FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 juli 2020

NASCAR: Kersverse vader boekt verrassende zege en wint pistolen

We keren nog even terug naar het weekeinde en wel naar de Texas Motor Speedway, want daar werd zondagavond weer geracet in de NASCAR Cup Series. Het werd een aanvankelijk niet al te boeiende, maar later toch zeker wel spannende race, met een echte Texaanse prijs voor de winnaar: twee pistolen.

Met polesitter Aric Almirola en Ryan Blaney op de eerste rij werd het groen gezwaaid in de Lone Star State, met op rij twee Busch Brothers Kyle en Kurt. Daar veranderde richting de geplande competition caution weinig aan, hoewel Blaney iets terugviel.

Bij de eerste serie pitstops kwam Martin Truex Jr, die inmiddels helemaal voorin reed, bijna dik in de problemen: zijn brandstof was op en hij haalde de pitstraat nog maar net. De verder weinig spectaculaire eerste stage werd gewonnen door de terug naar voren gekomen Blaney.

Kyle Busch pakte bij de herstart de leiding, voor Blaney, Denny Hamlin, Joey Logano, Erik Jones, Chase Elliott, Clint Bowyer en broer Kurt Busch. Een tikje van Jimmie Johnson tegen de muur zorgde al snel voor een nieuwe caution, waarna Blaney rap de leiding weer terug in handen pakte.

De tweede stage zorgde ook bepaald niet voor een reeks noemenswaardige zaken, dus we houden het kort: Blaney pakte zijn tweede stagewinst, ruim voor Logano en Hamlin. De herstart volgde en daar viel een rondje later wél wat over te melden: Blaney maakte voorop een klein foutje en zakte wat terug.

Doordat Blaney iets terugzakte, moest Logano achter hem ook inhouden, waarna een harmonica-effect voor een crash zorgde. Kyle Busch werd aangetikt door Aric Almirola en tikte Truex vrij hard de muur in, waarna ook Cole Custer - onlangs als rookie nog goed voor een zege - en Chris Buescher forse schade opliepen.

Crash!

Na een vrij lange onderbreking konden we dan weer door, met Keselowski, Hamlin, Blaney en Elliott voorop, waarbij Blaney al snel wéér de leiding pakte. De volgende caution werd veroorzaakt door de wat achterin rijdende rookie John Hunter Nemechek, die de controle kwijtraakte en spinde.

Bij de volgende herstart hadden Blaney en Hamlin opnieuw de kop, maar het duurde niet lang: Ty Dillon ging de muur in, caution. Met nog altijd Blaney en Hamlin voorop werd het groen weer gezwaaid en met minder dan vijftig ronden te gaan kwamen de eerste toppers - waaronder de dominante Blaney - binnen voor hun laatste reguliere pitstop.

Hamlin haalde alleen brandstof en geen banden, waardoor hij voorbij Blaney schoof, terwijl de rest veel langer wachtte met hun stop, hopend op een caution. Die hoop werd uitbetaald: Quin Houff kwam in beeld en dat is nooit om goede redenen het geval - hij was de muur in geklapt en dus kwam er de door Blaney en Hamlin gevreesde caution.

Houff in de problemen

Met de door de pitstoptiming naar voren gekomen rookie Tyler Reddick op kop konden we verder, Austin Dillon nam de leiding over en Logano en Kyle Busch volgden, met Harvick, Bubba Wallace en Kurt Busch daar weer achter. Daar werd flink geknokt, maar de volgende caution kwam uit het middenveld: Hamlin en Alex Bowman gingen de rondte in.

Nadat de boel was opgeruimd en met tien ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid met nog altijd Dillon en Reddick vooop, voor Logano, Kyle Busch, Harvick en Keselowski en de ooit zo dominante Blaney net buiten de top-10. Busch leek de grote bedreiging voor de voorste twee, maar Logano kwam er al snel weer onderdoor en voorbij.

Wéér reden we niet naar de finish, want wéér zorgde Hamlin voor een caution, dit keer door de grasmaaiercapaciteiten van zijn Toyota uit te testen. De herstart had weer hetzelfde principe: Dillon en Reddick voorop, Logano en Kyle Busch erachter en dit keer nog maar twee ronden te gaan.

Dillon kende weer een dijk van een herstart en de kersverse vader ging er met de winst vandoor, terwijl zijn jonge teamgenoot Reddick met de tweede plek het beste resultaat uit zijn nog korte, maar al indrukwekkende debuutseizoen bij mocht schrijven.

De slotfase

Boeren morgen in 'langzaamaan tempo' naar RIVM

Het boerenprotest morgen bij het RIVM zal gepaard gaan met de nodige overlast op de snelwegen in Nederland. Nu ze niet met de trekker mogen komen protesteren zullen de boeren met hun personenauto's komen en ze zullen in een aangepast tempo naar Bilthoven rijden.

"Wat ik nu hoor, is dat boeren massaal naar #Bilthoven komen. Met Naderende auto. En zij willen dan langzaamaan actie doen op snelweg. Net boven minimum snelheid rijden. Ze houden zich dan aan de wet", zo laat Caroline van der Plas via Twitter weten.

Van der Plas is lijsttrekker van de Boer Burger Beweging die bij de komende Tweede Kamerverkiezingen een gooi naar een plekje in het parlement zal doen. De voorvrouw van de boerenpartij haalde onlangs het nieuws met haar kritiek op Theo Hiddema van Forum voor Democratie.

Voor de mensen die morgen toch overwegen de snelweg op te gaan heeft ze nog een tip: "Aan forenzen toch maar advies: #blijfthuis. Filevorming zeer goed mogelijk. #boerenprotest."

Bejaarde vrouw bestolen na babbeltruc nep-agent

Woensdagmiddag 27 mei 2020 wist een nog onbekende man door middel van een babbeltruc de pinpas van een 89-jarige vrouw te stelen. Met die gestolen bankpas kocht hij vervolgens dezelfde dag nog bij verschillende winkels voor grote bedragen aan producten en nam hij geld op met de pas. De recherche heeft een verdachte op het oog en deelt camerabeelden van hem.

Bekijk hier de foto's van de verdachte.

Het slachtoffer, woonachtig in Amsterdam-West, wordt die woensdagmiddag rond 17.15 uur gebeld door een man die zich voorstelt als ‘politieagent Hendriks van bureau Marnixstraat’. Hij geeft aan dat er iets aan de hand is met de bankrekening van het slachtoffer en dat een collega daarom straks langskomt om de bankpas op te halen. Deze ‘collega’ verschijnt niet lang daarna, tegen 18.15 uur, bij het slachtoffer aan de deur en neemt haar bankpas mee.

