Burgemeester Srebrenica ontkent genocide

De huidige burgemeester van Srebrenica, Mladen Grujicic, heeft in een gesprek met de NOS aangeven het niet eens te zijn met de term genocide met betrekking tot de dood van meer dan 8000 mensen in Srebrenica in 1995. 

Tegen de verslaggeefster zei hij: "Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd in de oorlog, dat ontkent niemand. Veel mensen zijn gedood, maar niet alleen aan de kant van de Bosniakken. Er zijn ook Servische slachtoffers. En daar is nauwelijks erkenning voor. Ik ben het niet eens met de term genocide, net als iedereen aan de Servische kant, want wij vertrouwen uitspraken van internationale rechtbanken niet." Eerder had hij al gezegd dat hij betwijfelt of de in Potocari begraven slachtoffers wel echt zijn.

Het Internationale Strafhof en het Joegoslaviëtribunaal hebben beiden vastgesteld dat de massamoord in Srebrenica genocide was. De Bosnische Serviërs vinden dat het tribunaal bevooroordeeld is, in hun nadeel. Grujicic is een Bosnisch Serviër. Zij maken nu 55% van de bevolking van Srebrenica uit.  

Door zijn uitspraken was hij vandaag niet welkom bij de internationale herdenking in Potocari.  "Hij mag er niet bij zijn. Dat wil ik niet, dat willen de Moeders van Srebrenica niet. Wie de genocide openlijk ontkent, is hier niet welkom op 11 juli." aldus Camil Durakovic. Hij overleefde de genocide en is nu het hoofd van het herdenkingscomité.

Mladen Grujicic (Twitter)
Mladen Grujicic (Twitter)