'Tapaskoning' Hogenelst wil aandelen Roda JC overnemen

Roland Hogenelst is bij Roda JC in beeld als investeerder. De horecaondernemer uit het Zuid-Holland zou interesse hebben in een deel van het aandelenpakket van de club. Op dit moment worden nog gesprekken gevoerd met Hogenelst, zo melden meerdere kranten zoals AD Sportwereld en de NRC.

Roda JC is vanwege een acuut tekort aan financiële middelen op zoek naar partijen die in de club willen investeren. Zo worden kopers gezocht voor de aandelen die eigenlijk naar Mauricio Garcia de la Vega zouden gaan. De Mexicaan sloot afgelopen zomer een deal met eigenaar Frits Schrouff om diens pakket over te nemen, maar ziet daar nu onder zware druk vanaf. Reden is de commotie die ontstond toen duidelijk werd dat hij geen cent in de club investeerde.

Roland Hogenelst is eigenaar van franchiseconcept La Cubanita en drie andere horecaformules. Hij zou op korte termijn een zogenoemde letter of intent tekenen, waarin hij zich bereid verklaart om 51 procent van de clubaandelen over te nemen van de stichting van de huidige eigenaar Frits Schrouff. In ruil daarvoor zal hij per seizoen één miljoen euro in Roda JC investeren voor een periode van vijf jaar. De Reeuwijker zou Roda als een prettig instappunt beschouwen om een formule voor horeca in voetbalstadions te kunnen ontwikkelen. 

Volgens Het Handelsblad zou de beoogde nieuwe eigenaar volgende week al één miljoen euro overmaken aan Roda JC. Met deze betaling stelt hij de club in staat om aan de KNVB een bankgarantie van ruim 900.000 euro te tonen en te voorkomen dat Roda opnieuw wordt gestraft met drie punten in mindering. 

Hogenelst verwierf bekendheid als bedenker en mede-eigenaar van La Cubanita, een keten van franchise tapasrestaurants. Het concept is in 1999 bedacht en werd in de loop der jaren fors uitgebreid. Inmiddels telt de keten 52 restaurants in heel Nederland. In de loop der jaren breidde De Tapaskoning zijn portefeuille uit met andere concepten. In 2014 startte hij met Proeflokaal Bregje, eveneens een franchiseformule. Daarvan zijn er inmiddels 25. Later kwam daar ook nog het concept Heinde & Ver bij, dat nu al op zes verschillende plekken gevestigd is.