Skiester Gut-Behrami verrast met wereldtitel reuzenslalom

Op het wereldkampioenschap alpineskiën in Cortina d'Ampezzo zijn de afsluitende technische onderdelen donderdag begonnen. Als eerste waren de dames op de reuzenslalom aan de beurt op de uiterst lange piste, waarop de bovenbenen van de skiesters tot het uiterste gedreven werden.

Eerste run
In de eerste run noteerde Mikaela Shiffrin de snelste tijd, niet geheel verrassend. De Amerikaanse dook 0,08 seconden onder de tijd van de Zwitserse Lara Gut-Behrami, maar die eindigde de eerste manche niet op plek twee: Shiffrin's landgenote Nina O'Brien zorgde voor een flinke stunt door op 0,02 seconden de tweede tijd te noteren.

Achter Gut-Behrami stond de Oostenrijkse Katharina Liensberger op 0,26 seconden, gevolgd door Michelle Gisin (+0,34) uit Zwitserland, de Nieuw-Zeelandse Alice Robinson (+0,51) en de uiterst verrassende Poolse Maryna Gasienica-Daniel (+0,57). Ook de Noorse winnares van olympisch zilver, Ragnhild Mowinckel (+0,75), en de Franse tweevoudig wereldkampioene Tessa Worley (+0,92) stonden nog binnen een seconde, medefavoriete Petra Vlhova uit Slowakije gaf 1,17 seconden toe en stond elfde.

Tweede run
In de tweede run leverde Vlhova nog eens twee plekken in, waarmee ze haar wereldtitel definitief kwijt was. Met de top-8 in aantocht stond de Oostenrijkse Ramona Siebenhofer aan de leiding, nadat ze in de eerste manche de dertiende tijd noteerde. Mowinckel kwam er niet aan, Gasynieca-Daniel was geweldig onderweg en maakte een grote fout, maar hield de schade met 0,27 seconden en één positie verlies uitermate beperkt. Robinson nam na een fraaie run met 0,53 seconden de leiding in handen en ging voorbij Gisin, die na een forse fout zes plekken inleverde.

Liensberger maakte bovenin een foutje en scheerde halverwege zelfs even met de heup over de sneeuw, maar bleef overeind en pakte zelfs met 0,64 seconden de eerste plek over. Gut-Behrami dook er negen honderdsten onderdoor, waarna O'Brien haar stunt leek te completeren met een uiterst aanvallende run. In één van de laatste bochten ging het echter toch nog fout, waardoor de Amerikaanse tijd en acht plekken verloor - het was zo nog wel veruit haar beste resultaat ooit.

Shiffrin mocht het af gaan maken en de Amerikaanse zat bovenop de tijd van Gut-Behrami, maar het was niet genoeg: ze kwam 0,02 seconden tekort en nadat ze op de super-G eindelijk haar eerste wereldtitel ooit pakte, ging de Zwitserse er ook op de reuzenslalom vandoor met het goud, voor Shiffrin en Liensberger.