Van der Poel en Van Vleuten uitgeroepen tot wielrenners van het jaar

Mathieu van der Poel en Annemiek van Vleuten zijn bij het Wielergala in Den Bosch verkozen tot Wielrenner en Wielrenster van het Jaar. Lorena Wiebes is het Talent van het Jaar.

Van der Poel is de opvolger van Tom Dumoulin, die de afgelopen vijf jaar werd verkozen als wielrenner van het jaar. De andere genomineerden voor de Gerrit Schulte Trofee waren Bauke Mollema (winnaar Ronde van Lombardije), Steven Kruijswijk (derde in de Tour de France), Mike Teunissen (eerste Nederlandse geletruidrager Tour de France sinds 1989), Harrie Lavreysen (wereldkampioen sprint en teamsprint) en Twan van Gendt (wereldkampioen BMX).

Van der Poel won dit jaar het wereldkampioenschap veldrijden, verschillende wereldbekerwedstrijden in het mountainbiken en was op prachtige wijze de beste in de Amstel Gold Race.

De Keetie van Oosten-Hage Trofee voor wielrenster van het jaar was voor Annemiek van Vleuten. Van Vleuten werd op een indrukwekkende wereldkampioen na een solo van 90 kilometer. Daarnaast won de Nederlandse ook de Giro Rosa met ritzeges en het eindklassement en was ze de beste in eendagswedstrijden Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik.

Lorena Wiebes kreeg de Gerrie Knetemann Trofee voor talent van het jaar. De pas 20-jarige Nederlandse won maar liefst vijftien keer dit jaar en ze sloot het jaar af als nummer één van de wereld bij de vrouwen.