Later blijkt dat iemand voor grote bedragen gepind heeft met de meegenomen bankpas bij verschillende winkels/locaties in Amsterdam-West.

Onderzoek en verdachte
De recherche onderzoekt wie verantwoordelijk is voor de diefstal en heeft duidelijke camerabeeldenbeelden van een verdachte. Deze man wordt ervan verdacht de bankpas op te hebben gehaald bij het slachtoffer én met de bankpas te hebben gepind.

De verdachte staat op beeld wanneer hij rond 18.15 uur het wooncomplex van het slachtoffer betreedt en een paar minuten later weer verlaat. Vervolgens zijn er verschillende beelden van hem wanneer hij betaalt/geld opneemt met de gestolen bankpas.

Zijn signalement:
- Man
- Licht getinte huidskleur
- 20 à 25 jaar oud
- 1.65 à 70 meter lang
- Normaal postuur
- Kort, donker haar
- Opvallend litteken op zijn achterhoofd

Hij droeg een zwart trainingspak en zwarte schoenen. Daarnaast had hij bij het ophalen van de bankpas een mondkapje op en bij de pintransacties een zonnebril met ronde glazen.

Het is niet duidelijk of deze verdachte het slachtoffer ook eerder gebeld heeft als ‘politieagent Hendriks’.

Link met andere zaken
In de afgelopen tijd werd bij meer bejaarde personen woonachtig in Amsterdam-West op dezelfde manier hun bankpas gestolen of een poging hiertoe gedaan. De politie heeft al twee aangiftes binnen en weet van in ieder geval acht andere pogingen. Uiteraard onderzoekt de recherche of deze verdachte ook aan die andere zaken te linken is.

De politie vermoedt daarnaast dat de verantwoordelijke(n) mogelijk meer slachtoffers maakte(n), maar dat de slachtoffers zich door een gevoel van schaamte niet durven te melden of bang zijn opnieuw met nep-agenten te maken te krijgen. Daarom doet de politie de oproep aan andere mogelijke slachtoffers om zich alsnog te melden.

Informatie delen
Uiteraard ontvangt de recherche graag informatie over de verdachte, mogelijke andere betrokkenen en de zaken in het algemeen. Denkt u het onderzoeksteam verder te kunnen helpen? U kunt uw informatie telefonisch doorgeven via de opsporingstiplijn: 0800-6070.

Wilt u liever anoniem blijven, bel dan naar Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000 of vul geheel anoniem op www.meldmisdaadanoniem.nl het tipformulier in. Denkt u slachtoffer te zijn geworden? Of dat dit ook bij u geprobeerd is? Neem dan zelf contact op met de politie via 0900-8844.

Pas op!
Ook wil de politie mensen waarschuwen voor deze specifieke babbeltruc en ze alert maken op de werkwijze. Agenten zullen u niet op hierboven beschreven wijze benaderen. Daarnaast zal de politie u nooit vragen uw bankpas af te staan. Staat er iemand voor de deur die zegt politieagent te zijn? Dan kunt u natuurlijk altijd naar een legitimatiebewijs vragen. Mocht u de situatie niet vertrouwen, neem dan contact op met de politie via 0900-8844.


"Ubisoft verbloemt al jaren wangedrag van werknemers"

De problemen bij Franse gamegigant Ubisoft lijken nog groter dan aanvankelijk gedacht. Nadat eerder aantijgingen van grote figuren bij Ubisoft er al voor zorgden dat de posities bestuursvoorzitter Yannis Mallat, HR-kopstuk Cécile Cornet en creatief hoofd Serge Hascoët onhoudbaar werden blijkt dat de top van Ubisoft jarenlang beschuldigingen van seksueel wangedrag, homofobie en racisme wegmoffelde.

Dat schrijft Jason Schreier voor Bloomberg op basis van interviews met 40 (voormalige) werknemers bij Ubisoft. Het algemene beeld is dat het probleem van seksisme, racisme en homofobie wijdverspreid is binnen meerdere afdelingen en locaties van Ubisoft, en dat die problemen ook zichtbaar zijn aan de top. De aantijgingen bestaan zowel uit aanrandingen als meer subtiele vormen van sekisme en het hoofdkantoor van Ubisoft in Parijs wordt beschreven als een studentenhuis.

Vooral Hascoët wordt het vuur aan de schenen gelegd: hij gold voor decennia als onaantastbaar binnen Ubisoft. Desondanks vertoonde hij kinderlijk gedrag zoals het hoofd op de tafel slaan tijdens vergaderingen waarin hij zich verveelde en werd al jarenlang tegen vrouwen gewaarschuwd dat ze de uitnodigingen om te gaan drinken met Hascoët af moesten slaan. Ook hield hij vergaderingen in stripclubs, drong hij aan ondergeschikten op meer alcohol drinken en gaf hij spacecake aan collega's zonder dat die daar vanaf wisten.

Hascoët's problematische karakter sijpelde ook door in de games van Ubisoft. Hascoët had een tunnelvisie over wat een goede game zou moeten zijn: hij gruwelde van lineaire verhalen en cutscenes, en lijkt grotendeels verantwoordelijk te zijn voor de "eenheidsworst" grote open-world games met veel karweitjes waar Ubisoft de laatste jaren veel kritiek op heeft gekregen. Ook was hij geen fan van vrouwelijke speelbare personages: aanvankelijk zouden Evie en Jacob van Assassin's Creed Syndicate even veel schermtijd krijgen, maar Jacob heeft de meeste tijd in het eindproduct. Hetzelfde lot onderging ook Aya ten faveure van Bayek in Assassin's Creed Origins. Aanvankelijk zou ook alleen Kassandra speelbaar zijn in Assassin's Creed Odyssey, todat Hascoët zei dat dat geen optie was.

Het was alleen na het floppen van The Division 2 en Ghost Recon Breakpoint dat Ubisoft besloot in te grijpen: het team stelde zeven nieuwe vice-presidenten aan, waaronder Maximé Beland en Tommy François die ook de nodige klachten aan hun broek hebben hangen. François flirtte met mensen onder hem, maakte homofobe opmerkingen en stuurde ongewenste berichten.

Een ander problematisch duo is de eerder genoemde Maximé Beland en Rima Brek, het getrouwde stel dat het Ubisoft-kantoor in Toronto runt. Béland was berucht om zijn korte lontje, het betasten van vrouwen tijdens feestjes en het schreeuwen tegen ondergeschikten. Onder werknemers was het "wurgverhaal" berucht, waarin Béland tijdens een feestje een van zijn werknemers wurgde. Wanneer werknemers melding maakten bij Brek, die tijdelijk het hoofd was van HR, werden de claims gebagatelliseerd en werknemers bestempeld als "onruststokers".

