FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 5 februari 2021

Vierde plek voor schansspringster Kramer in World Cup, eerste zege Kriznar

In Hinzenbach is de eerste van drie World Cup-wedstrijden aldaar voor 's werelds beste schansspringsters vrijdag gehouden. Op de Oostenrijkse schans sprong de Nederlands-Oostenrijkse World Cup-leidster Marita Kramer naar de vierde plek.

In de eerste ronde sprong de ooit zo dominante Japanse Sara Takanashi naar de leiding, op niet al te grote afstand gevolgd door het Sloveense duo Ema Klinec en Nika Kriznar. Marita Kramer volgde op de vierde plek, met de Noorse Eirin Maria Kvandal en Ursa Bogataj uit Slovenië als voornaamste gevaren achter zich.

Voor de finaleronde begon kwam daar echter allemaal wat verandering in: Takanashi's pak voldeed niet aan de regels en de Japanse werd gediskwalificeerd. Bogataj leverde drie plekken in, Kvandal nam de leiding in handen en sprong voorbij Kramer.

Kriznar sprong naar plek één en bezorgde Slovenië zo alvast de winst, die voor haarzelf zou zijn: Klinec werd tweede en greep zo na tien podiumplekken opnieuw naast haar eerste zege, Kriznar won voor het eerst en Kvandal werd derde, voor Kramer.

Uitslag Fortuna Sittard - Heracles Almelo

Heracles Almelo heeft de uitwedstrijd bij Fortuna Sittard vanavond met 0-1 gewonnen. Rai Vloet maakte in de 38ste minuut de winnende goal voor Heracles.

Heracles was in de eerste de gevaarlijkste ploeg en ging dan ook terecht met een voorsprong de rust. In de 38ste minuut zette Rai Vloet de ploeg uit Almelo op voorsprong. De aanvallende middenvelder werkte een voorzet van Luca de la Torre binnen.

In de tweede helft werd Fortuna Sittard wat gevaarlijker. De Limburgers kregen ook kansen op de gelijkmaker met enkele schoten van afstand. Delano Burgzorg, de man in vorm bij Heracles, kreeg een grote kans op de 0-2. De aanvaller kon echter Yanick van Osch niet passeren. Daardoor bleef het wel spannend in Sittard. Heracles kreeg amper kansen nog tegen, al was de Duitser Sebastian Polter met een volley nog bij de 1-1, maar zijn inzet raakte de lat.

Door de zege stijgt Heracles naar de negende plaats en blijft Fortuna op de elfde plaats staan. Het verschil tussen beide ploegen is nu drie punten het verschil.

Fortuna Sittard

0 - 1

Heracles Almelo

     38' Vloet
 
 Gele kaart: Janssen, Rienstra, (Fortuna Sittard), Quagliata,Kutucu, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 0
Arbiter: Pérez
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Osch
Rota (Kastrati/ 84)
Angha
Janssen (v.d.Buijs/84)
Cox
Rienstra
Flemming
Tekie (Hansson/73)
Semedo
Polter
Seuntjens
  Blaswich
Breukers
Rente
Pröpper
Quagliata (Hardeveld/80)
De la Torre
Schoofs
Azzaoui (Szöke/63)
Kutucu (Kiomourtzoglou/63)
Vloet (Bijleveld/89)
Burgzorg (Knoester/80)

SkiŽr Paris wint eindelijk weer eens

Alpineskiër Dominik Paris heeft eindelijk weer eens een World Cup-zege te pakken. De Italiaanse snelheidsspecialist was vrijdag de beste op de afdaling in Garmisch-Partenkirchen.

Op de Kandahar-piste noteerde Matthias Mayer de snelste tijd: niet gek, want de Oostenrijker ging als eerste naar beneden. Beat Feuz uit Zwitserland vertrok als derde en dook drie honderdsten onder Mayer's tijd door.

Paris was de vijfde die het starthok verliet en de Italiaan maakte indruk: hij was 0,37 seconden sneller dan Feuz, waarmee het podium uiteindelijk al bepaald was. Max Franz kwam als enige nog in de buurt, maar de Oostenrijker werd 0,02 seconden achter Mayer vierde.

Voor Paris was het zijn negentiende World Cup-zege en zijn overwinning belooft wat voor de super-G van zaterdag: acht van zijn vorige negen zeges kwamen in paren van twee wedstrijden op twee opeenvolgende dagen.

West-Brabantse scholen toch open na bemoeienis Ministerie en Onderwijsinspectie

De 31 scholen in Bergen op Zoom en omgeving die eerder deze week besloten pas na de carnavalsvakantie weer open te zullen gaan, zijn teruggekomen op hun besluit. De scholen gaan komende week toch open, nadat het ministerie van Onderwijs en de Onderwijsinspectie daar op hebben aangedrongen. Zo meldt BN DeStem.

Zie ook: Dertig basisscholen in West-Brabant negeren kabinet en blijven maandag dicht

'Hoewel er begrip was voor onze overwegingen, heeft het ministerie erop aangedrongen dat we alles op alles moeten zetten om de deuren van de schoolgebouwen te openen op woensdag 10 februari', zo liet bestuurder Stéphane Cépèro vandaag in een brief aan de ouders weten.  

'De inspectie heeft aangegeven dat we maandag en dinsdag moeten  benutten om de lessen van woensdag tot en met vrijdag en de periode na de voorjaarsvakantie voor te bereiden. Dat is dezelfde maatregel die voor andere schoolbesturen is genomen op donderdag 4 en vrijdag 5 februari', aldus Cépèro.
De leerlingen op deze scholen gaan dus maar tweeënhalve dag naar school voordat ze vrij krijgen vanwege de carnavalsvakantie.

De bestuurder schrijft verder aan de ouders: 'Voor ons stonden en staan de veiligheid van leerlingen en medewerkers en de kwaliteit van onderwijs voorop. Uiteraard hebben we ons ook gerealiseerd welke nadelen er aan een extra week afstandsonderwijs kleven. Ons besluit kon op veel steun rekenen, maar was ook een tegenvaller voor veel leerlingen en ouders, dat begrijpen we maar al te goed.'
Cépèro geeft aan ‘begrip te hebben voor de emoties’ die deze beslissing - de scholen blijven niet dicht, maar gaan tóch open - bij de ouders oproept. 

Veertien verwaarloosde varkens weggehaald in Zuid-Holland

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) hebben veertien verwaarloosde varkens in bewaring laten nemen in Naaldwijk en ‘s Gravenzande. De dieren werden gehouden onder slechte omstandigheden. Er waren niet voor alle varkens hokken aanwezig en de dieren waren dus niet voldoende beschermd tegen regen en kou. Ook hadden de dieren geen schone en droge ligplaatsen. Zij dronken het modderwater waarin zij rondliepen.

De NVWA heeft de houder van de dieren verschillende keren de mogelijkheid gegeven de leefomstandigheden voor de dieren te verbeteren. Bij herinspecties bleek wel af en toe dat overtredingen tijdelijk waren hersteld, maar bij de inspectie 5 februari 2021 bleek dat de varkens weer onder zeer slechte omstandigheden werden gehouden. Daarom is nu besloten de dieren af te voeren.

De dieren zijn overgebracht naar een opslaghouder waar zij op een goede manier worden gehuisvest en verzorgd en de nodige medische verzorging krijgen. De kosten van de verzorging zijn voor rekening van de veehouder.

Vier jaar cel na nacht vol martelingen in Almelo

Twee mannen uit Almelo zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot vier jaar cel omdat zij op gewelddadige en sadistische manier een man zwaar hebben mishandeld.

In een Almelose woning is het slachtoffer is een nacht lang vastgehouden, tegen zijn wil getatoeëerd, gemarteld, ernstig bedreigd en bekogeld met een vaas en blikken bier. Ook werd hij gedwongen om zijn eigen bloedsporen van de vloer te dweilen.

