Speculaties overstap Van Haga naar FVD

In Den Haag wordt flink gespeculeerd over een mogelijke transfer in de Tweede Kamer. Het lijkt er steeds meer op dat oud VVD-parlementslid Wybren van Haga dichtbij is bij een overstap naar Forum voor Democratie. De laatste weken stapelen de voortekenen zich op en de partij van Thierry Baudet is hard op zoek naar politieke ervaring.

In september 2019 werd Van Haga uit de VVD-fractie gezet nadat dubieuze handelingen bij zijn vastgoedbedrijven aan het licht kwamen. Sindsdien zit hij als zelfstandig Kamerlid in de Tweede Kamer. De laatste weken voeren Baudet en Van Haga steeds vaker het woord namens elkaar bij debatten, ook dienen de twee regelmatig gezamenlijk moties in. "Deze inbreng was mede namens ambtsgenoot Thierry Baudet", zo sprak de voormalig VVD'er deze ochtend nog tijdens het debat over het steunpakket voor het bedrijfsleven.

Daarnaast is Van Haga sinds kort fanatiek FVD-politici en het Forum-account op Twitter aan het retweeten wat op dit moment de geruchten van een overstap flink voedt. De over het algemeen goed ingevoerde twitteraar Haagse Insider bevestigt de mogelijke overstap. "Ja er zijn meer tekenen dat deze transfer inderdaad heeft plaatsgevonden", zo reageerde hij op tweets van NRC-journalist Tom-Jan Meeus en NOS-verslaggever Ewoud Kieviet.

Een overstap naar Forum zou opmerkelijk zijn omdat Baudet in september nog weinig op had met Van Haga. "Wij moeten niets hebben van zetelrovers", zei de FVD-voorman op de vraag of de oud VVD'er zich bij zijn partij zou aansluiten. Inmiddels is Baudet echter wel op zoek naar geschikte mensen voor de Forum voor Democratie-kieslijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Politieke ervaring zal daarbij hard nodig zijn aangezien hij nauwelijks FVD-politici uit de provincies kan halen, daar zijn de lijsten vrijwel uitgeput waardoor vertrekkende Statenleden niet meer vervangen kunnen worden.

Van Haga maakte bij het aanblijven als zelfstandig Kamerlid bekend dat hij het kabinetsbeleid zou blijven steunen, daarmee behield de coalitie zijn meerderheid van één zetel. Mocht over de overstap naar FVD daadwerkelijk plaatsvinden dan is het kabinet definitief de meerderheid kwijt en lijken VVD,CDA,D66 en ChristenUnie afhankelijk van de steun van de SGP. Steun die ze vrijwel altijd krijgen van de kleine confessionele partij.

Update 11:19

Wybren van Haga lijkt serieus werk te maken van een plaatsje bij Forum voor Democratie. Gisteren werd zijn Facebook-bericht met stemadvies als reclame verspreid: