FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 11 juli 2020

F2-coureur Shwartzman eert vader met winst in heerlijke race

Op het natte Oostenrijkse circuit in Spielberg is het tweede weekeinde van het Formule 2-seizoen van start gegaan. De hoofdrace van zaterdag werd door omstandigheden wat ingekort, maar uiteindelijk kregen we een behoorlijk vermakelijke race voorgeschoteld.

Door de uitgelopen F1-kwalificatie en vervolgens nog een dik uur uitstel vertrok de race behoorlijk wat later, maar met de verrassende polesitter Yuki Tsunoda op kop en Zhou Guanyu er achteraan konden we na een paar ronden achter de safety car beginnen op een nog altijd natte Red Bull Ring.

Tsunoda behield zijn leiding, Zhou en Callum Ilott sloten aan, terwijl Jack Aitken zich langs Luca Ghiotto werkte. Christian Lundgaard was ook lekker onderweg: de Deen vertrok als achtste en reed al snel op de vijfde plek, voor Ghiotto. Na een kleine tien ronden opende F3-kampioen Robert Shwartzman met succes de aanval op Ghiotto.

Aitken werd vervolgens te grazen genomen door Lundgaard én Shwartzman, waarop de Brit samen met Ghiotto het pitstopbal opende. Felipe Drugovich, de Braziliaan die vorige week nog de sprintrace won, kwam kort daarop in de problemen: zijn remschijven werden gloeiend heet, ook als hij niet aan het remmen was, en het vervangen van de banden leverde al wat vurig spektakel op.

Lundgaard was de volgende topper die zijn stop maakte, wat niet helemaal soepel ging en hem terug bracht achter Aitken. Zhou en Shwartzman kwamen vanaf plek twee en vier binnen, Ilott volgde een ronde later en werd niet kort daarop gepakt door een fraaie actie van Shwartzman, terwijl Lundgaard weer voorbij Aitken reed.

Tsunoda kwam ondertussen maar niet binnen: de Japanner kon zijn boordradio niet horen en zag het pitbord aanvankelijk ook niet, waardoor hij flink wat tijd verloor. Uiteindelijk kwam hij toch zijn nieuwe banden halen, maar dat ging ook al niet soepel en hij viel terug achter Zhou en Shwartzman. Die duelleerden ook weer en de Rus verschalkte de Chinees met nóg een mooie move.

Met zeven ronden te gaan kwam Tsunoda toch weer op dreef, waardoor Zhou eraan moest geloven. Even leek hij Shwartzman ook te gaan pakken, maar de Rus hield stand en pakte een emotionele eerste F2-zege: in april verloor hij zijn vader op 52-jarige leeftijd aan COVID-19. Tsunoda eindigde als tweede, Zhou hield een slotoffensief van Mick Schumacher nog succesvol van zich af.

James Wade pakt dagzege in PDC Summer Series

James Wade heeft toegeslagen op de vierde dag van de PDC Summer Series. The Machine versloeg Rob Cross in een geheel Engelse finale. Wade wist een zeer solide dag te bekronen met zijn 27e PDC-titel. Tijdens de Players Championship wierp de linkshandige darter steevast boven de 95 gemiddeld en hoefde hij geen enkele beslissende leg te spelen.

De negenvoudig majorwinnaar startte de dag met een 6-0 zege op Mike van Duivenbode. Daarna werden Harald Leitinger (6-3) en Jeffrey de Zwaan (6-3) aan de kant gezet voor een plek bij de laatste zestien. Na een kraker werd met Nathan Aspinall (6-4) afgerekend bij de laatste zestien, waarna ook Michael Smith (6-0) en Ian White (7-4) moesten afdruipen. Cross, in de halve finale nog goed voor een gemiddelde van 110 én een negendarter tegen Mensur Suljovic, bleek geen partij in de finale. De oud-wereldkampioen werd met 8-2 verslagen door Wade, die voor het eerst sinds september 2019 weer eens een toernooi op zijn naam schreef.

De Nederlanders hadden zaterdag weinig in te brengen. Michael van Gerwen werd in de eerste ronde verrassend uitgeschakeld door Joe Murnan. Danny Noppert, Martijn Kleermaker, Jermaine Wattimena, Benito van de Pas en Jeffrey de Zwaan waren met een plek bij de laatste 32 de beste Nederlanders van de dag.

Dartsbond PDC organiseert tot en met zondag onder de noemer Summer Series elke dag een Players Championship. Het evenement is achter gesloten deuren en spelers mogen zich alleen in de speelruimte in de MK Arena en het daarnaast gelegen hotel bevinden. 

PDC Summer Series Dag IV - Laatste 32
Callan Rydz 6 | 5 Gerwyn Price
Rob Cross 6 | 5 Danny Noppert
Jamie Hughes 6 | 4 Ryan Meikle
Jason Lowe 6 | 3 Max Hopp
Mensur Suljovic 6 | 3 Martijn Kleermaker
Kai Fan Leung 6 | 2 William Borland
Robert Thornton 6 | 3 Dimitri Van den Bergh
Daryl Gurney 6 | 4 Devon Petersen
Peter Wright 6 | 2 Ricky Evans
Michael Smith 6 | 4 Jermaine Wattimena
Nathan Aspinall 6 | 1 Benito van de Pas
James Wade 6 | 3 Jeffrey De Zwaan
Krzysztof Ratajski 6 | 2 Keegan Brown
Jose De Sousa 6 | 4 James Wilson
Ian White 6 | 4 Darren Webster
Glen Durrant 6 | 1 Wayne Jones

Achtste finales
Rob Cross 6 | 5 Callan Rydz
Jamie Hughes 6 | 1 Jason Lowe
Mensur Suljovic 6 | 5 Kai Fan Leung
Daryl Gurney 6 | 4 Robert Thornton
Michael Smith 6 | 4 Peter Wright
James Wade 6 | 4 Nathan Aspinall
Krzysztof Ratajski 6 | 3 Jose De Sousa
Ian White 6 | 4 Glen Durrant

Kwartfinales
Rob Cross 6 | 5 Jamie Hughes
Mensur Suljovic 6 | 4 Daryl Gurney
James Wade 6 | 0 Michael Smith
Ian White 6 | 1 Krzysztof Ratajski

Halve finales
Rob Cross 7 | 2 Mensur Suljovic
James Wade 7 | 4 Ian White

Finale
James Wade 8 | 2 Rob Cross

Trump laat vriend niet in gevangenis wegrotten

Roger Stone, een Amerikaanse lobbyist en verkiezingsstrateeg die voor menig Republikein gewerkt heeft, hoeft niet de gevangenis in. President Donald Trump heeft vlak voor het ingaan van zijn gevangenisstraf de straf kwijtgescholden.