‘Slechte film’
'Het was echt een slechte film.' Dit zijn de letterlijke woorden van het slachtoffer. Hij werd in de nacht van 19 op 20 mei 2019 door toedoen van de twee mannen het mikpunt van grof geweld en ernstige bedreigingen. De man voelde zich naar eigen zeggen een object op hun feestje waar iedereen op los kon gaan. Deze mensonterende taferelen gingen tot diep in de nacht door. Pas de volgende ochtend slaagde hij erin om te ontsnappen. De man was doodsbang en wilde zelf niet de politie inschakelen, ondanks alles wat er met hem was gebeurd.

Geen berouw
De twee mannen van 34 en 35 jaar moeten ook een schadevergoeding betalen van 5.730 euro. Beiden vertelden niet waarom ze de man martelden, namen geen verantwoordelijkheid voor hun daden en toonden geen berouw. Eén van de advocaten sprak van een ‘gezellige tatoeëeravond’.

Christopher Plummer (91) overleden

Zojuist is het droevige bericht binnengekomen dat Oscar-winnaar Christopher Plummer is overleden. 

Plummer werd bekend door zijn rol in het megasuccesvolle The Sound of Music, waarin hij een van de hoofdrollen speelde als Captain von Trapp. Hij werd in 2012 de oudste Oscar-winnaar ooit toen hij het beeldje mee naar huis mocht nemen voor Beginners. Naast de Academy Award was hij ook in het bezit van twee Tony Awards voor zijn rollen in de musical Cyrano en het toneelstuk Barrymore. Ook speelde hij hoofdrollen in een flink aantal opvoeringen van de stukken van Shakespeare, waar zijn carrière ooit mee begon.

De afgelopen 20 jaar wist hij niet van ophouden en verbond zijn naam aan meer dan 20 bioscoopfilms, waaronder zijn opvallende rol in All the Money in The World. Hier werd zijn prestatie gebruikt om die van Kevin Spacey te vervangen, aangezien hij in opspraak was geraakt vanwege seksueel misbruik. Plummer werd bij het jongere publiek geliefd door zijn stem in de animatiefilm Up, waar hij de hoofdrol van Charles Muntz vertolkte. Onlangs gooide hij nog hoge ogen met zijn rol in Knives Out.

Christopher Plummer is 91 jaar geworden.

Christopher Plummer (91) overleden
Christopher Plummer (91) overleden

Bobsleester Humphries hard op weg naar wereldtitel na dag ťťn

In het Duitse Altenberg is vrijdag het wereldkampioenschap bobsleeën van start gegaan. Dat gebeurde met de eerste twee van in totaal vier runs in de tweemansbob bij de vrouwen.

De eerste run leverde gelijk twee grote favorieten op voor de wereldtitel: de Amerikaanse Kaillie Humphries noteerde met remster Lolo Jones de snelste tijd en was 0,13 seconden sneller dan de kersverse juniorenwereldkampioenen Laura Nolte en Debora Levi uit Duitsland.

Hun landgenotes Kim Kalicki en Ann-Christin Strack volgden op 0,29 seconden, met daarachter de Amerikaanse slee van Elana Meyers Taylor/Sylvia Hoffman (+0,38), de Duitse slee van Mariama Jamanka/Vanessa Mark (+0,48) en de Oostenrijkse World Cup-winnares Katrin Beierl met de Nederlands-Oostenrijkse remster Jennifer Onasanya (+0,54).

In run twee behielden Beierl en Onasanya hun positie, Jamanka en Mark kwamen net achter de Oostenrijkse slee én de Roemeense slee van Andreea Grecu terecht. Meyers Taylor en Hoffman waren 0,20 seconden sneller dan Beierl/Onasanya, maar Kalicki en Strack knalden er met 0,49 seconden onderdoor.

Nolte en Levi kwamen 0,09 seconden achter hun landgenotes terecht, maar op Humphries en Jones stond geen maat: de Amerikaanse topslee pakte met 0,34 seconden de leiding en gaat als absolute topfavoriet de tweede en beslissende dag in.

KNSB krijgt vanwege corona geen toestemming voor wedstrijden op natuurijs

De KNSB mag geen wedstrijden op natuurijs organiseren tijdens het winterweer dat vanaf komend weekend verwacht wordt. De schaatsbond had het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om toestemming gevraagd, maar krijgt die niet.

Marathonschaatsen heeft geen topsportstatus en daarom is het hele marathonseizoen op de baan er al uit gegaan. De KNSB ging er al vanuit dat wedstrijden op opgespoten natuurijsbanen niet door zouden kunnen gaan, maar had gehoopt dat wedstrijden op dichtgevroren plassen en vaarten met de juiste coronamaatregelen wellicht wél zouden mogen. Het blijft bij een nee en de KNSB respecteert dat. 

"We hebben een enorme passie voor de schaatssport, zeker als er natuurijs in aantocht is. Maar wij zien uiteraard ook het grotere belang van de volksgezondheid en de noodzaak om deze coronapandemie zo snel mogelijk een halt toe te roepen", zegt technisch directeur Remy de Wit.

Als de voorspelling juist is, dan komen er vanaf zondag enkele dagen vorst aan. Daarbij kan de temperatuur overdag dalen tot -6 graden. Het is voor schaatsliefhebbers wel mogelijk om gebruik te maken van schaatsbanen, zolang de coronaregels worden nageleefd. Alleen het organiseren van wedstrijden is niet toegestaan.

Het laatste NK op natuurijs vond plaats in 2013 op het Veluwemeer. Christijn Groeneveld won destijds bij de mannen en Mariska Huisman zegevierde bij de vrouwen.

Random Pics van de Dag #226

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Rederijen waarschuwen; de piraten zijn weer actiever

Duitslands grootste rederij Hapag-Lloyd waarschuwt dat het aantal aanvallen van piraten op zee toenemen. Vaak gijzelen de piratenbendes zeelieden. De reders weten niet meer wat ze nog zouden kunnen doen om hun bemanningen veilig te houden en willen nu hulp inroepen van de politiek.

De Golf van Guinee is een berucht stuk zee. In de koloniale tijd staken schepen voor West-Afrika de Atlantische Oceaan over om in ivoor, goud of slaven te handelen. Tegenwoordig meren de schepen aan in Nigeria of Kameroen om containers met goederen te vervoeren of olie te exporteren. Hierbij is piraterij een groeiend probleem. Nergens zijn er zoveel aanvallen op koopvaardijschepen geweest als in de Golf van Guinee.

'Piraterij is ook een probleem voor ons', zegt Rolf Habben Jansen, hoofd van de grootste rederij van Duitsland, Hapag-Lloyd. 'Het aantal gevallen dit jaar is aanzienlijk hoger dan het aantal gevallen een jaar of twee geleden.'

Dit wordt bevestigd door het IMB International Shipping Office. Het registreerde het afgelopen jaar 195 aanvallen van piraten - in het voorgaande jaar waren er 162 aanvallen. Soms zijn het gewoon dieven die aan boord komen, grijpen wat ze kunnen pakken om dan weer snel te verdwijnen. Andere overvallen lopen fataal af voor bemanningsleden en dat is echt een risico volgens Jansen.

De Duitse rederij is pas recent het slachtoffer geworden van piraten. In januari was er een aanval door piraten in Colombia: toen hun vrachtschip “Düsseldorf Express” voor de haven van Cartagena lag, naderde daar 's nachts een rubberboot. De bemanning ontdekte dit, belde de kustwacht en verstopten zich vervolgens in een schuilplaats. Korte tijd later bestormde de Colombiaanse kustwacht het schip en arresteerde vijf insluipers. Bij onderzoek van het vrachtschip werden 21 zakken cocaïne ter waarde van 60 miljoen euro aan boord gevonden- blijkbaar wilden de insluipers de drugs aan boord verstoppen en later in Europa van boord halen.

