WSB heeft een nieuwe zet gevonden in het gamestopspelletje; schaakmat?

Zoals iedereen intussen wel weet is er een gevecht gaande rondom het aandeel Gamestop. Het gevecht gaat tussen subreddit WallStreetBets en een paar hedgefunds. De afgelopen dagen loopt de prijs van het aandeel Gamestop flink omlaag, papieren handen hebben inmiddels verkocht, de diamanten handen blijven over.

Verschillende trucjes worden uit de kast getrokken door de hedgefunds om de shortsqueeze tegen te houden. Zo waren er verschillende platformen die het kopen van gamestopaandelen beperkten. Officieel omdat ze een tekort aan financiële middelen hadden om de aandelen die gekocht werden door beleggers, in te kopen. De afgelopen dagen wordt de koers wordt vermoedelijk omlaag gebracht door marktmanipulatie van de hedgefunds, om te proberen de redditors te laten verkopen. De koers wordt met lage volumes steeds stapje voor stapje omlaag gebracht.

Voor veel mensen zal deze shortsqueeze langer duren dan men van tevoren had gedacht en het spelletjes verlaten hebben. Maar na al die manipulaties door de hedgefondsen heeft WallStreetBets een nieuwe zet gevonden, en dit kan volgens sommigen schaakmat zijn.

In een AMA hintte Mark Cuban (een van de investeerders in tv-programma Shark Tank) enkele dagen geleden naar de zet; verzoek het Gamestop-bestuur tot een nood-aandeelhoudersvergadering waarin een stemming gehouden moet worden. De aandelen moeten dan zoveel mogelijk naar de rechtmatige eigenaars om zich aan te kunnen melden. Hiermee worden de hedgefondsen die de aandelen verkocht hebben zonder ze daadwerkelijk ooit gehad te hebben, in problemen gebracht.

Door te stemmen op een reverse-split, zou bij succes er schaakmat plaats kunnen vinden omdat dan de aandelen ingetrokken moeten worden voor een uitgave van nieuwe aandelen. Gebruikelijk verandert hierdoor het registratienummer van het aandeel, waardoor short-posities die eerder een 'Failure-To-Deliver'-status hebben gekregen, voor altijd die status blijven houden, wat negatief op de boeken van de hedgefondsen staat. Verandert het registratienummer niet, is er geen schaakmat.

Naast deze zet gaf Mark Cuban, die geen aandelen Gamestop zegt te hebben, aan dat hij ze vast zou houden als hij ze wel zou hebben. Simpelweg omdat wanneer de restricties op het kopen bij de verschillende platformen er weer af gaan, het duidelijk wordt hoe sterk WallStreetBets staat. Hij twijfelt er niet over dat er grote spelers zijn die denken slimmer te zijn dan WallStreetBets en opnieuw short-posities ingenomen hebben (enkele dagen geleden was er inderdaad een stijging van short-posities) maar dat WallStreetBets dus sterker staat.

Intussen worden de voicemails en mailboxen van Gamestop Investor Relations overspoelt met het verzoek tot deze noodvergadering. Of dit zal leiden tot een noodvergadering is de vraag. Maar over 8 dagen gaat alweer het termijn in om voorstellen in te sturen voor de normale aandeelhoudersvergadering. Dus daar krijgt WallStreetBets in ieder geval een kans om deze zet uit te voeren.

Gisteren/vannacht het grootste deel van dit artikel geschreven; het aandeel stijgt vandaag.