Russische en Franse biatleten winnen gemengde estafettes in Oberhof

De eerste van twee weken World Cup biatlon in het Duitse Oberhof is zondag afgesloten met de gemengde estafettes. De dag werd geopend met de reguliere gemengde estafette, vervolgens was het de beurt aan de single mixed-estafette, met teams van één man en één vrouw in plaats van twee mannen en twee vrouwen.

Gemengde estafette
Namens Rusland deed Uliana Kaisheva het met drie extra patronen bij het schieten niet geweldig goed, maar Svetlana Mironova maakte dat helemaal goed. De altijd razendsnelle, maar vaak op de schietbaan wat minder trefzekere Sveta-Raketa trof tien keer doel en bracht Rusland naar de leiding. Duitsland volgde na optredens van Vanessa Hinz en Denise Herrmann, voor Frankrijk (Anaïs Chevalier-Bouchet en Justine Braisaz-Bouchet) en Noorwegen (Ingrid Landmark Tandrevold en Marte Olsbu Røiseland).

Bij de Russen had Alexander Loginov het niet heel makkelijk op de schietbaan, maar hij hield de Noor Johannes Dale en de Duitser Benedikt Doll achter zich, net als de wat moeizaam schietende Fransman Fabien Claude. Eduard Latypov kreeg namens de Russen na missers bij het staand schieten bezoek van Sturla Holm Lægreid, maar in de eindsprint gaf hij de Noor het nakijken. Quentin Fillon Maillet schudde Arnd Peiffer af, nadat de Duitser in de laatste schietbeurt flink de mist in ging, en hielp Frankrijk naar plek drie, voor de verrassende Wit-Russische ploeg en Duitsland.

Single mixed-estafette
Julia Simon begon namens Frankrijk met tien treffers en haar teamgenote Emilien Jacquelin herhaalde dat kunstje. In haar tweede optreden had Simon wel drie extra patronen nodig, maar de Franse leiding kwam absoluut niet in gevaar en Jacquelin maakte het af met nog eens tien uit tien op de schietbaan - vooral zijn staande schietbeurt was van uitermate indrukwekkend niveau, als ware hij een machinegeweer gebruikte.

Achter Frankrijk gingen aanvankelijk Tiril Eckhoff en Johannes Thingnes Bø namens Noorwegen voor plek twee, maar Eckhoff ging bij haar laatste schietbeurt volledig de mist in: acht schoten, twee treffers. Bø wist de derde plek nog wel te redden, maar door drie missers van hemzelf zat plek twee er niet meer in. Die ging naar Hanna Öberg en Sebastian Samuelsson uit Zweden, die weliswaar wat minder snel waren, maar wel uitstekend schoten en zo op 38 seconden van het Franse duo de finish passeerden.

Voor België was er een uiterst knappe twaalfde plek in het veld van 25 teams: Lotte Lie had drie extra patronen nodg, Florent Claude zelfs maar één en daarmee gaven ze landen als Oekraïne en Zwitserland knap het nakijken.