De rederijen maken zich veel meer zorgen over aanslagen op de schepen zelf zoals die onlangs op de "MV Mozart". Het schip, van de chartermaatschappij Borealis Maritime, was onderweg van Nigeria naar Zuid-Afrika voor Hapag-Lloyd toen het werd aangevallen door gewapende piraten bij het eiland Sao Tomé. De bemanning van het containerschip had zijn toevlucht gezocht in een beveiligde kamer benedendeks. De piraten bliezen deze kamer op waarbij een zeeman om het leven kwam. De piraten namen hierna 15 overige bemanningsleden mee in gijzeling. Deze zijn nog ongedeerd, er vinden onderhandelingen plaats over de vrijlating.

Habben Jansen wil geen commentaar geven op individuele aanvallen op de schepen van zijn bedrijf. 'Misschien ben ik bijgelovig maar ik zie dat als de goden verzoeken', zegt hij.

De onwil tot praten heeft een veel serieuzere reden dan bijgeloof: de reders willen hun bemanning niet onnodig in gevaar brengen. Voor de piraten bij de West-Afrikaanse kust zijn overvallen op schepen de moeite waard omdat ze losgeld kunnen vragen voor de gijzelaars. Het scheepvaartkantoor van IMB telde vorig jaar 135 gevallen van gijzeling, waarvan 95 procent in de Golf van Guinee. De aanvallers nemen de gijzelaars vaak mee naar het binnenland en houden ze daar wekenlang vast. Als de reders in de openheid treden over de aanslagen of onderhandelingen, kunnen ze hun bemanning in gevaar brengen.

Hierdoor ligt de piraterij bij de Golf van Guinee zo gevoelig ligt bij de scheepvaart. Het afgelopen decennium hebben zich herhaaldelijk aanvallen van piraten voorgedaan, vooral bij de Hoorn van Afrika, nabij de Somalische kust. De bendes daar richtten zich voornamelijk op de scheepslading en in veel mindere mate op de scheepsbemanning. Dat is nu heel anders.

De piraten naderen de schepen meestal 's nachts, soms in rubberboten, soms op kleine bootjes, in ieder geval  gebruiken ze zelden iets zeewaardigs. 'Het eenvoudigste voor een zeeschip is om zo ver mogelijk van de kust weg te blijven. En dat doen wij dan ook', legt Habben Jansen uit. De piraten lijken echter steeds grotere risico's te willen nemen: er zijn nu aanvallen op schepen geweest tot 100 zeemijlen uit de kust. Habben Jansen vindt het naïef om te denken dat de schepen afdoend beschermd kunnen worden tegen de aanvallen door piraten. 'Helaas zijn onze mogelijkheden beperkt.'

De reders willen nu steun vanuit de politiek. 'We zijn in gesprek met enkele van de grote rederijen in Europa en zullen daarbij ook politici aanspreken', zei de baas van Hapag-Lloyd tijdens een recente bestuursvergadering. Het is onduidelijk hoe deze politieke steun vorm kan worden gegeven. Tot nu toe hebben de rederijen nog geen gemeenschappelijke eisen of maatregelen opgesteld.

De grootste rederij ter wereld, Maersk, heeft al publiekelijk gepleit voor een militaire missie. De EU-landen waren in 2008 al met een dergelijke missie (Atalanta) begonnen bij de Hoorn van Afrika. Deze missie is als geslaagd te beschouwen: de piratenaanvallen voor de kust van Somalië zijn sterk afgenomen.

Ondanks het succes van Atalanta is een soortgelijke missie voor de Golf van Guinee controversieel. In tegenstelling tot Somalië is er in Nigeria wel een functionerende regering. De Nigeriaanse overheid zou een Europese militaire missie om de schepen te beschermen kunnen opvatten als een inmenging in hun soevereiniteit en deze mogelijk afwijzen. Daarnaast zullen sommige kuststaten van de Golf van Guinee niet eens toestaan dat er schepen met gewapend personeel naar hun territoriale wateren worden gebracht om zeelieden in bescherming te nemen.

Dubbelslag voor Wellens in derde rit Ster van BessŤges

Tim Wellens heeft de derde etappe van de Ster van Bessèges gewonnen. De 29-jarige Belg van Lotto Soudal reed in de afdaling weg uit een sterke kopgroep en hield daarna knap stand. Hij won met 37 seconden en pakte daarmee ook de leiderstrui in de Franse rittenkoers.

Het eerste deel van de derde rit van de Ster van Bessèges was behoorlijk heuvelachtig en de renners die goed heuvelop kunnen lieten zich dan ook goed van voren zien. Onder meer Egan Bernal was actief en dankzij zijn aanvallen zou er uiteindelijk een sterke kopgroep van zestien renners ontstaan.

De kopgroep van zestien bestond onder meer uit Tim Wellens, Philippe Gilbert, Greg Van Avermaet, Bryan Coquard, Egan Bernal en Michal Kwiatkowski. Het gat met het peloton schommelde lang tussen de twee minuten, maar het peloton zou nooit vooraan geraken en mocht de kopgroep uitmaken wie de derde etappe in de Ster van Bessèges.

Op vijftien kilometer van de streep viel de beslissing. EDward Theuns viel aan in de afdaling. De Belg kreeg direct Kwiatkowski op het wiel, maar de Pool miste de bocht en daardoor zag Wellens zijn kans. De 29-jarige Belg van Lotto Soudal had een mooie voorsprong en in de achtergrond probeerde Bernal het gat te dichten, maar de Tour de France-winnaar van 2019 kon het gat niet dichten en won Wellens uiteindelijk met een ruime halve minuut voorsprong en neemt daardoor de leiding in het algemeen klassement.

Sneeuw verwacht, dit weekend rijdt NS winterdienstregeling

Vanwege de verwachte sneeuw, ijzel en harde wind rijdt NS zaterdag 6 februari en zondag 7 februari minder treinen. Op vrijwel alle trajecten rijden minimaal twee treinen per uur, soms vier keer per uur. Door minder treinen te rijden, ontstaat er meer ruimte op het spoor. Dit geeft NS en ProRail de kans om mogelijke problemen op te lossen. De NS adviseert reizigers, die noodzakelijk met de trein reizen, om vlak voor vertrek de reisplanner op NS.nl of de NS-app te raadplegen.

Noodzakelijke reizen
Vanwege corona is het advies van de overheid om alleen gebruik te maken van het openbaar vervoer voor noodzakelijke reizen. Ondanks een aangepaste dienstregeling en de voorzorgsmaatregelen kan het winterse weer tot hinder leiden voor treinreizigers. Reizigers voor wie treinreizen dit weekend noodzakelijk is, wordt aangeraden om voor de meest actuele reisinformatie vlak voor vertrek de reisplanner te raadplegen en rekening te houden met langere reistijden.

Aangepaste dienstregeling
Dit weekend rijdt zo’n 80% van de treinen van de normale NS-dienstregeling. Op veel trajecten rijden de treinen elk half uur in plaats van elk kwartier. Waar treinen normaal elk halfuur rijden, blijft dat zo.

Voorbereid op reis
Op stations en in treinen staan medewerkers klaar om reizigers zo goed mogelijk van dienst te zijn. Bij ProRail staan extra monteurs en hulplocomotieven klaar. Lees hier meer over de voorbereidingen van NS op winterweer. NS en ProRail werken er hard aan om de gevolgen van het winterweer zo beperkt mogelijk te houden en eventuele verstoringen zo snel mogelijk te verhelpen.