Andere voorbeelden zijn werknemers in Sofia die de zwarte acteur John Boyega een "aap" noemden na het zien van de trailer van Star Wars: The Force Awakens. Ook vrouwen die werkten voor de divisies van Ubisoft in Morrisville, North Carolina en San Francisco beschuldigen hun bazen van seksueel wangedrag.

CEO Yves Guillemot heeft beterschap beloofd en de ontslagen van Hascoët en Mallat kwamen ook als een grote verrassing voor werknemers. Desondanks heeft Ubisoft nog niet op het verhaal van Schreier gereageerd.

Ubisoft

Moddergooien rond weggestuurd FVD Statenlid is begonnen

Enkele weken geleden werd Eddy Kuiper uit de Groningse Forum voor Democratie-fractie gegooid en destijds wilde de politicus geen commentaar geven. Inmiddels heeft hij van zich laten horen en vindt hij dat fractievoorzitter Bart van der Werf leugens over hem verspreidt.

Disfunctioneren, gebrek aan collegiale samenwerking en chronische afwezigheid waren de redenen van de FVD-fractie om Kuiper er niet meer bij te willen hebben, zo liet de fractie destijds weten. Maar Kuiper moet niets van die kritiek hebben. "Je moet het doen met de leugens die je te horen krijgt van Van der Werf en consorten", zo liet hij aan RTV Noord weten.

Van der Werf laat desgevraagd weten dat Kuiper in het begin prima functioneerde. "Hij was betrokken. Zijn deelname aan debatten was altijd wel summier, moet ik zeggen. Maar hij was aanwezig bij vergaderingen. Maar gedurende de tijd werd het minder, ook omdat hij een baan heeft bij het ministerie van Defensie in Den Haag", aldus de fractievoorzitter van Forum in Groningen.

"We zeiden tegen hem: als je niet kunt, sla dan een commissievergadering over, maar probeer dan wel aanwezig te zijn bij vergaderingen in Provinciale Staten. Dat ging goed, tot dat corona aanbrak en we digitaal gingen vergaderen", aldus Van der Werf. Omdat Kuiper op een gegeven moment niet meer reageerde op WhatsApp-berichten, telefoontjes en ook niet op verstuurde e-mails werd hij uit de fractie gegooid.

RTV Noord deed onderzoek en checkte de aanwezigheid van de voormalig FVD'er. "Uit de notulen die van iedere Statenvergadering worden gemaakt, komt naar voren dat Kuiper in totaal tien Statenvergaderingen aanwezig was en vijf vergaderingen afwezig. In 2020 was Kuiper aanwezig bij de Statenvergadering op 5 februari, vlak voor het uitbreken van de coronacrisis. Ook bij de digitale vergadering op 1 juli logde Kuiper in, leert navraag bij de Statengriffie. Bij de digitale vergaderingen van 26 mei en 10 juni ontbrak Kuiper", zo stelt de regionale omroep.

"Hij heeft ook niet meegestemd met moties. Bovendien was hij alle elf videovergaderingen voor de commissie in 2020 afwezig", zo vult Van der Werf aan.

De grote vraag is nu of Kuiper zijn plek in de Provinciale Staten wil behouden of zijn zetel terug geeft. Zelf zegt hij daarover nog geen idee te hebben. Mocht hij de Groningse politiek verlaten dan is de kans heel klein dat Forum voor Democratie die zetel in kan vullen. De drie eerstvolgende kandidaten op de kieslijst van Forum in Groningen zitten inmiddels in de Provinciale Staten van Drenthe. Daarna volgt FVD Europarlementariër Rob Rooken die niet in Groningen woont en de laatste mogelijke optie is inmiddels bij de Partij voor de Toekomst belandde Jeroen de Vries. Het probleem van een bijna uitgeputte kieslijst doet zich bij meer provinciale FVD-fracties voor.

ATP-toernooi Washington afgelast

Het ATP-toernooi in Washington gaat niet door. Het toernooi, dat op 14 augustus zou beginnen, wordt gezien als voorbereiding op de US Open.

In de Amerikaanse hoofstad zou voor het eerst sinds de gedwongen pauze vanwege het coronacvirus weer op ATP-niveau worden gespeeld. De organisatie van het toernooi vindt het echter nog niet verantwoord.

Het eerste toernooi op de WTA-kalender is in het Italiaanse Palermo. Dat toernooi, dat op 3 augustus start, gaat vooralsnog door.

EUr is een deal!

Onder andere dankzij onze eigen Mark Rutte moesten de Europese leiders eindelijk eens een keer flink werken voor hun geld. Naar verluidt werd er flink hard onderhandeld over hoeveel geld er nu uiteindelijk naar de Zuid-Europese landen zou worden overgeheveld. Deze landen, platzak vanwege de voortdurende coronacrisis, zitten te springen om geld.

Italiê (209 miljard), Spanje (140 miljard), Polen, Hongarije en Malta (2,25 miljard) krijgen allemaal hun geld en zijn dolblij. Het geld wordt de komende drie jaar naar het zuiden gepompt en een gedeelte daarvan kan over een lange termijn, tegen een lage rente, worden terugbetaald.

Rutte heeft zwaar gevochten tegen nutteloze giften en er is een 'vangnet' voor het geval landen niet voldoende innoveren. De EU kan dan dreigen om het geld niet uit te keren. "Maar dit is niet iets wat we willen”, zegt Rutte, voor wie zo’n noodrem een harde voorwaarde was. "Wat je wil, is de dreiging."

Hongarije en Polen moeten zullen laten zien dat zij hun rechtsstaat niet verder uithollen. Volgens Rutte is ook daar een clausule voor opgenomen in het EU-akkoord.

Beide Oost-Europese landen gniffelen echter in hun vuistje, want het geld zal alleen stoppen met rollen als de EU unaniem besluit dat beide landen te weinig aan hervormingen gaan doen. Verwacht wordt dat Polen en Hongarije elkaar zullen steunen, zodat er nooit een unaniem besluit tegen hen genomen kan worden.

Een aantal zaken zijn gesneuveld. Zo wordt er geen 26 miljard uitgekeerd aan noodlijdende bedrijven en is budget voor onderzoek afgeschaft. Groene partijen en milieuorganisaties klagen dat er te veel geschrapt is in klimaatprogramma’s. Ook Greta Thunberg moest weer van zich laten horen: "Dit is een ontkenning van de klimaatnoodtoestand."

Ondanks alle slechte verhalen in Europa over de stugge Rutte, blijft de zuinige Rutte positief. "We zijn allemaal professionals. We kunnen er allemaal tegen als het eens botst. Ik heb nog echt steeds heel warme, goede verhoudingen met Emmanuel Macron, Angela Merkel en Giuseppe Conte."

Omgekomen militairen NH90-crash aangekomen in Curaçao

Zr.Ms. Groningen is aangekomen in de Curaçaose haven Willemstad. Het marineschip heeft de lichamen van Christine Martens en Erwin Warnies aan boord. Vanwege het onderzoek is nog niet bekend wanneer ze naar Nederland komen.

Beide militairen kwamen afgelopen zondag om het leven toen de NH90-helikopter waarin ze zaten in zee stortte. De 2 andere bemanningsleden wisten zichzelf in veiligheid te brengen.

Lees ook: Berging NH90-helikopter blijkt lastige klus

Het toestel is afgelopen nacht gezonken. Dat gebeurde nadat twee van de vier drijflichamen waren geknapt. Het toestel ligt nu op ruim honderd kilometer ten westen van Aruba op meer dan 1 kilometer diepte.

Geprobeerd is het toestel drijvend te houden om het te kunnen bergen. Ruwe zee en harde wind maakten dit onmogelijk.

Naar verwachting vertrekt vanavond een KDC-10 transportvliegtuig naar Curaçao. Aan boord zijn leden van de Inspectie Veiligheid Defensie en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Zij voeren verkennend onderzoek uit naar de crash. Ook zijn rechercheurs van de Koninklijke Marechaussee aan boord die een feitenonderzoek uitvoeren. Alle passagiers zijn voor vertrek getest op COVID-19.

Defensie zorgt ook dat er psychologische bijstand is voor de bemanning van Zr.Ms. Groningen.


5G-veiling levert ruim miljard euro op

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft vandaag in een Kamerbrief bekend gemaakt dat drie bedrijven frequentieruimte hebben verworven bij de zogenoemde Nederlandse Multibandveiling. De telecomaanbieders KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo kunnen daarmee snelle mobiele communicatie zoals 5G aanbieden aan consumenten en bedrijven.

Via de veiling, die op 29 juni was gestart, heeft de Rijksoverheid zowel bestaande als nieuwe frequenties beschikbaar gesteld om aan de nog altijd groeiende datavraag te voldoen.

De drie telecomaanbieders moeten voldoen aan diverse verplichtingen die met de vergunningen aan hen zijn gesteld. Zoals aan de dekkingseis, waarbij zij op 98% van de oppervlakte van elke Nederlandse gemeente mobiele dekking moeten realiseren, én normen voor de minimale snelheid die daarbij moet worden aangeboden aan consumenten en bedrijven.

Door deze eisen komt de Nederlandse mobiele internetsnelheid die mensen kunnen ervaren op gemiddeld meer dan 100 Megabit per seconde te liggen.

De vandaag geëindigde veiling heeft in totaal 1,23 miljard euro opgebracht.

'Panathinaikos wil Eredivisie-clubs aftroeven met komst Elia'

Eljero Elia is naar eigen zeggen reeds in contact geweest met ADO Den Haag en FC Twente, terwijl Arjen Robben hem namens FC Groningen heeft benaderd. De vleugelaanvaller kan echter met Panathinaikos ook kiezen voor een nieuw avontuur in het buitenland, zo verzekert Voetbal International dinsdag. Elia beschikt bij de kersverse kampioen Istanbul Basaksehir over een contract dat op 6 augustus afloopt.

Voorzitter Vasilios Konstantinou is erg gecharmeerd van de dertigvoudig international van het Nederlands elftal en de preses van twintigvoudig kampioen Panathinaikos onderzoekt de mogelijkheden om Elia naar Griekenland te halen.

Bij de topclub uit de hoofdstad Athene staan onder meer Yassin Ayoub en Bart Schenkeveld onder contract, twee spelers die net als de 33-jarige vleugelaanvaller een verleden hebben bij Feyenoord.

Elia liet maandag aan De Telegraaf weten dat hij het een eer vindt dat Robben via WhatsApp contact met hem had gezocht. "Natuurlijk is het heel eervol als Arjen je belt en met je wil samenspelen", zo stelde de routinier.

"Arjen is voor mij een voorbeeld qua manier van spelen, maar vooral qua leven voor de sport." Elia hield desondanks een slag om de arm wat betreft zijn toekomst op clubniveau. "Ik houd alle opties open. Mijn zaakwaarnemer Frank Schouten en ik gaan nu even heel goed kijken wat het beste bij me past." Volgens Elia is er tevens interesse uit de Premier League, Bundesliga en Serie A.

Voor Elia is het seizoen bij Istanbul Basaksehir overigens nog niet voorbij. Begin augustus wacht namelijk het tweeluik met FC Kopenhagen in de achtste finale van de Europa League.

De verwachting is dat de voormalig aanvaller van onder meer Hamburger SV, Juventus, Werder Bremen en Southampton daarna een definitief besluit neemt wat betreft zijn toekomst op clubniveau.

Extra controles NVWA tijdens Offerfeest

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), de politie en de Veiligheidsregio’s houden tijdens het Offerfeest extra controles om er op toe te zien dat bedrijven en consumenten zich houden aan de regels voor dierenwelzijn, voedselveiligheid en regels en voorschriften om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Offerfeest 2020
Het Offerfeest vindt dit jaar plaats van 31 juli tot en met 3 augustus. Tijdens het Offerfeest worden in korte tijd veel schapen, geiten en runderen geslacht. In Nederland zegt de wet dat een dier dat wordt geslacht vóór het doden bewusteloos moet worden gemaakt (in vaktermen 'bedwelmd'). Eén uitzondering op de regel is gemaakt voor slachten volgens religieuze gebruiken. Onder voorwaarden mag het dier zonder bedwelming worden gedood. Dit betekent dat dieren een halssnede krijgen en nadat ze het bewustzijn hebben verloren verder geslacht worden. Het vlees van deze dieren wordt vaak direct (ongekoeld) opgehaald, of bij een distributiepunt zoals een winkel of moskee. Daar wordt het verdeeld onder mensen die een dier hebben laten slachten.

Coronaregels binnen en buiten slachthuizen
Slachthuizen moeten tijdens het Offerfeest extra maatregelen nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het is niet toegestaan dat klanten of andere toeschouwers in het slachthuis aanwezig zijn. Karkassen van pas geslachte dieren mogen dit jaar alleen onder strenge voorwaarden vanuit het slachthuis overhandigd worden aan klanten die buiten staan. Het slachthuis moet ervoor zorgen dat ook hier de veiligheid van de mensen wordt gewaarborgd. Dit betekent dat mensen niet meer allemaal tegelijk naar het slachthuis kunnen komen maar dat zij één voor één hun vlees moeten komen ophalen. De anderhalve meter afstandsregel geldt zowel binnen als buiten het slachthuis.

