uit het niets kondigt Nintendo een gratis online update aan voor Super Mario Party, dat eind 2018 uitkwam voor Nintendo Switch. De update voegt de droom toe van elke speler: volledige online multiplayer.

De game had al online multiplayer, maar na deze update is het daadwerkelijk mogelijk complete matches te spelen. Voorheen was dit alleen mogelijk voor een handjevol minigames. Na de update zijn 70 minigames speelbaar en komt er ook een twee-tegen-twee modus.

De update is nu al te downloaden. Om online te spelen moet je lid zijn van Nintendo Switch Online.

Getuigenoproep vluchtelingen SyriŰ

De Nederlandse politie heeft een belangrijke oproep aan mensen die Syrië zijn ontvlucht. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar oorlogsmisdrijven die vermoedelijk zijn gepleegd tijdens de aanval op een controlepost van de Syrische regering in de provincie Idlib in de lente van 2014. Het gaat om het militaire checkpoint Al-Busaliyya ten zuiden van de stad Khan Shaykhun.

Aanval door rebellen
Khan Shaykhun ligt aan de belangrijke snelweg tussen Damascus en Aleppo. In een operatie om deze snelweg en de stad Khan Shaykhun in te nemen, vielen gewapende oppositiegroepen controleposten van het regime aan. Bij de aanval door rebellen op de controlepost Al-Busaliyya zijn tegenstanders vermoedelijk het slachtoffer geworden van oorlogsmisdrijven. Mogelijk zijn de daders nu in Nederland.

Heeft u informatie over misdrijven die zijn gepleegd tijdens dit incident, personen of groeperingen die daarbij betrokken waren, of heeft u informatie over andere strafbare feiten waarbij deze groep of personen betrokken waren, neem dan contact op. De politie heeft in het bijzonder belangstelling voor informatie over betrokken personen die zich mogelijk in Nederland bevinden.

De oproep is ook te zien op de website van Opsporing Verzocht. Vertel wat u weet via warcrimes@politie.nl. De politie zal uw informatie vertrouwelijk behandelen. Het delen van deze boodschap is belangrijk. Ook tipgevers in het buitenland kunnen overigens informatie doorgeven.

TIM
Het politieonderzoek wordt uitgevoerd door het Team Internationale Misdrijven, onder leiding van officieren van justitie van het Landelijk Parket.

Wilders wil dat leden kabinet strafrechtelijk vervolgd worden in toeslagenaffaire

Ter lering ende vermeack: Deze brief, van Geert Wilders verzonden aan de voorzitter van de Tweede Kamer, ontvingen wij gisterenavond laat nog in de mail. 

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 april 2021

Heden ontving de Tweede Kamer notulen van de ministerraad over de toeslagenaffaire.

Uit deze documenten blijkt dat de ministerraad de Tweede Kamer bewust het door de Kamer verzochte feitenrelaas niet heeft verstrekt.

Op basis van de geopenbaarde notulen stellen wij vast dat de leden van de ministerraad in strijd hebben gehandeld met artikel 68 Grondwet en derhalve op basis van artikel 355 lid 4 Wetboek van Strafrecht jo artikel 7 van de Wet ministeriële verantwoordelijkheid strafrechtelijk vervolgd dienen te worden.

Het opzettelijk nalaten uitvoering te geven aan de bepalingen van de Grondwet is een ambtsmisdrijf. Wij dienen daarom op grond van het genoemde artikel 7 van de wet ministeriële verantwoordelijkheid een aanklacht in tegen de leden van het kabinet en verzoeken wij u de Kamer in overweging te geven deze aanklacht te onderzoeken.

Hoogachtend,

Geert Wilders
Fleur Agema
Gidi Markuszower
Leon De Jong
Sietse Fritsma

FOK! Wat een weer: mini-depressie

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goedenavond!  

Maandag was de zoveelste dag op rij met zon en vrij lage temperaturen. Maak ik me verder niet druk om.

Vannacht koelde het weer flink af, in het noordoosten kon  het weer een graadje of 2 gaan vriezen. Later komen er misschien iets meer wolkenvelden het noorden aandoen.

Vandaag : Ik val niet in herhaling. Dat weiger ik. Nou, vooruit. De temperaturen lopen iets op. Alleen op de Wadden is een dikke jas nog wel nodig met 10 graden. In het midden wordt het een graad of 14 en in het zuiden zit een 16 of 17 graden er wel in. Verder is het zonnig.

Ondanks het zonnige weer ligt er toch een mini-depressie in de buurt. Op het noorden van de Noordzee en en Engeland zou dit dingetje misschien wat lichte regenbuitjes kunnen geven, maar de kern van het hogedrukgebied ligt derma

Zware regen-en onweersbuien vinden we trouwens in delen van Spanje en Portugal. 

Woensdag zijn de wijzigingen erg gering.

Donderdag kan wel eens interessant worden. Er bestaat een kans dat er dan eindelijk weer eens wat regen gaat vallen. Alleen de modellen zijn het niet eens over de exacte locaties en hoeveelheden. Deze liggen tussen de 0 en 50 mm. Het ene model laat alles in Zeeland vallen, terwijl het andere model alles in het noordoosten laat gebeuren en Zeeland en de westkust droog blijven.