Helft kinderen beweegt minder dan voor de COVID-19 pandemie

De helft van de kinderen beweegt ‘aanzienlijk minder’ dan voor de coronacrisis. Dat hebben kinderartsen van het Maastricht UMC+ in samenwerking met andere ziekenhuizen vastgesteld. Eén op de vijf kinderen drinkt ook meer dan drie suikerhoudende drankjes per dag. Vóór de coronapandemie was dit nog één op de zeven. Zo meldt Medisch Contact.

De kinderartsen hielden over de maanden oktober, november en december een naar eigen zeggen representatief onderzoek onder 260 kinderen met verschillende achtergronden en uit het hele land, die met hun ouders vragenlijsten invulden. Kinderarts Anita Vreugdenhil pleit op basis van de resultaten voor een landelijke aanpak om de leefstijl van kinderen te verbeteren: een ‘Deltaplan Jong & Gezond’.

Vreugdenhil en haar collega’s doen al vanaf de lockdown in maart 2020 onderzoek naar de leefstijl van kinderen. In september zagen ze al dat ‘een groot deel’ van de kinderen sinds de coronapandemie ongezonder is gaan leven en zwaarder werd, onder meer door het eten van meer ongezonde snacks.

Bijna de helft van de kinderen zegt ook korter te slapen dan voor de coronacrisis. Eén op de drie zit meer voor het scherm dan voor de pandemie. Vreugdenhil is erg bezorgd: ‘Overgewicht op jonge leeftijd verhoogt het risico op diabetes, hart- en vaatziekten en leververvetting.’

Maar het is niet alleen kommer en kwel. Bijna 40 procent zegt juist meer te zijn gaan bewegen, één op de vijf eet meer fruit, één op de drie drinkt meer water en een deel van de kinderen is minder ongezonde snacks gaan eten dan voor de coronacrisis.

‘Het huidige eet- en leefgedrag van kinderen heeft nu al bijna een jaar kunnen inslijten. Dat lost niet vanzelf op’, zegt Vreugdenhil. ‘Daarom moeten we nu in actie komen en aan de slag gaan met een integrale aanpak van dit probleem. Zorginstanties, scholen, sportaanbieders, gemeenten, voedingsdeskundigen en wijkteams moeten hun krachten bundelen en op landelijk en regionaal niveau samenwerken om onze kinderen zo gezond mogelijk uit deze pandemie te krijgen.’


WSB heeft een nieuwe zet gevonden in het gamestopspelletje; schaakmat?

Zoals iedereen intussen wel weet is er een gevecht gaande rondom het aandeel Gamestop. Het gevecht gaat tussen subreddit WallStreetBets en een paar hedgefunds. De afgelopen dagen loopt de prijs van het aandeel Gamestop flink omlaag, papieren handen hebben inmiddels verkocht, de diamanten handen blijven over.

Verschillende trucjes worden uit de kast getrokken door de hedgefunds om de shortsqueeze tegen te houden. Zo waren er verschillende platformen die het kopen van gamestopaandelen beperkten. Officieel omdat ze een tekort aan financiële middelen hadden om de aandelen die gekocht werden door beleggers, in te kopen. De afgelopen dagen wordt de koers wordt vermoedelijk omlaag gebracht door marktmanipulatie van de hedgefunds, om te proberen de redditors te laten verkopen. De koers wordt met lage volumes steeds stapje voor stapje omlaag gebracht.

Voor veel mensen zal deze shortsqueeze langer duren dan men van tevoren had gedacht en het spelletjes verlaten hebben. Maar na al die manipulaties door de hedgefondsen heeft WallStreetBets een nieuwe zet gevonden, en dit kan volgens sommigen schaakmat zijn.

In een AMA hintte Mark Cuban (een van de investeerders in tv-programma Shark Tank) enkele dagen geleden naar de zet; verzoek het Gamestop-bestuur tot een nood-aandeelhoudersvergadering waarin een stemming gehouden moet worden. De aandelen moeten dan zoveel mogelijk naar de rechtmatige eigenaars om zich aan te kunnen melden. Hiermee worden de hedgefondsen die de aandelen verkocht hebben zonder ze daadwerkelijk ooit gehad te hebben, in problemen gebracht.

Door te stemmen op een reverse-split, zou bij succes er schaakmat plaats kunnen vinden omdat dan de aandelen ingetrokken moeten worden voor een uitgave van nieuwe aandelen. Gebruikelijk verandert hierdoor het registratienummer van het aandeel, waardoor short-posities die eerder een 'Failure-To-Deliver'-status hebben gekregen, voor altijd die status blijven houden, wat negatief op de boeken van de hedgefondsen staat. Verandert het registratienummer niet, is er geen schaakmat.

Naast deze zet gaf Mark Cuban, die geen aandelen Gamestop zegt te hebben, aan dat hij ze vast zou houden als hij ze wel zou hebben. Simpelweg omdat wanneer de restricties op het kopen bij de verschillende platformen er weer af gaan, het duidelijk wordt hoe sterk WallStreetBets staat. Hij twijfelt er niet over dat er grote spelers zijn die denken slimmer te zijn dan WallStreetBets en opnieuw short-posities ingenomen hebben (enkele dagen geleden was er inderdaad een stijging van short-posities) maar dat WallStreetBets dus sterker staat.

Intussen worden de voicemails en mailboxen van Gamestop Investor Relations overspoelt met het verzoek tot deze noodvergadering. Of dit zal leiden tot een noodvergadering is de vraag. Maar over 8 dagen gaat alweer het termijn in om voorstellen in te sturen voor de normale aandeelhoudersvergadering. Dus daar krijgt WallStreetBets in ieder geval een kans om deze zet uit te voeren.

Gisteren/vannacht het grootste deel van dit artikel geschreven; het aandeel stijgt vandaag.

Elon Musk stopt chip van computergame in hersenen van levend aapje

Tesla-baas Elon Musk heeft zijn bedrijf Neuralink opdracht gegeven om in de hersenen van een levend aapje de chip van een computergame te implanteren. Volgens Musk is de aap blij, ‘omdat het dier nu de hele dag in zijn hoofd spelletjes kan spelen’. Meer hierover in het AD.

Neuralink is een van de vele bedrijven van Elon Musk. Het bedrijf is opgericht om de ontwikkeling van A.I. (kunstmatige intelligentie) te bespoedigen. Dit is niet alleen van belang voor de optimalisatie van zelfrijdende functies (autopilot) van Tesla's, maar ook voor de mensheid als geheel volgens Musk. Zo heeft hij de ijdele hoop om bijvoorbeeld ooit dwarslaesies te kunnen genezen.

Musk legde uit dat 'onderzoekers van Neuralink een computerchip in de schedel van de aap hebben geplaatst en hierbij "kleine draadjes" hebben gebruikt om de chip de hersenen te verbinden'. Volgens Musk probeert Neuralink op deze manier uit te vinden of het chips kan gebruiken om apen onderling ‘mind Pong’  te laten spelen ( een simpel tennisachtig computerspel uit de jaren zeventig). Het doel van Neurolink is om te kijken óf en hoe snel informatie van het menselijk brein naar een machine kan worden doorgegeven.

Eerder heeft Neuralink een dergelijk onderzoek uitgevoerd door een chip in de hersenen van een varken te implanteren.

COVID-19: 4365 nieuwe besmettingen en 60 doden, totaal 997.751 en 14.294

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4365 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 997.751 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 166 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1479 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 22 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 573 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 60 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 14.294 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Het nutteloze feitje van de dag: een stukje geschiedenis

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Soms is het moeilijk om bepaalde gebeurtenissen in de juiste volgorde van tijd te zetten. Maar wist je de Universiteit van Oxford al meer dan een eeuw bestond toen Dzjengis Khan zijn Mongoolse Rijk stichtte? De universiteit van Oxford werd omstreeks 1096 opgericht en in 1206 stichtte Khan zijn Rijk.

Knikkershow SBS6 blijft populair

Marble Mania, de veelbesproken knikkershow van SBS6, blijft onverminderd populair. Ook gisteren keken er wederom meer dan een miljoen mensen naar het programma dat uit de koker van John de Mol komt.

