Moddergooien rond weggestuurd FVD Statenlid is begonnen

Enkele weken geleden werd Eddy Kuiper uit de Groningse Forum voor Democratie-fractie gegooid en destijds wilde de politicus geen commentaar geven. Inmiddels heeft hij van zich laten horen en vindt hij dat fractievoorzitter Bart van der Werf leugens over hem verspreidt.

Disfunctioneren, gebrek aan collegiale samenwerking en chronische afwezigheid waren de redenen van de FVD-fractie om Kuiper er niet meer bij te willen hebben, zo liet de fractie destijds weten. Maar Kuiper moet niets van die kritiek hebben. "Je moet het doen met de leugens die je te horen krijgt van Van der Werf en consorten", zo liet hij aan RTV Noord weten.

Van der Werf laat desgevraagd weten dat Kuiper in het begin prima functioneerde. "Hij was betrokken. Zijn deelname aan debatten was altijd wel summier, moet ik zeggen. Maar hij was aanwezig bij vergaderingen. Maar gedurende de tijd werd het minder, ook omdat hij een baan heeft bij het ministerie van Defensie in Den Haag", aldus de fractievoorzitter van Forum in Groningen.

"We zeiden tegen hem: als je niet kunt, sla dan een commissievergadering over, maar probeer dan wel aanwezig te zijn bij vergaderingen in Provinciale Staten. Dat ging goed, tot dat corona aanbrak en we digitaal gingen vergaderen", aldus Van der Werf. Omdat Kuiper op een gegeven moment niet meer reageerde op WhatsApp-berichten, telefoontjes en ook niet op verstuurde e-mails werd hij uit de fractie gegooid.

RTV Noord deed onderzoek en checkte de aanwezigheid van de voormalig FVD'er. "Uit de notulen die van iedere Statenvergadering worden gemaakt, komt naar voren dat Kuiper in totaal tien Statenvergaderingen aanwezig was en vijf vergaderingen afwezig. In 2020 was Kuiper aanwezig bij de Statenvergadering op 5 februari, vlak voor het uitbreken van de coronacrisis. Ook bij de digitale vergadering op 1 juli logde Kuiper in, leert navraag bij de Statengriffie. Bij de digitale vergaderingen van 26 mei en 10 juni ontbrak Kuiper", zo stelt de regionale omroep.

"Hij heeft ook niet meegestemd met moties. Bovendien was hij alle elf videovergaderingen voor de commissie in 2020 afwezig", zo vult Van der Werf aan.

De grote vraag is nu of Kuiper zijn plek in de Provinciale Staten wil behouden of zijn zetel terug geeft. Zelf zegt hij daarover nog geen idee te hebben. Mocht hij de Groningse politiek verlaten dan is de kans heel klein dat Forum voor Democratie die zetel in kan vullen. De drie eerstvolgende kandidaten op de kieslijst van Forum in Groningen zitten inmiddels in de Provinciale Staten van Drenthe. Daarna volgt FVD Europarlementariër Rob Rooken die niet in Groningen woont en de laatste mogelijke optie is inmiddels bij de Partij voor de Toekomst belandde Jeroen de Vries. Het probleem van een bijna uitgeputte kieslijst doet zich bij meer provinciale FVD-fracties voor.