Dierenwelzijn en voedselveiligheid in slachthuizen
Dierenartsen van de NVWA houden in erkende slachthuizen toezicht op de naleving van de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. Slachthuizen die tijdens het Offerfeest (al dan niet onverdoofd) runderen, schapen of geiten slachten, moeten zich vooraf melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Omdat het hier vaak gaat om kleinere slachthuizen waar tijdens het Offerfeest veel meer dieren worden geslacht dan normaal, heeft de NVWA getoetst of in deze slachthuizen tijdens het Offerfeest veilig geslacht kan worden. Hierbij is gelet op het naleven van de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid. Ook is gekeken of er door dierenartsen van de NVWA, hun officiële assistenten in dienst van de Kwaliteitskeuring Dierlijke Sector (KDS), en andere medewerkers veilig gewerkt kan worden en of het mogelijk is de veiligheidsvoorschriften in verband met corona na te leven.

Toezicht op onbedwelmde slacht
In slachthuizen waar dieren onbedwelmd worden geslacht is continu toezicht op het aansnijden en doden van de dieren. Bij het onbedwelmd slachten geldt de zogenoemde 40-secondenregel. Dit betekent dat het slachthuis bij het slachten van een schaap, geit of koe moet garanderen dat het dier nooit langer dan 40 seconden na het aansnijden bij bewustzijn is. Als blijkt dat dit niet het geval is, moet het dier direct bedwelmd worden. De 40 seconden is een maximale tijdsduur, er zijn veel slachthuizen waar dieren direct na het aansnijden worden bedwelmd (nabedwelming). Daarnaast zijn er slachthuizen die alle dieren vóór het aansnijden bedwelmen.

Veilig werken in slachthuizen
Als de Inspectie SZW signalen krijgt over onveilige werksituaties van werknemers, publiek, NVWA en KDS, dan zal de Inspectie SZW daarop reageren.

Controle coronaregels buiten het slachthuis
De gemeenten/veiligheidsregio’s en politie zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de naleving van de regels die zijn ingesteld om verspreiding van het cornonavirus te voorkomen. Daarom kunt u bij slachthuizen en verkooppunten toezicht verwachten op de naleving van de RIVM-richtlijnen. Toezicht wordt uitgevoerd door de politie en handhavers van de gemeente.

Vervoerscontroles en optreden tegen illegale slacht
Naast het toezicht in slachthuizen voeren teams van de NVWA tijdens het Offerfeest extra controles uit om na te gaan of de regels voor het vervoeren van dieren goed worden nageleefd. Daarbij wordt ook rekening gehouden met het hitteprotocol: dieren mogen niet worden vervoerd bij temperaturen boven de 35 graden Celsius.

Ook zien de NVWA en de politie erop toe dat dieren buiten slachthuizen niet illegaal worden geslacht. Het onbedwelmd slachten van dieren mag in Nederland alleen in erkende slachthuizen en onder toezicht van de NVWA uitgevoerd worden. Vermoedens van illegale praktijken kunnen worden doorgegeven aan het landelijke meldpunt voor misstanden met dieren, telefoonnummer 144. Bij overtreding zal streng worden opgetreden. De maximale boete voor het onbedwelmd slachten van dieren buiten het slachthuis is € 87.000. Ook kan een overtreder een gevangenisstraf van maximaal 6 jaar krijgen.

Vijf aanhoudingen in Maastricht in witwasonderzoek

Naar aanleiding van diverse MMA-meldingen heeft er maandagmiddag na grondig onderzoek een actie plaatsgevonden bij een woning op de Antoon van Elenstraat in Maastricht. Daarbij werden vijf aanhoudingen verricht en werden geld, goederen en andere zaken in beslag genomen.

Diverse Meld Misdaad-Anoniem meldingen over een woning aan de Antoon van Elenstraat leidden tot een uitvoerig onderzoek door de politie in Maastricht. Dit was de basis voor een actie die afgelopen maandag bij de woning plaatsvond. Daarbij werden bijvoorbeeld ook speurhonden en de collega’s van Forensische Opsporing ingezet voor een zoeking in de betreffende woning.

Inbeslagname
Uiteindelijk werden vijf mannen in de leeftijd van 29, 43, 30, 33 en 37 jaar op verdenking van witwassen aangehouden. Een doorzoeking van de woning leidde tot de inbeslagname van een auto, scooter, diverse kleding, accessoires en telefoons, diverse horloges en een geldbedrag van ruim 10.000 euro.

MMA
Wilt u een melding doen zonder dat uw naam bekend wordt? U kunt een melding doen zonder uw naam of adres op te geven bij Meld Misdaad Anoniem (MMA) via 0800-7000 (gratis). U kunt bij MMA ook anoniem online melden. Via MMA krijgt de politie toch informatie en helpt u om uw omgeving veiliger te maken.

Foto: Politie
Foto: Politie

Deportivo La Coruña beleeft nieuwe degradatie na corona-drama

Deportivo La Coruña is maandagavond naar het derde niveau van Spanje gedegradeerd. De landskampioen van 2000 zou het in de laatste speelronde eigenlijk opnemen tegen Fuenladabra, maar vanwege een vijftal corona-besmettingen bij de tegenstander ging er een uur voor aanvang een streep door dat duel.

Doordat de overige duels wel werden afgewerkt, is de kans voor Deportivo om zich nog veilig te spelen nu verkeken. Deportivo was al afhankelijk van de concurrentie en weet nu zeker dat het bij de vier degradanten uit LaLiga 2 zal behoren.

Ponferradina staat met een voorsprong van drie punten nog wel binnen handbereik, maar vanwege het negatieve onderlinge resultaat kan Deportivo niet meer op een achttiende plek eindigen als er nog wel wordt gewonnen van Fuenladabra.

De Galiciërs hebben overigens al laten weten juridische stappen te ondernemen als hun degradatie gewoon doorgezet wordt, aangezien de concurrentie op deze manier onrechtmatig bevooroordeeld zou zijn geweest doordat niet alle wedstrijden op hetzelfde tijdstip zijn gespeeld.

Bovenin de competitie kroonde Huesca zich overigens tot kampioen doordat Cádiz onderuitging tegen Albacete. Zowel Huesca als Cádiz was voor aanvang van de laatste speelronde al verzekerd van promotie naar het hoogste niveau.

