SpaceX's Starship knalt uit elkaar na prachtige testvlucht

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft woensdag een nieuwe mijlpaal bereikt in het uiteindelijke doel om mensen naar Mars te brengen. Het meest recente prototype van Starship, de SN8, heeft een eerste echte vlucht afgewerkt. Klein detail: SN8 is niet meer, die ligt in duizend stukjes op het landingsplatform.

Dinsdag werd al een poging gedaan om SN8 naar een hoogte van 12,5 kilometer te lanceren, maar met één seconde op de klok werd dat afgebroken, vermoedelijk wegens een probleem met een van de drie Raptor-motoren. Woensdag ging de tweede poging niet door omdat er een vliegtuigje te dicht in de buurt was gekomen, maar men ging door en poging drie kwam er wél.

De drie Raptor-motoren werden afgetrapt en SN8 schoot omhoog. Een van de motoren stopte ermee - de vraag is of dat gepland was of niet - en er waren even vlammen te zien, maar vervolgens maakte het gevaarte de geplande belly flop manoeuvre. De daling werd daarmee volop ingezet, men keek gespannen toe en...op het moment supreme sloegen de Raptor-motoren weer aan!

SN8 draaide op fraaie wijze richting landingsplatform en heel even leek de landing zelfs te slagen. Dat gebeurde niet helemaal, de timing was nog niet echt perfect en het ding klapte op indrukwekkende wijze uit elkaar, maar dat is geen probleem: SpaceX-baas Elon Musk gaf vooraf al aan dat er hooguit zo'n dertig procent kans was op een succesvolle landing, vooral de vlucht en alle data zal van onschatbare waarde zijn.

Starship zal uiteindelijk gebruikt gaan worden voor alle SpaceX-missies, van het bevoorraden van het ISS en het in de ruimte brengen van satellieten tot - uiteindelijk - reizen naar de maan en zelfs Mars.

De stream van SpaceX, spoel door naar grofweg 1:47 uur