Vertrouweling en adviseur van Trump is vrij man (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)

Stone was één van de slachtoffers van de zogenaamde Ruslandhoax, een hevig door Democraten gesteund onderzoek waarbij Trump valselijk beschuldigd werd van het inhuren van Russische hulp om de presidentsverkiezingen van 2016 te winnen. Daar werd geen bewijs voor gevonden en Trump ging begrijpelijkerwijs vrijuit, maar enkele naaste vrienden van Trump moesten het wel ontgelden.

Stone moest de gevangenis in, maar niet vanwege zijn rol in de niet-bestaande Russische inmenging. Hem werd verweten dat hij tijdens een verklaring tegen de onderzoekscommissie loog over zijn connecties met WikiLeaks. Daarnaast zou hij getuigen 'beïnvloed' hebben. Voor deze zaken zou hij in een tijd dat gewelddadige gevangenen en zedendelinquenten vrijgelaten worden vanwege de coronacrisis, veertig maanden vastgezet moeten worden.

Voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn was ook zo'n slachtoffer van de dadendrang tijdens het Ruslandhoax-onderzoek. Hij werd al snel na de inaugerartie van Trump ontslagen, vanwege vermeende leugens over zijn contacten met de Russische ambassadeur. Inmiddels is duidelijk geworden dat hij tijdens het onderzoek onheus is bejegend door de FBI en dat de rechtzaak tegen hem mogelijk al snel wordt ingetrokken.

Stone intussen is enorm blij dat hij, met zijn gammele gezondheid, niet de gevangenis in hoeft. "Mr. Stone is ongelooflijk vereerd dat president Trump zijn geweldige en unieke macht, volgens de grondwet van de Verenigde Staten, heeft gebruikt voor deze daad van barmhartigheid", zo klonk het begrijpelijk dankbaar uit de mond van zijn advocaat.

In juni schreef The Donald op Twitter al dat Stone "het slachtoffer was van een corrupte en illegale heksenjacht. Een heksenjacht die de geschiedenis in zal gaan als één van de grootste politieke misdaden in de geschiedenis."

Hollywood reageert
In de dure villa's en landhuizen in het zonnige Hollywood reageerden 'de groep die het zwaarst door de coronacrisis is getroffen', de acteurs, woedend. Hieronder een aantal gefrustreerde sterren die vanuit hun luie bank de wereld weer eens laten horen dat 'Orange Man Bad' is...een hypocriete boosheid die evenwel niet naar boven kwam toen voormalig president Barrack Hussein Obama een landsverrader als Chelsea Manning of een terrorist als Oscar Lopez vrijliet.

Intussen....

Boetes voor beledigende Facebookreacties tijdens livestream Keti Koti

Twee mannen van 41 en 49 jaar krijgen een geldboete omdat zij op 1 juli 2017 een groep mensen hebben beledigd op de Facebookpagina van de NOS en AT5 tijdens de live-uitzending van Keti Koti.

De mannen schreven beledigende teksten bij de reacties onder de livestream. Zo schreef de 41-jarige man onder meer: "Suriname is een vergaarbak van waardeloze minkukels" en "heeft de Apenheul een nieuw park geopend?" De 49-jarige man schreef: "De slaven mogen de krans slepen."

De rechtbank vindt dit zeer ernstige beledigingen, vooral omdat deze zijn gedaan tijdens de livestream van een herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij.

De 41-jarige man krijgt een geldboete van 400 euro, waarvan 150 euro voorwaardelijk. De 49-jarige man krijgt een boete van 300 euro opgelegd, waarvan 150 euro voorwaardelijk.

Bij de straf van de 49-jarige man weegt mee dat hij zijn excuses had aangeboden en aangaf dat hij geschrokken was van zijn eigen gedrag.

Zorgmedewerkers herdenken overleden collega's op de Dam

Tientallen zorgmedewerkers zijn aan het eind van de middag bij elkaar gekomen op de Dam om stil te staan bij collega's die ze tijdens de coronacrisis zijn verloren.

De zorgmedewerkers, die in hun witte jas op het plein stonden, waren een minuut stil voor hun overleden collega's. Vervolgens werden er witte en rode rozen neergelegd: witte voor overleden zorgmedewerkers en rode voor de ernstig zieken.

Tanneke Goverse, die mede-initiatiefnemer is van de herdenking, vertelt aan NH Nieuws dat het te lang heeft geduurd voordat er voldoende en deugdelijke beschermingsmiddelen waren tijdens de crisis. "We willen álle zorgmedewerkers waarschuwen op te komen voor hun rechten bij een mogelijk tweede golf. Het gaat om veiligheid."

Voor Goverse is de actie een eerbetoon aan "het prachtige werk dat wij als zorgprofessionals uitvoeren met een groot hart voor de zorg."

Herdenking Srebrenica 25 jaar na gruweldaad

“Nog steeds worden er slachtoffers gevonden, geïdentificeerd en op 11 juli herbegraven. Vandaag zijn dat er 8”, vertelt Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten bij de Srebrenica-herdenking op het Plein in Den Haag.

Vanaf de herdenkingsplek is haar ministerie zichtbaar. De vlag hangt halfstok. Het tekent de verbondenheid van Defensie met de verschrikkingen in Srebrenica, nu 25 jaar geleden. De genocide die daar in de moslim-enclave plaatsvond, kostte aan meer dan 8.000 slachtoffers het leven. Nederlandse militairen van het VN-bataljon Dutchbat 3 waren uitgezonden naar het gebied.

Bijleveld zou eigenlijk bij de begrafenis en herdenking in Potočari aanwezig zijn, maar vanwege coronabesmettingen in het gebied luisterde ze nu in Den Haag naar het voorlezen van de namen. En ze opende er een foto-expositie, die ook online te zien is.

25 foto's
Fotografe Robin de Puy maakte 25 foto’s van 25-jarige Bosnisch-Nederlandse jongeren. Die werden allemaal geboren in het jaar dat Srebrenica viel: 1995. Deze 25-jarigen vormen volgens Bijleveld de generatie die de voortdurende angst en pijn van hun familie voelt… Maar ook hoop en kracht kent voor de toekomst. De 25 foto's zijn hier te vinden onder de tab Tijdelijk Monument

Videoboodschap Potočari
Voor de overlevenden in Potočari sprak minister-president Mark Rutte een videoboodschap in over de pijn en het verdriet. “Het is 25 jaar geleden, maar het voelt als de dag van gisteren”, zei Rutte. “De pijn blijft. Bij de overlevenden die voor altijd een kras op hun ziel hebben door de gruwelijkheden die zij hebben moeten doorstaan.”

Afschuw blijft
“En de afschuw blijft”, laat de premier weten. “Bij de internationale gemeenschap. Bij Nederland. En bij de mannen en vrouwen van het Nederlandse VN-bataljon die zich in juli 1995 machteloos voelden, en aan wie de herinneringen blijven vreten.”