Real Zaragoza, Ameria, Girona en Elche mogen in de play-offs gaan uitmaken welke ploeg als laatste naar LaLiga zal promoveren.

Marquez hoopt na succesvolle operatie op snelle terugkeer in MotoGP

Marc Márquez is dinsdagochtend succesvol geopereerd aan zijn rechterarm. De Catalaanse coureur liep zondag een gebroken bovenarm op in een gruwelijke crash tijdens de eerste MotoGP-race van het seizoen. Mogelijk maakt de regerend wereldkampioen in Brno al zijn rentree, over twee weken.

Dit betekent dat hij slechts aankomende race hoeft te missen. Als dit het geval is, begint de rijder met 'slechts' 50 punten achterstand aan de titelstrijd. Afgezien van de gebroken humerus vreesde men dat de Spanjaard ook zenuwschade had opgelopen maar Dr. Xavier Mir, de paddockarts en -chirurg die de operatie heeft uitgevoerd, laat weten dat de radiale zenuw in de arm niet is beschadigd. Vlak na de valpartij van de 27-jarige coureur zei Mir dat er sprake was van 'mogelijke verlamming', hoewel zij hiervan nog 'niet zeker' waren. Nu dit gevaar blijkt geweken, kan er opgelucht worden ademgehaald door Márquez en zijn team. De MotoGP-traumatoloog geeft aan dat de hersteltijd ongeveer drie tot vier weken duurt en het revalidatieproces meteen is begonnen. De werkgever van de achtvoudig titelhouder Repsol Honda zal voor de aankomende race op Jerez geen vervanger voor hun golden boy inroepen.

Ook collega's Suzuki-rijder Álex Rins en LCR-Honda-coureur Cal Crutchlow werken hard om zo snel mogelijk weer terug te keren op de grid. Zij braken respectievelijk hun schouder en pols. Ook Crutchlow ondergaat voor zijn breuk vandaag een operatie door dr. Mir in Barcelona. Mogelijk zijn hij en Rins dit weekend alweer aan de start te bewonderen.

Zicht op kwaliteit gastouderopvang te beperkt

Veel gemeenten, GGD’en en gastouderbureaus zijn kritisch over het huidige toezicht op de kwaliteit van de gastouderopvang. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs dat de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 1 juli naar de Kamer heeft gestuurd. Aanleiding voor het laten uitvoeren van dit onderzoek waren zorgen dat toezichthouders niet voldoende zicht hebben op de kwaliteit van de gastouderopvang.

De inspectie ziet risico’s in het solitaire karakter van de gastouderopvang in combinatie met de huidige toezichtsystematiek: de lage toezichtintensiteit en het huidige toezichtkader. Ook de kwaliteitsbewaking door gastouderbureaus en het beperkte zicht hierop vormt een risico. De inspectie concludeert dan ook dat met de huidige toezichtsystematiek er onvoldoende zicht is op de naleving van kwaliteitseisen door de gastouderopvang.

Belangrijke functie gastouderopvang
De gastouderopvang vervult een heel belangrijke functie binnen het aanbod van kinderopvang. Het biedt flexibiliteit voor ouders, is kleinschalig, en wordt ook veelvuldig aangeboden in niet-stedelijke regio’s waar minder vraag naar en aanbod van kinderopvang is. Er worden jaarlijks ongeveer 150.000 kinderen door gastouders opgevangen. Bijzonder aandachtspunt bij de gastouderopvang is dat de (fysieke en emotionele) veiligheid van de kinderen en de kwaliteit van de opvang volledig in handen ligt van de individuele gastouder. Dit is anders dan de opvang in kinderdagverblijven en voorzieningen voor buitenschoolse opvang, waar meerdere beroepskrachten in een organisatieverband verantwoordelijkheid dragen voor de kwaliteit. Het solitaire karakter van gastouderopvang vraagt om daarop afgestemde kwaliteitseisen en toezicht.

Toezicht op gastouderopvang in een notendop
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het toezicht op de gastouderlocaties en de gastouderbureaus. Dat toezicht wordt uitgevoerd door de GGD’en. Daar waar kinderdagverblijven, voorzieningen voor buitenschoolse opvang en gastouderbureaus jaarlijks worden onderzocht, vinden de onderzoeken bij gastouderlocaties steekproefsgewijs plaats. Daarnaast hebben gastouderbureaus een bemiddelende rol tussen vraagouders en gastouders en zien zij toe dat gastouders bepaalde kwaliteitseisen voldoende naleven.

Breed onderzoek vanuit toezichtperspectief
De inspectie heeft gekeken naar de huidige toezichtsystematiek ten aanzien van de gastouderopvang en de rol van gastouderbureaus hierin. Dit onderzoek gaat, als een van de eerste onderzoeken, dieper in op de gastouderopvang vanuit een breed toezichtperspectief. Hoe wordt het toezicht op de gastouderopvang uitgevoerd, wat vinden betrokkenen uit het veld van de huidige toezichtsystematiek en op welke punten zou het toezicht verbeterd kunnen worden? Het rapport is deels gebaseerd op de registratiesystemen van de overheidspartijen die betrokken zijn bij toezicht en handhaving. Daarnaast zijn GGD’en en gemeenten bevraagd en is waardevolle informatie opgehaald bij veel gastouderbureaus en gastouders zelf.

Voldoende mogelijkheden tot verbetering
De inspectie ziet op het gebied van toezicht belangrijke verbeterpunten. Zo beveelt ze aan om het toezichtkader te evalueren, het toezicht te intensiveren – aanvullend op de intensivering die in 2019 reeds in gang is gezet – en het toezicht slimmer in te richten. Daarnaast beveelt de inspectie aan om de positie van gastouderbureaus te versterken, zodat zij beter de kwaliteitsbewaking kunnen verzorgen.

Vervolg
Mede op basis van de resultaten van dit onderzoek zal de staatssecretaris een verkenning uitvoeren hoe de kwaliteit van de gastouderopvang en het toezicht (en daarmee ook de handhaving) beter kunnen worden geborgd. In deze verkenning worden de inzichten meegenomen van zowel de overheidspartijen die betrokken zijn bij toezicht en handhaving als de vertegenwoordigende partijen van ouders, gastouders en gastouderbureaus. Aan het einde van dit jaar wordt de Kamer nader geïnformeerd over de opzet van de verkenning.

COVID-19: 987 nieuwe besmettingen en 7 doden, totaal 52.073 en 6136

Het aantal positieve tests op COVID-19 in Nederland neemt toe. Het aantal besmettingen is afgelopen week (15 t/m 21 juli) bijna verdubbeld: van 534 naar 987. In totaal zijn er 52.073 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM. Van deze gemelde patiënten zijn er tot nu toe 11.902 opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Er zijn sinds de vorige update 7 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 6136 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt.