Ik zal het volgen!

Fijne dag morgen!  

Nog meer tulpen (Foto: Pukeko)
Deel 2 van de tulpen langs het Noord-Hollands kanaal. Ook dit is een heel fraaie foto. (Foto Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Geen vervolging in racismezaak FC Den Bosch: hoe zit dat?

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft besloten om twee verdachten in het onderzoek naar racistische uitlatingen tijdens FC Den Bosch - Excelsior op 17 november 2019 niet te vervolgen vanwege onvoldoende bewijs.

Het OM vroeg de officier van justitie naar de achtergronden van die beslissing en stelden hem vijf vragen.

Het was toch voor iedereen duidelijk dat Ahmad Mendes Moreira racistisch werd bejegend? Waarom dan toch deze beslissing?
“Dat die middag in Den Bosch de meest weerzinwekkende dingen zijn geroepen vanaf de tribune is volstrekt helder. De vraag is echter wat er precies door wie is gezegd. Alleen een vermoeden hebben is niet voldoende om iemand te vervolgen. Je hebt hard bewijs nodig en daaraan ontbreekt het in deze zaak simpelweg.”

Maar er zijn beelden waarop je mensen ziet schreeuwen en roepen? Dat is toch bewijs?
“Zo simpel is het niet. Op beelden zie je mensen schreeuwen en roepen, maar het is niet helemaal duidelijk wat er wordt gezegd. De man die wij eerder hebben aangehouden ontkent dat hij zich racistisch heeft uitgelaten. Wij hebben meerdere liplezers ingeschakeld om duidelijkheid proberen te krijgen over wat er precies door hun is geroepen, maar die specialisten komen niet tot een eenduidige vertaling van wat er geroepen is. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo loopt juist tijdens het roepen iemand door het beeld, waardoor een deel weg is gevallen.”

Waarom nu pas deze beslissing?
“Het onderzoek heeft om meerdere redenen lang geduurd. Om te beginnen zijn dit soort zaken erg complex en die duren vaak langer, bijvoorbeeld omdat er externe partijen als liplezers moeten worden ingeschakeld. Er zijn bij de politie meerdere teams betrokken geweest en ook dat heeft invloed gehad op de voortvarendheid, net als de coronacrisis en andere lopende zaken die aandacht vroegen.”

Hoe nu verder?
“Dit onderzoek is voor ons afgesloten en het is treurig dat onduidelijk is gebleven wie zich die middag zo schandelijk, kwetsend en strafbaar heeft gedragen. De impact van deze woorden mag niet onderschat worden. Wij hebben Ahmad Mendes Moreira vanmiddag verteld over de resultaten van ons onderzoek en ook hij begrijpt dat voor een succesvolle vervolging voldoende bewijs noodzakelijk is. Alleen vermoedens zijn niet genoeg zijn, het gaat om bewijs.”

Diezelfde dag werd de trainer van FC Den Bosch bedreigd. Hoe staat het met dat onderzoek?
“De trainer van FC Den Bosch is die dag toegevoegd aan een WhatsApp-groep en is daarin vervolgens bedreigd. In die zaak hebben wij wel hard bewijs kunnen verzamelen. De schuldigen hebben een boete gekregen van tweehonderd euro en voor ons is de zaak daarmee afgedaan.”

De Jonge vraagt Gezondheidsraad om nieuw advies AstraZeneca

Zorgminister Hugo de Jonge heeft een nieuw advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over het AstraZeneca-vacccin. Hij vraagt aan de raad of nieuwe informatie van het Europees geneesmiddelenbureau EMA aanleiding geeft “om de leeftijdsgrens waarboven het AstraZeneca-vaccin kan worden ingezet te verlagen”.

Vrijdag meldde het EMA, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen. Momenteel worden AstraZeneca-prikken alleen gezet bij 60- tot 64-jarigen. Meer hierover op Skipr.

Uit het nieuwe bericht van de EMA blijkt dat het risico in de groep 50 tot 59 niet veel verschilt van leeftijdsgroep 60 tot 70. Het zou kunnen leiden tot een besluit om leeftijdsgrens voor AstraZeneca te verlagen naar 50 jaar en ouder. De Gezondheidsraad moet daar uitsluitsel over geven. Dan moet het wel nog de beschikking krijgen over de gegevens waarover de EMA beschikt. Dat is nu nog niet het geval.

Wetenschapper ziet toename van athe´sme in Arabische landen

Godsdienstwetenschapper Samira Tabti merkt een toename van atheïsme in Arabische landen op.

Tabti vertelde de Evangelische Persdienst dat er steeds meer mensen zichtbaar waren, vooral op internet, die zich hadden afgekeerd van religie. Dit geldt zowel voor de islam als voor christelijke geloofsgemeenschappen. Deze tendens wordt al een jaar of tien meer en meer online waargenomen, vanaf de zogenaamde Arabische lente. Vooral jonge, politiek actieve mensen met een academische opleiding noemden zichzelf atheïsten.

