FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 september 2020

Grote partij nep-merkkleding in beslag genomen.

Bij een integrale controle door de gemeente Schiedam in samenwerking met de politie en andere partners in een bedrijfspand aan de Fokkerstraat in Schiedam is donderdagmiddag een enorme partij nep-merkkleding aangetroffen. Geschat wordt dat de kleding een inkoopwaarde vertegenwoordigt van meer dan twee miljoen euro.

Verder werden drie gestolen voertuigen en gevaarlijke stoffen aangetroffen. Ook is een BMW X6 in beslag genomen in verband met wederrechtelijk verkregen voordeel.

De vrachtauto met nagemaakte merkkleding was half uitgeladen;  de nep-merkkleding stond in dozen in het pand. Deze kleding is vernietigd en de gestolen auto’s zijn in beslag genomen; er zijn geen aanhoudingen verricht.
Op last van de burgemeester van Schiedam is dit pand gesloten.

Samen tegen Ondermijning
De controle werd uitgevoerd door de politie in samenwerking met de gemeentes Rotterdam en Schiedam, Belastingdienst, DCMR (milieudienst), UWV, LIV Stedin (netbeheerder energie) en douane. De overheid pakt ondermijning gezamenlijk aan. Door deze gezamenlijke aanpak kan de overheid de criminaliteit breed aanpakken door strafrechtelijk te vervolgen, illegaal verkregen vermogen afpakken, panden te sluiten en openstaande belastingen te innen. 

Vanaf morgen, vroeger uit de kroeg !

Op Twitter worden door verschillende nieuwsbronnen gemeld dat er vanaf morgen voorlopig geen doorzakken in de kroeg meer mogelijk is in het Westelijk deel van Nederland. Stipt om 01.00 uur moet de kroeg leeg zijn, dus de muziek gaat uit en het licht gaat aan om 24.00 uur, om de bezoekers op tijd de deur uit te krijgen. Verder wordt verwacht dat het maximaal aantal mensen wat aanwezig mag zijn in een horecazaak wordt teruggebracht van 100 naar 50 personen.

Vandaag is er overleg geweest tussen  het kabinet en de voorzitters van de zes veiligheidsregio's waar de COVID-19 besmettingen te snel stijgen. Hierbij zijn regionale maatregelen besproken die morgen zullen worden gepresenteerd in de extra persconferentie die om 19.00 uur wordt uitgezonden.

De regio's waar de extra maatregelen zullen gaan gelden zijn Rotterdam- Rijnmond, Utrecht, Hollands Midden (Leiden) Amsterdam-Amstelland, Haaglanden (Den Haag) en Kennemerland (Haarlem).

Het is een misvatting dat er momenteel alleen onder jongeren een flinke groei van het aantal COVID-19 besmettingen plaatsvindt. Inmiddels neemt het aantal besmettingen in meer leeftijdsgroepen toe.

Lammers verruilt PSV voor Atalanta

Sam Lammers heeft zijn transfer naar Atalanta Bergamo te pakken. De 23-jarige spits van PSV reist vrijdag naar Italië om de transfer af te ronden. De Eindhovenaren krijgen naar verluidt tien miljoen euro voor de spits.

PSV stelde maandenlang alles in het werk om het contract van Lammers te verlengen. PSV dacht ook een akkoord te hebben met de 23-jarige spits, maar uiteindelijk besloot Lammers daar anders over en wilde hij naar Atalanta Bergamo.

Lammers begon afgelopen zondag nog wel in de basis tegen FC Groningen.

PSV heeft Eran Zahavi in het vizier als opvolger van Lammers. In dienst van Guangzhou R&F was de 33-jarige Israëlische spits sinds 2016 goed voor liefst 103 doelpunten in 117 officiële wedstrijden.

Dumoulin heeft vertrouwen in de tijdrit

Tom Dumoulin was tevreden na de laatste bergrit in deze editie van de Tour de France. De nummer negen in het algemeen klassement kwam met ploegmaat Roglic over de finish en kan, met het oog op de tijdrit van zaterdag, nog stijgen in het klassement nadat hij vandaag tijd won op Yates en Uran.

De Limburger heeft zich deze Tour weggecijferd voor Primoz Roglic, de drager van het geel. "Nu is het aan Primoz. Hij moet er daar voor zorgen dat we het geel mee naar Parijs kunnen nemen”, zei Dumoulin.

