Herdenking Srebrenica 25 jaar na gruweldaad

“Nog steeds worden er slachtoffers gevonden, geïdentificeerd en op 11 juli herbegraven. Vandaag zijn dat er 8”, vertelt Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten bij de Srebrenica-herdenking op het Plein in Den Haag.

Vanaf de herdenkingsplek is haar ministerie zichtbaar. De vlag hangt halfstok. Het tekent de verbondenheid van Defensie met de verschrikkingen in Srebrenica, nu 25 jaar geleden. De genocide die daar in de moslim-enclave plaatsvond, kostte aan meer dan 8.000 slachtoffers het leven. Nederlandse militairen van het VN-bataljon Dutchbat 3 waren uitgezonden naar het gebied.

Bijleveld zou eigenlijk bij de begrafenis en herdenking in Potočari aanwezig zijn, maar vanwege coronabesmettingen in het gebied luisterde ze nu in Den Haag naar het voorlezen van de namen. En ze opende er een foto-expositie, die ook online te zien is.

25 foto's
Fotografe Robin de Puy maakte 25 foto’s van 25-jarige Bosnisch-Nederlandse jongeren. Die werden allemaal geboren in het jaar dat Srebrenica viel: 1995. Deze 25-jarigen vormen volgens Bijleveld de generatie die de voortdurende angst en pijn van hun familie voelt… Maar ook hoop en kracht kent voor de toekomst. De 25 foto's zijn hier te vinden onder de tab Tijdelijk Monument

Videoboodschap Potočari
Voor de overlevenden in Potočari sprak minister-president Mark Rutte een videoboodschap in over de pijn en het verdriet. “Het is 25 jaar geleden, maar het voelt als de dag van gisteren”, zei Rutte. “De pijn blijft. Bij de overlevenden die voor altijd een kras op hun ziel hebben door de gruwelijkheden die zij hebben moeten doorstaan.”

Afschuw blijft
“En de afschuw blijft”, laat de premier weten. “Bij de internationale gemeenschap. Bij Nederland. En bij de mannen en vrouwen van het Nederlandse VN-bataljon die zich in juli 1995 machteloos voelden, en aan wie de herinneringen blijven vreten.”

Elk jaar
Nederlands hoogste militair, luitenant-admiraal Rob Bauer kon niet bij de herdenking zijn vanwege de begrafenis van oud-Chef Defensiestaf Arie van der Vlis. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Onno Eichelsheim was wel aanwezig.

De herdenking in Den Haag wordt jaarlijks georganiseerd door overlevenden en nabestaanden van Srebrenica-slachtoffers. Op aanvraag van enkele Dutchbat-veteranen hangt Defensie sinds 2016 de vlag halfstok.

Wie de complete toespraak van minister Bijleveld wil lezen kan hier klikken. 

Herdenking 25 jaar Srebrenica (foto: Ministerie van Defensie)
Herdenking 25 jaar Srebrenica (foto: Ministerie van Defensie)