Elk jaar
Nederlands hoogste militair, luitenant-admiraal Rob Bauer kon niet bij de herdenking zijn vanwege de begrafenis van oud-Chef Defensiestaf Arie van der Vlis. Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Onno Eichelsheim was wel aanwezig.

De herdenking in Den Haag wordt jaarlijks georganiseerd door overlevenden en nabestaanden van Srebrenica-slachtoffers. Op aanvraag van enkele Dutchbat-veteranen hangt Defensie sinds 2016 de vlag halfstok.

Wie de complete toespraak van minister Bijleveld wil lezen kan hier klikken. 

Herdenking 25 jaar Srebrenica (foto: Ministerie van Defensie)
Herdenking 25 jaar Srebrenica (foto: Ministerie van Defensie)

Golfer Van Driel klimt naar derde plek in Oostenrijk, Luiten zesde

Golfer Darius van Driel is zaterdag bij het Oostenrijks Open naar de derde plaats geklommen. Joost Luiten zakte na de regenachtige derde dag met drie plekken en staat op plaats zes.

De 31-jarige Van Driel ging in Atzenbrugg rond in zeventig slagen en bleef daarmee twee slagen onder par. De Leidschendammer, die vijf birdies en drie bogeys noteerde, bracht zijn totaal op 206, tien slagen onder par.

Van Driel deelt de derde plek met de Spanjaard Sebastian Garcia Rodriguez en de Schot Connor Syme. Het trio staat op één slag van de Duitser Nicolai Von Dellingshausen en de Schot Marc Warren, die samen aan kop gaan. De 34-jarige Luiten had mede door een triple bogey op de zevende hole 72 slagen nodig voor zijn derde ronde. De Zuid-Hollander, die donderdag nog aan de leiding ging en die een dag later kwijtraakte aan de Spaanse routinier Miguel Ángel Jiménez, staat nu op in totaal 207 slagen.

Jiménez kende met 77 slagen een dramatische ronde en ging op moving day naar plaats twaalf. Wil Besseling zakte door een teleurstellende dag (74 slagen) van de achtste naar de negentiende plaats en heeft een totaalscore van 211 achter zijn naam staan. Daan Huizing staat met 214 slagen op plek dertig en Robbie van West bezet met 220 slagen de 65e plaats. Lars van Meijel miste vrijdag de cut.

Het Oostenrijks Open is het eerste toernooi op de European Tour sinds de coronacrisis. Het evenement werd in 2013 gewonnen door Luiten.

Liverpool maakt misstap in race naar puntenrecord, Norwich officieel gedegradeerd

Liverpool heeft zaterdag met 1-1 gelijkgespeeld tegen Burnley. Ondanks het puntenverlies maakt de Engelse landskampioen nog steeds goede kans om het puntenrecord van Manchester City uit het seizoen 2017/18 te verbreken. Door een 0-4 verlies tegen West Ham United is Norwich City officieel gedegradeerd.

Voor het eerst sinds 30 januari 2019, en 24 thuiswedstrijden, leed Liverpool puntenverlies in eigen huis. Met 93 punten en drie wedstrijden te gaan heeft de club nog wel zicht om het record van 100 punten te verbreken.

Voor Tim Krul is het avontuur in de Premier League na één seizoen alweer voorbij. Norwich kan na een kansloos 4-0 verlies tegen West Ham United en de winst van Watford tegen Newcastle United (2-1) degradatie niet meer ontkomen. Michail Antonio zorgde voor alle vier de doelpunten namens de Hammers.

F1: Hamilton pakt pole in natte kwalificatie, Verstappen tweede

Lewis Hamilton heeft zich naar de poleposition gereden voor de eerste Grand Prix van Stiermarken. De Brit was met de Mercedes op het kletsnatte asfalt van de Red Bull Ring met een tijd van 1.19,702 sneller dan Max Verstappen en Carlos Sainz.

Door de vele regenval in Oostenrijk viel de derde vrije training in het water en werd de kwalificatie voor onbepaalde tijd uitgesteld. Toen de regenval begon af te nemen werd besloten alsnog te gaan rijden. Dit zorgde ervoor dat in Q1 alle coureurs al snel op de baan te vinden waren, al duurde dat voor Romain Grosjean niet lang. De Fransman ging met Haas door het grind en zocht daarna de pits op met een waterlekkage.

De omstandigheden werden langzaamaan beter, waardoor de tijden sneller en sneller werden. Dit betekende dat alle rijders na het zetten van een snelle ronde door moesten om niet in de gevarenzone te geraken. Een van hen was Antonio Giovinazzi die zijn Alfa Romeo voor de laatste bocht van de baan zag glijden en achterwaarts de bandenstapels in zag duiken. De Italiaan kon verder, maar parkeerde de auto uiteindelijk bij bocht drie en veroorzaakte een code rood. Hij ging niet door naar Q2, net als Kimi Räikkönen, Sergio Perez en Nicholas Latifi.

In het tweede deel was eenzelfde beeld als in Q1 te zien. De coureurs reden veel ronden, waarbij Hamilton en Verstappen vrijwel constant bovenaan te vinden waren. Daarachter streden de Ferrari's om plek tien. Dat de nummer twee van vorige week, Charles Leclerc, uiteindelijk uit moest stappen zal in Italië hard aangekomen zijn. Voor Williams betekende plek twaalf van George Russell een opsteker, want de Brit bleef Lance Stroll, Daniil Kvyat en Kevin Magnussen voor.

Verstappen was in Q3 de eerste die naar buiten ging op een baan die weer wat natter geworden was. De Nederlander zette direct weer snelle tijden neer, maar achter hem was Hamilton nog sneller. Ook nu werden de tijden langzaam sneller en Verstappen leek in de slotfase onder de tijd van Hamilton te duiken, maar de Nederlander stuitte in de voorlaatste bocht op Sebastian Vettel die eraf was gespind. Het zorgde voor een uitwijkactie en een driftende Red Bull. Toch eindigde Verstappen als tweede, achter Hamilton die de snelste tijd aanscherpte tot 1.19,702. Daarachter vierde Sainz een feestje met plek drie, voor Valtteri Bottas, Esteban Ocon, Lando Norris, Alexander Albon, Pierre Gasly, Daniel Ricciardo en Vettel.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:18.188 1:17.825 1:19.273 34
2 M. Verstappen Red Bull 1:18.297 1:17.938 1:20.489 34
3 C. Sainz Jr. McLaren 1:18.590 1:18.836 1:20.671 33
4 V. Bottas Mercedes 1:18.791 1:18.657 1:20.701 34
5 E. Ocon Renault 1:18.687 1:18.764 1:20.922 33
6 L. Norris McLaren 1:19.504 1:18.448 1:20.925 34
7 A. Albon Red Bull 1:20.882 1:19.014 1:21.011 31
8 P. Gasly AlphaTauri 1:20.192 1:18.744 1:21.028 33
9 D. Ricciardo Renault 1:19.662 1:19.229 1:21.192 32
10 S. Vettel Ferrari 1:20.243 1:19.545 1:21.651 33
11 C. Leclerc Ferrari 1:20.871 1:19.628   24
12 G. Russell Williams 1:20.382 1:19.636   22
13 L. Stroll Racing Point 1:19.697 1:19.645   23
14 D. Kvyat AlphaTauri 1:19.824 1:19.717   24
15 K. Magnussen Haas 1:21.140 1:20.211   22
16 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:21.372     12
17 S. Pérez Racing Point 1:21.607     12
18 N. Latifi Williams 1:21.759     12
19 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:21.831     12
DNC R. Grosjean Haas geen tijd     1