De tijdrit van zaterdag is 36 kilometer, waarvan de laatste zes kilometer omhoog gaan. "Ik heb er vertrouwen in dat ik daar een goede prestatie kan neerzetten. Ik ben niet in supervorm aan deze Tour begonnen, maar het gaat wel steeds beter. Dat is een goed teken. Het is lang geleden dat ik een tijdrit heb gereden, maar ik ben zeer gemotiveerd. Wie weet wat er mogelijk is.”

Bertens en Rus uitgeschakeld in tweede ronde Rome

Kiki Bertens en Arantxa Rus zijn beide uitgeschakeld in de tweede ronde van het WTA-toernooi van Rome. Rus verloor in de middag in twee sets van Markéta Vondrousová, terwijl Bertens in de avond verloor van Polona Hercog.

De als vijfde geplaatste Bertens, die in de eerste ronde een bye had, begon heel erg matig aan het duel tegen de Sloveense Hercog. De Nederlandse keek al snel tegen een 5-0 achterstand. Ze kwam nog terug tot 5-4, maar alsnog ging de eerste set naar Hecog. In set was het Bertens die goed startte. De nummer acht van de wereld kwam op 3-0 voor, maar verloor daarna vijf games op rij, waarna Hecog op 5-4 de wedstrijd op eigen service afmaakte.

Eerder op de dag slaagde Arantxa Rus er ook niet in de derde ronde te bereiken in Rome. De Tsjechische Markéta Vondrousová, de nummer 19 van de wereld, was met 6-3, 6-3 te sterk voor de Nederlandse.

Ploegbaas Jumbo-Visma uit Tour gezet

De ploegleider van Jumbo-Visma, Merijn Zeeman, is door de organisatie van de Tour de France uit koers gezet. Zeeman zou gisteren na afloop van de zevendtiende etappe een official hebben beledigd tijdens een fietscontrole. Zeeman moet daarnaast ook een boete van 2000 euro betalen.

Jumbo heeft met Primoz Roglic de drager van de gele trui in huis en de ploeg won ook al drie etappes. (tweemaal Van Aert en eenmaal Roglic)

Auto van sinds 1974 vermiste Astense vrienden niet aangetroffen

De zoektocht naar de twee sinds 1974 vermiste vrienden uit Asten heeft geen resultaat opgeleverd. Vorige week dinsdag werd begonnen met de zoektocht naar het tweetal op het water van de Brink in Liessel. Dat zou in principe duren tot vrijdag 11 september. Omdat de werkzaamheden op met name de tweede locatie nogal tegen vielen liepen deze uit tot donderdagmiddag 17 september.

Zoekactie afgerond
Toen werd duidelijk dat op beide onderzochte locaties in het water niet de auto van het vermiste tweetal lag. Op de eerste onderzochte locatie trof de politie een grote opgerolde staalkabel aan. Op locatie twee een grote metalen balk. Dit houdt ook in ook dat er geen stoffelijke resten zijn aangetroffen. Wat de politie betreft is het onderzoek op de Brink nu definitief afgerond. Er zijn geen aanknopingspunten meer voor een verdere zoektocht.

Een politiewoordvoerder: "De zoektocht op de Brink van de afgelopen twee weken had één doel: antwoorden geven op de vragen van de familie. Helaas moeten we constateren dat dat ondanks alle inspanningen niet gelukt is. Samen met hen vinden we dat een pijnlijke conclusie. Wij wensen hen dan ook veel sterkte."

Ook een leuk of interessant bericht gevonden? Tip ons via onze submit

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Motorwaaghalzen opgepakt na recordrit snelweg

De politie heeft woensdagochtend vroeg twee mannen aangehouden voor roekeloos rijgedrag op de motor. De heren worden ervan verdacht dat ze met gevaar voor eigen leven binnen elf minuten van Breda naar Rotterdam scheurden.


Aanhouding (Bron: YouTube)

De spectaculaire rit, waarbij snelheden van ruim 270 kilometer per uur werden aangetikt, werd gefilmd en trots gedeeld op social media. Beide durfallen, een Rotterdammer van 24 en een man van 22 uit Waddinxveen, wordt nogal wat ten laste gelegd, namelijk poging tot doodslag en overtreding van artikel 5A van de wegenverkeerswet; opzettelijk levensgevaarlijk rijgedrag.