Grafiek RIVM
RIVM

Feestjes, bruiloften en begrafenissen zorgen voor toename aantal coronabesmettingen

Het aantal coronabesmettingen in en rondom Amsterdam stijgt, dat meldt de GGD vanochtend aan AT5. De oorzaak voor die toename moet volgens de gezondheidsdienst deels gezocht worden in feestjes en andere bijeenkomsten die gehouden worden in de familiesfeer en met vrienden.

"We zien in ieder geval een toename in het aantal nauwe contacten in de privésfeer, zoals feesten met familie en vrienden waar de 1,5 meter niet goed nageleefd wordt. De meeste clusters van de afgelopen weken zijn in een setting van een familiefeestje, een bruiloft of begrafenis", vertelt een woordvoerder van de GGD Amsterdam.

Na een periode met nauwelijks ziekenhuisopnames van coronapatiënten zijn er deze week toch weer mensen opgenomen. Exacte cijfers zijn er niet, maar volgens de GGD gaat het om twee tot vijf patiënten.

Toename aantal besmettingen
Afgelopen week werd bij 5416 inwoners van Amsterdam Amstelland een coronatest afgenomen. 117 mensen testten positief op het virus, bijna 2,2 procent. Ter vergelijking: in de eerste week van juni lag dat percentage nog op 1,9 procent. Tegelijktertijd ziet de GGD sinds eind vorige week ook een lichte stijging van de testbereidheid. Meer Amsterdammers laten een coronatest uitvoeren, wanneer zij mogelijke coronaklachten hebben.

Net als in de rest van Nederland leiden de versoepelingen van de coronaregels ook in de stad tot een toename van het aantal besmettingen. Maar vooral het stijgende aantal 'nauwe contacten' van Amsterdammers in de privésfeer baart de GGD zorgen. Daarbij komt ook nog eens dat de 1,5 meter afstandsregel steeds vaker aan de laars gelapt wordt.

Familieleden besmetten elkaar
Ongeveer een kwart van de nieuwe coronabesmettingen komt aan het licht na bron- en contactonderzoek van de GGD. Dat onderzoek wordt opgestart nadat iemand positief getest is op het virus. In meer dan 95 procent van de gevallen blijken de coronapatiënten familieleden van elkaar te zijn.

Echte brandhaarden zoals die in Hillegom, waar 23 cafébezoekers het virus opliepen, zijn er in Amsterdam nog niet geweest, zo zegt de GGD. Kleinere clusters van besmettingen zijn er wel.

Nieuwe ziekenhuisopnames
Het is volgens de gezondheidsdienst nog onduidelijk of het stijgende aantal besmettingen ook gaat leiden tot nieuwe ziekenhuisopnames. "Dat zou kunnen maar het is lastig in te schatten. De meeste mensen hebben immers milde klachten. Maar zij kunnen wel mensen uit de risicogroep aansteken en daarmee indirect zorgen voor ziekenhuisopnames."

Gisteravond werd bekend dat burgemeester Halsema haar vakantie heeft afgebroken vanwege de groeiende drukte in de stad. In het weekend werd er al eenrichtingsverkeer ingesteld in de Kalverstraat en op de Wallen werden enkele straten afgesloten. De verwachting is dat Halsema deze week met aanvullende maatregelen.

Turkse Netflixserie If Only geannuleerd na kritieken op homoseksueel personage

Netflix heeft de Turkse serie If Only geannuleerd vanwege kritiek van de lokale autoriteiten op een homoseksueel personage in de serie.

De uit acht delen bestaande serie werd in maart van dit jaar aangekondigd en door de Turkse productiemaatschappij Ay Yapim gemaakt, met acteur Özge Özpirinçci in een van de hoofdrollen. Toch heeft de streaminggigant besloten om de stekker uit het project te trekken, nadat bekend werd dat filmvergunningen niet werden toegekend vanwege de seksuele geaardheid van een van de personages.

Volgens vertaling van Financial Times heeft If Only-maker Ece Yörenç aan de Turkse website Altyazi Fasikul laten weten: "Vanwege een homoseksueel personage zijn de filmvergunningen niet uitgegeven, wat zeer beangstigend is voor de toekomst." Financial Times heeft verhaal gehaald bij de lokale autoriteiten en spraken een woordvoerder van de huidige partij van Recht en Ontwikkeling, die bevestigden dat er zorgen zijn geuit over If Only.

Entertainmentwebsite Deadline heeft van Netflix te horen gekregen dat zij liever het project stopzetten dan dat zij het creatieve proces laten beïnvloeden. Een woordvoerder van Netflix heeft echter niet direct gereageerd op de situatie, maar liet het volgende weten: "Netflix blijft zeer nauw betrokken bij de Turkse leden en creatieve Turkse community. Wij zijn trots dat wij met geweldig goed talent kunnen werken. Op dit moment zijn enkele Turkse originals in productie en nog enkele die gaan komen, wij kijken er naar uit om deze verhalen te delen met leden van over de hele wereld."

Na het nieuws van de annulering heeft If Only-showrunner Yörenç een citaat geretweet van Netflix CEO Reed Hastings, die in 2018 in de Turkse krant Hürriyet liet weten zich geen zorgen te maken over de censuur in het land. "We zitten in Saoedi-Arabië. We zitten in Pakistan. Als daar geen problemen zijn, krijgen we in Turkije die dan wel? Dat kan ik mij niet voorstellen."

Age of Empires 3: Definitive Edition beoordeeld door classificatieboard

De 'definitieve editie' van Age of Empires 3 is officieel beoordeeld door het classificatiesysteem van Australië. Dat deze versie eraan zat te komen was geen verrassing gezien de definitive editions van deel 1 en 2 die respectievelijk in 2018 en 2019 verschenen, maar het is toch fijn om de bevestiging te zien.

Het feit dat de classificatie (PG - 'milde thema's en geweld') nu online staat betekent dat er spoedig een aankondiging zal volgen vanuit Microsoft. Het is dan natuurlijk te hopen dat een release niet al te lang meer hoeft te duren. Ondertussen wordt er ook stevig doorgewerkt aan een compleet nieuw deel in de RTS-serie, Age of Empires IV, maar die zal nog wat langer op zich laten wachten.