Tabti, die namens de Ruhruniversiteit in Bochum onderzoek doet naar online discusies die zich kritisch uitlaten over de islam in Arabische media, benadrukte dat hoewel er nog niet van een fenomeen kan worden gesproken, er een duidelijke beweging gaande is. Terwijl atheïsme uitgebreid online wordt besproken, wordt dit offline maar amper gedaan. De wetenschapper legt uit dat iedereen die zich publiekelijk als atheist uitspreekt in een Arabisch land te maken krijgt met de consequenties daarvan, zoals een gedwongen echtscheiding, een gevangenisstraf en in Saoedi-Arabië zelfs de doodstraf.

Tweedehands sneakers brengen 1,5 miljoen Euro op

Ongeveer 1,5 miljoen euro voor versleten sneakers: dat is hoeveel een investeerder heeft uitgegeven om een paar oude sneakers te kopen van de Amerikaanse rapper Kanye West - een recordprijs.

De duurste tweedehands sneakers aller tijden kosten $ 1,8 miljoen, het equivalent van ongeveer anderhalf miljoen euro. Maar deze zijn dan ook ontworpen en gedragen door de Amerikaanse rapper Kanye West. De muzikant heeft de zwartleren schoenen "Yeezy 1" gedragen tijdens de Grammy Awards van 2008. Een slimme marketingtruc van de fabrikant Nike, die tot dan toe alleen sneakers naar atleten had vernoemd. Naar verluidt zou de muzikant hebben meegewerkt aan het ontwerp van de sneaker, die de bijnaam van de rapper kreeg : 'Yeezy'.

Limited edition beschikbaar sinds 2009
De schoen kwam in 2009 in een gelimiteerde oplage op de markt, gevolgd door een opvolger in 2012. Daarna beëindigde de Kanye West de samenwerking met Nike omdat hij niet tevreden was over zijn deel van de opbrengsten. Hij staat nu onder contract bij de Duitse concurrent Adidas. Dit paar "Yeezy 1" gedragen door West behoorde voorheen toe aan schoenenverzamelaar Ryan Chang, die ze nu heeft geveild. De nieuwe eigenaar is het sneakerinvesteringsplatform "Rares". Daar kunnen kopers aandelen verwerven in zeldzame sportschoenen, vergelijkbaar met hoe aandeelhouders aandelen in een bedrijf kunnen verwerven.

Vorig record voor Michael "Air" Jordan
'Historische sneakers' werden de laatste tijd herhaaldelijk voor hoge prijzen geveild. De vorige recordhouder waren de basketbalschoenen van Michael Jordan voor $ 615.000. De sneakers van Kanye West zijn nu voor drie keer zo veel van eigenaar veranderd.

Gommers kritisch bij BEAU: 'Met finish in zicht zou ik niet versoepelen'

Diederik Gommers, de inmiddels tot bekende nederlander verworden arts, intensivist en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC)  zou toch liever zien dat er komende woensdag geen versoepelingen worden doorgevoerd. "Ik zou niet versoepelen, zo met de finish in zicht, ik zou het niet doen", zo zei hij maandagavond aan tafel van de RTL talkshow Beau.

Hij wijst daarbij op de slijtageslag van verplegend personeel en artsen, die na een jaar COVID-19 zorg gewoon aan het eind van hun latijn zijn. "Ze zijn nu zes maanden bezig en je ziet op plekken hele hoge uitval. Als de collega's in Brabant er zo doorheen zitten. Dan zeg ik: jongens, ik had iets meer rust gewild." De ziekenhuizen realiseren zich daarnaast maar al te goed dat het ook met dalende coronacijfers nog lange tijd erg druk blijft, omdat er een nog een grote hoeveelheid aan uitgestelde zorg moet worden geleverd.

Dat de ic's nu zo vol liggen is namelijk een gevolg van ons eigen gedrag van drie weken geleden, aldus Gommers. "Begin april was het mooi weer, iedereen zat dicht op elkaar in de parken. Dat zie je nu terug in de ziekenhuiscijfers. Bovendien nemen mensen het op dit moment al niet zo nauw met een aantal coronamaatregelen, zoals de bezoekersregeling. We verwachten dat dat gedrag door die versoepelingen niet veel verandert."

Hoewel de opper-intensivist begrijpt dat het kabinet de beslissing tot de versoepelingen heeft genomen wijst hij op het nadeel ervan. Door het openen van de terrassen en het loslaten van de avondklok zou de indruk bij de mensen kunnen ontstaan dat de coronacrisis al voorbij is en dat men zich dan nóg minder goed aan de basisregels gaan houden. "Dat is wel gevaarlijk. We zijn al deels gestopt met de kritiek planbare zorg, operaties die binnen zes weken noodzakelijk zijn. Dat kun je niet heel lang blijven doen. Vandaar dat ik blijf zeggen: realiseer je dat het in de ziekenhuizen nog steeds heel moeilijk is."

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #9
special
Random Pics van de Dag #746
special
FOK! Toen: Vlucht LY-1862 van EL Al stort neer in de Bijlmer
special
Random Pics van de Dag #745
special
AI Picture Gallery #8
special
Random Pics van de Dag #744
©FOK.nl e.a.