Zo haalden zij op de snelweg A16 met 270 kilometer per uur rechts in en zoefden ze met een snelheid van 190 kilometer per uur soepeltjes tussen twee auto's door.


Nog even 'nagenieten' van de beelden van de recordrit (Bron: YouTube)

Random Pics van de Dag #105

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Van Vleuten breekt pols bij valpartij in Giro Rosa, Kopecky wint rit zeven

Annemiek van Vleuten is hard ten val gekomen in de Giro Rosa. De wereldkampioene en leidster in de Italiaanse rittenkoers maakte kort na de finish duidelijk dat ze haar linkerpols gebroken heeft.

De valpartij betekent zeer waarschijnlijk een einde aan de Giro Rosa en ook het WK van volgende week zal de Nederlandse haar wereldtitel niet kunnen verdedigen.

Meerdere rensters, onder wie Van Vleuten en Marianne Vos, gingen in de slotkilometer in Maddaloni in de zevende etappe hard onderuit. De Nederlandse wereldkampioene kwam met maar één hand aan het stuur over de finishstreep.

Van Vleuten leek op weg naar haar derde eindoverwinning op rij in de Giro Rosa. In de tweede etappe won ze met meer dan één minuut voorsprong en in het klassement was de voorsprong al opgelopen naar 1.52 op de Poolse Katarzyna Niewiadoma.

Vos was ook betrokken bij de valpartij. De Nederlandse, die dit jaar al drie etappes wist te winnen, kwam er beter vanaf dan Van Vleuten en hield alleen schaafwonden over aan de valpartij.

De Belgische Lotte Kopecky sprintte in Maddaloni naar de ritzege. Kopecky won het sprintje voor de Britse Lizzie Deignan.

Amsterdammer moet 538 dagen uitzitten

De politie Amsterdam heeft op woensdag 16 september een 27-jarige Amsterdammer aangehouden vanwege een openstaande gevangenisstraf. De Amsterdammer moest nog 538 dagen uitzitten vanwege veroordelingen voor meerdere drugsdelicten en witwaspraktijken.

Het onderzoek leidde de politie naar een bedrijfspand aan de Tweede Oosterparkstraat. Daar kon de man door meerdere politie-eenheden worden aangehouden.

Invallen bij twee handelaren van gestolen webwinkelaccounts

De politie heeft donderdagochtend invallen gedaan in twee woningen in Den Haag en Amersfoort. Daarbij zijn een 17-jarige en 19-jarige Hagenaar en een 20-jarige Amersfoorter aangehouden. Ze worden verdacht van het op grote schaal verhandelen van gestolen inloggegevens van webwinkels.

De verdachten waren actief in een openbaar chatkanaal op chatapplicatie Telegram. Het Cybercrimeteam Rotterdam kreeg deze chatgroep in de gaten na onderzoek in een andere zaak.

Tijdens de invallen in de woningen zijn verschillende computers en mobiele telefoons onderzocht en in beslag genomen. Door het cybercrimeteam zijn in deze Telegram kanalen waarschuwingsbanners geplaatst en een aantal kanalen is direct verwijderd. De inbeslaggenomen gegevensdragers worden de komende tijd verder onderzocht.

Nederlandse F-35 loopt schade op tijdens vogelaanvaring

Een Nederlandse F-35 heeft in de Verenigde Staten schade opgelopen door een vogelaanvaring. Dat gebeurde eergisteren tijdens een trainingsvlucht vanaf Luke Air Force basis in Arizona. Daar leidt de luchtmacht F-35 vliegers op. De Nederlandse vliegerinstructeur wist veilig te landen op de thuisbasis van het opleidingsdetachement.

Nederland beschikt inmiddels over 12 F-35’s, waarvan er 4 op Vliegbasis Leeuwarden zijn gestationeerd. De andere 8 staan in de Verenigde Staten voor opleiding en training. Momenteel wordt de omvang van de schade in kaart gebracht.

