Dubbel Noors 1-2-3'tje in World Cup langlaufen

De World Cup langlaufen is neergestreken in het Finse Lahti, waar zaterdag de skiatlon afgewerkt werd: de eerste helft in klassieke stijl, de tweede helft in vrije stijl. Bij de vrouwen gaat het om twee keer 7,5 kilometer, bij de mannen staat de dubbele afstand op het programma.

Vrouwen
Niet geheel verrassend was Therese Johaug op de klassieke stijl de beste: na 7,5 kilometer wisselde ze als eerste van ski's, met de Russische Natalia Nepryaeva, de Zweedse Ebba Andersson en de Amerikaanse Jessie Diggins op een kleine vijftien seconden en een vrij grote groep op nog eens tien seconden van dat trio.

Op de vrije stijl sloten Heidi Weng en tiener Helene Marie Fossesholm al snel aan bij Nepryaeva, Andersson en Diggins bleven over. De Russische moest de twee Noorse dames laten gaan en zij voegden zich met vijf kilometer te gaan bij Andersson en Diggins.

Ruim achter de oppermachtige Johaug streden zij om de tweede plek en het was Fossesholm die met 2,5 kilometer te gaan de gashendel open trok. Het pas 19-jarige supertalent sloeg een gat en wist het vol te houden tot de finish: ze werd op 28 seconden van Johaug tweede, voor Weng, Andersson en Diggins.

Mannen
In de eerste vijftien kilometer, afgewerkt in de klassieke stijl, gebeurde er vrij weinig. De groep bleef grotendeels bij elkaar, in de slotfase probeerde de Finse specialist Iivo Niskanen zonder noemenswaardig succes nog een gaatje te slaan, hoewel hij wel als eerste van ski's kon wisselen.

De eerste kilometers in de vrije stijl leverden een kopgroep van acht man op onder leiding van Hans Christer Holund, maar na enige kilometers ging het tempo dan toch omlaag en konden nog eens zeven man aansluiten. In de tweede helft van de tweede vijftien kilometer wist een groep Noren zich alsnog los te werken, samen met Alexander Bolshunov uit Rusland.

Voor Bolshunov ging het in de laatste afdaling fout: samen met Holund gleed hij de netten in, ze werden uiteindelijk vijfde en zesde. Emil Iversen en Sjur Røthe sprintten om de winst, die ging overtuigend naar Iversen. Pål Golberg eindigde als derde, voor de vierde Noor, Simen Hegstad Krüger.