'Christopher Nolan moet bioscopen weer tot leven brengen'

Alhoewel bioscopen wereldwijd nog voor een groot deel gesloten zijn, werd er door Mark Rutte bekendgemaakt dat vanaf 1 juni de bioscopen in Nederland hun deuren weer kunnen openen voor 30 mensen per zaal. Maar wat zal er te zien zijn? Christopher Nolan's nieuwe film moet het antwoord zijn, volgens insiders.

Tenet is Nolan's eerste nieuwe release na het zeer succesvolle Dunkirk uit 2017. Er is weinig bekend over de film, aangezien er maar één trailer is verschenen en een synopsis. Uit deze informatie kunnen we in ieder geval afleiden dat het een spionagefilm zal zijn waarin tijdreizen een grote rol zal spelen. 

Een Nederlandse release staat gepland voor 16 juli, maar het is nog niet mogelijk om bij Pathé, de grootste bioscoopketen van Nederland, tickets te bestellen voor deze film. Dat is volgens insiders omdat er nog geen definitieve beslissing is genomen of de film wel degelijk op die datum in de bioscoop zal verschijnen. De verwachting is nu dat Warner Bros. binnen een week een beslissing zal nemen om de release te verschuiven of er toch voor te kiezen om Tenet te gebruiken om de bioscopen weer tot leven te roepen.

Er zitten alleen een aantal nadelen aan beide beslissingen. Als er wordt besloten om de film te verplaatsen, krijgt Warner Bros. te maken met een releaseschema dat als maar voller en voller. Sony besloot al eerder om al hun grote releases naar 2021 door te schuiven, Universal brengt zelfs een aantal films helemaal niet meer op het witte doek en heeft zijn grote releases een plekje in 2021 gegeven. Als toch besloten wordt om de film uit te brengen in bioscopen die worden geteisterd door een beperkt aantal bezoekers, zal de studio waarschijnlijk een verlies voor lief moeten nemen.

Als even wordt ingezoomd op de Amerikaanse markt is een feit dat de zalen in New York en Los Angeles voor een aantal releases 10 tot 20% van de opbrengst van een film kan bepalen. Aangezien New York hard getroffen is door corona en ver verwijderd is van een grootschalige opening van het openbare leven ligt het dan ook in de lijn van verwachting dat filmstudios niet zitten te wachten op een nóg groter verlies. 

Als er verder gekeken wordt op de horizon zal een volgende grote titel voor Warner Bros. Wonder Woman 1984 zijn. Een release die al eerder werd verschoven en waarvan het onduidelijk is of het een breed publiek naar de bioscoop zal brengen, aangezien het een vervolg en een superheldenfilm betreft. 

Overigens hebben een aantal grote bioscopen in Amerika al laten weten dat ze bereid zijn om in elke zaal Tenet te vertonen, als dat ervoor kan zorgen dat mensen weer terug zullen keren. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

'Christopher Nolan moet bioscopen weer tot leven brengen'
'Christopher Nolan moet bioscopen weer tot leven brengen'