Kwiatkowski wint Touretappe zonder eindsprint

De achttiende etappe in de Tour de France, over 168 kilometer van Méribel naar La Roche-sur-Foron, is gewonnen door Michal Kwiatkowski. Na een groot aantal kilometer op kop met zijn ploegmaat Richard Carapaz, wees de fotofinish uit dat de Pool net iets eerder was. Carapaz is de nieuwe drager van de bergtrui. Primoz Roglic behield het geel.

Een grote groep van 32 man ging op avontuur. Daarin ook Sam Bennett, Sagan en Trentin met het oog op de tussensprint die al snel zou zijn. De tussensprint werd gewonnen door Sam Bennett, de drager van dee groene trui. Andere bekende namen in de kopgroep waren Dylan van Baarle, Carapaz, Jesús Herrada, Marc Hirschi, Luis León Sánchez en De Gendt. Ineos, Movistar en Sunweb hadden alledrie vier renners voorin. Aan de voet van de eerste klim van de dag, de Cormet de Roselend van de eerste categorie, was de voorsprong van de kopgroep twee minuten. Sam Bennett had zich inmiddels terug laten zakken.

Tijdens de beklimming van de eerste berg reed er een groep van zes renners weg uit het peloton: Rolland, Alaphilippe, Sicard, Cavagna, Pacher en Kämna. Caruso sloot zich bij hen aan en reed vervolgens weg. De kopgroep vooraan werd ook kleiner. Zo moest Van Baarle ook lossen. De groep Alaphilippe werd 10 kilometer onder de top bijgehaald door het peloton. Vijf kilometer onder de top sloot Caruso aan bij de kopgroep die nog uit 19 man bestond. Hirschi kwam als eerste boven net voor Carapaz. De voorsprong van de kopgroep op het uitdunnende peloton was 2,5 minuut. In de afdaling pakte Hirschi en Carapaz een gaatje.

Het duo kreeg aan de voet van de Cote de la routes des Villes van de derde categorie gezelschap van Edet, . Bilbao en Kwiatkowski. Hirschi kwam wederom als eerste boven. Even daarna moest de Col de Saisies worden bedwongen van de tweede categorie. De voorsprong op het peloton was opgelopen naar ruim 4,5 minuut. Drie kilometer onder de top moest Edet vooraan lossen. Hirschi was wederom als eerste boven voor Carapaz. In de afdaling kwam Hirschi hard ten val. Hij kon met wat schaafwonden weer terug op de fiets stappen en moest nu in de achtervolging en zijn stuur leek ook beschadigd. De drie vooraan, waar Edet weer wist aan te sluiten, fietsten echter door waardoor zijn achterstand langzaam groter werd.

De eennalaatste beklimming van de dag was de Col des Aravis van de eerste categorie. Edet moest al vrij snel weer lossen. Tijdens de beklimming pakte Hirschi weer seconden terug, maar moest het twee kilometer onder de top opgeven om zich weer bij de koplopers aan te sluiten. Het peloton, met Jumbo op kop, reed op acht minuten. Carapaz kwam als eerste boven.

Na een afdaling was het tijd voor de laatste klim de Plateau des Glières van de buitencategorie. De drie koplopers hadden anderhalve minuut op Hirschi. Onder aan die klim reed Landa weg uit het peloton. Zijn ploegmaat Bilbao moest lossen uit de kopgroep. Het peloton dunde weer uit, en een van de lossers was Uran, de nummer zes in het algemeen klassement. Landa reed 2 kilometer onder de top een halve minuut voor de groep gele trui. Helemaal vooraan was het Carapaz die voor zijn ploegmaat Kwiatkowski als eerste boven was. Hierdoor pakte hij de bolletjestrui over. Ondertussen was het werk van Landa en zijn ploeggeoten voor niets geweest want Landa werd net onder de top weer teruggepakt door de groep gele trui.

Op de steentjesstrook daarna was het Porte, de nummer vier in het algemeen klassement, die een lekke band kreeg en dus tijd verloor aangezien de groep gele trui hard doorreed. Het was Roglic die het tempo maakte op het onverharde stuk. Porte reed intussen in een groepje met Van Aert en Dumoulin. En daar weer bina anderhalve minuut achter reed Adam Yates. Vooraan was het met Carapaz en Kwiatkowski duidelijk dat de ritzege naar Ineos zou gaan. Tien kilometer voor de meet wist de groep Porte/Dumoulin terug te keren bij de groep gele trui.

Helemaal vooraan was er niet echt sprake van strijd. Ze leken een soort van ereronde te rijden zo vlak voor de finish. Ze kwamen tesamen over de meet en de fotofinish wees Kwiatkowski als winnaar aan.