Burgemeester Srebrenica ontkent genocide

De huidige burgemeester van Srebrenica, Mladen Grujicic, heeft in een gesprek met de NOS aangeven het niet eens te zijn met de term genocide met betrekking tot de dood van meer dan 8000 mensen in Srebrenica in 1995. 

Tegen de verslaggeefster zei hij: "Er zijn verschrikkelijke dingen gebeurd in de oorlog, dat ontkent niemand. Veel mensen zijn gedood, maar niet alleen aan de kant van de Bosniakken. Er zijn ook Servische slachtoffers. En daar is nauwelijks erkenning voor. Ik ben het niet eens met de term genocide, net als iedereen aan de Servische kant, want wij vertrouwen uitspraken van internationale rechtbanken niet." Eerder had hij al gezegd dat hij betwijfelt of de in Potocari begraven slachtoffers wel echt zijn.

Het Internationale Strafhof en het Joegoslaviëtribunaal hebben beiden vastgesteld dat de massamoord in Srebrenica genocide was. De Bosnische Serviërs vinden dat het tribunaal bevooroordeeld is, in hun nadeel. Grujicic is een Bosnisch Serviër. Zij maken nu 55% van de bevolking van Srebrenica uit.  

Door zijn uitspraken was hij vandaag niet welkom bij de internationale herdenking in Potocari.  "Hij mag er niet bij zijn. Dat wil ik niet, dat willen de Moeders van Srebrenica niet. Wie de genocide openlijk ontkent, is hier niet welkom op 11 juli." aldus Camil Durakovic. Hij overleefde de genocide en is nu het hoofd van het herdenkingscomité.

Mladen Grujicic (Twitter)
Mladen Grujicic (Twitter)

Mars door Hilversum tegen Fake NOS Nieuws

Op Facebook is een mars aangekondigd tegen Fake NOS Nieuws. De mars zal om 15:00 uur starten vanaf Station Hilversum Mediapark waarna er naar het plein voor het gebouw van de NOS gewandeld zal worden. Op dit moment hebben 63 mensen zich aangemeld en zijn er 311 personen geïnteresseerd. 

De groep zegt op Facebook een gesprek met de NOS te eisen en niet te vertrekken voor ze 'fatsoenlijk antwoord hebben gekregen van deze linkse staats propanda.' De NOS schijnt te hebben toegezegd dat een delegatie de demonstraten willen ontvangen.

Update 11-07 15:25 uur: De demo is onderweg. Beelden:

Update: 11-07 15:55 uur: Wachten op de NOS-redactie:

Update: 11-07  16:15 uur: Dialoog tussen Nederland in Opstand en de NOS hoofdredactie:

Gestolen auto raakt politieauto, vier personen aangehouden

De bestuurder van een gestolen auto negeerde vanmorgen vroeg in Rotterdam een stopteken van een politieauto.Een andere politieauto stond verderop om hen de doorgang te blokkeren.

De bestuurder van de gestolen auto kwam in botsing met deze politieauto waar twee agenten in zaten en verliet vervolgens zijn auto om er rennend vandoor te gaan.

Na het lossen van waarschuwingsschoten kon hij, samen met drie inzittenden, worden aangehouden. 

Dutchbat 3 start website met animatie

De feiten over het VN-bataljon Dutchbat 3 bij elkaar. Dat is wat de makers willen met dutchbat3.info. De eerste informatie staat online en een eigen animatievideo over de val van Srebrenica valt meteen op. Deze neemt de kijker in 15 minuten mee naar de periode januari tot en met juli 1995.

De website is opgezet door de Vereniging Dutchbat 3. Zij wil schoolgaande jeugd, journalisten en andere geïnteresseerden een online bibliotheek bieden met alles wat met Dutchbat 3 te maken heeft. Denk aan de Nederlandse inzet in Srebrenica, Potočari en Simin Han, maar ook interviews met Bosniërs en hoe zij tegen Dutchbat 3 aankeken. Het moet een verdieping en een eerlijk beeld geven waarmee de bezoeker zijn eigen mening kan vormen.

Serie Coen Verbraak
De serie Srebrenica – De machteloze missie van Dutchbat staat ook op de site. Deze 3-delige documentaire van Coen Verbraak gaf afgelopen week veel mensen een verbijsterende kijk op de val van de enclave.

Beeld kantelen
Dat is precies wat dutchbat3.info wil laten zien. Niet het neergezette beeld dat Dutchbatters erbij stonden en er naar keken, maar het verhaal van militairen die voor een onmogelijke taak stonden.

(beeld: Dutchbat3.info)
(beeld: Dutchbat3.info)

Amazon: 'TikTok-verbod was foutje'

Vrijdag stuurde e-commerce-gigant Amazon een e-mail naar het personeel dat zij TikTok, een app van Chinese origine, vanwege veiligheidsvoorschrifen moesten verwijderen van hun telefoon.

Amazon laat nu weten dat deze mail per abuis is verstuurd en dat de app niet verboden is. "Er is op dit moment geen verandering in beleid aangaande TikTok", zo laat een woordvoerder weten.

Lees ook: Personeel Amazon moet TikTok-app verwijderen

De app krijgt veel kritiek, omdat vermoed wordt dat de app door de Chinese regering gebruikt kan worden voor spionage. Eerder werd bekend dat de app informatie uit het klembord gebruikt terwijl de app in de achtergrond aanstaat, waardoor mogelijk wachtwoorden kunnen worden bemachtigd.


Voorlopig nog genoeg TikTok dus... (Bron: YouTube)

F3 in zeikende regen vroegtijdig gestaakt, eerste zege Vesti

Op de Oostenrijkse Red Bull Ring is de derde race van het Formule 3-seizoen verreden. Dat ging niet helemaal zoals gepland, de schuld daarvan ligt bij de weergoden in de Alpen, maar dat kon de pret in elk geval eventjes niet drukken.