Kwiatkowski wint Touretappe zonder eindsprint

De achttiende etappe in de Tour de France, over 168 kilometer van Méribel naar La Roche-sur-Foron, is gewonnen door Michal Kwiatkowski. Na een groot aantal kilometer op kop met zijn ploegmaat Richard Carapaz, wees de fotofinish uit dat de Pool net iets eerder was. Carapaz is de nieuwe drager van de bergtrui. Primoz Roglic behield het geel.

Een grote groep van 32 man ging op avontuur. Daarin ook Sam Bennett, Sagan en Trentin met het oog op de tussensprint die al snel zou zijn. De tussensprint werd gewonnen door Sam Bennett, de drager van dee groene trui. Andere bekende namen in de kopgroep waren Dylan van Baarle, Carapaz, Jesús Herrada, Marc Hirschi, Luis León Sánchez en De Gendt. Ineos, Movistar en Sunweb hadden alledrie vier renners voorin. Aan de voet van de eerste klim van de dag, de Cormet de Roselend van de eerste categorie, was de voorsprong van de kopgroep twee minuten. Sam Bennett had zich inmiddels terug laten zakken.

Tijdens de beklimming van de eerste berg reed er een groep van zes renners weg uit het peloton: Rolland, Alaphilippe, Sicard, Cavagna, Pacher en Kämna. Caruso sloot zich bij hen aan en reed vervolgens weg. De kopgroep vooraan werd ook kleiner. Zo moest Van Baarle ook lossen. De groep Alaphilippe werd 10 kilometer onder de top bijgehaald door het peloton. Vijf kilometer onder de top sloot Caruso aan bij de kopgroep die nog uit 19 man bestond. Hirschi kwam als eerste boven net voor Carapaz. De voorsprong van de kopgroep op het uitdunnende peloton was 2,5 minuut. In de afdaling pakte Hirschi en Carapaz een gaatje.

Het duo kreeg aan de voet van de Cote de la routes des Villes van de derde categorie gezelschap van Edet, . Bilbao en Kwiatkowski. Hirschi kwam wederom als eerste boven. Even daarna moest de Col de Saisies worden bedwongen van de tweede categorie. De voorsprong op het peloton was opgelopen naar ruim 4,5 minuut. Drie kilometer onder de top moest Edet vooraan lossen. Hirschi was wederom als eerste boven voor Carapaz. In de afdaling kwam Hirschi hard ten val. Hij kon met wat schaafwonden weer terug op de fiets stappen en moest nu in de achtervolging en zijn stuur leek ook beschadigd. De drie vooraan, waar Edet weer wist aan te sluiten, fietsten echter door waardoor zijn achterstand langzaam groter werd.

De eennalaatste beklimming van de dag was de Col des Aravis van de eerste categorie. Edet moest al vrij snel weer lossen. Tijdens de beklimming pakte Hirschi weer seconden terug, maar moest het twee kilometer onder de top opgeven om zich weer bij de koplopers aan te sluiten. Het peloton, met Jumbo op kop, reed op acht minuten. Carapaz kwam als eerste boven.

Na een afdaling was het tijd voor de laatste klim de Plateau des Glières van de buitencategorie. De drie koplopers hadden anderhalve minuut op Hirschi. Onder aan die klim reed Landa weg uit het peloton. Zijn ploegmaat Bilbao moest lossen uit de kopgroep. Het peloton dunde weer uit, en een van de lossers was Uran, de nummer zes in het algemeen klassement. Landa reed 2 kilometer onder de top een halve minuut voor de groep gele trui. Helemaal vooraan was het Carapaz die voor zijn ploegmaat Kwiatkowski als eerste boven was. Hierdoor pakte hij de bolletjestrui over. Ondertussen was het werk van Landa en zijn ploeggeoten voor niets geweest want Landa werd net onder de top weer teruggepakt door de groep gele trui.

Op de steentjesstrook daarna was het Porte, de nummer vier in het algemeen klassement, die een lekke band kreeg en dus tijd verloor aangezien de groep gele trui hard doorreed. Het was Roglic die het tempo maakte op het onverharde stuk. Porte reed intussen in een groepje met Van Aert en Dumoulin. En daar weer bina anderhalve minuut achter reed Adam Yates. Vooraan was het met Carapaz en Kwiatkowski duidelijk dat de ritzege naar Ineos zou gaan. Tien kilometer voor de meet wist de groep Porte/Dumoulin terug te keren bij de groep gele trui.