Geheel onverwacht keken er twee weken geleden 1,4 miljoen kijkers kijkers naar Marble Mania en ook vorige week scoorde het SBS-programma met 1,3 miljoen kijkers ongekend goed. Gisteren wist de knikkershow gemiddeld bijna 1,2 miljoen kijkers te boeien en daarmee lijkt het programma redelijk goed overeind te blijven. In totaal werd de show donderdagavond zelfs door ruim 1,8 miljoen TV-kijkers bekeken.

In de dag top 25 van Stichting Kijkonderzoek stond Marble Mania op plaats 6 van de best bekeken programma's van donderdag 4 februari. Alleen de NOS Journaals van 18.00 uur en 20.00 uur, het RTL Nieuws van 19.30 uur, Dit Was het Nieuws en EénVandaag scoorden beter.

Het is nu wachten tot De Mol zijn Talpa-sterren van Veronica Insinde in zal zetten. Johan Derksen gaf eerder aan met veel plezier naar de knikkers van SBS te kijken, hij wil zelfs wel meedoen met het VI-trio.

Een fragment uit de uitzending van gisteravond (Bron: YouTube/SBS6)

Verkeerd pilletje kost Ajax-doelman Onana twaalf maanden schorsing

De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond UEFA heeft Andre Onana een schorsing van twaalf maanden opgelegd vanwege de vaststelling van een dopingovertreding. Bij de doelman werd na een out of competition controle op 30 oktober vorig jaar het middel Furosemide in zijn urine aangetroffen. De schorsing geldt voor zowel alle nationale en internationale voetbalactiviteiten. 

Op de ochtend van 30 oktober voelde Onana zich niet lekker. Hij nam een pilletje. Het bleek te gaan om Lasimac, een middel dat zijn vrouw eerder voorgeschreven kreeg. Onana vergiste zich in het product, nam abusievelijk het medicijn van zijn vrouw, met uiteindelijk deze schorsing tot gevolg.

De tuchtcommissie stelde dat Onana niet de intentie heeft gehad om vals te spelen. De commissie vindt echter wel op grond van de geldende anti-dopingregels dat een atleet te allen tijde zelf de plicht heeft om ervoor te zorgen dat er geen verboden middelen in het lichaam terechtkomen. Ajax en Onana stappen naar het Court of Arbitration for Sport (CAS) om beroep aan te tekenen.

Algemeen directeur Edwin van der Sar: "Wij doen uitdrukkelijk afstand van prestatie bevorderende middelen, wij staan uiteraard voor een schone sport. Dit is een verschrikkelijke tegenvaller, voor Andre zelf maar zeker ook voor ons als club. Andre is een topkeeper, die al jarenlang zijn waarde bewijst voor Ajax en erg populair is bij de fans. Wij hadden gehoopt op een voorwaardelijke schorsing of op een veel kortere schorsing dan deze twaalf maanden, omdat het aantoonbaar niet bedoeld is geweest om zijn lichaam te versterken en zodoende zijn prestaties te kunnen verbeteren."

Nachtmerries in Little Nightmares II

Bandai Namco kondigt heeft een nieuwe video voor Little Nightmares II online gezet, met illusionist en mentalist Derren Brown in de hoofdrol. Derren vraagt zich af: "Wat zijn jouw nachtmerries?"

In Little Nightmares II kruip je in de huid van Mono, een jongen die vastzit in een vervormde wereld. Hij wordt vergezeld door Six, de hoofdrolspeler uit de eerste game, die dit keer computergestuurd zal zijn. Spelers zullen een band moeten opbouwen en moeten samenwerken met Six om puzzels op te lossen, de geheimen van de wereld te ontdekken en te ontsnappen aan de bewoners, zoals de Hunter en de Teacher.

Little Nightmares II verschijnt op 11 februari 2021 voor PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en pc, en komt later in 2021 ook naar PlayStation 5 en Xbox Series X via een gratis upgrade voor iedereen die reeds de PlayStation 4- of Xbox One-versie in huis heeft.

Vandaag op het IFFR (5 februari)

Van 1 t/m 7 februari vind het International Film Festival Rotterdam plaats. Niet alleen in Rotterdam, zoals elk jaar, maar in verband met de lockdown volledig online. We kijken dagelijks even naar wat jij, na een lange thuiswerkdag, misschien zou kunnen gaan kijken als je geen zin hebt in wéér hetzelfde op je vaste streamingdienst.

Zoals elke dag hebben we vandaag twee kiijktips voor je:

Dead & Beautiful - David Verbeek, 2021, Nederland, Taiwan, 90 min

Om de leegte te vullen, bezorgen vijf steenrijke, verveelde twintigers in een grote Aziatische stad elkaar om beurten een unieke ervaring. Maar na een vreemde nacht ontdekken ze tot hun schrik dat ze in vampiers zijn veranderd. Kunnen ze elkaar nog vertrouwen, in deze slimme variatie op een klassiek genre?

Vanaf vandaag om 19.00 tot maandag om 19.00 kun je deze film on demand bekijken, of je kunt precies om 19.00 de 'voorstelling' bijwonen.

Liborio - Nino Martínez Sosa, 2021, Dominicaanse Republiek, 99 min

Het verhaal begint met een arme boer en eindigt met een volksbeweging. Tijdens een orkaan die in het jaar 1908 het zuiden van de Dominicaanse Republiek teistert, verdwijnt Olivorio (‘Liborio’) Mateo spoorloos. Door zijn familie en dorpsgenoten wordt hij al dood gewaand als hij plotseling weer voor hen staat, teruggekeerd uit de hemel met een missie. Vanaf dat moment brengen zijn profetieën en genezende gaven hem een groeiende groep volgelingen, met wie hij de bergen intrekt om er in volledige vrijheid een commune te stichten.

Vanaf vandaag om 21.00 tot maandag om 21.00 kun je deze film on demand bekijken, of je kunt precies om 21.00 de 'voorstelling' bijwonen, die wordt gevolgd door een live Q&A.

Je vindt het complete programma voor vrijdag op IFFR.com. Let erop dat je de films 72 uur on demand kunt bekijken en er dus ook voor kunt kiezen een film een dag (of twee) later te kijken.

Diablo IV en Overwatch 2 komen niet in 2021

Activision Blizzard heeft in hun financiële rapport van het afgelopen kwartaal aangegeven dat twee titels nog wel even op zich laten wachten.

Het gaat om Diablo IV en Overwatch 2. Beide games zijn aangekondigd tijdens Blizzcon 2019 en zeker voor Overwatch 2 hadden de meeste fans wel een release in 2021 verwacht. Niets lijkt minder waar, want Blizzard verwacht beide titels niet in 2021 uit te brengen.

Wanneer de games wel uitkomen, is niet duidelijk. Voor Overwatch 2 lijkt een release in 2022 waarschijnlijk, maar niets is zeker. Over twee weken vindt Blizzconline plaats en krijgen we ongetwijfeld meer te horen.

Europees Parlement pleit voor maatregelen om huisvestingscrisis op te lossen

Het Europees Parlement verzoekt de EU-landen om de huisvestingscrisis aan te pakken, meer te investeren in fatsoenlijke woningen en te zorgen voor betaalbare huisvesting voor iedereen.

Het tekort aan betaalbare woningen wordt een steeds groter probleem in de EU. Huizenprijzen en huurprijzen zijn de afgelopen jaren gestaag gestegen ten opzichte van de inkomens.

Op 21 januari heeft het Parlement een resolutie aangenomen waarin de lidstaten worden opgeroepen om passende huisvesting te erkennen als een fundamenteel mensenrecht dat door middel van wetgeving kan worden gehandhaafd. De leden van het Europees Parlement willen dat iedereen gelijke toegang krijgt tot fatsoenlijke en gezonde huisvesting met een aansluiting op drinkwater van hoge kwaliteit, adequate sanitaire voorzieningen, riolering en betrouwbare energie.