Op een flink natte baan en met nog een behoorlijk schip met zure appelen in aantocht ging de race van start, met polesitter Frederik Vesti en David Beckmann voorop. Vesti behield de leiding, Lirim Zendeli sloot vanaf de zesde plek keurig aan en Beckmann moest Oscar Piastri en Theo Pourchaire van het lijf houden.

Richard Verschoor werkte zich ondertussen op van de elfde naar de achtste stek, Oliver Caldwell ging voorbij Duits F4-kampioen Pourchaire naar de vijfde plek. Na een kleine tien ronden kreeg Brits F3-kampioen Clement Novalak te maken met een lekke band en een spin, waardoor de safety car de baan op kwam. Dat bleek niet echt nodig, want hij kwam al snel weer op gang.

Na de herstart schoof Verschoor ten koste van Logan Sargeant een plekje op, terwijl Caldwell de vierde plek overnam van Piastri. Vervolgens gingen Roman Stanek en Sebastian Fernandez - de polesitter van vorige week - de baan af, waarna al vrij snel besloten werd om de rode vlag te zwaaien gezien de alsmaar natter wordende omstandigheden.

Na een tijdje wachten in de zeikende regen kwam de beslissing dat de race voorbij was en dus had Vesti zijn eerste zege te pakken. Zendeli en Beckmann completeerden het podium, voor Caldwell, Piastri en Verschoor. Bent Viscaal vertrok als achttiende en finishte dankzij de uitvallers uiteindelijk ook op die plek.

Real Madrid kan landstitel ruiken na nieuwe overwinning

Real Madrid heeft vrijdagavond een nieuwe stap gezet richting de landstitel in Spanje. De koploper van LaLiga won in Estadio Alfredo Di Stéfano met 2-0 van nummer zeventien Deportivo Alavés. Een strafschop van Karim Benzema en een treffer van Marco Asensio maakten het verschil.

Met nog drie wedstrijden te gaan heeft Real Madrid een voorsprong van vier punten op Barcelona, waardoor het kampioenschap steeds dichterbij komt.

Zinédine Zidane leefde met enkele personele problemen toe naar de thuiswedstrijd tegen Alavés. Dani Carvajal en Sergio Ramos moesten vanwege een schorsing verstek laten gaan, terwijl Marcelo kampte met een blessure.

Alle drie de verdedigers hadden zes dagen geleden nog een basisplek tegen Athletic Club (1-0 zege), maar ze werden vervangen door Lucas Vázquez, Ferland Mendy en Raphaël Varane. Bovendien werd Federico Valverde op het middenveld afgelost door Toni Kroos.

Opvallend genoeg waren de meeste grote kansen in de eerste helft voor Alavés. Al in de derde minuut kopte Joselu, ex-speler van Real Madrid, van dichtbij tegen de lat na een voorzet van Édgar Méndez.

In de rebound voorkwam Varane op de lijn dat Lucas Pérez de score zou openen. Daarnaast werd keeper Courtois door Oliver Burke gedwongen tot een redding, halverwege de eerste helft. Op dat moment leidde Real Madrid al wel met 1-0, dankzij een vroege strafschop.

Na tien minuten werd Mendy op de rand van het strafschopgebied neergehaald door Ximo Navarro, waarna Benzema de door arbiter Jesús Gil Manzano toegekende penalty benutte.

Diezelfde scheidsrechter kwam later in botsing met Pérez en werd in de pauze vervangen door zijn vierde man Héctor Rodríguez, die debuteerde als wedstrijdleider op het hoogste niveau.

Zelf nam Manzano de rol van vierde man op zich. Vijf minuten na zijn debuut keurde Rodríguez een treffer van Real Madrid af, maar die werd uiteindelijk toch toegekend.

In de voorbereiding speelde Rodrygo de bal richting Benzema, die buitenspel leek te staan, toch afstormde op het doel en Asensio aan zijn linkerzijde bediende.

Kort nadat Asensio afrondde klonk het fluitje, maar de VAR maakte aan de arbitrage duidelijk dat er door achterblijven van verdediger Víctor Laguardia geen sprake was van buitenspel en dus telde het doelpunt.

Na een uur liet Courtois zich gelden met een knappe redding op een hard schot van Joselu, terwijl collega-doelman Roberto Jiménez aan de overzijde de 3-0 van Rodrygo voorkwam in de korte hoek. Real Madrid was niet oppermachtig, maar de zege kwam nooit echt meer in gevaar.

Het is vandaag..

Goedemorgen, het is vandaag zaterdag 11 juli en na twee dagen zonder, is er weer een dag van. Ditmaal is het Wereld bevolkingsdag. Vandaag is Lil Kim een van de jarigen. Jarigen vandaag die zijn geboren in 1987, kunnen zomaar de 5 miljardste bewoner zijn van de aarde. Deze werd namelijk op 11 juli 1987 geboren. Sarah Morton en William Meynard zijn kanshebbers, ook zij zijn jarig vandaag en in 1987 geboren.

Wereld bevolkingsdag.
We zijn met veel mensen op de wereld, in 2019 werd de 7.7 miljard bewoners bereikt, waarvan 1.5 miljard in armoede. Eigenlijk is het te druk voor wat wij aan voorzieningen hebben zoals eten, watervoorziening en grondstoffen. Deze dag is in 1987 in het leven geroepen door de United Nationals Population Fund omdat toen de 5 miljardste bewoner ter wereld kwam. Activiteiten zijn er niet deze dag, het gaat er meer om dat we moeten nagaan dat het eigenlijk te druk is en hoe we hier mee om moeten gaan. Wel zullen er allerlei rapporten verschijnen over de wereldbevolking en dan met name de groei ervan. 

De aarde, waar het druk is (Foto: Pixabay)
De aarde, waar het druk is (Foto: Pixabay)

Laatste kans om lichtende nachtwolken te zien

Wie dit jaar nog graag lichtende nachtwolken wil zien moet zijn pijlen richten op de komende twee vrij heldere nachten. Daarmee is er goede kans om lichtende nachtwolken te zien. Of ze daadwerkelijk ontstaan is afwachten. Na het weekend komt er meer bewolking en richting eind juli neemt de kans op lichtende nachtwolken sterk af. Dit komt doordat de nachten langer worden.

Aan het einde van de avond, aan het begin van de nacht en ruim voor zonsopkomst, tussen 3 en 4 uur ’s nachts, is er kans om lichtende nachtwolken te zien. Er is dan vrijwel geen gewone bewolking, waardoor er goed zicht is op de hoge atmosfeer waar de mysterieuze wolken aan de noordelijke hemel kunnen verschijnen.