Helemaal vooraan was er niet echt sprake van strijd. Ze leken een soort van ereronde te rijden zo vlak voor de finish. Ze kwamen tesamen over de meet en de fotofinish wees Kwiatkowski als winnaar aan.

Monster Hunter Stories 2: Wings of Reveal aangekondigd

Capcom kondigt naar Monster Hunter Rise ook Monster Hunter Stories 2 aan voor Nintendo Switch. Dit betreft een spin-ff series binnen het Monster Hunter-universum waarvan deel één uitkwam voor Nintendo 3DS.

De game is een RPG waarin combat gebruik maakt van een turn-based systeem. Ook moge het duidelijk zijn dat de grafische stijl compleet anders is dan de mainline-titels. De eerste beelden van Monster Hunter Stores 2: Wings of Reveal kun je hieronder bekijken.

De game komt uit in de zomer van 2021.

Ori and the Will of the Wisps vandaag naar Nintendo Switch

Microsoft en Nintendo komen met een nieuwe samenwerking. Na deel één komt ook Ori and the Will of the Wisps naar Nintendo Switch. Fans hoeven niet lang te wachten op de release.

De game komt namelijk later vandaag al beschikbaar in de Nintendo eShop. Daarnaast is er een speciale collector's edition met daarin een fysieke versie van beide titels en allerlei extra's. De pre-order link hiervan vind je hier.

Disgaea 6: Defiance of Destiny aangekondigd

Disgaea 6 is aangekondigd voor Nintendo Switch. In de game speel je als Zed, een raar wezen dat sterker wordt wanneer hij sterft.

Disgaeais een game dat draait om grinden en deel zes wordt niet anders. Zo is het maximum level bijna honderdmiljoen en kun je een veelvoud daarvan aan schade kunnen doen. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

Disgaea 6 komt uit in de zomer van 2021. Over andere platforms is nog niets bekendgemaakt.

Monster Hunter Rise aangekondigd voor Nintendo Switch

Tijdens de Nintendo Direct Mini van vandaag heeft Capcom Monster Hunter Rise aangekondigd voor Nintendo Switch. De game speelt zich af in een open wereld waarin verkennen en vrijheid een grotere rol krijgen.

Om het verkennen eenvoudiger te maken krijgen spelers twee tools. Een extra sidekick in de vorm van een hont die tegen muren kan rennen (verticale exploratie is een onderdeel van de game) en een zweep waarmee je kunt bewegen.

Daarnaast zijn er natuurlijk gneoeg monsters om af te maken, dit alles zie je allemaal terug in de onderstaande trailer. Monster Hunter Rise komt uit op 26 maart 2021.

Sidekick van Rob Stenders krijgt spreekverbod Slimste Mens

Caroline Brouwer, sidekick van Rob Stenders, doet mee in het nieuwe seizoen van De Slimste Mens. Ze was er voor gevraagd en na lang beraad zegde ze haar deelname toe.

Dit vertelde ze trots op de radio tijdens de Platenbonanza op radio2. Maar ondanks dat de opnames nog moeten plaatsvinden kreeg ze nu al een spreekverbod. Het is niet de bedoeling dat mensen al weten dat ze meedoet, aldus De Slimste Mens. Je hebt het dus niet van ons en mondje dicht.

Brouwer is nog niet gediskwalificeerd. 

COVID-19: 1766 nieuwe besmettingen en 6 doden, totaal 88.073 en 6266

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1766 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 88.073 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Naast de 3 grootste brandhaarden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag) is ook het aantal besmettingen in Utrecht sterk gestegen. Waar er daar gisteren nog 46 besmettingen werden gemeld zijn het er vandaag 81. Opvallend is ook dat het aandeel 'jongeren' (0-39 jaar) begint te dalen en met name het aandeel 90-plussers sterk begint te stijgen.

Van gemelde patiënten zijn er 14 opgenomen in het ziekenhuis. Tot nu toe zijn er 12.344 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Er zijn sinds de vorige update 6 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6266 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.


Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Sony rectificeert: Demon's Souls Remake niet naar pc

Het leek al erg onwaarschijnlijk: een (zeer) exclusieve Sony-titel die op launch ook meteen beschikbaar is voor pc. Maar tijdens de onthulling van gameplaybeelden voor Demon's Souls Remake stond het er toch echt. Sony haalde de trailer al snel weer offline en verklaarde tegenover Kotaku dat het een 'menselijke fout' betrof.