Huisvestingscrisis: een probleem voor iedereen
De situatie is met name verslechterd voor mensen met een laag inkomen en voor particuliere huurders, maar ook mensen met een middeninkomen worden overbelast met woning- en onderhoudskosten. Vooral alleenstaande ouders, grote gezinnen en jongeren met een eerste baan hebben een inkomen dat te laag is om de markthuur te kunnen betalen, maar te hoog om in aanmerking te komen voor sociale huisvesting.

De uitbraak van het coronavirus heeft het huisvestingsprobleem ook onder de aandacht gebracht, aangezien te veel mensen de lockdown in slechte woningen moeten doorbrengen. Er wordt verwacht dat de crisis op de middellange termijn tot een hoger percentage daklozen zal leiden.

Wat is betaalbare huisvesting?
De verhouding huizenprijs/inkomen is het meest gebruikte criterium om de betaalbaarheid van huisvesting te meten.
Tussen 2010 en 2018 besteedde ongeveer 10 % van de bevolking in de EU-27 meer dan 40 % van haar besteedbaar inkomen aan huisvesting. Er zijn echter aanzienlijke verschillen tussen de verschillende EU-landen.

Wat zijn de oorzaken van het huisvestingsprobleem?
De omzetting van huisvesting in financiële activa of bulkgoederen is een van de belangrijkste oorzaken van de stijgende kosten. Mensen kopen een tweede huis om extra inkomsten te genereren en hun pensioen aan te vullen. Buitenlandse investeringen zorgen voor een stijging van de lokale huizenprijzen en bedrijven als Airbnb zorgen voor een kleiner woonaanbod voor lokale bewoners, met name in binnensteden.

Daarnaast zijn er aanzienlijke verschillen tussen de lidstaten wat betreft hun socialehuisvestingsbeleid.

Huisvesting in de EU: feiten en cijfers

  • De afgelopen drie jaar zijn de huizenprijzen in de EU gemiddeld met 5 % gestegen.
  • Overheidsuitgaven (overdrachten en kapitaal) voor sociale huisvesting vormen slechts 0,66 % van het Europese bbp.
  • Inadequate huisvesting kost de economieën van de EU jaarlijks 195 miljard EUR.

Welke oplossingen stelt het Parlement voor?
De EU kan indirect invloed uitoefenen op de huizenmarkt door regels in te voeren voor overheidssubsidies, fiscaal recht en mededingingsrecht, en door richtsnoeren vast te stellen en aanbevelingen te doen. Veranderingen in de regels voor overheidssubsidies kunnen het bijvoorbeeld gemakkelijker maken voor overheidsinstanties om steun te bieden aan alle groepen die huisvestingsbehoeften hebben die onder de marktvoorwaarden niet gemakkelijk kunnen worden vervuld.

In hun resolutie: 

- herhalen de leden van het Europees Parlement hun verzoek om een doelstelling op EU-niveau om uiterlijk in 2030 een einde te maken aan dakloosheid;

- verzoeken zij de Commissie en de EU-lidstaten overeenkomstig de Green Deal prioriteit toe te kennen aan emissiereducties en energie-efficiëntie door middel van woningrenovaties;

- moedigen zij de lidstaten aan om bij de financiering van sociale investeringen samen te werken met sociale partners, het maatschappelijk middenveld en de particuliere sector;

- vragen zij de lidstaten om de discriminatie van kwetsbare groepen op de woningmarkt aan te pakken;

- verzoeken zij de Commissie om uiterlijk medio 2021 wetgevingsvoorstellen te publiceren om tegen te gaan dat huisvesting als een verhandelbaar activum wordt behandeld in plaats van als een mensenrecht;

- dringen zij er bij de Commissie en de lidstaten op aan om meer te investeren in sociale, openbare, energie-efficiënte, adequate en betaalbare huisvesting.

Sterfte iets gedaald in week 4

In week 4 (25 tot en met 31 januari 2021) overleden naar schatting 3.750 mensen. Dat zijn ruim 300 meer sterfgevallen dan verwacht voor deze periode. In week 3 overleden 3.823 mensen. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.
Sinds week 39 van 2020 is de wekelijkse sterfte hoger dan verwacht. In de tweede golf van de corona-epidemie overleden tot en met week 4 van 2021 bijna 68.000 mensen, 9.600 meer dan je in deze periode zou verwachten. De schatting van de sterfte in week 4 zit net binnen het interval van de verwachte sterfte.

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers neemt verder af
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg is naar schatting verder afgenomen in week 4. De sterfte onder de overige bevolking bleef ongeveer gelijk. Er overleden ongeveer 1.500 Wlz-zorggebruikers, zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen. In de overige bevolking overleden bijna 2.300 mensen.

In de tweede golf, vanaf week 39 van 2020 tot en met week 4 van 2021, overleden tot nu toe bijna 27.000 Wlz-zorggebruikers. Dat zijn 5.000 meer mensen dan je in deze periode zou verwachten, een toename van 23 procent. In de overige bevolking overleden in de tweede golf tot nu toe bijna 41.000 mensen, 13 procent meer dan je in deze periode zou verwachten (4.600 meer).

Sterfte afgenomen bij vrouwen
De sterfte nam in week 4 onder vrouwen af ten opzichte van de week ervoor. De sterfte onder mannen nam juist iets toe. Er overleden in die week naar schatting net iets meer mannen dan vrouwen. De week ervoor overleden juist iets meer vrouwen dan mannen.

In de eerste weken van de eerste golf van de corona-epidemie en in meerdere weken van de tweede golf stierven ook meer mannen dan vrouwen, hoewel er meer oudere vrouwen dan oudere mannen zijn.

Tijdens de tweede golf van de corona-epidemie overleden tot nu toe ruim 34.000 mannen, 5.600 (20 procent) meer dan verwacht voor die periode. Er overleden iets meer dan 33.000 vrouwen, 4.000 (14 procent) meer dan verwacht voor die periode.

Toename sterfte bij mensen van 65 tot 80 jaar
In week 4 overleden iets meer mensen van 65 tot 80 jaar. Onder mensen jonger dan 65 jaar en ouder dan 80 jaar overleden iets minder mensen. Er overleden naar schatting 2.250 mensen van 80 jaar of ouder, ruim 1.100 mensen van 65 tot 80 jaar en iets minder dan 400 mensen jonger dan 65 jaar.

In de tweede golf, vanaf week 39 tot en met week 4 van 2021, overleden tot nu toe bijna 39.000 80-plussers, 19 procent meer (6.100 meer) dan je in deze periode zou verwachten. Onder 65- tot 80-jarigen stierven 18 procent meer mensen dan verwacht (3.200 meer). Onder mensen jonger dan 65 jaar overleden in de tweede golf tot nu toe 4 procent meer mensen (circa 320 meer).

Sterfte aan COVID-19 tot en met oktober bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Deze informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met oktober 2020 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden bijna 13.000 mensen aan COVID-19 van maart tot en met oktober 2020, zoals het CBS op 5 februari publiceerde. De oversterfte in de eerste coronagolf en de eerste zes weken van de tweede golf wordt volledig veroorzaakt door sterfte aan het nieuwe coronavirus. Meer informatie over de regionale verdeling van de sterfte aan COVID-19 in de eerste helft van 2020 op basis van de doodsoorzakenverklaringen is te vinden in het op 26 november gepubliceerde nieuwsbericht van het CBS.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zullen de werkelijke aantallen overleden COVID-19-patiënten in Nederland waarschijnlijk hoger zijn.

