Istiklol haalt uit, 17-jarige schittert, maar ook Tadzjieks voetbal stilgelegd

Ja, dat zagen we niet aankomen. Tijdens al deze COVID-19-ellende wordt er op slechts een handvol plekken nog gesport, zoals in de voetbalcompetitie in Tadzjikistan. 'Dan gaan we dat maar volgen', zo dacht uw redacteur, maar dat is nu ook even klaar: de Tadzjiekse voetbalbond heeft besloten dat de boel na de vierde speelronde van afgelopen weekeinde in elk geval tot 10 mei stil wordt gelegd.

Enfin, gelukkig hebben we die vierde speelronde nog en achtvoudig- en regerend landskampioen Istklol was daarin lekker bezig. Ze ontvingen Kuktosh Rudaki, pas negen jaar geleden opgericht en na de titel in de eerste divisie in 2017 gepromoveerd naar het hoogste niveau. Daarin werden ze gelijk uiterst knap derde, gevolgd door een zesde plek vorig jaar. Nu gaat het nog even iets minder, maar in Dushanbe kregen ze een kans tegen de grootmacht van het land.

Echt geweldig begon Kuktosh niet, maar na geklungel van keeper Kurbonali Babaev werden alle rebounds gemist door de thuisclub. Een minuutje later kwam de bal bij Istiklol-captain Alisher Dzhalilov, die zijn neef en Tadzjieks topscorer Manuchekhr Dzhalilov uit de rug van Kuktosh' Ghanese verdediger Prince Arthur zag komen. Alisher bediende hem keurig en Manuchekhr tikte de 1-0 erin.

Niet veel later ging Istiklol-keeper Rustam Yatimov flink de fout in, maar Kuktosh profiteerde niet. Nog een minuut later moest de Cruijff van Dushanbe het veld al ruimen, mogelijk geblesseerd: de jonge nummer veertien Sheriddin Boboev ging eruit, de pas 17-jarige Rustam Soirov - in de winter overgekomen van de jeugd van Lokomotiv-Pamir Dushanbe en toevallig op dezelfde dag jarig als uw redacteur, maar dat geheel terzijde - kwam erin.

Tiener schittert
In de eerste helft gebeurde verder weinig, dus we spoelen snel door naar een uur speeltijd: Soirov kreeg de bal, keeper Babaev kwam zijn doel uit en greep mis, waarna de tiener de slaperige verdediger Arthur simpel verschalkte. Zijn eerste goal op het hoogste niveau was een feit en Istiklol stond op 2-0. Drie minuten later kwam de bal terecht bij Manuchekhr Dzhalilov, waarbij de Ghanees Arthur wéér te laat was: 3-0.

Zo ging het hard, want nog eens vier minuten later volgde een corner van Alisher Dzhalilov. Even leek Muhammadjon Rakhimov de bal erin te koppen, maar het bleek een eigen goal te zijn van Kholmurod Nazarov: 4-0. Tien minuten voor tijd nam diezelfde Nazarov wel een beetje revanche. Bij een corner kwam de bal via een Istiklolhoofd voor zijn voeten terecht en met een fraaie volley ramde de verdediger de bal hard in het dak van het doel voor de 4-1.

Daarmee was het nog niet voorbij, want amper twee minuten later werkte Soirov zijn tweede van de middag binnen en diep in blessuretijd maakte de tiener zijn hattrick compleet. Een niet nader te noemen Ghanese verdediger liep weer te sufkutten, de defensie werd doormidden gespleten en Alisher Dzhalilov legde aan. Keeper Babaev hield de bal uit het doel, maar in de rebound stond Soirov klaar om op zijn 17e al zijn eerste hattrick te noteren, chapeau!

En nu?
Met tien punten staat Istiklol bij het ingaan van de tijdelijke coronaviruspauze bovenaan: Khatlon heeft er ook tien, maar met +3 is het doelsaldo beduidend minder dan de +14 van de hoofdstedelingen. Khatlon won overigens met 2-3 van Lokomotiv-Pamir Dushanbe dankzij een hattrick van Khudoidod Uzokov, dat we het even weten. Verder lijkt het voor zich te spreken dat we nu dan maar de competitie in buurland Turkmenistan moeten volgen, die gaat wél door, maar daar lijken helaas geen livestreams of überhaupt beelden van te zijn. Helaas!

Uitslagen Ligai olii Tojikiston
Fayzkand - Istaravshan 2-1
Istiklol - Kuktosh 6-1
Lokomotov-Pamir Dushanbe - Khatlon 2-3
Dushanbe-83 - CSKA Pamir Dushanbe 2-1
Khujand - Regar-TadAZ 2-1

De samenvatting van Istiklol - Kuktosh, de liefhebber kan op hetzelfde kanaal ook de volledige wedstrijd kijken!