Ook viermansbob prooi voor onhoudbare Friedrich in mekka van de sport

In het mekka van de glijsporten, St Moritz in Zwitserland, heeft men in de World Cup bobsleeën weer twee wedstrijden afgewerkt: de vrouwen kwamen op de historische baan - die elk jaar opnieuw gebouwd wordt - in actie in de tweemansbobs, de mannen in de grote viermansbobs.

Vrouwen
Na de eerste run was het ongekend spannend: Mariama Jamanka stond met remster Vanessa Mark bovenaan, maar de Zwitserse Melanie Hasler volgde met Irina Strebel op één honderdste van een seconde. Daar bleef het niet bij, gezien de drie duo's die achter hen stonden: Stephanie Schneider/Leonie Fiebig uit Duitsland (+0,03), Elana Meyers Taylor en Sylvia Hoffman uit de VS (+0,04) en Martina Fontanive/Nadja Pasternack uit Zwitserland (+0,06).

Fontanive verdedigden hun positie in de tweede run, Meyers Taylor en Hoffman doken er een ruime halve seconde onderdoor. Schneider en Fiebig pakten met 0,08 seconden de leiding en dus minstens een podiumplek, de uiterst verrassende Hasler en Strebel leverden twee plekken in - ook plek vier was een topresultaat. Het werd echter nog beter: Jamanka en Mark kenden een matige start en konden het niet meer goedmaken, ze werden vierde op 0,53 seconden van winnares Schneider, met ook Meyers Taylor en Hasler op het podium.

Mannen
Na één run was het ook hier spannend, hoewel er minder kanshebbers waren: de Duitse grootheid Francesco Friedrich stond met zijn team op één, Benjamin Maier en zijn Oostenrijkse slee stonden op vier honderdsten van een seconde. Justin Kripps uit Canada volgde op 0,19 seconden, vlak voor Friedrich's landgenoot Johannes Lochner (+0,20). De Letse slee van Oskars Melbardis was op 0,46 verder de enige die nog binnen een halve seconde stond.

Melbardis verdedigde zijn positie in de tweede run met verve, Lochner dook er maar liefst 0,56 seconden onderdoor. Kripps en zijn team waren nog eens vijf honderdsten sneller dan de Duitsers, waarna Maier en de verrassende Oostenrijkers er precies twee tienden onderdoor doken. De winst was uiteraard voor niemand anders dan Friedrich en zijn topremmers Thorsten Margis, Alexander Schüller en Martin Grothkopp, die 0,29 seconden sneller waren.