Tot en met juni 2020 heeft het RIVM 6 184 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd. In week 39 van 2020 tot en met week 4 van 2021 registreerde het RIVM 7 708 overleden COVID-19-patiënten, waarvan 318 in week 4 (stand 2 februari 2021). In de tussenliggende periode (1 juli tot week 39 2020) ging het om minder dan 200 overleden COVID-19-patiënten.

Schatting week 4
De cijfers over week 4 zijn een schatting op basis van 83 procent van de ontvangen overlijdensberichten. Vrijdag 12 februari publiceert het CBS voorlopige cijfers over de sterfte in week 4. De cijfers zijn dan completer.

FOK! Wat een weer: zon in het zuiden, elders bewolkt

winterbanner

Vanochtend is er veel bewolking en valt er lokaal wat regen, in het noorden en oosten is het bovendien nevelig met zeer lokaal ook mist. In de loop van de dag kan in het midden en zuiden van het land soms even de zon doorbreken. In het noorden kan nog steeds wat lichte regen of motregen vallen, in het midden en zuiden kan in de middag een enkele bui tot ontwikkeling komen. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 2°C in het uiterste noordoosten tot 11°C in het zuiden. De wind komt uit oost tot zuidoost en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer vrij krachtig. In de middag wordt de wind in de zuidelijke helft zwak uit een zuid- tot zuidwestelijke richting, in de avond draait de wind daar weer terug naar oost.

Komende nacht is er vrij veel (laaghangende) bewolking en nevel. Lokaal kan er nog een enkele lichte regenbui voorkomen, in het noordoosten mogelijk ook wat (natte) sneeuw. Met name in het westen en zuidwesten kan ook mist ontstaan. De minima lopen uiteen van -1°C in het noordoosten tot 5°C in het zuidwesten en zuiden. Mogelijk dat het in het noordoosten plaatselijk glad wordt door bevriezing van natte weggedeelten. De oostenwind is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig tot krachtig.

Zaterdagochtend begint in het zuidwesten lokaal nog met mist. Verder is het bewolkt en kan er in de ochtend vooral in het westen nog lichte regen vallen. In de middag kan er in het zuidoosten al wat lichte regen vallen, aan het einde van de middag gebeurt dat ook boven het uiterste zuiden. In de avond breidt de neerslag zich noordwaarts uit en gaat de regen op de meeste plaatsen over in sneeuw, alleen in de zuidelijke helft van Limburg blijft de neerslag als regen vallen. In het uiterste noordoosten komt de temperatuur al nauwelijks meer boven het vriespunt, in het zuidwesten en zuiden kan het nog 6°C worden. In de loop van de middag begint de temperatuur overal al geleidelijk te dalen en in de avond gaat het bijna overal vriezen. Alleen in de zuidelijke helft van Limburg blijft de temperatuur enkele graden boven nul. De oostenwind neemt geleidelijk in kracht toe en wordt in de middag vrij krachtig boven land en krachtig tot hard in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer. In de avond trekt de wind boven land nog wat verder aan naar krachtig, de sneeuw kan dan gaan verstuiven. In het noordelijk kustgebied en het IJsselmeer wordt de wind dan hard tot stormachtig. In het noordelijk kustgebied zijn dan zware windstoten mogelijk tot ca. 80 km/uur. (Bron: KNMI)

 

Mooie zonsopkomst bij hoogwater in Nijmegen. (Foto: DrDarwin)
Mooie zonsopkomst bij hoogwater in Nijmegen. (Foto: DrDarwin) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Foodwatch start offensief voor gezonde voeding

Voedselwaakhond foodwatch eist samen met haar consumentenachterban dat politieke partijen, bij het vormen van een nieuwe regering, een gezondere voedselomgeving via wettelijke en financiële maatregelen afdwingen. Onder deze maatregelen vallen onder meer een suikertaks en een totaalverbod op ongezonde kindermarketing. Bezorgde consumenten schrijven de politieke partijen rechtstreeks aan via de e-mailactie ‘Offensief voor onze gezondheid’.

Nieuw gepubliceerde onderzoeken van verschillende Nederlandse universiteiten bevestigen waar foodwatch zich al jaren hard voor maakt: wetgeving is broodnodig, want de vrijblijvende afspraken met de voedingsindustrie volstaan niet om overgewicht tegen te gaan. Het huidige kabinet, dat binnenkort aftreedt, bevestigt dit. Huidig staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Blokhuis: “Tegelijkertijd, zo zeg ik in alle openheid, zijn we er niet met de huidige inzet. (…) Dat was al van begin af aan duidelijk.”

Campaigner Elif Stepman van foodwatch: “Het is onvoorstelbaar dat het huidige kabinet ondanks de kennis van goede maatregelen én het bewijs dat ze ook in Nederland werken, weigert om ze door te voeren. Eén plus één is twee zou je denken. Helaas is dit in Nederland nul. Hopelijk vertegenwoordigt het volgende kabinet straks echt eens ons recht op gezonde voeding, in plaats van de belangen van de voedingsindustrie.”

Inzet preventie faalt
De huidige maatregelen om overgewicht preventief tegen te gaan falen, zo is opnieuw duidelijk geworden uit het preventiedebat in de Tweede Kamer deze week. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat overgewicht toeneemt ten tijde van corona, terwijl momenteel al de helft van de volwassen Nederlanders te zwaar is. Ook de gezondheidsverschillen blijven toenemen. De staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport benadrukt, op basis van een analyse van het RIVM, dat extra stappen noodzakelijk zijn.

Welke stappen dit zouden kunnen zijn, weet het ministerie al tijden: bijvoorbeeld een suikertaks en een lagere btw op groente en fruit. Blokhuis: “Van beide instrumenten zou ik willen zeggen: laten we daar alsjeblieft niet keihard nee tegen zeggen, maar laten we die als serieus huiswerk meegeven aan een volgend kabinet.” Ook het overweldigende aanbod van ongezonde voedingsproducten moet strenger worden aangepakt volgens de staatssecretaris: “ambitieuzere doelen, overheid aan zet, met een bredere focus. Overigens willen wij daarbij zo veel mogelijk aanhaken bij de Schijf van Vijf.” Eerder zei Blokhuis ook strengere regels rond kindermarketing te willen, namelijk geen reclame meer voor producten die buiten de Schijf van Vijf (een gezond voedingspatroon) vallen. Volgens de voedingsindustrie, die eigenhandig de marketingregels via ‘zelfregulering’ vastlegt, is hier echter “geen draagvlak voor”. Blokhuis: “Om het zelfregulerende systeem goed te laten werken moet de industrie ook meebewegen, anders moeten we kijken naar alternatieven zoals wetgeving.”

Consumentenoffensief voor wettelijke maatregelen
Toch neemt het huidige kabinet geen wettelijke en financiële maatregelen, terwijl foodwatch hier samen met experts, het middenveld, meerdere grote steden en politici al jaren op aanstuurt. Om het gebrek aan daadkracht te verklaren, stellen steeds meer politici vragen over de invloed van de voedingsindustrie bij het vaststellen van maatregelen tegen overgewicht. Zo verzoekt een motie voor de Tweede Kamer “de regering, bij een verdere uitwerking van het Preventieakkoord, net zoals nu al is gebeurd met de tabaksindustrie, de industrie niet te betrekken”.

Via het ‘Offensief voor onze gezondheid’, een campagne georganiseerd door voedselwaakhond foodwatch, roepen consumenten de nieuwe regering vast op om hun gezondheid – in tegenstelling tot het huidige kabinet – eindelijk te laten prevaleren boven de belangen van de voedingsindustrie. Dit door de volgende bewezen effectieve maatregelen, die worden onderbouwd door tientallen Nederlandse experts, eindelijk door te voeren in een regeerakkoord.