Wie deze nachten gaat kijken moet rekening houden met koude omstandigheden en zich warm aankleden. Een dunne zomerjas is niet voldoende voor wie lang naar buiten gaat. Het koelt af naar zo’n 5-8 graden in het binnenland en 10 graden in de kustgebieden. Zeer lokaal daalt het kwik aan de grond tot rond het vriespunt.

Volgende week neemt de bewolking toe en worden de nachten voorlopig niet meer zo helder als dit weekend. Doordat de nachten langer worden neemt de kans op het zien van lichtende nachtwolken richting het einde van de maand ook sterk af. Liefhebbers van deze wolken kunnen dit weekend dus het best hun kans grijpen.

Ruimtestof en ijskristallen
Of lichtende nachtwolken daadwerkelijk ontstaan is altijd afwachten. De wolken vormen zich op 80 km hoogte indien voldoende vocht en stofdeeltjes uit de ruimte aanwezig zijn. Ook moet de temperatuur tussen -90 en -145 graden zijn. IJskristallen zetten zich af op de stofdeeltjes en weerkaatsen zonlicht naar de aarde. De wolken zie je pas als het aan het aardoppervlak al donker wordt, terwijl de lucht op 80 km hoogte nog beschenen wordt door de zon.

Periode om lichtende nachtwolken te zien loopt ten einde
De lichtende nachtwolken zijn alleen te zien in een periode rondom de langste dag. Dit heeft ermee te maken dat de atmosfeer op grote hoogte in deze tijd van het jaar in onze regio niet helemaal donker wordt. Van 20 mei tot en met 24 juli is er geen sprake van zogenaamde astronomische duisternis. Dit betekent dat de zon ’s nachts niet dieper dan maximaal 18 graden onder de horizon zakt. Als de zon tussen 6 en 18 graden onder de horizon staat worden gewone wolken niet meer beschenen, maar de lichtende nachtwolken aan de noordelijke hemel op 80 km hoogte wel.

Doordat de zon komende tijd steeds eerder ondergaat wordt de noordelijke hemel steeds minder goed verlicht in de nacht. Na 24 juli zijn de kansen daarmee meestal wel verkeken. In de uren na zonsondergang wordt dan meer de noordwestelijke hemel beschenen en voor zonsopkomst de noordoostelijke hemel. Dat is niet het deel van de hemel waar de lichtende nachtwolken zich meestal bevinden.

EP staat snellere ontwikkeling vaccin tegen COVID-19 toe

Om de ontwikkeling en autorisatie van veilige COVID-19-vaccins te vergemakkelijken nam het EP vrijdag een tijdelijke uitzondering aan op bepaalde regels rond klinische testen. Het Parlement nam via de urgentieprocedure een nieuwe verordening aan met 505 stemmen voor, 67 stemmen tegen en 109 onthoudingen. Hiermee wordt het mogelijk om vaccins en behandelingen tegen COVID-19 sneller te ontwikkelen.

Het ontwikkelen en inzetten van een effectief en veilig vaccin tegen het virus is waarschijnlijk de meest permanente oplossing om de pandemie een halt toe te roepen. Daarom heeft de Europese Commissie een EU-strategie voor vaccins voorgesteld. Deze strategie bevat een tijdelijke en strenge uitzondering voor bepaalde regels voor klinische testen rond COVID-19.

Klinische proeven voor vaccins tegen COVID-19 zijn een tijdrovende stap voor autorisatie. Deze testen moeten namelijk uitgevoerd worden in verschillende lidstaten om te verzekeren dat populaties voor wie het vaccin bedoeld is vertegenwoordigd zijn en om sterke, overtuigende data te genereren.

Sommige vaccins en behandelingen tegen COVID-19 die onder ontwikkeling zijn worden gekwalificeerd als genetisch gemodificeerde organismes (GGO’s) en vallen daarom onder de GGO-richtlijn van de EU. Nationale vereisten voor de milieurisico’s voor klinische proeven van medicijnen die GGO’s bevatten verschillen sterk per lidstaat. Een uitzondering op deze regels is nodig om vertraging in de ontwikkeling van een levensreddend vaccin te voorkomen.

Achtergrond
De Europese Commissie heeft een verordening voorgesteld met daarin een tijdelijke uitzondering - enkel tijdens de periode dat COVID-19 een noodsituatie voor de volksgezondheid is - voor bepaalde delen van de GGO-richtlijn voor klinische proeven voor vaccins en behandelingen tegen COVID-19 die GGO’s bevatten. De uitzondering is alleen van toepassing op handelingen die noodzakelijk zijn voor de klinische testfase en voor noodgebruik tijdens deze pandemie.

De uitzondering helpt bij de ontwikkeling, autorisatie en het beschikbaar stellen van vaccins en behandelingen tegen COVID-19. Tijdens het debat van de commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid van het EP vorige week over dit onderwerp stemden de leden in met het aanpassen van de regels. Hierbij benadrukten zij dat de kwaliteit, veiligheid en werkzaamheid van het vaccin gewaarborgd moeten blijven.

Ex-kankerpatiŽnten kunnen zich beter verzekeren

Bij jongeren tot 21 jaar die kanker hebben gehad mag vijf jaar na genezing niet meer worden meegewogen dat zij in het verleden ziek zijn geweest. Ook mensen die ouder zijn dan 21 hoeven straks na tien jaar niet meer te melden bij hun verzekeraar dat zij kanker hebben gehad. Hierdoor kunnen ex-kankerpatiënten zich beter verzekeren zonder extra hoge premies. De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Hoekstra van Financiën.

De minister, het Verbond van Verzekeraars en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) hebben met elkaar afgesproken dat ex-patiënten op dezelfde manier behandeld worden als mensen die geen kanker hebben gehad. Als iemand is genezen van kanker mag een verzekeraar daar na de vastgestelde termijn van 5 of 10 jaar niet meer naar vragen. Het gaat om overlijdensrisicoverzekeringen en op verzoek van de verzekeraars ook uitvaartverzekeringen.

Nu is het nog zo dat ex-kankerpatiënten moeite kunnen hebben om een verzekering af te sluiten, hogere premies moeten betalen of worden geweigerd. Dat is dus straks niet meer het geval. Met de 5 jaarstermijn tot 21-jarigen is Nederland een koploper in Europa.

De NFK en het Verbond werken samen met de Nederlandse Kankerregistratie aan een lijst met kortere termijnen voor specifieke kankersoorten als startpunt. De maatregel gaat naar verwachting per januari 2021 in en zo mogelijk eerder.

Politie zoekt specifieke getuige in zaak dode man in boot

De recherche onderzoekt nog altijd een lijkvinding op een witte zeilboot aan de Kloveniersburgwal in Amsterdam op woensdag 1 juli 2020. Inmiddels is de doodsoorzaak en identiteit van het slachtoffer vastgesteld, maar zoekt de politie nog wel naar getuigen.

