Biatlete Wierer pakt tweede wereldtitel na secondenstrijd

Op het wereldkampioenschap biatlon in het Italiaanse Antholz heeft thuisfavoriete Dorothea Wierer de Italiaanse fans weer flink op de banken gebracht. Na het goud op de achtervolging was Wierer ook de beste op de individuele wedstrijd over vijftien kilometer, waar de missers tijdens het schieten - liggend, staand, liggend, staand - een directe strafminuut opleveren.

De Zweedse Hanna Öberg zette een scherpe tijd neer, maar met één misser in de eerste en laatste schietbeurt liet ze wel ruimte over voor de concurrentie. Die werd benut door de Noorse sprintwereldkampioene Marte Olsbu Røiseland, hoewel die bij beiden staande schietbeurten dan weer een misser schoot. Røiseland was op de ski's sneller dan Öberg en dook een dikke twintig seconden onder de tijd van de Noorse door.

Ondertussen was de Duitse Vanessa Hinz bezig met de wedstrijd van haar leven: de eerste vijftien schoten gingen allemaal raak, maar bij de laatste schietbeurt ging er één naast. Het grootste deel van haar voorsprong op Røiseland wist ze knap vast te houden in de slotronde, maar door die ene misser lag er nog wel weer ruimte voor de rest, zoals bijvoorbeeld Wierer.

De Italiaanse was begonnen met een misser in zowel de eerste als tweede schietbeurt, maar herstelde zich daarna met tien treffers en ging met een twee seconden snellere tijd dan Hinz de slotronde in. Dat leek ze uit handen te geven, maar niks was minder waar: aangespoord door het thuispubliek dook Wierer aan de finish twee seconden onder de tijd van Hinz door, waardoor wereldkampioene Öberg definitief buiten het podium viel.

Er leek nog uiterst verrassend gevaar te komen van Christina Rieder uit Oostenrijk, maar zij schoot in haar laatste schietbeurt dan toch een misser en werd zevende, iets meer dan een minuut buiten het podium. Een pijnlijk resultaat was er voor Monika Hojnisz. De zesde plek was weliswaar uitstekend voor de Poolse, maar met twee missers in de laatste schietbeurt en een zesde plek op 1:10 minuten was er meer mogelijk geweest.

Met slechts een misser in de eerste en tweede schietbeurt deed de Belgische Lotte Lie het uitstekend: 45e op minder dan vijf minuten van winnares Wierer.