Souls-fans konden hun lol op tijdens de PlayStation 5-presentatie van gisteren. Er werden voor het eerst ingame beelden getoond van de langverwachte Demon's Souls Remake, die door Sony samen met BluePoint Games al enige tijd in ontwikkeling is voor PS5. Het meest opmerkelijke was dat aan het einde van de trailer onderstaande tekst was te lezen:

De trailer verdween al snel na publicatie van het officiële YouTube-kanaal van Sony, om vervolgens opnieuw geüpload te worden met aangepaste teksten. Website Kotaku ging verhaal halen bij Sony en kreeg te horen dat de remake van Demon's Souls uitsluitend voor PlayStation 5 uitkomt. De mededeling dat de game ook op andere consoles en op pc zou verschijnen, zou simpelweg te wijten zijn aan een menselijke fout.

Kijk de trailer van Demon's Souls Remake hieronder nog even terug:

Baanrenners mijden EK in Plovdiv vanwege corona

De Nederlandse baanwielrenners doen medio november niet mee aan het EK baanwielrennen in Plovdiv. De Nederlandse wielerbond heeft dit besloten omdat er in Bulgarije code oranje geldt vanwege corona.

Iedereen die landen met code oranje bezoekt, moet bij terugkeer tien dagen in quarantine. De bond vindt het daarom niet verantwoord en veilig om de baanwielrenners naar Plovdiv te laten afreizen.

Vanwege corona worden er dit seizoen al nauwelijks wedstrijden gereden. De KNWU hoopt daarom een toernooi in eigen land te kunnen organiseren voor de renners die bij het EK vorig jaar vijf gouden, vier zilveren en vier bronzen medailles pakten.

ANWB en ADAC willen begeleid rijden over de grens

De ANWB en haar Duitse zusterorganisatie willen dat jongeren die deelnemen aan begeleid rijden, zowel in Nederland als in Duitsland rijervaring kunnen opdoen. Met deze uitbreiding krijgen jonge bestuurders meer mogelijkheden om onder toezicht ervaring op te doen met buitenlandse verkeerssituaties en -regels. De ANWB en ADAC hebben een verzoek bij de verkeersministers van beide landen ingediend om de mogelijkheden voor deze uitbreiding van begeleid rijden op korte termijn te verkennen.

Nederland en Duitsland hebben vergelijkbare rijbewijssystemen. Beide landen kennen daarnaast het systeem van begeleid rijden voor jongeren van 17 jaar. Daarbij worden een of meerdere coaches aangewezen die de jonge bestuurder tijdens de eerste periode na het behalen van het rijbewijs, begeleiden bij het opdoen van rijervaring. Duitse cijfers laten zien dat deelnemers aan begeleid rijden vier keer zo veel kilometers hebben gemaakt voordat ze geheel zelfstandig de weg op gaan dan jongeren met het reguliere rijbewijs. 

In Nederland is begeleid rijden in 2011 ingevoerd. Daarbij kunnen 17-jarigen hun rijbewijs halen onder voorwaarde dat ze de periode tot hun 18e verjaardag onder toezicht van een begeleider rijervaring opdoen. Inmiddels hebben bijna 350.000 jongeren gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Begeleid rijden werd In 2016 wettelijk verankerd na een positieve evaluatie van een proefperiode van vijf jaar. De ANWB verwacht dat de voorgestelde vernieuwing vooral gunstig is voor bewoners in de grensstreek met Duitsland. Deelnemers van begeleid rijden krijgen daar met de voorgestelde uitbreiding meer bewegingsruimte om alvast kennis te maken met het Duitse verkeer.

Tour: Etappe 18 - Volle bak klimmen, maar dalen naar de finish

De laatste echte bergetappe van deze Tour de France - er volgt natuurlijk nog een soort klimtijdrit - wordt weer een pittige, meer dan vijfduizend hoogtemeters. De etappe gaat over 175 kilometer en vertrekt in Méribel, het skioord waar men gisteren een paar kilometer boven finishte.

