7 jaar en tbs voor kerstverkrachting

De rechtbank heeft vrijdag een 27-jarige man uit Sint-Maarten 7 jaar gevangenisstraf en de maatregel van terbeschikkingstelling (tbs) met dwangverpleging opgelegd. De rechtbank vindt de man schuldig aan een poging doodslag, verkrachting, poging afpersing en een poging diefstal met geweld.

Lees ook: Negen jaar en tbs geëist voor kerstverkrachting

De man probeerde op Eerste Kerstdag 2018 in Arnhem een 69-jarige vrouw op straat af te persen. Toen dat niet lukte probeerde hij haar met geweld te beroven van geld. Daarna trok hij haar de struiken in en duwde hij haar op de grond. Hij ging boven op haar liggen en wurgde haar. De man drukte de keel van de vrouw met zo veel kracht en zo langdurig dicht dat zij tijdelijk buiten bewustzijn is geraakt. Ook verkrachtte hij haar. De vrouw liep door het incident -onder meer- potentieel levensbedreigende verwondingen op.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De rechtbank vindt de man verminderd toerekeningsvatbaar. Volgens het Pieter Baan Centrum lijdt hij aan een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens, dat samen hangt met tenminste matige verstandelijke beperking. De man heeft verder een ernstige cocaïneverslaving en een matige alcoholverslaving. De man handelde onder invloed van die gebrekkige ontwikkeling én die stoornissen toen hij de feiten pleegde.

Tbs met dwangverpleging
Als de man niet wordt behandeld, dan is volgens de rechtbank de kans groot dat hij opnieuw ernstige strafbare feiten pleegt die een gevaar opleveren voor de veiligheid van anderen. De rechtbank vindt het daarom nodig dat hij gedwongen behandeling en begeleiding krijgt om de kans op herhaling te beperken. De rechtbank oordeelt dat de maatschappij tegen de man moet worden beschermd en legt daarom de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

Kijkend naar de ernst van de gepleegde feiten legt de rechtbank bovendien een gevangenisstraf op van 7 jaar. Tot slot moet de man ruim 30 duizend euro aan schadevergoedingen aan het slachtoffer betalen.