OM: man die inreed op overvaller kan zich beroepen op noodweerexces

Een 37-jarige man die in 2017 in Arnhem twee maal met zijn auto inreed op een overvaller, hoeft hiervoor geen straf te krijgen. Het OM is van oordeel dat de man zich kan beroepen op noodweer en noodweerexces. Tijdens de zitting heeft het OM de rechtbank in Arnhem gevraagd om de man te ontslaan van alle rechtsvervolging.

Op 30 maart 2017 had de Arnhemmer een afspraak met een potentiële koper voor een waardevol horloge dat hij via internet had aangeboden. De man die zich op de afgesproken tijd meldt bij de woning aan de Limburgsingel, blijkt al snel niet te willen betalen voor het horloge. Hij schiet meteen door de ruit van de voordeur, dringt de woning binnen en schiet nogmaals. De bewoner van de woning werpt hem het horloge en contant geld toe, terwijl zijn vrouw de woning al ontvlucht. De bewoner vlucht achter zijn vrouw aan. Op de Randweg bemachtigen zij het bestelbusje van een toevallig passerende bezorger. Inmiddels is ook de overvaller uit de woning gevlucht. Op de Randweg staan de overvaller en het echtpaar in het bestelbusje plotseling weer oog in oog met elkaar. Er is sprake van zeer stressvolle situatie, waarbij de overvaller zijn wapen op het busje richt en schiet, en de bewoner met het busje op de overvaller inrijdt. In deze situatie komt de 37-jarige man een beroep op noodweer toe, aldus de officier van justitie.

Na deze aanrijding blijft de overvaller bewegingsloos op de grond liggen. De 37-jarige man vervolgt zijn weg, maar keert dan het bestelbusje en rijdt opnieuw op de overvaller in. Deze overlijdt ter plekke aan zijn verwondingen. Volgens de officier is er door de aanrijdingen voldoende bewijs voor doodslag. De man kan zich bij de tweede aanrijding niet meer beroepen op noodweer, want het onmiddellijke gevaar was geweken.

Het OM vindt desondanks dat de man niet strafbaar is. ‘Van de man kon in deze situatie niet redelijkerwijs worden verwacht dat hij tot helder nadenken in staat was én kon beseffen dat het gevaar was geweken’, aldus de officier van justitie. ‘Er was geen reden om de overvaller voor de tweede keer aan te rijden en de verdachte is wat dat betreft over de schreef gegaan. Maar dat hij te ver doorsloeg in zijn verdediging, is een onmiddellijk gevolg van de grote angst en paniek die de overvaller zelf heeft veroorzaakt.’ Iemand die direct na een dreigende situatie in een hevige gemoedstoestand een strafbaar feit begaat, kan zich mogelijk beroepen op noodweerexces. Dat is in deze casus van toepassing, aldus het OM. De man is hierdoor niet strafbaar en moet worden ontslagen van alle rechtsvervolging.

Het OM besloot vanwege de ernst van de verdenking en de uitzonderlijke omstandigheden om de zaak aan de rechter voor te leggen. De rechtbank in Arnhem doet naar verwachting over veertien dagen uitspraak.