Op woensdagochtend 1 juli treffen agenten een dode man aan na een melding over geluidsoverlast. Uit onderzoek is gebleken dat aan boord een gesmoorde brand heeft plaatsgevonden. Het slachtoffer, een 29-jarige man, is vermoedelijk aan koolmonoxidevergiftiging. Zijn familie is inmiddels in kennis gesteld.

De zeilboot waarin het slachtoffer lag, werd de laatste tijd gebruikt door dak- en thuislozen. Om te achterhalen wat zich op 1 juli precies in en rond de boot heeft afgespeeld, zoekt de politie getuigen die op woensdag 1 juli tussen 0.00 en 5.30 uur in de omgeving van de Kloveniersburgwal zijn geweest. Daarbij gaat het specifiek om het gedeelte tussen de Staalstraat en de Raamgracht.

Ook willen de rechercheurs dringend spreken met een vermoedelijk dakloze man van Libische afkomst met de voornaam Malik. Hij zou voor het laatst gezien zijn op 1 juli 2020 rond 07.00 uur in de omgeving van het treinstation Veenendaal-West. Als iemand weet wie deze Malik is en waar hij zich op dit moment ophoudt, dan hoort het onderzoeksteam dat graag. Mensen kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Europees Parlement wil een Europese gezondheidsunie

De coronacrisis heeft de noodzaak aangetoond van een veel sterkere EU-rol op het gebied van gezondheid, aldus het EP in een resolutie over de komende EU-strategie voor volksgezondheid. In een resolutie die vrijdag met 526 stemmen voor en 105 stemmen tegen, bij 50 onthoudingen, werd aangenomen, formuleert het Europees Parlement de beginselen voor de toekomstige EU-strategie voor volksgezondheid na Covid-19.

De Europarlementariërs onderstrepen de noodzaak de juiste lessen uit de coronacrisis te trekken en op het gebied van gezondheid veel nauwer samen te gaan werken door de oprichting van een Europese Gezondheidsunie. Daartoe moeten minimumnormen voor hoogwaardige gezondheidszorg worden vastgesteld op basis van stresstests van de gezondheidszorgstelsels van de lidstaten om de zwakke punten op te sporen en na te gaan of ze voorbereid zijn op een mogelijke heropflakkering van Covid-19.

In de resolutie wordt verder opgeroepen tot de instelling van een Europees gezondheidsresponsmechanisme om snel te kunnen reageren op alle soorten gezondheidscrises dankzij een betere coördinatie en een beter beheer van de strategische reserve aan geneesmiddelen en medische apparatuur. De geplande EU-strategie voor geneesmiddelen moet maatregelen bevatten om de toelevering en betaalbaarheid van essentiële geneesmiddelen in Europa te verzekeren.

De Europarlementariërs verwelkomen het nieuwe EU4Health-gezondheidsprogramma van 9,4 miljard euro en zijn van mening dat langetermijninvesteringen en -verbintenissen nodig zijn. Zij vragen om de oprichting van een speciaal EU-fonds ter verbetering van de ziekenhuisinfrastructuur en de gezondheidsdiensten. Bovendien moeten de Europese gezondheidsagentschappen ECDC en EMA, evenals gezamenlijk gezondheidsonderzoek, worden versterkt.

Zolang de coronacrisis nog niet is bedwongen, herhalen de leden van het Europees Parlement ook hun oproep om alle mensen wereldwijd betaalbare toegang te geven tot Covid-19- vaccins en -behandelingen zodra deze beschikbaar zijn. Gezamenlijke EU-aanbestedingen moeten systematischer worden gebruikt om concurrentie tussen de lidstaten te vermijden wanneer de volksgezondheid in het geding is.

Achtergrond
De primaire verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid en in het bijzonder voor de gezondheidszorgstelsels ligt bij de lidstaten. De EU speelt echter een belangrijke rol bij het verbeteren van de volksgezondheid, het voorkomen en beheersen van ziektes, preventie en het harmoniseren van gezondheidsstrategieën tussen de lidstaten.

Het Parlement heeft de totstandkoming van een samenhangend EU-volksgezondheidsbeleid consequent bevorderd en in een resolutie over de herziening van de EU-begroting en het economisch herstelplan voor de periode na 2020 gepleit voor een nieuw, zelfstandig Europees gezondheidsprogramma.

De Commissie heeft sindsdien een voorstel ingediend voor een EU4Health-gezondheidsprogramma van 9,4 miljard euro voor de periode 2021-2027 als onderdeel van het Next Generation EU-herstelplan.

Politie gaat beelden relschoppers Malieveld tonen als ze zich niet melden

De politie toont dinsdag 14 juli beelden van relschoppers naar aanleiding van de ongeregeldheden die op zondag 21 juni plaatsvonden na de verboden demonstratie op het Malieveld in Den Haag. De relschoppers krijgen de kans om zich voor dinsdag 14 juli op een politiebureau te melden. Wie zich zelf meldt, komt niet op tv.

Ondanks het verbod op de demonstratie van de groep “Viruswaanzin”, begaf een mix van demonstranten en onruststokers zich toch naar het Malieveld in Den Haag. Tijdens de confrontaties met de ME is fors geweld gebruikt door de onruststokers. Zij gooiden met rookbommen en stenen en gingen de ME fysiek te lijf. De politie hield 425 personen aan, het merendeel voor overtreding van de Wet Openbare Manifestatie (WOM). Van deze verdachten werden er nog elf personen aangehouden voor openlijke geweldpleging. Op zaterdag 27 juni werd nog een 61- jarige man uit Den Haag aangehouden. Alle verdachten zijn inmiddels heengezonden, maar blijven wel verdachten in dit onderzoek. Het rechercheteam is op dit moment druk bezig met het bekijken van beeldmateriaal en probeert de identiteiten van de verdachten te achterhalen.

Op dinsdag 14 juli zullen er in de opsporingsprogramma’s Opsporing Verzocht en Team West beelden van relschoppers waarvan hun identiteit nog niet bekend zijn getoond worden. Het regionale opsporingsprogramma Team West wordt bij Omroep West vanaf 17.00 uur uitgezonden en wordt elk hele uur herhaald, ook op de woensdag. Opsporing Verzocht is op dinsdag 14 juli te zien op NPO1 om 20.30 uur en wordt op woensdag herhaald op NPO2 om 16.30 uur.

De beelden van de getoonde verdachten zijn op dinsdag 14 juli vanaf 17.00 uur ook te vinden op Politie.nl.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Kabinet scherpt maatregelen aan na nieuwe besmettingen nertsenbedrijven

Naar aanleiding van nieuwe besmettingen op nertsenbedrijven scherpt het kabinet de hygiënemaatregelen aan om nieuwe besmettingen te voorkomen. Ook wordt het onderzoek naar mogelijke besmettingsbronnen geïntensiveerd. Dat schrijven minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer. In totaal zijn op 22 nertsenbedrijven in Noord-Brabant en Limburg besmettingen van nertsen met SARS-CoV-2 aangetroffen. Het kabinet blijft de komende weken het monitoringsonderzoek voortzetten om nieuwe besmettingen snel op te sporen.

