Gommers en Kuipers droppen een bom: Maandag ziekenhuispersoneel vaccineren!

Essentieel ziekenhuispersoneel moet snel gevaccineerd worden, zeiden Ernst Kuipers en Diederik Gommers gisteravond in het tv- programma Nieuwsuur. Gommers riep op om aanstaande maandag al in ziekenhuizen te beginnen met vaccineren. 'Ik ben dan vrij’, en toonde hiermee zijn bereidheid om de vaccinaties zelf te gaan zetten. Zo meldt het AD.

Kuipers en Gommers waren gisteravond te gast in Nieuwsuur en spraken daar over de nijpende situatie in de Nederlandse ziekenhuizen, waar steeds vaker de planbare zorg moet worden uitgesteld. Tientallen ziekenhuizen moeten patiënten die wachten op een hartoperatie of kankerbehandeling afbellen. De operatiecapaciteit is op landelijk niveau gehalveerd om voldoende verpleegkundigen beschikbaar te hebben voor de verpleging van COVID-19-patiënten. Acute zorg kan nog wel aan iedereen die het nodig heeft worden verleend.

Zie ook: Veel ziekenhuizen stoppen met de kritiek planbare zorg (kanker, transplantaties e.d.)


Eerder op de dag uitte Gommers tegenover BNR al zijn ongerustheid uit over een mogelijk nachtmerriescenario dat zich eind januari kan voltrekken in de ziekenhuizen. Dan is er kans op ‘code zwart’, waarbij artsen per situatie de keuze moet maken welke patiënt er nog voor behandeling op de IC terecht kan en wie niet.

Met hun noodkreet gooien Kuipers en Gommers – inmiddels twee bekende gezichten in de strijd tegen COVID-19 - een bom onder het kabinetsbeleid. Minister Hugo de Jonge wil eerst beginnen met het inenten van het personeel van verzorgingshuizen en andere zorginstellingen. De GGD’s starten daar daar op vrijdag 8 januari mee.

Het is nog niet bekend wanneer het ziekenhuispersoneel kan worden gevaccineerd. De situatie in de ziekenhuizen loopt echter flink uit de hand, zodat vaccineren van het ziekenhuispersoneel volgens Kuipers en Gommers noodzakelijk is. Daarmee zetten zij Minister De Jonge flink onder druk. Nederland is sowieso al hekkensluiter met vaccineren, ze starten in de EU als laatste land met het vaccineren van de bevolking.'

Inmiddels morren er meer zorgverlenende instanties. Ook de Frankelandgroep uit Schiedam, een organisatie met 5 verpleeg-/verzorgingshuizen en een thuiszorgdivisie, vraagt de Nederlandse overheid om zelf dan maar te mogen vaccineren. De Nederlandse aanpak irriteert Ben de Koning, bestuurder van de Frankelandgroep in Schiedam: 'Geef ons zo’n doos vaccins en we doen het zelf wel.' 

Minister Hugo de Jonge heeft vanmiddag via zijn woordvoerder laten weten deze week niet meer te reageren op de dringende oproep van Diederik Gommers en Ernst Kuipers om aanstaande maandag  te starten met het vaccineren van het ziekenhuispersoneel tegen COVID-19. 

De woordvoerder van De Jonge verwijst naar de reactie die de minister gisteravond gaf na het kabinetsberaad gaf. 'Ik heb goed gehoord wat de zorg is van de ziekenhuizen, en ik begrijp die ook,' zei De Jonge. 'Ik wil graag kijken hoe we daar een oplossing voor kunnen bedenken. Daarvoor geldt: dat vergt echt even puzzelen. Daar kom ik begin volgende week op terug'.

De verwachting is dat de minister aankomende maandag een gewijzigde vaccinatiestrategie bekendmaakt. Op dinsdag onderbreekt de Tweede Kamer het kerstreces voor een debat over de COVID-19-crisis. Het kabinet wil voor dit debat duidelijkheid geven over de vaccinatieplannen.

Volgens Haagse ingewijden is de kans groot dat het IC-personeel voorrang gaat krijgen bij het vaccineren. Met die beslissing hoopt het kabinet dat de acute zorg in ziekenhuizen niet verder in gevaar komt. Momenteel zijn er nog geen voldoende COVID-19 vaccins om ál het ziekenhuispersoneel direkt te kunnen vaccineren. Gisteravond liet De Jonge al weten dat het ‘uitvoeringstechnisch niet mogelijk’ is om het vaccinatieprogramme eerder te beginnen dan 8 januari. Volgens de minister gaat Nederland ‘zo snel als mogelijk, maar ook zo zorgvuldig als nodig’ vaccineren.