Racetalent Verschoor (18) schrijft historie en wint Grand Prix Macau

Coureur Richard Verschoor heeft Nederlandse (auto)sportgeschiedenis geschreven. De 18-jarige Utrechter heeft op het gevreesde en geroemde Guia Circuit de Grand Prix van Macau gewonnen, de meest prestigieuze single seater-race op aarde in de opleidingsklassen, terwijl hij pas voor het eerst in zijn leven in Macau was en in het hele F3-seizoen niet één podium pakte.

Nog vóór de start gaf de raceleiding aan naar Robert Shwartzman te kijken wegens een probleem met de gridprocedure, maar dat maakte weinig uit: de vanaf plek twee vertrokken Rus kreeg een lekke band en lag er na een bocht al uit. Polesitter Jüri Vips behield de leiding, Verschoor kende een topstart en pakte vanaf de vierde plek in één fraaie beweging zowel Shwartzman als Christian Lundgaard.

Na een paar ronden moest de safety niet geheel verrassend eens de baan op komen: Ferdinand Habsburg, die op een keurige zesde plek reed, hing zijn auto met enig geweld in de muur, waarbij de Oostenrijker er zelf gelukkig een stuk beter uit wist te komen dan zijn auto. Na drie ronden kon het veld weer op gang gevlagd worden en Verschoor kroop gelijk in de slipstream van Vips, waarna hij de Est op fraaie wijze te grazen nam.

Vips probeerde uit alle macht voorbij Verschoor te komen en zat op het lange 'rechte' stuk keer op keer volop in de slipstream. Daarachter opende Logan Sargeant met succes de aanval op Christian Lundgaard, waarna de virtual safety car vrij snel uitgeroepen werd: de vorig jaar zo zwaar gecrashte Sophia Flörsch stond met technisch malheur stil op het rechte stuk en dus moest haar auto even aan de kant gehaald worden.

Na de virtual safety car opende Vips vanuit de slipstream wederom volle bak de aanval, waarbij de Est zich in de Lisboa-bocht bijna de bandenstapel in reed. Vips gaf absoluut niet op en probeerde het nog een allerlaatste keer in de slotronde, maar het lukte niet en als eerste Nederlander ooit schreef Verschoor de meest gewilde Formule 3-race van allemaal op zijn naam, voor Vips en Sargeant.

DE VIDEO BEHORENDE BIJ DIT ARTIKEL WERKT HELAAS NIET MEER
De race in Macau (Bron: YouTube)