Omdat er onlangs, ondanks de geldende maatregelen, weer nieuwe besmettingen zijn gevonden bij nertsenbedrijven, scherpen kabinet en nertsensector de hygiënemaatregelen aan. Zo is het vanaf vandaag verplicht voor medewerkers op nertsenbedrijven om persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals niet-medische mondkapjes en gezichtsschermen, te gebruiken. Het naleven van het hygiëneprotocol is de verantwoordelijkheid van de sector. De NVWA gaat het toezicht op de naleving van de maatregelen intensiveren. Daarnaast wordt het OMT-Z gevraagd advies te geven over de recente ontwikkelingen.

Onderzoeken
Bij elke besmetting doen de NVWA en GGD traceringsonderzoek naar de mogelijke bron van infectie. Gezien de recente besmettingen heeft LNV aan de Faculteit Diergeneeskunde gevraagd diepgaander onderzoek te doen naar mogelijke introductieroutes. Dit onderzoek is net van start gegaan. De eerste resultaten worden begin augustus verwacht.

Er zijn drie manieren waarop de situatie op nertsenbedrijven in de gaten wordt gehouden, namelijk via: het verplicht melden van ziekteverschijnselen bij nertsen (de meldingsplicht), een early warningsysteem (het wekelijks insturen van kadavers) en via de serologische screening (testen op de aanwezigheid van antistoffen). Op dit moment kunnen nieuwe besmettingen niet worden uitgesloten, daarom gaat de monitoring de komende tijd door.

Ontheffingen
Om de verspreiding van SARS-CoV-2 tussen nertsenbedrijven te voorkomen geldt op dit moment een landelijk verbod op het vervoeren van nertsen. Hierdoor dreigt op een tiental niet-besmette bedrijven het dierenwelzijn van de opgroeiende pups in het geding te komen door een gebrek aan ruimte in de stallen. Normaliter worden opgroeiende pups van deze bedrijven naar andere locaties van dezelfde bedrijven verplaatst. Houders van deze bedrijven kunnen een ontheffing aanvragen bij de NVWA om hun pups onder strikte voorwaarden te mogen vervoeren naar een andere, bij voorkeur leegstaande locatie. Het gaat hier nadrukkelijk niet om verplaatsing naar eerder geruimde, leegstaande bedrijven; deze mogen op dit moment niet worden herbevolkt. De NVWA ziet hierop toe.

Onderzoek bedrijfsmatig gehouden konijnen
Omdat uit experimenteel onderzoek is gebleken dat konijnen gevoelig kunnen zijn voor infectie met SARS-CoV-2 is, zoals eerder aangekondigd, uit voorzorg onderzoek uitgevoerd bij 18 konijnenbedrijven in de regio waar de besmette nertsenbedrijven liggen. De resultaten van dit onderzoek wijzen uit dat er geen SARS-CoV-2 op deze konijnenhouderijen heeft gecirculeerd. Dit onderzoek wordt verder uitgebreid naar alle 40 konijnenbedrijven die er in Nederland zijn. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen voor mogelijke besmettingen met SARS-CoV-2 bij konijnen, niet bij bedrijfsmatig gehouden konijnen, en niet bij konijnen die als huisdier worden gehouden.

Eťn aanhouding na afloop boerenprotest Leidschendam

De politie heeft vrijdagavond 10 juli een 39-jarige man uit Oost Gelre aangehouden die weigerde de aanwijzingen van een politieagent op te volgen. De man, een boer, maakte deel uit van een groep boeren die eerder deze vrijdag 10 juli actie had gevoerd bij het CBL in Leidschendam. Nadat de actie was afgelopen, waren de boeren onderweg naar huis.

De boeren reden via de provinciale wegen terug naar hun bedrijven elders in het land. Terwijl ze onderweg waren, constateerden de politieagenten dat de boeren afweken van de afgesproken route. Daarop werd de groep staande gehouden en kregen de boeren het verzoek om zich aan de afgesproken route te houden.

Een van de boeren weigerde dit en stapte in zijn tractor waarna hij in de richting van een motoragent reed. Hierdoor ontstond een dusdanig gevaarlijke situatie voor de motoragent dat hij zich genoodzaakt voelde om zijn vuurwapen te trekken, waarna de bewuste boer zijn tractor tot stilstand bracht en hij kon worden aangehouden. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. De politie Rotterdam onderzoekt het incident.

FOK! Wat een weer: enig herstel van het weer

Gegroet!  

Dat waren me een paar natte dagen zeg. Het geklaag was niet van de lucht. Gelukkig waren er ook liefhebbers van regen en wind, en die hebben volop kunnen genieten. Dagen als die we gehad hebben komen er voorlopig niet meer. We krijgen meer zon, maar een standvastige periode met zon en warmte zit er nog even niet in.

Met name in het noorden en midden van het land is er erg veel regen gevallen. Vooral in Friesland, Drenthe, en Noord-Holland vielen er tientallen mm regen. Hier en daar zelfs tot 50 mm. Hier in Haarlem liep het ook op tot tegen de 40 mm. En we hadden een paar zonloze dagen. Een verademing was het. Ik heb ook absoluut genoten van al die regen en bewolking.  

Vrijdagmiddag werd de ban gebroken. Vanuit het noordwesten bereikten opklaringen de kustprovinvies en daar klaarde het zelfs breed op. In het binnenland moesten ze nog even wachten en bleef het meest bewolkt. Ook viel er daar nog af en toe regen. In de opklaringen liep het kwik op tot 17 graden.

We krijgen een frisse nacht met minima van slechts 5 graden in het oosten tot 10 aan zee. De kans op vorst aan de grond is niet geheel uitgesloten!

Vandaag breekt dan overal de zon geregeld door en valt er slechts een enkele bui. Dit met name in het binnenland. De meeste zonuren zijn bestemd voor de kuststreek. Het wordt ietsje zachter met temperaturen tussen de 18 en 21 graden. De wind komt uit een westelijke richting en is meest matig van kracht.

Zondag is het dan overal droog.

Fijn weekend!  

Meer weer op FOK!

Qltel op vakantie met uitzicht (Foto: qltel)
Een zeer fraai uitzichtpunt in Duitsland. Qltel geniet van zijn vakantie. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #894
special
Weekend gifdump #111
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #150
special
VrijMiBabes #150 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #893
review
Wo Long: Fallen Dynasty
©FOK.nl e.a.