  • Voer een suikertaks door
  • Ontwikkel wettelijke doelstellingen voor een gezondere voedselomgeving
  • Verbied alle vormen van ongezonde kindermarketing (onder 18 jaar)
  • Verlaag de btw op groente en fruit maximaal
  • Laat misleidende verpakkingen niet ongestraft

Onderzoekers hekelen overheid
Consumenten laten al jaren van zich horen: zo werd de petitie van foodwatch voor btw-vrije groente en fruit 120.000 keer ondertekend. Niet alleen consumenten willen strengere regulering, ook onderzoekers dringen hier op aan. “Overheid schuift maatregelen voor zich uit”, concludeert nieuw onderzoek van Wageningen University & Research en de Universiteit Utrecht naar het rijksoverheidsbeleid omtrent de voedselomgeving in Nederland. Aan dit onderzoek nam ook foodwatch deel, als één van de vele experts. Volgens de studie is het Nederlandse beleid – ten opzichte van internationale best practices – voor 50% te zwak en voor 41% van de beleidsindicatoren zelfs afwezig of zeer beperkt. Het onderzoek wijst verder uit dat “de overheid te weinig doet om de commerciële invloeden op beleid te beperken”.

Soortgelijke conclusies worden gedaan in nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam: de regelgeving is achter gaan lopen op de wetenschap. Het is al lang bekend dat de verantwoordelijkheid om gezonder te eten niet mag worden afgeschoven op de consument, onder het mom van ‘individuele keuzevrijheid’. Er is betere wetgeving nodig om het voedselaanbod gezonder te maken, want de huidige omgeving stimuleert Nederlanders om overmatig ongezond te eten. De overheid heeft de verantwoordelijkheid én zorgplicht om de gezondheid van haar burgers te beschermen.

Internationale Rode Kruis helpt met voorzien vaccinatie 500 miljoen mensen

Het Rode Kruis komt met een plan om de vaccinatieongelijkheid in de wereld tegen te gaan. Door dit plan kunnen 500 miljoen mensen voorzien worden van een COVID-vaccinatie. De wereldwijde hulporganisatie gaat overheden ondersteunen zodat zij iedereen goed kunnen bereiken met de coronavaccinatie. Het Rode Kruis zet getraind personeel in om vaccins naar de meest afgelegen en geïsoleerde gemeenschappen te brengen en zoekt contact met groepen die minder goede toegang hebben tot het vaccin. Daarnaast helpt het Rode Kruis bij het tegengaan van misinformatie over vaccinatie. Het Rode Kruis heeft ruim 92 miljoen euro nodig voor deze wereldwijde hulpverlening.

Momenteel staat het Rode Kruis in 66 landen ter wereld klaar om met deze hulpverlening te starten. In tientallen andere landen zijn de gesprekken met overheden hierover in volle gang. Het Rode Kruis zet in op deze grootschalige hulpverlening omdat tot nu toe 70 procent van alle vaccins geleverd is aan de 50 rijkste landen in de wereld. Daar tegenover staat het feit dat de 50 armste landen ter wereld nog geen 0,1 procent van alle vaccins hebben gekregen, blijkt uit een analyse van de hulporganisatie.

Mutaties
Het Rode Kruis waarschuwt voor deze ongelijkheid. “Dit is verontrustend en oneerlijk, maar het kan er bovendien voor zorgen dat deze pandemie nog langer voortduurt of wordt verergerd”, zegt Jagan Chapagain, hoofd van het Internationale Rode Kruis (IFRC). Het Rode Kruis waarschuwt dat het COVID-19-virus zal blijven circuleren en muteren als grote delen van de wereld niet gevaccineerd blijven. Dit kan leiden tot het ontstaan van nieuwe mutaties van het virus, waardoor het virus mensen kan infecteren die al zijn gevaccineerd. “Laat het duidelijk zijn: in de race om deze pandemie te beëindigen roeien we allemaal met dezelfde riemen. Het kan niet zo zijn dat we de meest kwetsbaren in sommige landen verliezen aan de ziekte omdat zij niet beschermd zijn door een vaccinatie, terwijl de minst kwetsbaren in andere landen wel beschermd zijn.”

Buiten hoofdsteden
“We weten dat gelijkheid er niet zomaar is, daar moet aan gewerkt worden. Dat is wat de geschiedenis ons vertelt, en ook wat we nu zien met het distribueren van de vaccinaties. Het is ons plan om te zorgen dat de vaccins niet alleen de hoofdsteden van landen bereiken, maar dat ook kwetsbare mensen, die in risicogebieden of afgelegen gebieden wonen, dezelfde bescherming krijgen”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis.

De coronahulpverlening van het Rode Kruis is te steunen via giro 7244.

Wakker Dier: 'Nederlandse vee-industrie is broedplaats voor zoŲnosen'

Wakker Dier lanceert vandaag een nieuwe radiospot waarin ze waarschuwt dat de Nederlandse vee-industrie een broedplaats is voor zoönosen. Dat zijn ziektes die kunnen overspringen van dier op mens. De regering lijkt zich niet echt druk te maken om deze broedplaats. Daarom roept Wakker Dier mensen op hun stem te gebruiken bij de verkiezingen op 17 maart en zo de vee-industrie te helpen veranderen.

Virologen
Veel experts waarschuwen al jaren voor het risico op het ontstaan van gevaarlijke zoönosen in de veehouderij. Dat is niet alleen een buitenlandse aangelegenheid, ook de Nederlandse vee-industrie vormt een risico. Hoogleraren virologie als Marion Koopmans, Ron Fouchier en emeritus hoogleraar Peter Rottier wijzen allemaal naar onze vee-industrie als een van de risicofactoren. Dat is niet zo gek: we zijn een dichtbevolkt land met een van de hoogste vee-dichtheden ter wereld.

In april zei prof. Fouchier hier bijvoorbeeld over: “De manier waarop we nu massaal dieren houden, is hoogst onverstandig”. Prof. Rottier verwoordde het zo: “Ook in onze stallen feesten de virussen. Hoe meer dieren op een kleine oppervlakte bij elkaar worden gehouden, hoe makkelijker het is voor virussen om te circuleren, en hoe groter de kans dat er vroeg of laat eentje overspringt naar mensen. In dat opzicht is de intensieve veehouderij een risico voor de volksgezondheid.”

Laissez faire
De regering lijkt zich volgens Wakker Dier niet druk genoeg te maken over de risico’s. Ze voert al jaren reactief beleid, waarbij ze monitort en dieren ruimt, met als doel uitbraken zo snel mogelijk in te dammen. Een drastische hervorming van de veehouderijsector blijft uit. Zo doet ze weinig aan de bron van het probleem: de enorme hoeveelheden zwakke dieren, het enorme beslag dat de vee-industrie op de aarde legt, en de torenhoge vleesconsumptie van de gemiddelde Nederlander. Lees er hier meer over.

Overheden zijn aan zet om de broedplaats aan te pakken, in plaats van alleen de verspreiding te remmen. Er is onder andere een stevige hervorming nodig naar gezonde kringlooplandbouw: minder dieren, sterkere dieren en meer ruimte. Daarom is het belangrijk dat politieke partijen kritisch durven te kijken naar de vee-industrie, en laten zien dat ze deze durven te veranderen.

Op de website van Wakker Dier staat een overzicht van hoe politieke partijen aankijken tegen de vee-industrie. Wakker Dier heeft gekeken of politieke partijen in hun verkiezingsprogramma’s hebben opgenomen of ze de vee-industrie willen afschaffen of de veestapel willen verkleinen. Ook hebben ze gekeken hoe ze gestemd hebben over een motie van PvdD, GroenLinks en PvdA waarin werd gepleit voor het verkleinen van de veestapel. Ze hebben alleen de partijen meegenomen, die op de motie hebben gestemd.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #246
special
Random Pics van de Dag #245
review
Blu-ray: Honest Thief
special
Weekend gifdump #5
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #42
special
VrijMiBabes #42 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.