Rellende_Rotscholier geeft hier weer een bijzonder uitgebreide beschrijving van elke meter en elk heuveltje, de volgorde van de klimmen is als volgt: eerste, derde, tweede, eerste- en buitencategorie. De allereerste klim is dik achttien kilometer à zes procent, de buitencategorieklim is vooral steil: 'slechts' zes kilometer, maar het komt er amper onder de elf procent.

Enfin, de etappe begint kort na het middaguur, maar wel met een geneutraliseerde afdaling van vijftien kilometer over de slotklim van gisteren - een vreemde keuze. Rond half één gaan we dan echt beginnen, Eurosport en Sporza zijn er vanaf voor de neutralisatie al bij, de NOS volgt drie kwartier later. De finish staat gepland tussen tien over vijf en tien voor zes, lekker ruim.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Koningin Máxima opent borstkankermaand tijdens jubileum Borstkankervereniging Nederland

Koningin Máxima opent donderdagochtend 1 oktober de jaarlijkse borstkankermaand tijdens een bijeenkomst ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Borstkankervereniging Nederland (BVN) in World Forum The Hague. Tijdens borstkankermaand wordt ieder jaar in oktober wereldwijd aandacht gevraagd voor borstkanker. Het thema dit jaar is ‘Borstkanker heb je niet alleen’ met speciale aandacht voor de rol van naasten en de impact die de ziekte ook op hen heeft. 

Koning Máxima opent de borstkankermaand officieel door het boek ‘Alles over borstkanker’ in ontvangst te nemen. Het boek is onder andere geschreven door borstkankerchirurgen Marie-Jeanne Vrancken Peeters en Hester Oldenburg van het Antoni van Leeuwenhoek, het in kanker gespecialiseerde ziekenhuis in Amsterdam. Daarnaast presenteert BVN de laatste cijfers over borstkanker en wordt stilgestaan bij de noodzaak en de doelen van de vereniging. Koningin Máxima spreekt over de late gevolgen van borstkanker, over vroege opsporing en over erfelijke/familiaire aanleg met mensen die hier zelf ervaring mee hebben. Ook spreekt ze enkele van de 230 vrijwilligers van BVN over hun inzet en betrokkenheid.

Borstkankervereniging Nederland zet zich sinds 1980 in voor de belangen van alle mensen met borstkanker, erfelijke aanleg daarvoor en hun naasten. De vereniging streeft naar passende behandeling, zorg en steun. Tijdens borstkankermaand brengt BVN borstkanker en erfelijke/familiaire aanleg onder de aandacht en verzorgt onder andere (online) bijeenkomsten voor lotgenotencontact.

Akwasi krijgt FunX Award voor inzet voor Black Lives Matter

Rapper Akwasi heeft gisteravond tijdens de uitreiking van de FunX Music Awards de Power Award gewonnen. Volgens de muziekzender is Akwasi een 'held en het boegbeeld geweest' in de strijd tegen ongelijkheid in Nederland, zo meldt AT5

'Ik ben heel erg blij met wat ik nu krijg en ben FunX super dankbaar voor de erkenning', aldus Akwasi.

De rapper raakte de laatste maanden in opspraak na zijn 'opruiende' uitspraak over Zwarte Piet tijdens een Black Lives Matter-demonstratie op de Dam. Afgelopen week besloot het Openbaar Ministerie om hem daar niet voor te vervolgen. Ook doken er oude gewelddadige Zwarte Piet-tweets op.

Akwasi zegt dat het niet om hem gaat, maar om iets veel groters. 'Dit is voor iedereen die strijdt voor gelijkwaardigheid en die de struggle kent. Onderdrukking mag er gewoon niet zijn. Deze erkenning geeft heel veel kracht, want nu zie ik in dat er ook nog liefde kan zijn naast alle haat die ik krijg.'

Het is de eerste keer dat er een speciale Power Award wordt uitgereikt. Volgens FunX is het de enige award die niet door het publiek is bepaald, maar door de zender zelf.

FOK! Wat een weer: meer van hetzelfde

In verband met geen inspiratie en geen zin om mijn hersens te laten kraken, even een KNMI bewerkt.  Dit is mijn beloofde Hogedrukslaap.  

Ooit moet er wel weer eens interessant weer komen mag ik hopen.  

