Kees tekent Johan Cruijff Arena precies na: 'Allermoeilijkste tekenwerk ooit'

Ongelofelijk maar waar: de tekening van de Johan Cruijff Arena, gemaakt door Kees Momma uit Wassenaar, is niet van echt te onderscheiden. Voor de autistische Kees was het een uitdagende opdracht: 'Ik was volslagen uitgeput', zei hij gisteravond in De Wereld Draait Door.

De 54-jarige Kees uit Wassenaar is bekend van de documentaire 'Het Beste voor Kees' van Monique Nolte. Nu wordt er een vervolg op de documentaire gemaakt, genaamd 'Kees Vliegt Uit'.

In die nieuwe documentaire wordt Kees meegenomen naar de Johan Cruijff Arena en krijgt hij de opdracht om het stadion na te tekenen. De autistische man heeft namelijk een groot talent: het precies natekenen van gebouwen.

'Complete uitdaging'
Voor Kees was het, naar eigen zeggen, 'een complete uitdaging'. Gisteravond werd in het programma De Wereld Draait Door het resultaat van de tekening gepresenteerd.

Kees liet toen weten dat hij er ruim zes weken over had gedaan. 'Ik was volslagen uitgeput', zei Kees in de uitzending. 'Het was een verschrikkelijk werk. Het was het allermoeilijkste tekenwerk dat ik ooit in mijn leven heb gemaakt.'

Crowdfunding
De derde documentaire over Kees wordt gemaakt via crowdfunding. Als tegenprestatie wilde Monique Nolte de donateurs uitnodigen voor een voorpremière. 'Maar stel dat 68.000 mensen naar die film willen, waar herberg je zoveel mensen?' De documentairemaker dacht na een tijdje aan de Amsterdamse arena. De directie van de Johan Cruijff Arena reageerde volgens haar erg enthousiast. 'Dan halen we het Guiness Book of Records'.

De locatie voor de voorpremiere was de reden dat Kees de tekening van de arena maakte. 'Het kan nog wel drie jaar duren voordat de film af is', gaat Monique verder. 'Maar dan kunnen we de donateurs toch een digitale afdruk van de tekening geven'.

97 procent nagemaakt
Helemaal perfect is de tekening volgens Kees niet. Na een tijdje kwam de 54-jarige kunstenaar er achter dat hij een mistelling had gemaakt met een aantal rijen stoelen. 'Daar heb ik wel een nacht van wakker gelegen', zegt Kees in de talkshow. 'Het klopt voor 97 procent.'