De klassieke middeleeuwse RPG's van weleer zijn sinds hun oorspronkelijke releases vaker herzien, zoals bijvoorbeeld met de Age of Empires II HD Remaster. Met de definitive editions die door ontwikkelstudio Forgotten Empires onder de vlag van Microsoft werden gemaakt worden de games wederom in een uiterst modern jasje gestoken, met niet alleen visuele verbeteringen zoals 4K-resoluties en compleet nieuwe animaties, maar ook QoL-optimalisaties zoals uitbreidingen van de population cap en een verbeterde/uitgebreide gebruikersinterface.

Het is nog even afwachten welke verbeteringen Age of Empires 3: Definitive Edition met zich meebrengt aangezien deze game al een stuk moderner was dan zijn twee voorgangers. Mocht je de vorige 2 definitive editions gemist hebben, lees dan nog even de lovende FOK!reviews van deeltje één en twee.

Age of Empires 3 (origineel)
Age of Empires 3 (origineel)

Grease-prequel Summer Lovin' scoort regisseur

Filmstudio Paramount Pictures neemt regisseur Brett Haley aan voor de film Summer Lovin', de prequel op hitmusicalfilm Grease. Dit laat Deadline vandaag weten.

De film is het eerste, grote project van Haley, die zich eerder heeft gewaagd aan enkele indiefilms en streamingprojecten. Naast Haley is Leah McKendrick verantwoordelijk voor het scenario. Een precieze releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Summer Lovin' is een prequel op de enorm succesvolle film Grease uit 1978 met John Travolta en Olivia Newton-John. Hier maken wij kennis met respectievelijk Danny en Sandy, die tussen vele bekende en iconische liedjes door elkaar de liefde verklaren en de soms moeilijke relatie met elkaar versterken. De prequel is gebaseerd op een van de liedjes uit de film genaamd Summer Nights. Hierin zingen Danny en Sandy hoe zij elkaar hebben ontmoet en hoe deze ontmoeting verder verliep. 

De filmstudio heeft grote plannen met Grease: volgens bronnen is de planning om na eventueel succes van Summer Lovin' de franchise van de films uit te breiden. In welk opzicht dit precies gaat gebeuren is nog niet bekend, maar veel slechter dan de 1981-film Grease 2 kan het niet gaan worden.

Summer Nights uit de film Grease (1978)

17 minuten gameplay Shadow Warrior 3

Dat Shadow Warrior 3 eraan zit te komen was al bekend en we hadden ook al wat ingame beelden voorbij zien komen. Nu heeft Devolver Digital een complete playthrough van een level online gezet met zo goed als non-stop kleur- en fantasierijk geweld.

In de beelden zien we dat hoofdpersonage Lo Wang een stuk meer parkourvaardigheden heeft opgepikt sinds Shadow Warrior 2 inclusief 'wallrunning' en het gebruik van een grappling hook. Verder is het als vanouds enorm gewelddadig. Bekijk de gameplay hieronder. Shadow Warrior 3 komt ergens volgend jaar uit.

Juventus weer een stapje dichter bij negende landstitel op rij na zege op Lazio

Juventus is in Italië weer een stapje dichter bij de negende landstitel op rij. Tegen Lazio Roma, met de Nederlander Djavan Anderson voor het eerst in de basis, won Juventus in eigen huis met 2-1 dankzij twee doelpunten van Cristiano Ronaldo.

Voor rust gebeurde er weinig, al was Lazio vlak voor rust dichtbij de openingstreffer. Ciro Immobile, topscoorder in de Serie A, zag zijn inzet op de paal belanden. Na rust sloeg Juventus snel toe. Na vijf minuten in de tweede helft kreeg de thuisploeg een penalty na een handsbal van Lazio-verdediger Bastos. Ronaldo liet dit buitenkansje niet onbenut en zette zijn ploeg op voorsprong. Drie minuten na de openingstreffer wist Ronaldo opnieuw te scoren. Nadat Paulo Dybala de bal op de middellijn onderschepte was de Argentijn niet zelfzuchtig en legde de bal af op de Portugees.

Met nog tien minuten te spelen zorgde Immobile voor de aansluitingstreffer vanuit een penalty. Door het doelpunt komt de Italiaanse spits op dertig doelpunten evenveel als Ronaldo. In de laatste tien minuten probeerde Lazio het nog wel, maar voor gevaar zorgde dat niet.

FOK! Wat een weer: Hollands zomerweer

Goede dinsdagochtend!  

Het is een andere zomer dan dat we de laatste jaren gehad hebben. Geen hitte en ook weinig droogte. Op veel plaatsen is de normale neerslaghoeveelheid al gevallen. Er blijven natuurlijk nog wel drogere plekken aanwezig, maar het algemene beeld is toch wel dat het lang niet zo droog is als voorgaande zomers. En daar komt nog bij dat we momenteel afstevenen op een iets te koele maand voor de tijd van het jaar, en ook dat zien we niet vaak meer gebeuren. Echt heel slecht is het overigens ook niet, want er is voldoende zon.

Collega's qltel en DJMO gaan de komende week wandelen. Houden ze het droog? Morgen en overmorgen wel ja. Donderdag en vrijdag kan de paraplu misschien toch wel nodig zijn, want de weerkaarten laten voor die dagen toch neerslag zien. Dit zat gisteren overigens nog niet in de uitvoer, maar het is zo'n zomer dat er plotsklaps een ommezwaai kan komen. 

Gisteren  was het overal droog. Na het warme weekend stroomde er gisteravond koelere lucht het land binnen. (Een paar fikse buien in Groningen) De zon scheen op veel plaatsen en die werden afgewisseld met vriendelijke stapelwolken. De winterliefhebbers vonden het een perfecte dag met maxima tussen de 18 en 23 graden. De zomerliefhebbers vonden het te fris. 

Zoals ik al zei, de kaarten zijn wel enigszins gewijzigd. Leek er eerst sprake te zijn van de komst van warmere lucht, nu blijft het de hele week rond de 21 graden. In het noorden iets frisser en in het zuiden iets warmer. 

Vandaag zien we trouwens ook een buienkans in het noorden. In de rest van het land blijft het droog met een afwisseling van stapelwolken en zon. De temperaturen zijn vergelijkbaar met die van vandaag. Ook de wind doet het kalm aan en komt uit het noordwesten, dus dat is geen hete lucht.  

Vanavond ben ik er weer, met meer!

Tot vanavond!

Meer weer op FOK!

Zeilen in Zeeland (Foto: Scherpschutter)
Een prachtig zeilschip in de Oosterschelde. (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #13 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #70
review
Horizon: Zero Dawn (PC)
special
Random Pics van de Dag #69
preview
PGA TOUR 2K21
review
Paper Mario: The Origami King
©FOK.nl e.a.