Volop zon en droog. Het wordt niet meer zo warm als de afgelopen dagen, de maximumtemperatuur varieert van 18°C op de Wadden tot 22°C in het zuidoosten. De wind komt uit het noordoosten en is overwegend matig, in de loop van de dag aan zee en op het IJsselmeer mogelijk vrij krachtig.

In de nacht naar vrijdag is het helder. De noordoostenwind is matig, in het zuidwestelijk kustgebied vrij krachtig. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 5°C lokaal in het noordoosten tot 10°C aan de kust.

Ook vrijdag is het zonnig en blijft het droog. De wind blijft matig en draait geleidelijk naar oost. De maxima lopen uiteen van 18°C op de Wadden tot lokaal 24°C in het zuidoosten. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Foto uit Doesburg (Foto: Charged)
Dit soort blauwe luchten gaan we nog vaker zien komende dagen. (Foto:Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Militaire top staat stil bij 75 jaar Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht

Het was afgelopen weekend 75 jaar geleden dat prins Bernhard, de grootvader van onze huidige koning, de 1e Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (IGK) werd. Woensdag stond een groot aantal hoge functionarissen uit de krijgsmacht bij dit jubileum stil op De Zwaluwenberg in Hilversum.

Aanwezig waren Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer en diverse commandanten of vertegenwoordigers van de defensieonderdelen. Ook Nationale Ombudsman (tevens Veteranenombudsman) Reinier van Zutphen en burgemeester van Hilversum Pieter Broertjes waren onder de gasten.

De huidige IGK luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang was gastheer bij een themadiscussie, geleid door presentator Jort Kelder. Directeur NIMH prof. dr. Ben Schoenmaker schetste de oprichting van de Inspectie in 1945. 3 voormalig IGK’s Van Aalst, Hoitink en Van Griensven keken terug op de doelstelling en de resultaten. Luitenant-kolonel Geerten ter Braak, voorzitter Young Officers Debating Association, besprak hoe jonge werknemers aankijken tegen de IGK.

Heden en toekomst
De Defensieonderdelen hielden elk een pitch, gericht op het heden en de toekomst. Hierbij werd onder meer ingegaan op de komst van virtual reality binnen de vliegtuigschildersopleiding, de inzet van onderwaterdrones en het belang van kleine innovaties vanaf de werkvloer. Ook het Veteraneninstituut en het Korps Nationale Reserve hielden een pitch. 'Inspecteur der Veteranen' en 'Inspecteur der Reservisten', twee rollen van de moderne IGK, kwamen zodoende duidelijk voor het voetlicht.

Prins Bernhard werd op 13 september 1945 de 1e naoorlogse Inspecteur-Generaal van de Koninklijke Landmacht. In de jaren daarna groeide die functie uit tot de IGK zoals we die nu kennen. Deze ‘ombudsman van Defensie’ geldt onder meer als bemiddelaar bij kwesties binnen Defensie.

In 1813 was de latere koning Willem II officieus de 1e IGK. Hij werd door zijn vader, die koning Willem I werd, gevraagd om een nieuw leger te vormen. Prins Frederik was in 1868 de laatste IGK, tot prins Bernhard in 1945 de ‘moderne’ rol toebedeeld kreeg.

De prins werd in 1976 opgevolgd door luitenant-generaal der Cavalerie Witius Henrik de Savornin Lohman. Daarna volgden:

-luitenant-generaal der Genie Bob de Geus (1980-1985);
-luitenant-generaal der Infanterie Hans Verheijen (1985-1991);
-luitenant-generaal van de Koninklijke Luchtmacht John Maas (1991-1995);
-vice-admiraal Joost van Aalst (1995-1999);
-luitenant-generaal Koninklijke Luchtmacht Cees de Veer (1999-2003);
-luitenant-generaal der artillerie Ad van Baal (2003-2007);
-vice-admiraal Michiel van Maanen (2007-2010);
-luitenant-generaal der cavalerie Lex Oostendorp (2010-2012)
-luitenant-generaal der mariniers Ton van Ede (2012-2014);
-luitenant-generaal Koninklijke Luchtmacht Bart Hoitink (2014-2017);
-luitenant-generaal der genie Hans Van Griensven (2017-2019).

(foto: Ministerie van Defensie)
(foto: Ministerie van Defensie)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.