Oostenrijkse dubbelrodelaars winnen thuisraces, Duitsers winnen de rest

In het Oostenrijkse Innsbruck is de eerste World Cup van het rodelseizoen ook weer afgesloten. Na de wedstrijden bij de mannen en dubbels op zaterdag was het zondag de beurt aan de vrouwen, gevolgd door een estafette én de sprints in alle drie disciplines - in de sprint gaat het om één run en wordt de tijd pas na enkele bochten gestart, waardoor de start zelf iets minder belangrijk is.

Vrouwen
Vanwege de zwangerschap van Natalie Geisenberger en Dajana Eitberger moest Julia Taubitz vorig seizoen de Duitse eer hoog houden, maar nu beide dames terug zijn lukte dat in run één alsnog prima: Taubitz was de snelste van allemaal. Geisenberger volgde op 0,085 seconden, met de Oostenrijkse Madeleine Egle (+0,090) en de Russische Ekaterina Katnikova (+0,099) er vlak achter. Eitberger gaf 0,156 seconden toe en verder bleven alleen de Oostenrijkse Lisa Schulte (+0,235) en de Letse Eliza Tiruma (+0,242) binnen een kwart seconde van Taubitz.

Tiruma viel in run twee terug achter Cheyenne Rosenthal, de vierde Duitse in het veld. Schulte hield haar plek wel vast en zag Eitberger er 0,177 seconden onderdoor duiken. Katnikova kwam 0,037 achter de Duitse terecht en de lange Egle gooide haar podium dankzij een foutje onderin de baan weg: 0,089 seconden achter Eitberger. De kersverse moeder Geisenberger liet haar klasse zien en pakte met 0,150 seconden de leiding, maar Taubitz vergrootte haar voorsprong nog eens en won met 0,120 seconden voorsprong; een klassiek Duits 1-2-'tje.

Estafette
Na de vijf kleine landen was het de beurt aan de vijf topteams, te beginnen met Madeleine Egle, Jonas Müller en Thomas Steu/Lorenz Koller voor Oostenrijk, die een ruime leiding pakten. Kendija Aparjode en haar broer Kristers Aparjods waren namens Letland íets sneller, maar de World Cup-debutanten Martins Bots en Roberts Plume verloren een kwart seconde. Voor Italië ging het daarna fout: Andrea Vötter kwam iets te laat overeind en sloeg net naast het bordje dat aangeraakt moet worden om de tijd voor de volgende in het team te laten lopen, een diskwalificatie dus.

Ekaterina Katnikova en Semen Pavlichenko pakten namens de Russen een mooie voorsprong, maar Vsevolod Kashkin en Konstantin Korshunov gaven dat weg naar 0,091 seconden achterstand op Oostenrijk, met alleen het sterrenteam van Duitsland nog te gaan. Julia Taubitz pakte een forse voorsprong, Felix Loch hield het nagenoeg exact gelijk en Toni Eggert en Sascha Benecken hielden met 0,030 seconden nog precies genoeg over om de Duitsers de winst te bezorgen.

Sprints
De mannen beten het spits af en ook daar ging de winst naar Felix Loch, die thuisfavorieten David Gleirscher (+0,088) en Jonas Müller (+0,091) het nakijken gaf. Bij de vrouwen werd het wederom een geheel Duits podium: Taubitz was opnieuw de beste, Geisenberger finishte op 0,067 seconden en Eitberger pakte op 0,178 tellen de derde plek.

Bij de dubbels hadden de 'oude' Letse broers Andris en Juris Sics lange tijd de leiding, Eggert en Benecken crashten zowaar, een zeldzaamheid. De Letse zege werd nog wel voorkomen door Innsbruckbazen Steu en Koller, die 0,091 seconden sneller waren. Vlak achter de Letten ging plek drie naar de Italianen Ludwig Rieder en Patrick Rastner (+0,102).